Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 27 June 2013

'BERUANG'

Itulahkan....... bila direnung-renungkan balik, bila dah tak de pendapatan sendiri, RM20 pun dah jadi besar nilainya dimata kita......Rentetan dari kisah TIKET PARKING hilang hari tu le..... Nasib baik tak kena bayar dendakan!......

Bukan apa, seboleh tidak OKje tak maulah membazirkan duit yang Arjuna bagi tu, terbuang macam tu aje. Dahlah makan tanggung, rasa TAK PATUT betul kalau nak dibazirkan duit tu kepada benda yang penyebabnya adalah kecuaian diri sendiri cenggitu!

Kalau dulu, masa kita bekerja ( sebab duit sendirikan...... rasanya bukan OKje je ni, korang pun samakan....... eleh tak mo mengakulah tu!....... ) setakat RM20, bayar aje le...... apa ada hal! Nampak tak kebongkakkan disitu!..... huhu.....

OKje bukan orang yang suka ambik kesempatan..... ( ehh.... tak de niat nak angkat bakul sendiri yeh.... cuma nak masuk bakul je hehe..... ).

Walaupun dengan laki sendiri!

Bukan tak suka mengepau, sukalah jugak kalau dapat peluang ....... hehe.... tapi tak sampai hati.....
Bukanlah tak pernah langsung pau dia, adalah jugak...... setakat blouse sehelai dua, apalah sangatkan....

Sebab tulah, sejak dah jadi Penanam Anggur yang berjaya ni, bab-bab yang melibatkan duit..... nak mengukur jalan ke, nak makan kat mana ke, OKje lebih suka dia yang buat decision.......... berbeza masa kita 'BERUANG' dulu.... hehe.....

Nampak tak macamana gayanya yang 'BERUANG'..... macam kome semua....hehe
 credit pic republika


49 comments:

  1. OKje... if bekerja pun, kita still terasa sayang jugak nak membazir duit kepada benda2 yang tak perlu... he he he...kekadang tu, dah pegang sesuatu barang tu, tapi letak balik, pegang balik, fikir 2 - 3 kali...perlu ke tak perlu...ye lah duit sendiri yang nak keluar kan... (orang belajar Akaun memang cenggini ek kedekut...ekekekek...sendiri kata diri sendiri)....tapi bila dapat peluang bershopping...hu hu hu...pantang jumpa... rembat aje... ekekekeke

    sebenarnya sama jer, kerja x kerja ke... still ada perasaan x sampai hati kan pada suami... sebab kita faham macam mana susahnya nak cari duit tu... so kalau boleh jimat kita jimat dan kalau boleh guna duit sendiri kita guna...betul tak OKje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Farah..... Dah suami sendirikan haruslah berkira kira takkan nak cukur botak kot.... Hehe...

      Delete
    2. hu hu hu... x tergamaklah nak cukur suami sampai botak... tu x bertimbang rasa namanya tu...moga2 kita tak tergolong dalam golongan yang sebegini... sok2 kalau dah cukur sampai botak, nak cukur apa lagi? adoiiilaaa...

      Delete
  2. Kakcik masih bekerja, tapi macam tak beruang je... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tipulah KC ni.... Dah selalu naik belon tu kira berwanglah KC....

      Delete
  3. naper erk tiba2 terasa ada sesuatu disudut hati UA bila baca & fahami olahan entri ini? mungkinkan UA ala2 gaya beruang seperti yang dimaksudkan dek pengarang crite ni kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak smbung sikit lg.. gaya jer lebih tp bukannya beruang erk.. jgn lak salah faham..

      Delete
  4. Sya mau jd berwang..x mau jd beruang..hehehe..

    Betui tu okje..bila jd anggur ni..duit 10 pun tersgtla besar..nk blnja pun..pikir 8 kali..klu keja sndri,pgng duit sndri..beli je..x pyh pikir bebyk kali...x sabar2 nak tunggu ada org tlg tanggung mkn minum ni..x nk keje dah..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....kalau tak sabar tunggu nak makan minum ditanggung sepenuhnya kenalah sanggup nak pikir 10x baru dapat shopping yeh AS hehe

      Delete
  5. apa kaitan ngn beruang plk kak?huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....ber'wang' le cik nor hehe ... simboliknya panggil beruang...hoho

      Delete
  6. akak masih tak paham apa kaitan beruang tu?
    huhu

    sama la. sekali sekala tu ok la kan. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. beruang tu simbolik ber'wang'.....hehe faham tak?

      Delete
  7. Cam tu pulak kan klw x keje. Padahal kite hr hr pk nk benti keje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje dulu masa kerja gitulah IL...asyik nak berhenti je hehe...

      Delete
  8. kalu kite beruang kak, kejenyer membazir je, itu nampak nk beli...bile dh tak keje nk beli apa2 kite fkr msk2 dulu, kire2 dkt 10kali baru beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fikir 10x pun tetap boleh beli kalau nak, tp kalau yg tak berwang ni, fikir 10x pun belum tentu boleh beli sebab duit orang hehe....

      Delete
  9. hahaha. penganggur yang berjaya dalam dompet pun kena la berisi. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni masalahnya berjaya tanam anggur je Syuk, to poket kosong hehe

      Delete
  10. alhamdulillah..arjuna mampu sara family dia wlu dia sorg yg berkeja..ok la tu kak..deqla still keje.. yela.. x keje pun nk wat apa.. bkn ada anak lagi pun..eh akak la yg mcm beruang tu..sbb x keja..kami ni keje kak..mana leh dok terlentang rileks cam tu je... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.....betul tu Deqla, selagi tak de sebab nak berhenti keje, eloknya keje....
      Bab aksi mcm beruang mmg selalu gak buatnya hehe....

      Delete
  11. Tapi pada kakak walau beruang ke berwang ke tetap sayang kalau membayar pada yg tidak sepatutnya. Kalau boleh diinfak pada yg jadi saham jangka panjang lagi baik kan.. cuba bagi org yg tak ada duit nak makan 20 ringgit boleh guna makan berapa hari agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kanda, tp kalau dah terpaksa....sebab kena denda nak buat macamana.....nak tak nak kena hulur jugak kanda....Tp kalau duit sendiri kuranglah sikit rasa bersalahnya.....sebab salah sendiri!

      Delete
  12. Maaf...off tajuk skit, saya nak minta maaf kalau ada komen saya yg terlebih skit atau menyakitkan hati OKje atau pembaca lain. Tiada niat nak mengena sesiapa...hanya gurauan semata-mata...
    Ianya kelemahan saya...maafkan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh? Nape tiba tiba je ni BM..... Okje ada terkasar bahasa ke? Risau jugak ni....

      Delete
    2. Takde apa2...sekadar memohon maaf aje, maklum le, kat sini ramai pompuan yg berkunjung...manalah tau, bhasa lelaki ni kasar dan lain skit.. :)

      Delete
    3. hehe...No problem... tak de pun....

      Delete
  13. beruang pada mata orang saja okje..hakikatnya, setiap sen yang diterima sudah ada yang "penunggu"nya setiap bulan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Anim......lalu depan kita sat jekan....hehe

      Delete
  14. Tulah yg bkerja ni nampak je mcm beruang hihi hakikatnya hihi hanya org tu je yg tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faham TJ.... Hujung bulan habis jugak setelah diagih-agihkan...

      Delete
  15. Saya yg bekerja ni pun selalu x beruang jugak OKje hihihihi

    ReplyDelete
  16. Hahaha beriye beruang tu bersandar tu hainom... tapi ada dua makna..... samada tersandar sebab kepokaian atau ia benor 'beruang' kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.... Betul jugak tu, antara pokai dan puas banyak duit hehe...

      Delete
  17. hahahhaa...comei sungguh mase beruang..santai2 cenggitu je..kekekkekkeeee

    ReplyDelete
  18. hah..kan2.. saya pon sekarang berkira nak bayar benda..aduh.. time2 belajaq ni..nasib baik x guna lagi duit mak ayah..^^

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum okje,

    saya plak, sejak dari uni & sekolah lagi agak berkira (bukan kedekut yer..) sebabnyer duit pon mak ayah yg bagi kan. so, kenalah pandai2 budget spy tak menyusahkan dorang lagi bagi duit kat sy. pada saya, kita kena kurang menyusahkan org yg tanggung kita. ehehehhe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tu CG.... Maksudnya sedar dirilah tu...dahlah ditanggung segala galanya.... Pas tu boros pulak tu hehe.... Memang tak sedar diuntung betul kan CG...

      Delete
  20. salam hainom .
    syawal dah tk jauh ..
    round2lah pilih baju yg cantik ..
    bulan dpn boleh minta arjuna belikan ..
    angger bojo weroh ayu .. seng lanang pun kembang jugak ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... Koyo kuwei yo... Keno jugaklah.... Tapi isin tor, dak di offer ko njalok hehe

      Delete
  21. samalah kite ni ok je..tak beruang..keh3..

    ReplyDelete
  22. Comel apa beruang tu okje..Its ok sometimes but not all the times kan...tapi kalau jadi polar bear comel sikit..he..he

    ReplyDelete
  23. walaupu PC bekerja tapi En Hubby masih keluarkan duit nafkah untuk belanja bulanan...tetap rase tak berani nak guna duit belanja tu dengan sewenang-wenangnya....rasa nak bgth die jugak klu ade mende 'extra' yang kite nak beli dgn duit tu...cuba sedaya upaya untuk guna duit yang diberi secara berhemah dan elakkan pembaziran....apetah lagi klu duit sendiri memang lagi syg la klu nak bazir...huahuahua;p

    ReplyDelete
  24. setuju..ni namanya isteri yg baik...tak suka buang duit suami tak tentu hala

    ReplyDelete
  25. Tak kisah kita "beruang" atau x, kite sbg isteri msti pk patplohpat kali sblm wat kptsn nk bli sesuatu kan...nak nak kalo dh xkeje nih lg la kne pk byk kali...bkn kdkutbtp nk bjimat kan

    ReplyDelete
  26. kita sama la OKje... sejak dah tak beruang ni saya tak minta yang bukan2... kesian dkt encik hubby saya yang cari rezeki sorang2... sebolehnya saya berjimat...

    ReplyDelete
  27. tambah lagi bila ada anak yang mana kita kena fikir panjang untuk spend duit for certain things, harus fikir banyak kali. setuju sangat okje, kalau dulu 100 tu tak kisah pun nak buat shopping, la ni 10 pun dah ketaq nak kuar.

    ReplyDelete