Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 13 July 2012

Mesin Basuh oh Mesin Basuh.....

OKje baru je lepas masukkan baju dalam mesin basuh...... ..... asingkan baju berwarna dengan baju putih.... check ada duit syiling atau tidak dalam poket seluar Arjuna,  pas tu dalam poket baju sekolah budak-budak pulak, letak sabun ....... letak ........pelembut kain........barulah tekan 'START' ! Barulah OKje boleh 'godeh' laptop ni.... he..he....

Bercakap pasal pelembut kain ni.....memanglah banyak brand yg dijual di pasaran sekarang ni...... Brand yg OKje selalu perasan...... SOFTLAN,  AVA,  DAIA,  DROWNY ........ Untuk packet refill....harganya lebih kurang sama  antara RM 4.50 - RM 5.50. ( untuk 2000 liter,.... kalau OKje tak silaplah ). Pelbagai pilihan bau..... kadang-kadang tu hidung OKje ni pun dah confuse nak pilih. OKje ni pulak, jenis 'belasah' je pakai apa brand pun janji 'MURAH'! he...he... lagi-lagi sejak jadi penganggur  laa ni........ so memang tak cerewetlah dalam bab-bab ni ( Sebab harapkan duit Arjuna kannnn!......)  Dalam tak cerewet tu, OKje perasan untuk pelembut kain 'AVA' ni walaupun harganya murah  tapi dia agak cair sikit....... so kalau dah tuang separuh gayung....he..he... memanglah cepat habis.... OKje recommended pakai 'DAIA' sebab selain baunya wangi dan tahan lama bau kat baju tu..... dia juga pekat...... pakai sikit je pun dah wangi !  he..he.......    ( harganya taklah jauh beza sangat dengan yg lain..... )

Korang punya mesin basuh selalu buat HAL tak?    Sejak OKje pakai mesin basuh automatik ni (dah lamalah jugak ( 7 - 8 tahunlah jugak! )........ rasanya dah 7-8 kali jugak le kena panggil technicion kasi betul........ kejap ayaq tak mau bertakung le, kejap tak mau spin le, kejap tak mau pusing le..... PEHHH...........  pening dibuatnya........

Bukan ape....kalau time mesin basuh rosak ni...... baju kotor pun menggunung...... TAK SUKE tengok!.........rimas!!!

Yang BESTnya OKje nak cite ni........ OKje nak BONGKARKAN rahsia ni..... kalau mesin basuh anda rosak sebab 'AYAQ TAK MAU BERTAKUNG je ye'........ tak yah le panggil technicion....   betulkan je sendiri... ..... Ni OKje cite dari pengalaman OKje ye..... Sebab tak mau kena marah ngan Arjuna sebab asyik rosak je..... OKje pun dah jadi specialist Technicion......he...he...

Apa yg OKje buat........

1) Tonggengkan mesin basuh tu.....
2) Bukak penutup tapak mesin basuh tu......
3) Kenal pasti tempat yg berkemungkinan ada duit syiling tersumbat ~ biasanya dekat joint tempat saluran
    air, tengok je kat bawah tu  ( OKje ingat nak ambik gambo.... tapi hp OKje, 2nd hand le..... Arjuna
    punya.... HTC tuu...heeee ) tak leh sambung ngan laptoplah pulak.....
4) Ambik screw driver yg bunga,  bukak screw dia ( mesin basuh OK je ada 2 screw )..... goyang-goyang
    sikit saluran air tu, nanti keluarlah duit syiling.
5) Pasang balik semua benda tu

dan INSYAALLAH....... mesin basuh tu boleh digunakan semula....

SELAMAT MENCUBA.......

No comments:

Post a Comment