Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 25 September 2017

Realitinya...

Salam Isnin...

Cuti 3 hari lepas ni korang ke mana? 

Program mak memang penuh. Antaranya balik kampung. Rasa macam tak cukup rehat weyh. Lotih raso badan den. Patutlah pun kan.... umur pun dah semakin menua. Korang tau tak? Kalau ikut tahun hijrah umur kita sebenarnya 2 tahun lebih tua dari umur sebenar tau. Pak Jilap dah lama cakap tapi mak baru percaya  hihi..... 

Semalam pulak hantar kakak ke KL Sentral. Si kakak ni, rasanya Raya Haji hari tu baru je balik. Tapi dah katanya kawan dia semua balik, tak kan tak kasi balik kot. Nanti Deepavali nak balik lagi. Pergi balik ETS Rm200 you. Kad student pulak belum dapat lagi, emmm hadap ajelah bang Jilap...... 

Semalam ETS delay..... Hampir 3 jam jugaklah mak melepak kat KL Sentral tu.

Gambar balik kampung baru ni. Entah apa yang digelakkan agaknya cucu dengan nenek tu..... Bukan main lebo lagi memasing ketawa....

                 

Korang perasan tak ? Realitinya, cucu kalau dengan nenek atau atok sebelah ibu akan sedikit rapat kalau dibandingkan hubungan dengan nenek atau atok sebelah ayah! Faktor apakah agaknya? Faktor genetik? Faktor usia? Ehhhhh..... semua faktor macam tak de kaitan je mak ni haha.....

Ke anak korang sama je?

Sama macam diaorang ni, kalau dengan nenek belah mak, bukan main berani lagi diaorang mengusik nenek. Cuba bagi duduk sebelah mak Pak Jilap, terus sopan santun jadinya hihi..... Pandai berlakon macam mak dia jugak nampaknya haha.....

26 comments:

  1. Anak saya 2 beradik ke bawah, tak sempat kenal datuk dan nenek mereka.. 😭

    ReplyDelete
  2. Amboi bukan main sakan gelak nenek dgn cucu tu kak. Happy sgt lah tu ye cucu2 blk kg. Ana mcm biasa jln2 sini je. Kg 2-2 pun kat KL. Sehari boleh singgah 2-2 terus. Hehe. Mahal juga ETS ye. Baru plan nak be parents Naik ETS tu nanti.

    ReplyDelete
  3. Tak perasanlah pulak. Tapi kalau realiti keluarga Kak Ton pun macam tu juga. Tapi macam kami memanglah faktor jauh, bahasa dan sebagainya. Nanti Kak Ton dok pandang belakang kisah-kisah Kak Ton dengan atok nenek belah mak dan bapa. Eh, rasa-rasanya dua-dua atok tak jumpa! Kehkehkeh!

    ReplyDelete
  4. realitinya mungkin macam tu kot sebab apa rapat sebab kita mak depa ni rapat dengan mak kita suka bergurau senda jadi anak2 tengok pun tak segan nak gurau2 dengan tok depa kot, kalau suami pulak mungkin jarang nak bergurau senda jadi anak2 pun takutlah, satu lagi penerimaan orang tua pada anak2 tu, ada orang tua yang jenis boleh dibawa bergurau dengan cucu2 jadi cucu2 tak segan sangat kalau nak bergurau berbanding dengan tok yang nampak serius haaa gitulah teori mama hahaha sebab mamakan takde mak ayah dah tentulah anak2 lebih rapat dengan tok nenek belah suami.

    ReplyDelete
  5. ha ah la kak..cik nor pun sama. rapat dgn nenek sblh mak. sblh ayah gtu2 jer..haha

    ReplyDelete
  6. Untung la dapat cuti 3 hari..
    Kami sebelah sini cuti jumaat sabtu jer... huhuhu

    MIL saya pernah kata, kasihnya kat cucu anak perempuan tak sama mcm kasihnya kepada cucu anak lelaki.. Mungkin ada juga benarnya.. hurm....

    ReplyDelete
  7. Eh, you all pun macam tu, Hainom? Dengan nenek belah mak lebih mesra dan rapat kan? LL punya family pun sama juga. Cuti baru2 ni LL duk rumah aje. Buat kerja rumah. Konon2 nak prepare untuk Chinese New Year tahun depan supaya tak jadi macam lipas kudung buat last minute preparation hah..hah..

    ReplyDelete
  8. Sama jugak kak. Anak2 nany pun lebih closed dengan mak Nany. Mungkin sebab lebih kerap pulang ke kampung. Cara pendekatan juga tidak sama. Tapi takperla kan..both ader keistimewaan masing2.

    ReplyDelete
  9. Anak2 makchaq pun rasanya macam tu jugak.. rapat dengan tok & wan penang dari tok & wan taiping, tapi la ni dua2 belah dah tak de..

    Mungkin ikut kita.. sebab kita kan lebih rapat dgn mak kita... ayah2 pulak biasanya kurang sikit walaupun dengan mak ayah depa sendiri.. jadi anak2 mengikut....

    ReplyDelete
  10. setuju la ngn kak nom.... dana pun rapat lg ngn atuk n nyai belah mak termsk sepupu2 tp belah abah kurang rapat cuma dgn arwah nyai sebelah abah dulu dana rapat sbb duk sebelah umah....

    kalau skrg ni dana n adik kurang rpt ngn sepupu2 belah abah sbb kebanyakkan diaorg dh besar2... dh tua2... kalau belah mak, baya2 je... gitu

    ReplyDelete
  11. hahaha.. tak pasti lah kak.. sama je kot.. cumanya yang tinggal mak belah suami je dan ayah belah sha.. FIL dengan mak sha dah meninggal.. jadinya tak sure bebudak nie rapat dengan sapa..

    ReplyDelete
  12. Setuju saya pun lebih rapat dengan nenek sebelah ibu dan sepupu belah sini. tp now alhamdulillah dah makin rapat dgn belah ayah jugak :)

    ReplyDelete
  13. Sampai sekarang dh nak masuk 6 taun, tokma meninggal, tokma tu omak den la, anak2 aku kan mak, kalo nak balik Teganung je, dorang mesti seronok semacam, Masa tokmanya ada dulu dorang mmg lebih rapat dgn tokma dari uwan Rembau tu. Uwan tu dorang Tak berani nak gurau2, takut kena marah, nak lari2, nak makan2 apa2 yg Ada kt umh wan tu semua tak berani, takut kena marah. Kalo rumah tokma peti sejuk tokma tu habis kena selongkar.

    Sedihla aku tingat kt arwah mak aku..

    ReplyDelete
  14. Cuti 3 hari balik kg sekejap, lps tu duduk rumah aje..hihi..
    Kalau ira dulu pun lebih rapat dgn family sblh mak. Dgn family sblh abah cam segan2 gitu.. Bila da dewasa ni baru la nk biasa. Anak2 pulak, setakat ni mcm mesra je dua2 belah. Rasanya tgk pd cara atuk neneknya melayan cucu..

    ReplyDelete
  15. Akak ni dahh tentu tinggal dgn mertua ,memang dah tentu rapat dgn opahnya juga tapi dgn mkpak akak pun anak2 akak rapat juga.Cuma mereka tak mesra dgn pak mertua akak sebab opah & atuk mereka tinggal berasingan.Tapi skg semua dh xde.Iman lah yang tak rasa sebab lahir lewat opah,atuk,atuk pak semua dah xde.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum selamat pagi hainom

    Anak mama rapat saja dengan atok nenek belah ayah

    Hehe

    ReplyDelete
  17. Haha...samalah. mungkin sebab mak biasa pantang dengan mak sendiri so dr kecik dah biasa dengan tangan nenek belah ibu. Teori sayalah. Haha. Saya pun lagi rapt dengan arwah nenek belah mak

    ReplyDelete
  18. saya balik kg cuti hari tu. kebetulan mak mertua balik dari haji. alhamdulillah sihat semua.

    ReplyDelete
  19. Den atuk ngan nenek bolah abah..
    Tak berjumpo nom..
    Dua2 dah meninggal..
    Bolah omak den jo yg jumpo..
    Mmg rapat n mesro habih lah..
    Rindu arwah atuk..
    Dio kalau den nak exam bosar..
    Mcm nak ambik SRP dan SPM tentu hadiahkan pen.. Paker lagi tu..
    Zaman dulu2 yo..
    Bilo den tak ikut omak balik kg mesti tanyo den..
    Mano budak Ti ni tak ikut..
    Mak ckp nak pekso 😆
    Ehhh mcm panjang lak cito..

    Anak2 den duo2 atuk nenek dorang rapat..
    Ikut omak eh kot..
    Mudah nau berkawan hihii...
    Tapi dorang lobih mesro dgn mak den..
    Smpi skrg bila buat sesuatu atau mkn sesuatu selalu sebut uwan nya..
    Rindu kat arwah uwan kato eh.. 😢

    ReplyDelete
  20. Anak saya dengan atuk dan nenek dua-dua belah ok...

    ReplyDelete
  21. A AH..kebanyakannya mcm tu lah..sama dgn mak/pak sedara...msti dgn sebelah ibu lg kamceng... Fasya stakat ni nmpknya 2-2 belah ok..maybe sbb 2-2 nenek belah lya n papa dia sama2 jaga dia waktu kecil ..jd dh terbiasa...

    ReplyDelete
  22. Untung anak-anak Okje masih berkesempatan kenal nenek dan atuknya, anak-anak saya tak sempat jumpa dua-dua belah...

    ReplyDelete
  23. ets....

    impian ku, Nom.
    ke pdg besaq...
    ntah bila jadik realiti.

    ReplyDelete