Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 1 March 2018

Baklava

Salam Khamis....

Korang pernah makan Baklava? Mak pernahlah jugak merasa sekali dua time time kerja dulu. Biasalah kan, time kerjalah kita banyak mengenal benda benda pelik pelik macam ni.  

Kalau ikut sejarahnya, Baklava ni merupakan dessert pastri yang berasal dari Middle East. Bagi tekak mak memang sedaplah! Rasa manis lemak, madu, minyak sapi secukup rasa oiii....
Memang sedaplah.....Lagi lagi pada tekak jenis tolak batu, kayu dengan besi je hihihi.... Tekak senang bela ni tau! hahaha.....

Baklava


























Rasanya banyak je Baklava jual kat area KL ni, cuma kita tak tau tempat je kan. Yang mak tahu dekat  De Centrum ada satu kedai Arab yang jual Baklava ni. Tapi tak taulah sekarang ada jual lagi ke tidak....

So masa jalan jalan dekat IOI Putrajaya hari tu, ternampaklah Baklava ni dekat kedai Baaji's. Rasanya satu satunya kedai Arab dekat IOI Putrajaya Mall tu. Apa lagikan? Takkan nak tengok je? Harga boleh tahan jugaklah.... Rm28 henggit untuk 200 gram. 



Macam teringin nak makan lagilah pulak...... Jangan sampai viral, sudah !!! hihihi.....

Apasal muka muncung je ni? 
Nak Baklavaaaaa......
Apa dia ?
Nak Baklavaaaaa......

Sekali Pak King piangg sekali baru tau....... ngengada sangat haha....

Baklava

21 comments:

  1. pernah dengar tapi tak pernah makan..

    laparrr...
    lapar apa???
    lapar baklavaaa...hahahah gaya manja ala gadis cendol kuikuikui

    kalau saya tambah 1 lagi yang tolak..selipar jepun selain batu kayu besi hehehe

    ReplyDelete
  2. Saya pun suka baklava.. Tapi kalau manis sangat pun tak lalu juga

    ReplyDelete
  3. Tak pernah makan nom nama nya pernah dengar.rupa pun baru tau bija tengok gambar ni

    ReplyDelete
  4. LL pernah try sekali. Sedap! Lepas tu takde chance nak try. Kat tempat LL takde kedai jual baklava. Kalau tidak, tiap2 hari LL singgah hee..hee...

    ReplyDelete
  5. Pernah makan dan pernah merasa yang didatangkan khas dari Turki... :)

    ReplyDelete
  6. pernah dengar dan pernah tengok
    tapi tak rasa nak makan lagi sebab depa kata manis
    hahaha

    ReplyDelete
  7. Ira 1st time dengar ni kak..
    Selalu dgr pavlova dgn kek coklat lava je. Hihi..

    ReplyDelete
  8. xpernah dgr apatah lagi tgk,jauh sekali makan....hehehe...eeeh dlm tu buah kurma ke?

    ReplyDelete
  9. ohoooiiiii sedap nih, tp tak blh mkn banyak... tak pepasal kang kencing manis lak

    ReplyDelete
  10. Wow...nmpk lazart 😋 hehe

    ReplyDelete
  11. Pernahlah dengar tapi tak pernah rasa lagi.

    ReplyDelete
  12. Sedap....walau manisnya kadang2 berdenting denting

    ReplyDelete
  13. Saya pernah makan sekali, tapi tak boleh tahan manis dia Kak Nom..

    ReplyDelete
  14. CH tak pernah dengar dan makan nom😆
    Nmpk benor tak berjalan keluar dari kepompong 😅

    ReplyDelete
  15. Pernah dengar dan tengok je.. Rasa belum berjaya lagi.. kikiki..

    ReplyDelete
  16. aida x pernah rasa baklava ni.
    ofismet ada buat dan boleh oder.
    tapi sebab aida da cuti belajar, malas nak oder.
    kena amik kat opis nun...
    nanti la rasa.

    ReplyDelete
  17. baklava ala mcm manisan tp xsilap sedap lg di turki ermmm nk p tu jauh. kalau jual sini boleh la beli kalau tekak teringin

    ReplyDelete