Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 19 January 2013

Dilema Wanita.....

Salam hujung minggu.....

Macam-macam benda yang nak dibuat bila hari-hari cuti macam ni........
Melawat Pak Mertualah, melawat Mak Mertualah, melawat Sudden Attacklah, pegi Pasar Tanilah......... sampai nak balik kampung pun tak tau bila lagi.

Oh ye..... my FIL kat IJN sekarang ni....... semalam doktor dah buat Angiogram!... Nak tau lebih lanjut pasal benda ni boleh refer ni Angiogram dan Angioplasti. My FIL ni memang pesakit jantung, diabetis dan Athma! Dah 70 tahun pun....

Keputusan dia semalam memang tak boleh buat Angioplasti..... kena buat BYPASS jugak......

Itulah kan...... macam-macam benda nak 'tolong' kena fikir, dengan my MIL yang sakit Parkinson lagi           ( sebelum ni memang FIL yang take care my MIL ni ).........  so kalau my FIL buat bypass ni macamana agaknya??? Tolong jawab soalan ni! he..he....

'MAK' yang kena? Sebab mak tak kerja?  Ohhhhh ....... padan muka ko 'MAK!'....hu..hu... meroyan mak macam ni! Tapi 'mak' OKjer....... janji bergilir, kalau sorang-sorang, 'mak' memang tak sanggup......

Tulahkan....... memang indah berumahtangga ni, tapi bila kita diuji dengan dugaan yang sebegini....... jadi DILEMA WANITA jugaklah! hu...hu.....


Terima kasih bang..... kerana memahami 'orang'.....

Nak mendapat pahala memang mudah....... tapi bukan senang nak senang!  

56 comments:

  1. sabar ek OKje...jadi seorang wanita, isteri dan ibu ni memang bukan mudah... dari kecil sampai besar memang macam2 yang kita akan tempuh... suka duka, nak tak nak... tapi kita orang perempuan ni memang suka redah jer... tu menandakan kita kuat...

    pahala tu OKje kalau kita buat dengan ikhlas... In Shaa Allah akan ada balasan atas kebaikan OKje... Syukur Arjuna memahami...

    ReplyDelete
  2. cik tahu sik kuat.....saboooo jewww lah ek :)

    ReplyDelete
  3. Setiap dugaan ada hikmahnye...mungkin ini adalah pahala yg Allah nk bagi sbgai bekalan untuk awak bawa nanti...

    ReplyDelete
  4. sy tau 'mak' kuat... moga 'mak' terus sabar ye...

    ReplyDelete
  5. OKje diberi peluang utk berkhidmat pd kedua ibu bapa... tu pun dah dikira nikmat tau...
    Mcm saya, dah la jauh beribu... kekadg rasa sedih sgt bila tak dapat jaga mak atau MIL bila mereka sakit :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu bijen...tulahkan bukan mudah nak mengaut pahala yg mudah....bukan mudah nk menjaga orang tua yang sakit....apatah lagi mertua, perlukan kesabaran, kudrat ..dan kekuatan mental yg tinggi...

      Delete
  6. Ada peluang kumpul nikmat Allah ni..

    ReplyDelete
  7. peluang utk mnjadi isteri dan anak solehah trbentang depan mata. Guna kan kebijaksanaan utk dlm prjalanan mndapatkan solehah tu

    ReplyDelete
  8. takut pulak Na nk berumah tangga okje..
    sedangkan skrng pun Na x mampu nak hadapi ape dugaan ..

    * Na mmg lemah ;c

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan takut Na.....problem ni sikit je dpd segunung...tak de bendalah...

      Jangan cepat mengaku lemah dik...

      Delete
  9. besar dilema wanita okje ni. kuatkan semangat, I know u can do it.

    ReplyDelete
  10. kuatkan semangat ya.. dan banyakkan sabar...

    ReplyDelete
  11. lama xsinggah sini..
    be strong yer..
    ujian Allah tuk kita semua..
    Insya Allah, semua akn okje..

    ReplyDelete
  12. bykkan bersabar ye OKje. Tentu ade hikmah di sebalik ape yg berlaku...Allah sentiasa bersama hamba-hambaNya yang sabar:)

    ReplyDelete
  13. hurmmm memang bukan benda senang.... tapi insyaAllah... cikgu doakan allah permudahkan segala urusan Okje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bukan benda senang ceqgu...insyaallah.

      Delete
  14. SubhanAllah, sebak..insyaAllah..pasti akan ada ganjarannya. Kuatkan semangat dan teruskan bersabar ye.

    ReplyDelete
  15. Harap akak bertabah ye.. Moga dipermudahkan dan harap FIL xde pape dan kembali pulih

    ReplyDelete
  16. MOGA FIL akak takde apa2.. semoga semuanya mash dlm lindungan Allah kan Kak.. takpe2 kita kumpul pahala masa ni lah.. semoga akak tabah dgn semua dugaan:)

    ReplyDelete
  17. In Shaa ALLAH OKje mesti ok punya...banyakkan sabar dan berdoa k..

    ReplyDelete
  18. Insya Allah akan terselit juga doa saya buat OKje untuk terus tabah ....

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. Tapi nak mendapat buah yg manis tu bukan mudah!...

      Delete
  20. Dugaan Allah turunkan pada kita.
    Saya selalu pegang life ni umpama roda. Masa remaja sibuk dengar kwn2 kahwin..
    Bila umur dah meningkat... dengar mak kita..bapa kita. .bapa sedara meninggal dan mcm2 tak sihat..

    Lepas tu kita sibuk lak dgr anak2 kawan kita kawin dan lepas tu sibuk ngan cucu...kikiki
    Itulah life...
    So..Okjer..sedang melalui putaran roda stage ni. Inilah dugaan terbesar...

    Panjang lak aku tulis....kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg pun Nep....roda tgh duk kat bawah ni..hehe....nk fikir jalan yg terbaik

      Delete
  21. bersabarlah dengan setiap dugaan.. ALLAH takkan menguji hambaNya kalau dia xmampu

    ReplyDelete
  22. moga fil cepat sembuh... nnti kita tua2 yok dok umh org tua2 sama Nom... aku banjer ko es krem.. ko banjer aku roti canai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok set....ha'a ek boleh sembang sampai mlm...ha..ha...

      Delete
  23. Am sihat dekat sini, Pergi dublin ni sebenarnya akhir Oktober tahun lepas, tapi dekat Mesir tak ada internet, memang Am stop blogging terus waktu tu.

    Sekarang ni dekat Malaysia, cuti winter 3 minggu so bolehla update mana yang tak update. Tapi bab komen tu serius am tak tahu, sebab blog am memang tak perlu approval apapun untuk komen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha...tak apa Am...sebab okje rasa mcm dah tgk dan komen entri yg tu... Tp tak de plk komen tu....
      So mesti byk aktiviti bila bercuti ni kan....

      Delete
  24. beruntunglah..okjer bertuah dapat jaga mereka sbb banyak pahala tuu..Insyaallah..bila anak2 tgk mesti mereka pun nak buat yg sama pada kita nnt.....mg okjer banyak sabar....insyaallah...semoga semua dipermudahkan

    ReplyDelete
  25. Sedikit yg kita tlgh...pahalanya berlipat ganda di akhirat nnt....mmg Okje kena tabah dlm apa jua keadaan....smg ALLAH sntiasa mempermudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  26. apa yang nak nak ditulis, semua orang dah tulis. huhuhu. tak nak lagi tulis perkataan sabar. tak payah suruh pun mesti okje dah tengah sabar kan?? huhuhu. habeh nak tulis hape neh?? huhuhu.
    akak. i lap u oke? apa2 pun jadi, sue ada dengan akak! ur hubby! anak2! fmly! semua dgn akak...kami sayang u okje! yang sentiasa OKJE..walaupun di dalam hnya okje TUHAN jerk yang tahu~ su just doakan yang terbaik! untk akak! :)

    ReplyDelete
  27. Berkata sabar dan ada ganjaran itu tidak semudah yg memikulnya. Kakak percaya hainom kena akur perintah suami tapi dlm hati tak banyak sedikit akan kata mana anak-anak mereka yg lain.

    Arjuna kena bijak menangani sebab ini isteri, di sana adik-beradik dia. Mak-ayah tak boleh dibawa berbincang sebab boleh sebabkan dia kecik hati. Sebaiknya adakan jadual. Macam kakak sebab bapak suka duduk dgn kakak tapi adik-beradik kakak tak pernah lepas tangan (serious mereka bagi duit pada kakak) utk tampung makanan yg bapak suka/ ubat-ubat yg bapak perlu (syukur bapak kakak tak berpenyakit tapi). Dan kakak juga anak perempuan ada pula Mak Zah membantu di rumah itu lagi mudah. Tak sama dgn hainom.

    So... kena suarakan samada suka atau tidak. Sebaiknya kalau anak perempuan yg jaga lebih baik bukan menantu perempuan. Sorrylah ini pendapat kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq KZ...pendapat KZ sudah cukup menyokong Okje....mmg pendapat kita sama...
      Bukan mudahkan nk dibawa berbincang benda ni...

      Delete
  28. I lap u jugak sue....walaupun komen tu kadang merapu....tah pape kdg smpi okje tak faham tp ko mmg best dik ....hehe

    ReplyDelete