Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 9 January 2018

Petua elak kucing membuang merata rata

Salam Selasa....

Sorilah ek mak belum dapat membalas kunjungan korang. Bizi ah.... Mil dah balik rumah Ahad lepas. Alhamdulillah. Cuma Mil balik dalam keadaan masih sakitlah kan. Dah terlantar.... Minum susu dengan tiub dan buang air kecil pun melalui tiub. Ujian bukan untuk Mil sorang, tapi ujian jugak buat orang yang menjaganya. 

Hari tu pergi tengok rumah kat Bukit Beruntung. Bukan mak yang nak pindah, tapi untuk abang yang akan start praktikal pertengahan bulan ni kat area sana.

Kalau dia sorang boleh aje berulang tapi ni dia dengan kawan dia. Memang kena cari rumah sewalah jawabnya. Dapat elaun praktikal tu pandai pandailah ye bang. Sikit untuk makan, sikit untuk bayo sewa rumah. Ibu, abang belanja shawl Rm15 henggit  jadiklah hihi.... Nak jugak tuuu...



Biasalah sekarang ni, mana ada sewa yang murahkan. Dapatlah harga yang mampu bayar, tuan rumah pun bagus, senang dibawak berbincang. Thank you Mr Vince!

Cuma agak menarik perhatian mak kat sini, botol botol sirap sepanjang dinding luar dan penjuru rumah.

                                     

Rupanya ini petua nak menghalau kucing membuang! Menjadi ke tidak jangan tanya mak sebab mak tak pernah cuba. Tapi mak pernah cuba satu petua ni,  memang GERENTI menjadi punyalah dan kucing pun tak akan membuang  merata rata kat halaman rumah kita lagi! Nak tau apa dia ? Buang Kucing hihi....

24 comments:

  1. Ohhh yg abang dah praktikal ye Nom..
    dekat lah dgn tempat kerja Pak Jilap kan..
    Murah sikit sewa kat bukit beruntung tu..

    Hahahhha..
    memang win lah ko punya petua tu nom..
    Buang jer kucing kan..

    Encik suami den pun ada juga cuba petua..
    setakat ni menjadi lah..

    ReplyDelete
  2. Bagus jugak abg bayarkan sewa rumah sendiri.

    Harapkan anak bujang saya, gayanya umilah kena bayar semua tu, duit elaun ntuk belanja sendiri, jika tak cukup, maka rajinlah tanya kabar ibu siang malam, faham bebenor, bersebab le tu. 😄

    Petua awak kita sokong 100%, tak larat weyhhh siang malam nak cuci, dengan baunya lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pssttt: Nasiblah practikal di hosp @ klinik, pihak kolej dah sediakan penginapan, tak pening kepala mencari.

      Delete
  3. Dpt elaun pratikal ok juga dpt menampung duit sewa.Anak akak dulu guna duit sendiri,memang sesak nafas dibuatnya dgn adek2 lagi belajar.
    Akak tak sampai hati pulak nk buang kucing semata2 kerana buang bersepah.Kalau di luar rumah xjadi masalah sngt,cuma bila membuang dlm rumah ,boleh naik angin dibuatnya.

    ReplyDelete
  4. ank bujang dh praktikal, blajar berdikari...petua ltk botol tu pernh bc

    ReplyDelete
  5. wah..cptnya abg..dah praktikal..slamat menempuh alam pekerjaan..:)

    ReplyDelete
  6. dana penah nmpak org share petua tuh kak... berkesan lah kot sbb penah di share kan....

    kejap je dh praktikal dh ye si abg tuh

    ReplyDelete
  7. kena letak air sirap ke or letak air yang warna merah or letak je ke botol kosong dekat situ...penarik jugak nak tau petua ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air yg berwarna merah rasanya Ann... tak payahlah sirap kot. Tp kalau air sirap bagus jugak terus boleh minum hihi

      Delete
  8. Belum pernah cuba lagi petua ni.
    Tapi kalau yang petua buang kucing tu dah banyak kali kena.
    Orang buang kucing depan rumah.Mentang2 kita banyak kucing.

    ReplyDelete
  9. Pernah terbaca tentang petua letak botol berisi air ini...tapi tak pernah juga mencubanya...

    ReplyDelete
  10. bagus jugak budak bayar sendiri,.menyewa sendiri dan buat ape2 sendiri..senang utk dia belajar berdikari..buat apa yg patut..nanti dah kawin, dah biasa buat kerja rumah..

    pasal letak botol depan umah bg elak kucing x poo or pee merata2, pnh jgk tgk kat fb org tu share.. hehe agaknya sbb ada botol kat situ, so dia x nak poo/pee..terpaksa cari tempat lain. Solution dia xde lain melainkan kembiri kucing tu..nak buang, kesian plak kucing tu...

    ReplyDelete
  11. Kalau kucing tu dibuang...dah tentu tak ada najisnya...hihihi

    ReplyDelete
  12. baru tahu petua ni mak. menjadi ke? nanti update la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kucing yg ada tak membuang depan rumah Anah so tak delah cuba. Yang rajin membuang depan rumah dah kena buang hihi

      Delete
  13. Pernah baca petua itu Kak Nom tapi so far LZ masih belum hadapi masalah kucing, kalau ada mungkin boleh test petua itu..

    ReplyDelete
  14. Ahaa..kawan akk buat gini..menjadik...

    ReplyDelete
  15. oh si abangdah nak praktikal ye, amboi mak anak baru nak praktikal dah mintak tudung rm15 nanti dah keje up la tudung naelofar pulak hehehe, tapi anak mesti ingat dekat mak punyalah minta rm15, rm50 dia bg nanti tu. ye lah mak sekarang mana ada yang murah pun.

    mil dah balik rumah ye moga dipermudahkan urusan, betul tu mak kadang2 apa yang berlaku menjadi ujian juga buat orang sekeliling kan, moga semua pun tabah dan sabar dengan ujian yang diberikan.

    Macam bagus je petua tu, kena bagitahu jiran2 ni sebab ada rumah jiran yang kucing suka jadikan toilet dorang, buang depan pagar rumah

    ReplyDelete
  16. Dah pernah cuba menjadi untuk Mrs. A.

    Sobss..sobs..sobs kesian kucing kena buang.

    HOkje nak address surat-menyurat dan no phone emailkan di my.maziah@gmail.

    Dah minta kat chatbox tak email pun huhuhuhuu...

    ReplyDelete
  17. Abg praktikal semester akhir ke? Kalau semester akhir syok la.. Blh keje terus,andai ada rezeki. Hihi.. Nak jugak tu maknya.

    Semoga dipermudahkan urusan MIL dan org2 yg menjaganya.

    Mak ira ada jgk buat mcm petua tu, kucing x membuang kat tmpt yg ada botol tu, tp dia buang tmpt lain pulak. Kene bnyk la botolnya ek.. Hehe..
    Petua akak tu mmg la berkesan.. Hahaha.. Tapi ada juga yg pandai mencari jalan pulang kan.. 😅😅

    ReplyDelete
  18. Ada setengah tempat menjadi petua tu.. Ada setengah tempat kucingnya tak makan saman.. Kikiki..

    ReplyDelete
  19. ye betol ok je letak botol air tu kucing xmembuang tp kalau dlm umah ni ada sekor tu suka membuang dpn pintu rumah. protes sbb xbg keluar 😆😆😆

    ReplyDelete
  20. Buang kucing tu memang confirm takde yg membuang lagi dkt rumah kak. Ana dah buat sekali. Memang clear rumah lps tu. Haha

    ReplyDelete
  21. Agaknya kalau dia tengok color merah terang tu dia rasa takut kut ya...tak jadi nak membuang.

    ReplyDelete