Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 30 October 2012

Susahnya nak disiplinkan diri .........


     

Hish.... susahnya nak disiplinkan diri ni...........

Entahlah........ sejak kebelakangan ni OKje rasa terpanggil nak kurangkan berat badan....... ( walaupun dah lama sebenarnya berazam benda ni, tapi hanya tinggal 'terpanggil' je lah...... he...he..... action ke arah tu 'TAK DAK' )........ Poco-poco pun best jugak ek!!! he...he...

Bila tengok badan pun semakin  bulat, pipi pun dah semakin buncit ( baru perasan!!! walaupun dah dari dulu lagi sebenarnya! he...he....)......  baru ada perasaan macam nak lakukan sesuatu......    Bukannya tak de Treadmil pun........ ada kat bilik tu ha........ ( sumbat jugaklah kat bilik tu waalupun bilik tu sempit....... kononnya senang nak exercise ) tapi bila TAK DE DISIPLIN dalam diri ni, perkara yang mudah pun jadi susah!

Beruntunglah mereka yang berbadan kurus.....

OKje pernah cite pasal Treadmil yang tersadai ni dalam entri OKje yang dulu  Angan-angan Mat Jenin


So...... OKje dah start guna balik Treadmil tu semalam tau...... 15 minit.  Memang bestlah, berpeluh-peluh...... badan pun rasa macam ringan sikit ( Ceh!....). Berazam nak buat tiap-tiap hari! ( boleh ke ni? )

Disamping tu.......... SAY NO  pada makan malam....... kalau teringin, makan lauk je sikit-sikit, nasi tak mo.............

Tulah pasal, bila nafsu tu asyik berselera aje ...... macam manalah nak diet!  Buat masa ni itulah 2 cara yang OKje nak cuba lakukan dulu..... nak tengok agak-agaknya sampai bila OKje boleh bertahan!

Yang penting kena disiplinkan diri ni........ harap-harap boleh le....


27 comments:

  1. chaiyok! gambateh...xpe...dah ade niat n semangat tu pon da kira ok je...hehe

    ReplyDelete
  2. sila disiplinkan diri... ^_^
    chaiyok!!

    ReplyDelete
  3. uittttttttt okje! ingatkan sue jer. huhuhu dulu beriya p berjoging dengan kawn. sekang neh?? jog kmana apa kmana. huhuhuhu. duk umah makan tambah kan lemak jer huhuhu

    ReplyDelete
  4. pergh,bestnya ada treadmill sendiri..! mesti boleh punya..keep it up..! :D

    ReplyDelete
  5. chaiyok...u can do it..hehehe ^_^

    ReplyDelete
  6. Sue.... biasanya memang cam tu...he..he.... asyik nak mamam je.... biskut kering tu pun jadi 'lazat'....ha...ha.... TQ semua .... bagi semangat... tah, tak tahu sampai bila tahannya!!! he..he..

    ReplyDelete
  7. good luck ye....jgn lupa bgtau kt blog prestasi nnti....:)

    ReplyDelete
  8. saya ni kan kak, makan apa pon badan tak naik. tp nak sgt berisi sket. ye la, badan dah cekeding, cam ditiup angin jak..tp still lah bersyukur, sb badan tak naik kan. tp pepon kena jugak jaga badan, sb kurus2 pon bukan elok sgt. kita bukan tahu apa dah jd dalam badan nih, asyik melantak ja. tup2 sakit. jd kena sentiasa berjaga2. hee

    ReplyDelete
  9. CHAYORK3 KAK .. HEHE .. SELAMAT BERJAYA TAW TAW

    ReplyDelete
  10. tak boleh diet da kak, sejak cucuk hormon ne nafsu makan sentiasa membuak2...

    ReplyDelete
  11. Intan.... kalau senyap je tu maksudnya tak berjaya ha...ha....

    CZ, beruntunglah awak sebab kurus..... boleh mamam apa saja!!!he...he...

    Kawai.... OKje tak cucuk hormon pun nafsu makan membuak-buak inikan lagi cucuk....

    ReplyDelete
  12. Sha pernah pergi gym dulu.
    Trainer cakap, kena buat at least 20 min (utk kardio) lepas tu baru lemak tu start terbakar. So harap jadi tips utk awak.

    Kita skg amalan kesihatan ni. Takpe..ok je nak buat apa asal sihat:)

    ReplyDelete
  13. TQ cheryna bagi tip yg bagus tu... tulah pasal selalu dengar memang 20 minit kan... ni pandai2 15 minit...ha...ha... tapi tak pe..... nanti tambah sikit2 ek...

    ReplyDelete
  14. Aja-aja fighting sis...Cik dah start dri bulan lalu lagi..tu lah kekadang masok blog sis ne tadah liur jeww lebih..sebab nak berdiet..wahahaaa

    ReplyDelete
  15. Mak Dara pun dalam usaha untuk kuruskan badan.. tp seksanyaaaa mak oiii hehe

    ReplyDelete
  16. nak mula mmg susah , tapi bila dah mula , dah panas enjin , jadi ketagih .

    ReplyDelete
  17. Laila pun rasa macam nak turunkan berat badan...kesihan kat abang...dia tak suka Laila jadi bulat....huhu

    ReplyDelete
  18. ok..kita pun nak kuruskan badan jugak. tapi mulut asyik nak makan je ni..camne sis?

    ReplyDelete
  19. nafsu makan susah nak tahan kan.. bukan senag nak disiplin kan diri ni.. huuu

    ReplyDelete
  20. okayy chaiiyook okje PASTI bole ;))

    ReplyDelete
  21. Wow... saya pun mau berjogging lah.. perut ni dah jadi double moza berger.. hehehe.. ni kisah OKje yg zaman dedulu, sekarang baru baca.. saya pun baru ada hajat mau berjogging ni.

    ReplyDelete
  22. Emmm....hancus smuanya MFM hehe...

    ReplyDelete
  23. Ha... seronok baca entry lama2 Okje.. untuk hari ni stop dululah. Terpengaruh dengan MD lah ni. Sempat baca 8-10 entry lama Okje.

    Mendisiplinkan diri...satu buatan yg agak susah nak buat.. saya mmg sokmo ikut hati.. kalau hati senang ok je nak disiplin.. kalau susah hati.. redah je aoa sahaja

    ReplyDelete
  24. sama sajalah kita ni . saya cuma sapu losyen kat perut je . itu pun kadang sapu kadang idak . dah la gitu , bila kuar bilik , mesti buka saji . kalau dah ternampak sambal budu tempoyak my kakak , 1 pagi pun saya blh mkn nasi tau ... hahahaaa

    ReplyDelete