Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 12 July 2012

Kuih Bakar Pandan... Pasti Sodap!...

Breakfast untuk seorang surirumah yg serba dho'if macam OKje ni.....  cukuplah seadanya....( sedih ni.....huk...hukk.....) hanya sebiji PAU AYAM KARI yang tak habis .... yang  Arjuna beli semalam kat R n R Guthrie..... Ayaq? Ayaq sejuk je....  Bersyukurlah OKje oiiii .....cuba hang tengok orang lebih susah nu ha..... tak makan pun ada!!!!..... He..he....... OKje sebenonya tak berapa kisah pasal breakfast ni.... makan apa aje depan mata.... bagi habis benda yg ada kat fridge tu..... SAYANG nooo..... Kalau tak OKje yg makan ..... sapa lagi? Nilah jugak DBOKje.....ho...ho....

Cite pasal bab makan ni OKje suka nak cite dan share 1 resepi  yg OKje dapat daripada BLOG jugak... blog resepi... tapi memang confirm jadi! SEDAP pulak tu.... Tak caya? Buktinya ....Mak mertua OKje pun sampai mintak resepi. Bolehlah buat untuk berbuka puasa nanti ye...

Bukan apa OKje memang SUKA tahap gaban kuih ni..... jarang jumpa yg sedap.... tak pernah jumpa yang menepati citarasa tekak OKje. Tapi Abg Mat punya resepi memang MELOTOP!....

Apa yg penting kita kena ada OVEN le..... Kalau tak de beli...... Dulu OKje beli RM 99.00  kat Jusco... MAMPU BELI lagilah! Kalau tak de macamanalah nak membakonya.... Ye tak?

BAHAN-BAHANNYA  :
( OKje memang suka kalau buat kuih yang tak yah timbang-timbang ni...  cepat dan mudah )

1) 1 cawan    ~     Tepung gandum
2) 1 cawan    ~     Gula halus
3) 1 cawan    ~     Susu cair
4) 1 cawan    ~     Santan kelapa
5) 1 cawan    ~     Air pandan ( resepi asal le..... tapi OKje dah tukar jadi santan pandan!)
6) 3 Biji Telur
7) Pewarna hijau  ~ Kalau suka

CARA MEMBUAT :

Blendkan kesemua bahan di atas. Bakar dengan suhu 180 darjah selama lebih kurang 50 minit - 1 jam.
Biarkan sejuk, barulah potong. Strukturnya memang agak lembik semasa panas tapi percayalah bila sejuk ia tetap lembut dan cantik bila di potong!

Selamat mencuba ye!!!

4 comments:

  1. Senang juga yek..kalau macam ini aku nak cuba ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang senang sesangat....sambil tido pun boleh buat...he..he..

      Delete
  2. Jika berminat
    Jom join Hanif Blog Bloglist (exchange bloglist)
    Hanif blog bloglist- klik sini
    Salam kenal….dan I follow sekali

    Setiap minggu saya akan merayau di bloglist
    Letakkan Hanif Blog ( http://hanifidrus.blogspot.com) di bloglist anda.
    Setiap minggu saya akan merayau di bloglist

    ReplyDelete
  3. Ok....done!! Pape pun OK janji kool...

    ReplyDelete