Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 4 December 2017

Mai Penang lagi setelah 4 tahun

Salam Isnin korang...

Ke mana weyh korang cuti 3 hari baru ni? Mak tengok anak jantan nan sorang tu. Kebetulan makcik Pak King , anak dia nikah dapat orang Guar Perahu, Bukit Mertajam.  Dah terlanjur memang nak menghala belah belah utara tu, marilah kita memeriahkan pernikahan sepupu hihi...... Seronok jugak pergi menghantar ni, selain dapat tengok tempat orang, dapat jugak merasa masakan orang Penang weyh. Mai Bukit Mertajam teringat kat Puan Kutu. Toleh jugak kiri kanan kot kot terserempak  tengah jalan kelibat mereka anak beranak hihi...

Mas kawen orang Penang rupanya Rm150 henggit noh. Hantaran, mak tak tanyalah pulak, tak kan nak bizi body sangat kot haha.....



Dah alang alang sampai ke Penang, haruslah masuk pulau kan. Takkan nak duk pusing pusing Bukit Mertajam aja, apa ada? Uiks..... marah orang Penang ni kalau dengaq! hihihi......

Tu dia, mai Penang aja, slang pun start bertukaq! Mak pernah jugak pi Penang ni sebenarnya, tapi 4 tahun lepaslah....


Anak daraslah ni sebok mengajak ke Penang Street nak tangkap gambo katanya. Dah sampai sananya maghrib, nak tangkap gambar apanya, kang gambar lain pulak yang muncul hihi.... Alang alang dah jumpa masjid Kapitan Keling yang berusia 216 tahun ( 1801 - 2017 ) ni, marilah kita ambik berkat solat kat sini weyh.  

Masjid Kapitan Keling, Pulau Pinang
                   
Lepas solat, dah tentulah sessi makan makan. Kali ni makan kat Padang Kota Renong, bukan tempat yang ada Mee Goreng Sambal Sotong tu, tapi dekat dekat kawasan situ jugaklah. Rasanya kat sini lebih banyak lagi pilihan kedai banding tempat yang mak pergi makan Mee Goreng Sotong 4 tahun lepas tu.   



Walaupun perut masih kenyang lagi angkara makan banyak kat rumah pengantin ( sedap weyh masakan orang Penang ni rupanya ), tapi teringin jugak nak rasa Char Kuey Teow air tangan orang Penang hihi! 

Penang Char Kuey Teow

Char Kuew Teow dia biasa biasa aje, tapi Sotong Kangkung dia sedap! Teringin sebenarnya nak try Passemboq, tapi tak mampu nak makan dah..... kenyang banget dong!

Sotong Kangkung 
Oleh kerana hajat anak dara nak ke Penang Street malam tu tak kesampaian, esoknya sebelum balik mak mai lagi masuk pulau weyh. Nak photoshoot punya pasal kan haha......Ulang alik atas jambatan Pulau Pinang lah gamaknya mak anak beranak hari tu hihi.....

Haaa..... barulah boleh meninggalkan Penang dengan hati yang puas macam ni haha......



Tak taulah sapa yang hover sebenarnya ni, anak daras ke mak daranya haha.......




Baru tau gini rupanya Penang Street. Cari jugak yang ada payung kalerful tu tapi tak berjumpa! Pak King, Pak King..... next time boleh tak kita datang sini lagi? hihi.....

                                



30 comments:

  1. lama tk ke penang..kalo ke penang fav char koayteow sg dua

    ReplyDelete
  2. amboi..kmain akak photoshoot. nak caras Cik Nor la tu..haha

    ReplyDelete
  3. Char koayteow sg 2 sedap nom...udang besaq melingkau.
    Kalau jln penang x cukup sehari ...kena pi lgi nom.

    ReplyDelete
  4. wah syok nya Nom pi Penang nooo
    bulan 5 lepas kaknoor pi Penang tapi tak sempat nak ronda pun
    sempat pi Jeruk Pak Ali ja hehe

    ReplyDelete
  5. Teringin pulak nak makan sotong kangkung...

    ReplyDelete
  6. amboi syokkk tu mak jalan2 penang..kite ni berangan je lah lagi ni nak berjalan2 tapi tak dapat nak jalan2 lagi..takkan itu je gambarnya mak kat penang street tu takde ke gambar sawit2 dengan pak jilap tu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de wey.... Pak Jilap duk dalam keta, tak mo bagi MPPP saman. Sebab kalau nak parking kena jalan, memasing maleh nak berjalan

      Delete
  7. tak jem ke kak nom jln jauh2 sampai ke penang nun tuh....

    dana balik ke jb pun sampai dkt 5 jam br sampaii kl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah Dana, mana ada time cuti, tak jem jalan kat Malaysia ni hihi....Semalam dari Sri Iskandar pukul 3.30, sampai KL pukul 8 Dana

      Delete
  8. Bab berjalan bagilah kat awak.. 😄

    ReplyDelete
  9. Sambil hantar orang kahwin sambil bercuti kansss...

    Sotong kangkung tu nampak sedap sesangat.

    ReplyDelete
  10. Happy anniversary okje..
    Lama dok singgah sini. Kann
    Sejak pindah p pantai timuq sepi nk bw huhu
    Sibuk nau nau katanya 😉😉😂😂

    Ceq pon baru balik dari penang
    P pekena nasi kenduri dnegan mee goreng sotong jugak. Hihi. Melawat tmpat kenangan katanya 😍😍

    Tq okje singgah blog ceq..
    Rindu nk bw.

    ReplyDelete
  11. Ana last ke penang 2 tahun lps. Tp tak puas jln. JJCM pun xberapa nak menjadi. Just dpt g ke bukit bendera, batu feringgi dgn penang street je.

    Tgk sotong kangkung tu rasa mcm nak cr skrg je tp mcm xde jual dekat selayang ni. Kalau ada tak sedap mana pun.

    ReplyDelete
  12. Tak ingat bill tah last pi Penang, ha..sah2 dah lama no tak pi. Seronoknya ko anak banak jenjalan makan kenduri, pastu jenjalan cari3x makan plak Kang, kalo aku pun rasanya sesekali sampai harus sakan gak makan dah sesekali jumpa ye dok.

    Aku pun cadang nak balik Teganung minggu depan.

    ReplyDelete
  13. Mak bab posing memang pakar hikhik...

    Kita paling rindu nasi kandaq Penang. Terbaik!

    ReplyDelete
  14. cuti cuti penang mak yea....meriah....nape xlangsung ke pesta penang alang alang dah malam....

    ReplyDelete
  15. Kebetulan saya nak ke penang ni. Bolehlah saya ke Padang Kota Renong, nama ni macam baru untuk saya. Padang kota lama saya tau.

    ReplyDelete
  16. Bestnya jenjalan Penang. Mama dah beepuluh tahun x ke sana

    ReplyDelete
  17. my god memang best kan gi penang mak. saya tak sempat lagi nak tulis trip shaklee baru2 ni. nanti saya share

    ReplyDelete
  18. Ira pun da lama x pegi penang. Last pegi masa kenduri akikah anak buah. Anak buah pun da 4 tahun. Haha.. Org kata kat penang makanan best dan murah. Tapi kitaorg tak berkesempatan la lagi nak saja jalan2 ke penang tu.. Hihi..

    ReplyDelete
  19. bestnya jenjalan mak jilap. rancak berphotoshoot sesekali.

    ReplyDelete
  20. Gambar dan orang2 nya semua cun melecun

    ReplyDelete
  21. Dekat dah dengan tempat kite...hihi

    ReplyDelete
  22. Den 5 tahun lalu gi Penang nom..
    Mmg penang street tu lah org tuju utk bergambar..

    Betul tu nom..
    Dah alang2 ke utara tu..
    Terjah aje pulau tu..

    ReplyDelete
  23. Syoknyerr.. Wishlist nk g penang gak.. Oklah tu 4 thn kak.. Lya last sampai sini msa umur 10thn.. Haha..mmg harusss pergi lah nanti.. In shaa Allah..pnjg umur..kesihatan baik..

    ReplyDelete
  24. Saya pun da lama tak ke penang, dari anak dara dl..sekarang anak da dua, rindu sangat masakan penang. Masih terbayang kesedapan laksa dan pasembor dorang.. ��

    ReplyDelete
  25. Saya pun lama dah tak mai Penang... Last rasanya tahun 2003 kot kawan kawin...

    Masjid tu cantik betul walau dah beratus tahun... Subhanallah...

    ReplyDelete
  26. Macam mana mak nk nmpk kami..kami pun dah berapa bulan tak balik penang mak oi hahaha lenkali klu mai penang lajak mai kot sg petani..buleh maka sate semeling.tp mak la belanja.hahaha

    Untung mak sakan bergambar kami org Penang pun tak smp lg street art ni ok.huhu

    ReplyDelete
  27. wahhh heaven ye akak... tulah nina dh xlarat nk selfie street art. kalau ptg2 boleh pekena ais kepal kt situ. waktu pg je yg xcrowded dgn org

    guar perahu tu rumah paksu.. next time mai lg bg tau nina hehehe

    ReplyDelete