Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 6 November 2018

Sata

Salam Selasa....

Kemana korang hari ni?  Mak mereput kat rumahlah nampaknya sambil melayan mercun yang berdentum dentam pagi ni. Tak delah berdentum dentam sangat pun hahaha...... Sesekali je.... Malam tadi terfikir fikir jugak ........ apasallah ada bunyi mercun pulak ni? Baru teringat hari ni Deepavali!  Patutlah ada mercun! Hokey...... kasi chance, mereka pun berhak untuk happy happy di hari Raya jugakkan hihihi...... 

Korang dah bekfes? 
Mak belum lagi..... Time time lapo cenggini, dan dan pulak teringat Sata. Sedapnya kalau dapat makan Sata ni.


Sata
Mak beli Sata ni masa dalam perjalanan balik dari Terengganu hari tu. Beli kat area Marang, yang banyak jual kat tepi jalan tu. Tapi yang menyesal teroknya mak cuma beli  RM6 henggit je huhu.....Dahlah murah, Rm6 henggit dapat 10 biji, sedap pulak tu! 

Ada ke yang tak pernah rasa Sata ??  Sata ni ada rasa lemak lemak kelapa, ada rasa rasa ikan, ada rasa manis manis bawang, ada rasa pedas pedas cili.... Gabungkan ajelah rasa kesemua benda tu, maka jadilah rasa Sata hahahaa.... Rugi wei kalau korang tak suka!



Jom Pak King kita gi Terengganu lagi cari Sata.....






20 comments:

  1. Adoii..hjan2 ni mna nk cr sata kak oii..putu halba ada la hjan ni..hihi

    ReplyDelete
  2. Next time, borong banyak2, Hainom. Ni hah...dah nyesal... hee..hee..

    ReplyDelete
  3. Ya Allah nom kat rumah acik ni berdentum berdentamnya nya sampai tak terkata..bingit..boleh pi vakar depan rumah kita pulak tu.tau dia tak mau kertas mercun bersepah kat depan rumah sendiri

    ReplyDelete

  4. Hujan-hujan ni Mak bikin ngences saja haha...

    ReplyDelete
  5. Saya pun mereput kat rumah ni makkk...hahaha

    Sata sedapnyaaaa...dulu jln2 kat kuala kemaman ada 1 kedai tu sedap sata dia, tp kat mana2 beli pun mmg sedaplah klu g area sana mmg belilah

    ReplyDelete
  6. Sata sedapnya. .. Dulu mkn kt besut. . Mmg sedap sata dri sana. .

    ReplyDelete
  7. Eleh, padahal saja nak ajak pak king ukur jalan ke teganu lg... sajer jer kan beli 10 bijik jer.

    Sata kalau kena yg sedap, sekelip mata jer habis 10 biji tu. Nyummmmsss!

    ReplyDelete
  8. sambut diwali makan sata ye.. sedap sata ni sesekali makan kan. i ke rumah my brother kejap. then memerap kat rumah je.

    ReplyDelete
  9. Buat sendiri je mak oi, tak susah pun..kihkihkih

    ReplyDelete
  10. Memang best sata ori dari terengganu nie.. Rasa dia memang tak dapat kat sini.. jomlah kak kita ke Terengganu..

    ReplyDelete
  11. dana penah beli satar yg org jual kt kl ni kak nom, ekcited masa beli dpt2 gatal lak isi nya... ngn tulang yg banyak nyesal rasa

    pastu bila kawin org tganu rasa satar sana, perkkkhhh mmg jatuh cinta...
    tiap kali blik kg beli lah berapa pun... compom abis

    ReplyDelete
  12. Mmg sedap sata ni nom..
    Kalau yg dari Trengganu..
    Beli lah byk2 nom boleh bg den sikit 😜

    ReplyDelete
  13. Sedapnya sata 😋😋😋
    Lama x makan.. Hihi..
    Hr selasa ira masih kat kg en suami.
    Hehe..

    ReplyDelete
  14. sata kat trengganu mmg terbaik
    suka sgt

    ReplyDelete
  15. Sedap sata ni Kak Nom.. LZ suka jugak makan sata tapi susah dapat kat tempat lain selain di Terengganu kannn..

    ReplyDelete
  16. Sedap makan ratah gitu saja. Saya suka. Jumpa mesti beli.

    ReplyDelete
  17. Tahulah Sata ni tapi tak ingatlah pernah makan ke tidak hehehe

    ReplyDelete
  18. makan jugak ler rasa.. tapi kat Pahang ari tue , rasa tepung jer ... ikan sikit nau dia letak ..

    ReplyDelete
  19. bungkus dah laer besau ... isi ciput jer

    ReplyDelete