Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 1 April 2017

Kota Kinabalu - Bye bye Sabah

Salam......

Plannya hari terakhir kat Sabah iaitu hari Sabtu, mak nak pergi ke Pulau Manukan. Dari pembacaan pengalaman orang, macam menarik je kat sana. Pulau cantik, air pun jernih, boleh snorkeling bagai. Katanya Pulau Manukan ni tak delah jauh sangat pun daripada Jesselton Point Kota Kinabalu tu. Lebih kurang 1/2 jam perjalanan je. Tambah berkobar kobarlah hati makcik nak perginya sebab rasa tak delah ambik masa sangat kot. Sempat lagi rasanya, flight pun pukul 8 malam kan, lama lagi.....
            
Jadinya, sebelum ke Filipino Market semalam, Pak Jilap dah siap riki Jesselton Point tu kat mana. Cuma tulah...... jalan ke sana memang jem sungguh petang Jumaat tu. Tak taulah memang selalu jem macam tu ke atau jem sebab hujan. Sudahnya Pak Jilap cancel plan nak ke Pulau Manukan takut jem keras macam semalam, nanti tergesa gesa pulak ke airport katanya.

Remuk redam hokey hati mak tak dapat pergi! Ranaplah impian nak snorkling! huhu....

Sebagai gantinya, balik aje dari Rumah Terbalik,  Pak Jilap terus bawak datang sini, Tanjung Aru.  Kalau pasir Tanjong Aru pun dah cantik, bersih, halus, apa tah lagilah pasir di Pulau Manukan kan hukhukhuk.....

         
Huhu.....cuma dapat snorkling atas pasir je.....



Kat Tanjung Aru ni ada jugak kedai makan yang menjual seafood. Cuma taklah sebanyak kat Waterfront. Kalau dari segi keselesaan rasanya kat sini jauh lebih selesa dan nyaman.  

Nak pujuk binilah tu..... beli Sayap Ayam Madu lagi! Eleh, sebenarnya dia yang teringin, sebab hari tu dia tak dapat makan!


Dari Tanjung Aru, mak terus ke Airport. Pusing pusinglah jugak sampai ke bandar Putatan sebab nak habiskan minyak kereta punya pasal. Dapat kosong, haruslah pulangkan pun kosong haha...... Tapi, minyak tak habis jugak, ada lagi tinggal satu senggat, tak tau nak ke mana dah, boring weyh duduk dalam kereta. Nak rilex kat airport pulak.

Maka berakhirlah sudah kisah percutian yang tak terancang Sang Mak Jilap anak beranak ke Kota Kinabalu, Sabah. Legalah korangkan dah tak payah layan cerita Sabah mak lagi. Eleh.... macam mak tak tau....

Bye bye Sabah, sehingga kita ketemu lagi....




37 comments:

  1. Ruginya tak p manukan Mak.. memang lawa, tapi kalau nk snorkeling boleh jgk.. kalau btl2 nk snorkeling dtg la pulau kat semnporna..

    ReplyDelete
  2. Lain kali pergi lama sikit nom,seminggu ke....baru dapat puas pergi merata Sabah.Takpelah lain kali boleh pergi tempat yang diinginkan tu.Cantik betul pemandangan Tanjung Aru tu ya nom...pasangan romantik tu pun sweet je di tepian pantai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh kak....bercuti lama lama ni mmg syok tp duitnya yg tak syok SI...
      Huh....menahan majuk tak dapat gi Pulau tu kak hihi...

      Delete
  3. Wow, cantiknya tg aru....best yg kalau tmpt bersih camtu

    Takpe lah Mak, dah byk riki2 tmpt tu, lain kali boleh ler plan baik2 utk pegi kali kedua....hihi

    ReplyDelete
  4. wah dah dekat Brunei tu
    awat tak calling2 mai Brunei pulak Nom

    ReplyDelete
  5. Takpe mak, janji mak dah chop passport kat Sabah...

    Kita je belum sampai2 lagi ni

    ReplyDelete
  6. Tanjung Aru pun tanjung Aru la mak...
    Lain kali ada alasan lagi nak ke sabah.. sbb belum sampai pulau manukan kan?

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah....memang best bescuti kat Sabah kan...bilalah nak pergi lagi...Wa gi hari tu tahun 2005 hahaha..

    ReplyDelete
  8. ish..mana ada jemu.mengimbau kenangan Sabah ni..sya dah pergi pun seronok baca.Takpelah Mak, next time shoot Sipadan terus..haha

    ReplyDelete
  9. Tak pi manukan boleh jadi alasan kukuh nak ajak pak jilap pi KK lagi sekali.. sure pak Jilap setuju...

    ReplyDelete
  10. Selamat Hari Ulang Tahun 3Apr 2017.
    Semoga pertambahan usia, semakin mematangkan diri kita kearah kebaikan yang berterusan.
    Biar setiap detik yang berlalu menjadi pengajaran dan pengalaman untuk berusaha yang lebih baik.
    SELAMAT HARI ULANGTAHUN KELAHIRAN MU.

    ReplyDelete
  11. Belasah je comment dlm blog ni...
    Maklumlah bukan blogger...tak sempat2 nak share.😂

    ReplyDelete
  12. best kita baca mak.. hehe.. selamat hari lahir mak! hari ni dapat hadiah apa?

    ReplyDelete
  13. cantiknya pasir pantai tu..kepak ayam madu sedapnyaaa...

    selamat hari lahir makkk..semoga panjang umur,murah rezeki dan bahagia selalu... cepat2 update citer besday tau..

    ReplyDelete
  14. cantik gambar tepi pantai tuh kak...

    heheheh wajib lah merasa kepak madu tuh kan, klu tak blik kl terkenang2 nnti...

    * eppy bday kak nom syg... moga di panjankan usia, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yg baik n epy selalu

    ReplyDelete
  15. Tak apa nom..
    Nanti plan lagi ke Sabah tu..
    Mula2 terus terjah Pulau Manukan tu Nom..
    Adik ipar den dah pergi Nom..
    Dia kata best sangat ..
    Rugi ko tak gi.. (Racun sikit hahaha)

    SELAMAT HARI LAHIR HAINOM
    Semoga Usia dirahmati Ilahi..
    Dipanjang Usia..
    Dimurahkan Rezeki..
    Diberikan kesihatan yang baik..

    p/s Ayem Rambo dah wish tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rupa2 pak jilap lebih awal wish dr kita, ha3

      Bestnya g Sabah, kita gak belum sampai2 lg...

      Delete
    2. Awat Abe Yem polite sangat ni ek, CH! Lain macam pulak ucapan kali ni. Tak gediks sangatlah buat isteri tercinta. Memang kita patut sokong MakJilap dalam usahanya untuk dapatkan komen Abe Yem dalam entri yang betul. Hahaha!

      Delete
    3. Ingatkan akak seorang yang perasannya, xder sayang2 kali nikan MD? mungkin dek proses penuaan kot @ kematangan berbicara di khalayak ramai, opssssssssssss...(mati saya dikerjakan nnt, ha3)

      Delete
    4. Hilang sudah kasih sayang kotnya weyh....redhoooo...
      Tak pe, mlm ni tido porch haha..

      Delete
    5. Hahaha! Dia dah tuliskan semoga pertambahan usia mematangkan diri tapi masalah negaranya - isteri tercinta masih lagi tak matang-matang. Hahaha!

      Okey, Mak! Nanti ambil gambar PakJilap tengah selpie kena tidur kat porch. Takpa, hari ni bukan Khamis malam Jumaat, hari kegemaran Makkan!

      Delete
    6. Hoho....amboi menghentam nampak! Weyh...isteri kurang matang mcm nilah yg menceriakan dunia dia tau Kak Ton....kang dpt bini terlampau matang dunia jadi hambar baru tau! Hoho....

      Delete
  16. sabah memang best sebenarnya. bila boleh ke sana ni

    ReplyDelete
  17. Lama x kemari..jln jauh ghupenya mak jilap kita ni..seronokkan jalan2 sambil makan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeleslah dengan KY asyik jalan tengok salji je. Saya cuma dapat tengok awan je KY hihi

      Delete
  18. lagi sodap kalau makan sayap ayam madu dengan nasi putih :D perghhh

    ReplyDelete
  19. Wah dh lama tak dt sini mak bercuti sabah ko..bestnya..antara tmot idaman jugak ni..tggulah anak2 dh besar sikit ada rezeki kita sampai.hihi

    Kesian mak ye tak dpt ke pulau manukan..next time Insyaallah..dia suruh p lg la tu

    ReplyDelete
  20. Kat Sabah memang banyak tempat yang cantik-cantik kan.. ayam madu tu memang asal dari Sabah kata suami saya.. memang popular ayam panggang tu kat sana.

    ReplyDelete
  21. xper lah kak xdapt g pulau manukan..tanjung aru pn cantik..sy entah bila blh sampai sabah..hihi

    ReplyDelete
  22. Mak tak takut kena kidnap dek Abu Sayyaf ke? Nak snorkeling-snorkeling kat pulau? Hahaha!

    Mujurlah dapat juga snorkeling atas pasir kat Tanjung Aru, Mak. Lega Kak Ton sebab Mak tak letak pun gambar Mak tengah sibuk sangat snorkeling kat atas pasir tu. Haru-biru hati Kak Ton nanti nak mengomen. Rasa bagai disayat-sayat gitu nak muntah!

    Ni plan mengejut bilanya? Tengah malam terkejut tetiba kata nak pi Sabah ek? Ke memang dah plan nak pi Sabah sempena harijadi yang ke senja nih? Hahaha...

    Okay, nak skrol komen Abe Yem Rambolah pulak ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar snorkeling atas pasir berdua duaan nanti mak PM tepi ek. Biar Kak Ton muntah pelangi....

      Seminggu sebelum cuti sekolah le mak angin anginkan kat pakcik tu. Jenuh tau kuak lentang, angin lentang bagai. Nasib pakcik termakan hasutan hihi
      ...

      Habis tu....asyik menjejes air liur duk tengok entri Aryan Azra haha...
      Mana ada sempena apa apa....

      Kan kak Ton jugak yg cakap mak kepingin naik belonkan ...

      Delete
  23. wah. ke sabah bah?
    menarik menarik menarik !!!
    aida memang teruja baca kisah jjcm ni, nom.
    sgt la suka. kebetulan sabah lom dpt jejak kaki lg ni hu hu hu :( sedih!

    ReplyDelete
  24. Mesti teringat-ingat keindahan pantai Sabah tu kan...
    Makan kat sana pun best & fresh

    ReplyDelete
  25. fullamak dh sampai sabah.. memang teringin nk ke sana. pulau manukan tu kalau tak bawa roti bg ikan makan mcm tak sah je kwn ckp.

    lawaaa view!

    ReplyDelete
  26. Nanti kalau ke kk lagi bagitaulah awal2. Boleh sambut dengan kompang kat airport 😂

    ReplyDelete
  27. Ala.. dalam banyak-banyak gambar, asyik ternampak gambar makanan je dulu.. huhuhu...

    ReplyDelete