Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 8 November 2018

Anak Cacing mengidam Keropok Leko

Salam Khamis korang....

Memang dah lama sangat mak teringin nak ke Terengganu sebenarnya. Jeles tau dengan Dana mama Ayyan yang asyik asyik balik Terengganu je. Hari berganti minggu, minggu berganti bulan, bulan berganti tahun, akhirnya, Allah aturkan tahun 2018 mak dapat pergi wei! Terima kasih Pak King bawak Mak King ke Teganung.... 

Mak ke Terengganu ni sebenarnya nak makan keropok leko sambil sambil nak cari keropok keping yang super duper sedap. Macamana ghupernya yang sedap sangat tu pun, entahlah !!!  Hahahaha.... Bagi mak keropok keping, yang banyak ikan, keropok keping yang goreng tak berapa kembang, keropok keping yang gelap itulah keropok keping yang sedap!.....

Walaupun melambak je keropok leko kat KL ni, tapi manakan sama makan  keropok leko kat KL ni dengan makan keropok leko kat Terengganukannnn...


Keropok Leko
Akhirnya...... Terubatlah kempunan orang yang mengidam anak cacing hihi..... Sedap wei makan keropok leko panas panas. Cuba jugaklah leko yang ada cheese ni, yang bubuh black papper, yang bubuh garlic mak tak try. Si TLBD sukalah yang bercheese cheese ni, mak suka jugaklah tapi kenalah kawal, kang bercheese cheese pulak darah mak kang hahahahaa...

Bebola Leko cheese
Mula mula makan keropok leko kat Kg Losong.

Keropok  Warisan Losong
Lepas tu makan keropok leko kat BTB Dynar pulak yang katanya femes sangat tu. Orang cakap sampai kena ambik nombor, punyalah ramai. Tapi masa mak pergi tak ramai orang pun. Bukan hari cuti kot....... Kat BTB Dynar ni mak memang borong keropok keping dengan keropok leko. Pak King nak bagi adik beradik dia katanya. Kalau macam tu bang, kena beli lebihlah ek, adik beradik abang sorang satu, orang nak 5 ! hihi....

Keropok leko yang ni sedap jugaklah...... tapi keropok leko yang mak makan kat sana, macam tak berapa best. So so aje rasanya.....

Keropok Leko
Geng gambar ni khas untuk awak ye, hari tu awak tanya kan..... gambar ajelah yang mampu, nak real kena pergi Terengganu hihi...

Keropok Leko
Dah sampai Terengganu, dah kenyang makan keropok leko, tak ambik gambar kat depan Masjid Kristal memang tak sahlah kan hihi.... Tapi yang kurang bestnya, kerja kerja repair kat dalam dan luar Masjid Kristal mengganggu pandangan mata orang yang datang.....    

Masjid Kristal, Terengganu

21 comments:

  1. tk pernah rs kepok lekor cheese..sedap nmpknye..yela syok mkn kepok lekor kt ganu kn compare kt kl sbb dpt jln2 jauh skit amik angin

    ReplyDelete
  2. hamboi..kemain cuti2 terengganu yer kak..mana ole2 utk cik nor..haha..larikk

    ReplyDelete
  3. Sedapnya keropok lekor... :)

    (ini cuba komen melalui internet explorer, guna Mozilla dah rasa nak jadi gorilla je...tak lepas-lepas...)

    ReplyDelete
  4. Akak.. kijam..kijam.. terus rasa nak gi Terengganu lepas tengok entry akak nie.. memang kopok lekor kat sini banyak.. tapi tak sama macam kat Terengganu.. 😭😭

    ReplyDelete
  5. hahahah, nk wat camne kak, udah kampung laki kite di kerteh mmg la kite selalu balik tganu
    kopok leko yg akak mkn situ tu, kopok fresh dia terus goreng... klu yg akak beli vacum tu mmg rasa dia lain... sbb tu dia mcm ada minyak skit tu...

    kwn2 dana yg org kelantan pun klu dana balik terengganu mmg akan oder kopok keping ke kopok leko kt terengganu gk, sbb depa kata kopok kt kelantan tak sdp sgt

    ReplyDelete
  6. Kopok ganu jugak sedap. . Kt kedah ada gak jual tapi xsesedap trganu punya..

    ReplyDelete
  7. Mak oii, tak habis lagi dgn terigau2 kat kepok leko ek, hihi..biasa tu, sekali rasa yg fresh from teganung takkan rasa yg best dah kat tempat lain.Aku pun kalo balik sana pagi2 dah suruh anak beli seploh hengget buat bekfes, yg goreng siap tu best woo. Tapi aku kalo nak bawak balik sini aku suka beli kst Dungun dekat hospital, situ pun sedap gila weii.

    ReplyDelete
  8. Adoi, kepok lekor ler ning pong ada chis? heh..heh... LL tak lalu makan yang ada cheese tu, Hainom. Keropok lekor ni boleh beli banyak sket dan frozenkan kat freezer.

    ReplyDelete
  9. Pernah makan keropok lekor bercheese, saya lebih suka yang original..

    Nak makan kopok lekor skrg x yah ke sana sbb disini ada dorg buat keropok lekor terengganu..

    ReplyDelete
  10. ala dah rasa mengidam kopok lekor teganung jgak la mak oii! Sedap kot! huhu

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, sampai juga hajat Kak Nom ke Terengganu.. Samalah kita, LZ pun teringin nak ke Terengganu tapi hajat masih belum kesampaian..

    Pagi ni LZ makan keropok lekor, ada officemate bagi dari Terengganu.. Tak dapat pi Terengganu dapat makan keropok lekor Terengganu kira syukur jugak, rezeki.. hehehe

    ReplyDelete
  12. Hari berganti minggu berganti bulan berganti tahun..sampai juga akak ke ganu, yeay!..kena bilang hari jugaklah gini,Mana tahun orang bawakan.suami offer drive sendiri gi jemput dia kat kat kemaman I is Tak confident 😅

    ReplyDelete
  13. Belum pernah tahu ada keropok lekor cheese. So advanced ya.

    ReplyDelete
  14. bestnye jenjalan tganu...dh lama xpergi tganu...

    ReplyDelete
  15. kita duk kole tganu.. hari2 bli kak.. tak jemu.. lately suka yg rebus ..panas2 cicah sos.. mkn dengan bihun goreng bodo..


    salam perkenalan dari saya dari kuala terengganu..

    ReplyDelete
  16. Orang Terengganu tak heran pun kan orang Kl/Seremban yang teringin-ingin hiks!.
    Fuh! mujurlah Mrs. A ada officemate orang Terengganu so bila dia balik kampung rajin gak dia bawa buah tangan keropok lekor untuk ganglunch dia

    ReplyDelete
  17. tajukkk .... tak menahan tengok nyer ;)

    ReplyDelete
  18. cikbunga pon baru makan kopok lekor Terengganu , kawan Mr Hubby balik kampong , tapaukan sekali siap ngan sos dia lagi.. ;)

    ReplyDelete
  19. Bila laaa nak pi Terengganu ... lama dah tak pi sane ;)

    ReplyDelete
  20. sedappp oii mak kepok lekor teganu..lamam dah tak pi teganu kena pegi jugak nih sebab terliur tengok mak tayang kepok lekor tu

    ReplyDelete