Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 11 April 2017

Lampu bilik bawah

Salam Selasa.....

Ahad baru ni mak pergi IKEA Cheras. Tak plan sebenarnya. Pagi tu, mula pergi sarapan dengan Pak Jilap, biasalahkan...... hari hari minggu macam ni, dapur pun pandai apply cuti jugak weyh haha...... Sarapan untuk anak anak, Pak Jilap balik dari surau, dah siap belikan nasi lemak ayam. Tu kira merangkap makan tengahari diaorang sekalilah tu. Tau ajelah memasing kalau hujung minggu macam ni. sepanjang hari tu seakan malam, hish ...... tak suka betullah! Baiklah mak laki bini memanjangkan langkah, ada jugak faedahnya....

Nak mencari lampu sebenarnya. Apa orang panggil ? Floor Lamp rupanya. Ingatnya Stand Lamp hihi....Inilah dia lampunya. Rm39.90 tak termasuk mentol. Mentol Rm19.00. 
Nasiblah tak nampak sangat keserabutan bilik bawah mak ni hihi.....  

Sebenarnya bilik bawah ni penuh dengan baju. Baju lama ke, baju baru, mak lambakkan je kat sini. Bukanlah lambak longgok tu ye hihi.... ada yang gantung, ada yang lipat. Naik sendat dah bilik ni jadinya. Tulah.... dari sehari ke sehari nak asingkan baju lama...... tapi belum sampai pulak sawan mengemas baju haha......

Kaitan dengan lampu tadi, kisahnya,  lampu bilik bawah ni dah lama arwah. Bukan Pak Jilap tak betulkan. Dah banyak kali ganti mentol, ganti starter, benda putih tu apa ke nama entah, pun pernah ganti tapi tak mau dia bertahan lama. Kadang kadang lepas ganti mentol tu, adalah menyala 2 minggu, lepas tu dah terbakar balik. Hish! Sakit hati mak tau. Korang rasa? Yelah ...... asal cari baju je meraba raba dalam kesamaran. Masa mula mula pindah dulu, eksyen..... ( maklah tu haha.....) tak mau pakai lampu kalimantang yang panjang tu, nak gak yang bulat macam ni. Sekarang rasa menyesal pulak tak pakai lampu kalimantang yang panjang tu!!  


Bukan senang nak dapat pergi IKEA weyh! Alang alang dah sampai IKEA kita sambarlah benda ni hihi.... Harga mampu milik, cuma Rm39 henggit jer. 

36 comments:

  1. wah. lemari 3 laci tu pun ada dlm wishlist aida, nom :)
    aida da plan da nak gi 30 ari bulan ni. da awal2 booking tarikh dgn mr.asben.
    kalau tak, ada aje plan dia ke tempat lain, naik gunung la, naik bukit la, naik basikal la.... hu hu hu.
    sama la. lampu2 kat umah aida ni pun byk da buat hal.
    tukar mentol.
    tukar starter.
    and tukar isi perut dia empat segi kecik tu.
    then jap je lampu da tak nyala. geram !!!!!

    ReplyDelete
  2. kita pakai lampu kalimantan panjang jer..snang nak tukar time rosak..haha

    ReplyDelete
  3. Wah shopping nampak. Hehe awal bln kn.. Hihi.. Lama dh teringin nk ke idea tak smpai2.. Hr tu g ikea mutiara damansara sesak sgt tk jd nk msuk

    ReplyDelete
  4. TERIMA KASIH kak sebab bagi saya idea apa nak dibeli kat ikea! hahaha..

    ReplyDelete
  5. Kak Ton pun ada lampu macam ni sebiji Mak oi. Dah lama beli tapi guna tidak juga. Kalau tak silap beli kat IKEA Damansara masa mula-mula buka dulu kot. Tapi itulah sebab lampunya romantik sangat pada pandangan mata Kak Ton yang rabun, tak sangguplah nak guna. Ada terpacak dalam bilik buat hiasan tunggu tumbang aje ^_^

    Kak Ton pun sama. Bukan main gian pakai lampu cantik konon tapi sedar diri tu semakin lama semakin rabun. La ni siapa yang susah? Diri sendiri ler... semua pun nampak malap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mentol dia terang kak Ton, tak delah malap mcm selalu tu. Cubalah pasang.

      Tapi yelah.... mungkin dari pandangan mata org yg rabun, malap kuasa dua kot haha....

      Delete
    2. CH tengok pun malap jer mentol tu nom..
      Dah sama kot rabun dengan kak ton haahhaha

      Delete
  6. bestnye shopping IKEA....cantik lampu tu...

    ReplyDelete
  7. Untung lah dekat Ikea ,semua boleh dapat ...murah pulak tu.
    Cantek bentuk nya...harap2 dapat bertahan lama .
    Rak tu pun ok...kalau kedai biasa mana nya dpt harga gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah kak saniah..
      Untung sangat hainom ni dapat pak jilap..
      Dapat lampu.. campur pulak dengan rak tu :)

      Delete
  8. Yang selalu terbakar tu lampu yang bulat tu ke Mak. kat garaj rumah saya pun sebijik macam tu jugak. kejap ajer elok nya, lepas tu terbakor. sampai sekarang tak berganti sebab tinggi nau nk panjat!

    cantik rak putih tuuu ^_^

    ReplyDelete
  9. Rak tu lawalah Okje ... bilalah Ikea nak buka cawangannnya kat kk ni ...

    ReplyDelete
  10. CH tahu lampu bulat tu memang cepat terbakar..
    sebab rumah arwah mak guna lampu tu..
    Jadi CH tak belipun lampu tu utk rumah CH masa mula masuk tu..
    Terus guna downlight tu .. sekali dengan plaster syiling tu..'
    senang nak ganti bila terbakar..
    tapi jarang terbakar..
    dah 10 tahun guna ada lah sekali lampu tu terbakar...
    untuk bilik bawah tu CH guna lampu kalimantang jer hihi

    ReplyDelete
  11. eehhhhh lupa lak..
    Rak tu memang CH berkenan sangat lah..
    Nanti nak cari juga lah..

    ReplyDelete
  12. barang-barang dekat ikea memang best sangat kak! hehehe
    lagi satu rugilah kalau pergi ikea tak makan meatball dia kak.

    ReplyDelete
  13. Lama tak g IKEA huhuhu... Rinduuu nak sopink di ikea lg..

    ReplyDelete
  14. sama bilik bawah kami ni mak.. bila ganti asyik la terbakar balik.. dia ada 2 mentol ganti yang satu, satu lg kong.. bergilir2 ntah apa ntah penyebab pun tak tau.. agaknya power berlebihan agaknya.. rak tu kan yang rm39 tu? cantik!

    ReplyDelete
  15. Lama dah tak jalan2 kat Ikea..
    Suka tengok deco2..
    Tak dapat beli..kalau dapat tengok2 pun jadilah

    ReplyDelete
  16. lah itu je ke yg kak nom sambar? mcm tak caya je....

    ReplyDelete
  17. Hainom, lampu siling yang pakai tube tu buang aje lah. LL pun dah serik dengan lampu macam tu. Tukar lampu LED. Mahal sket takpe tapi tahan lama dan tak payah susah2 tukar tube, tukar starter bagai. Seronok tau pergi IKEA. Semua barang2 kat sana cantik.

    ReplyDelete
  18. Lampu camni memanglah cantik...tapi sikit suram.. agaknya KN ni terlebih rabun kot..hehe

    ReplyDelete
  19. Wah cantik2.
    Aduh malehnya nk komen panjang2 hari ni. Chiaw dulu ek.

    ReplyDelete
  20. kita juga tak pernah sampai ikea, teringin gak nak cuci mata..

    ReplyDelete
  21. Kalau pergi Ikea boleh rambang mata jadinya. Semua nak di beli lagi2 barang2 hiasan rumah. Hehe.

    Mood sawan mengemas baju tu pun sy alami juga. Nak sort baju anak tak terbuat2 lagi. Kena cari ubat ni nmpknya. Hehe

    ReplyDelete
  22. Kalau ke IKEA tak sambar, bukan ke IKEA namanya tu sis.
    tak sambar balik nyesal.

    ReplyDelete
  23. kalau unni g ikea macam nk borong semuanya.. nasib la sabah xde ikea... selamat duit..hahahaha

    ReplyDelete
  24. Untung la dekat dgn IKEA...
    Saya dah lama berkenan dgn rak putih tu...
    Haih, lagi kempunan bila baca entry nih..

    Mak, tak nak jadi personal shopper ker?

    ReplyDelete
  25. nampak sikit tu deko2 rumah mak..cantiklah rak tiga tingkat tu, macam best je kalau ada tapi tu la nak ke ikea tu entah bila tahun agaknya lah saya ni

    ReplyDelete
  26. Betullah mentol bulat jenis macam tu mudah terbakar.

    Rumah kat kampung Mrs. A pun dodulu guna yang tu tapi sekarang semua dah kembali ke yang panjang tu. Senang nak cari dan tahan lama.

    Lalu-lalang jer kat ikea masuknya tidak.

    ReplyDelete
  27. kita lagi terpesona benda yang dirembat bersamatu.. betulker harganyertu... yang lemaritukan... memang berbaloi2222...

    ReplyDelete
  28. Dulu pakai juga lampu kalimantang ni ☺

    ReplyDelete
  29. Maybe wiring tu kak...

    Haaa...skali pergi ikea x sah klo x sambar lbh drp y sptutnya plan nk beli kan.. lya x pnh jejak lg ikea cheras,, lps ni klo pegi..nk ke cheras lak..


    Tp..satu j problem.. bila smpai ikea..tetiba blurrrr nk beli apa..pdahal sblm tu dh siap wishlist..tup2 bli y lain..smpai rmh...alahhhhhh bru igt.. dh la rmh kt trg.... alamaknyaaa tgu thn dpn plok la..haha

    ReplyDelete
  30. saya tak suka pi Ikea. Semak la. Selalu beli dengan personal shopper je. memang la cas lebih sikit. tapi berserabut la kepala bila pegi sana.

    ReplyDelete
  31. Betul la Okje, lampu macam tu memang susah bertahan lama. Elok lagi lampu kalimantang tu... laci tu cantiknya la hai...

    ReplyDelete
  32. Uish.. gambar yang bawah tu sempoilah kak.. kemas dan mengancam..

    ReplyDelete