Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 28 March 2013

Telur HITAM LEGAM...

Sekali sekala time perut tak berapa nak normal, pekena bubur nasi pun sedap jugakkan........

Itulah alkisahnya beberapa hari yang sudah, OKje tukar selera pulak buat bubur nasi, sebab dah beberapa hari sebelum ni perut 'orang tu' tak berapa nak sedap. My Arjunalah tu, perut dia selalu sangat buat ragam........

Kadang tu, sefamily kita makan benda yang sama, perut kitaorang OK jer, tapi perut dia pulak yang tak OKnya........ huhu...

Bubur nasi tu kalau makan dengan telur masin.......  mesti 'KAW' kan........

Oleh kerana tak de stok kat rumah pergilah mencarinya kat TESCO......... jumpalah TELOQ ni........



Memanglah nampak lain tapi  OKje ingat  KEKDAH pembuatannya aje yang lain, dalamnya tetap sama, TELUR MASIN.......    Jenuh OKje buang benda alah yang menyaluti kulit luar dia tu........ susah betul nak tanggal.

Terkejut OKje bila lepas rebus, OKje potong, tengok dalam dia rupa tu........HITAM LEGAM !.........
Bau dia OK je....... Tapi tak sampai hati nak bagi TEKAK mak ni makan! haha......  Jawapan dia  buang ajelah.....



 
SIAPA TAHU?  Telur apakah gerangannya ini.....


50 comments:

  1. erks...telur apakah ini kak? pernah nampak packaging tapi isi dalam tak pernah nampak...geli la pulak nengoknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal....tak aampai hati nk makan...haha

      Delete
  2. Tulah pasal Farah...okje pun festime nengok...

    ReplyDelete
  3. erkkksss.. telo apa kah ini?

    ReplyDelete
  4. ya Allah..mmg tak lalu nak tgk apatah nak telan beb,...elok beli yg jeruk tu nampak suci murni jew,...sebab xsalut tanah,..ehe..promot,..abg ipar kita bisnes telur masin jeruk..kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telur masin jeruk?... Brokoli jeruk ada ? Haha....

      Delete
  5. erkkk ngerinya tengok teloq ni..
    tak pernah tengok pun sebelum ni..

    ReplyDelete
  6. buat sendiri je okje , caranya , rendam telur dalam air garam selama 2 minggu , gerenti minggu ketiga dah boleh makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh....gitu eh b cik...tak pernah buat
      Mak okje dulu dulu pernahlah...

      Delete
  7. hahahaha.... menjadi LEGAM itu yang style tu. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoho.....telor pun pun ada style ek!

      Delete
  8. alahaii.teloq apa tu..teloq cina dok mkn kot..xlalu ehh tgk

    ReplyDelete
  9. erk.. pelik..telor apa.. ??? xde selera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Deqla.... Hehe Sian telur tu...mentang mentanglah legam...

      Delete
  10. pelik.. pelik... tak penah makan... tak penah tengok...

    ReplyDelete
  11. Endok ireng...
    Ha ha ha ...

    ReplyDelete
  12. Boleh buat Fear Factor at Home... Fear is definitely a factor! haha

    ReplyDelete
  13. err..mmg pernah nampak telur gini jual kt pasaraya..nak beli takut..pasal balutan dia lain macam..x sangka pulak biler bukak..gini rupa dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....okje dah terkenakan M3h...

      Delete
  14. KZ rasa telur ni di salut dgn herba cina lah hainom...bukan telur masin biasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu KZ.... Okje rasa pun gitu..

      Delete
  15. Tak pernah makan telur ni Kak...
    selalu makan yang colour biasa je tu..
    suka telur masin, tapi tak boleh kerap sgt makan..hehe:)
    sini RM1 sebiji kak...mahal kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagu lagu makan dgn nasi kerabukan Atie...pergh! Sedap!
      Oh ye ke Atie Rm1...selalunya okje beli 4 sekali...tu yg tak perasan mahal ke tidal...

      Delete
  16. silap beli telur, ek?
    Huwaa, nak makan telur masin jugak... tapi tak nak yg hitam macam tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a....makan bubur tanpa telur masin...hehe

      Delete
  17. telur pindang kot tp stye cina, halal ke tak?

    ReplyDelete
  18. hik3.. telur dayang senandung ke ni? kui3

    ReplyDelete
  19. AIK .. XPENAH TGOK TLUR NI .. HIHI .. ASUDAH :)

    ReplyDelete
  20. Arggghh...gelinya okje..naper jd camtuh...dah buruk kot..tah2 telor dinosaur kot tuh...hehehhe

    ReplyDelete
  21. uwekkk...loya nengoknye...adekah itu telor melang?kot dah expired OKje...cuba check tengok...

    ReplyDelete
  22. kalau saya pun tak makan dah la tu... huhuhu ngeri nengoknya...

    ReplyDelete
  23. uihs itam legam, ingatkan pesen baru.

    ReplyDelete
  24. telur yang selalu kat kedai-kedai ais krim atau sosej jual tue kot. telur untuk ubat

    ReplyDelete
  25. telur dah burokkkkkkkk..perghhhhhh geli cik nohhhh

    ReplyDelete
  26. Ya rabbi sayangnya... ini kan telur pitan telur seribu tahun.... memang gitu rupanya cik adik oi... dia mcm telur masin lah juga dan ya boleh makan dan halal... heran... bila ada plak tebaca komen2 pelik korang... knowledge tak update generasi sekarang ni yerr

    ReplyDelete
  27. Ya rabbi sayangnya... ini kan telur pitan telur seribu tahun.... memang gitu rupanya cik adik oi... dia mcm telur masin lah juga dan ya boleh makan dan halal... heran... bila ada plak tebaca komen2 pelik korang... knowledge tak update generasi sekarang ni yerr

    ReplyDelete
  28. hi u tergoogle termasuk sini...hahahaha
    baru tadi rebus telur ni..kes sama...tapi dah tanya member dah tau jawapannya...later will blog about it...

    ReplyDelete
  29. ni telur seribu thun..sy pnh mkn..mmg lawan mkn dgn bubur panas..sdp..xde pe yg pelik pun tntg telur ni..😉

    ReplyDelete
  30. Ni telur favourite sy! Sedap giler mkn dgn bubur nasi.. seriously sedap! =) actually dia x pyah pun direbus cam telur masin/telur2 yg biasa kta mkn tue.. buang padi n tanah2 nya, kopek kulitnya n dh blh mkn tp sy biasa lps dh kopek kulitnya rebus skjp telur tu bg hlg bau. Tp blh je nk mkn cmtu je. Seriously sedap! =)

    ReplyDelete
  31. Telur padi @ telur bitan@century egg.halal dimakan.

    ReplyDelete