Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 19 June 2013

MAHAL KENTANG ke murah?

Beb...... sejak kemaruk melayan Telemovie ni, mak dah ketandusan idea nak buat entri.......
Tolongggggggg........
Bila time cenggini,  best jugak kalau buat entri 'Cerita di sebalik gambar ' hehe..... ( tapi takut ada yang jemu  pulak, asyik-asyik baca entri 'mengimbau kenangan mengusik jiwa' OKje je hehe! )...

Tak taulah korang macamana, tapi bagi OKje kalau makan untuk 5 beranak dah melebihi RM150 henggit ke atas tu dah kira tahap MAHAL KENTANGlah ( teringin pulak nak try guna word 'kentang' hehe..... ).  Mungkin kena ambik kira jugak keadaan tempat makan dan lauk yang kita ambiklahkan....... (Tak delah best mana pun tempat dia...cuma tepi pantai jelah kot!)

Tapi memang tak puas hati sebab MAHAL.... Nampaknya pertama dan terakhirlah makan kat situ! Kira 10 x jauh lebih puas makan kat UMBAIlah....

Nak tanya pendapat korang, MAHAL ke MURAH apa yang OKje makan ni yeh...........
Masa tu OKje sefamily makan benda ni.......

Siakap 3 Rasa...... bolehlah.....

Sotong Goreng Tepung, Kailan Ikan masin, Udang Butter
( boleh tahan besar jugaklah) dan Kupang Sweet Sour
Sekali keluar bil RM185 henggit......Haa.... kau!! Terkejut kentang nengoknya.......hehe....
Bill tah mana hilangnya......lebih kurang ginilah detailnya.....

Kupang tu sepinggan         ~   RM18 ( memang fix, padahal baby kupang
                                              je pun, tak banyak mana...),
Sotong goreng tepung       ~    RM35 ( Taklah banyak mana pun.... mcm pic tu le)
Udang                              ~    RM45 ( kalau tak silap dalam 8 ekor )
Kailan Ikan masin             ~    RM15  ( untuk kami laki bini je.....)
Ikan Siakap 3 rasa           ~    RM50
Air buah 4 orang +           ~    RM14
1 air suam ( OKje
punya lew tu.....
jaga suara katakan hehe....)
Nasi                                 ~    RM8

TOTAL                           ~    RM185

Kat mana? Tak yah le bagi tahu....... kang ada pulak SURAT SAMAN yang sampai  hehe....
Apa pun...... OKje, kalau nak makan murah, masak sendiri ajelah hehe........


55 comments:

  1. SA rasa mcm mahal sikit la Okje..baik mkn kat Bagan Lalang..mahal pun mahal tp puas hati..kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje kalau nak makan seafood selalunya gi Umbai Melaka atau pun Sabak Awor kat Muar SA... memang tak terkejut bila dapat bil hehe
      Bagan Lalang tak pernah lagi!

      Delete
  2. mak aiii mahainye.. sayur kailan pun smpai RM15 ?? tepok dahi! kat mana ni kena la bgtau.. kang terrrmkn kat situ kang..x psl2 bayo mahai2.. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Port Dickson hari tu....medan Ikan Bakar... Restoren yg paling glam kat situ le...

      Delete
  3. okje..kalau acik pun terkejut tu..mahal..

    ReplyDelete
  4. uiks! mahal gila kak.. terkejut den nengok bil klu mcm tu..huhu

    ReplyDelete
  5. wahhh mahalnya O____O

    sayur kailan makan 2 org rm15?

    hamboihhhh

    selalu mana2 kedai makan juai kailan utk makan 2 org pun tak sampei rm15


    cekik darah betul -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pun rasa gitu Zana.... ni bukan cekik darah je ni cekik leher sekali hehe

      Delete
  6. 5 orang sekali duduk makan RM185>>pastu ada seafood..hrmm..kalau ikut pengalaman Sue Bee..itu harga masih dikira murah cuma yang tak masuk akalnya si sayur kailan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayur Kailan tu Okje congak je Sue .... mungkin RM8-RM10 kot... tp yg lain tu tak rasa mahal ke Sue?

      Delete
  7. emm..macam mahal je bg saya..huhu

    ReplyDelete
  8. UA rasa mmg kadar reganya standard sbb dlm sebulan dua dulu, kami berempat makan kt A** Ikan Bakar, menunya siakap masak 3 rasa (pilih yg kecik jer sbb UA tak makan ikan besar2), kailan ikan masin (ambik untuk sorang jer..), sotong sekor goreng bercili, telur bungkus ntuk 2org n nasi putih, air buah 1, bandung 2 n tea o air, kopok lekor dlm RM2, sata RM2, reganya RM140+

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhhhhhhhhhhhh dasat punya komen, cam n3 daa..

      Delete
    2. Rasanya UA punya lagi mahal kot...tu tak de udangkan...
      Ni mesti adik beradik restoren yg sama tu UA hehe...

      Teman suka je kome komen panjang-panjang.... best tau, macam bersembang gayenya....hehe

      Delete
    3. mmg mahal, lgpun lgsung x rasa garam, sblm ni ok jer sedapnya..

      urmm itupun sib bek stok udang abis..

      Delete
    4. maaf ye, hari ni tiba2 terajin nak komen byk2, ahakk..

      Delete
  9. Agak mahal ler.. pendapat saya ler

    ReplyDelete
  10. uishh..mahal juga tu kan..kt mana kak okje..alaahhh..bgtau jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tau yeh Lin.... kat negeri Linlah ni hehe...Port Dickson, Medan Ikan Bakar...

      Delete
  11. Dah dekat rm200 tu, bagi saya mmg mahal kentang la, walau pun saya dah lama tak merasa makanan tu semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... dah lama tak merasa makan benda tu ... bis tu tak teringin ke MJ?

      Delete
    2. Kalau teringin pun, apakan daya okje. (sajer jer kan nak bagi I gelupur ngidam hehe).

      Delete
  12. Biasalah kalau makan kat luar memang mahal tapi kalau ramai oke kot.kalau berdua sampai rm200 tak berbaloi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Mila... redho ajelah ye...hehe

      Delete
  13. kalau sedap mahal takper OKje... rasa berbaloi jugak keluar duit..yelah bahan2 basah sekarang memang dah mahal..tapi kalau ada tempat yang lebih murah dan sedap lagi best... dan awesome! *_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Farah...benda alah tu semua memang mahal pun la ni...tapi bagilah murah sikit kat Okje n family ni...hehe.... bukan selalu pun nak pekena makan tepi pantai...

      Delete
  14. Memang mahal kentang! Sotong goreng tepung RM35...xsampai lima ekor sotong! Seminggu belanja makan saya tuuuu!
    Sedap macam mana pun, saya tetap xmampu...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai ...... janganlah macam tu BM...
      Itu pun sebab 'ter pegi' situ hehe... memang confirm blacklist restoren tu huhu

      Delete
  15. Sebenarnya Okje..harga ni quite standard untuk lima orang. Other places pun selalunya around RM100++. tapi rasa dia ok tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke Raudzah? Standard pun tapi tak de le sampai lebih RM150 kot...
      Rasa dia? Tak delah sedap sampai tak boleh lupa...biasa-biasa je....oklah...

      Delete
  16. awww..sungguh mahal beb..pasti pas makan rasa menyesal..kalau izan laaa...tapi kalau poket tebal ngan rm...cam murah jer.....

    izan makal biasa-biasa saja... budget tak lebih RM50 ehe tuk 3 beranak.... sis sebeb berlima tu yang mahal..kiki... untung anak sorang beb...hah kesitu lak..kiki... bayangkan kalau anak 8...lagi lah mahal kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa mmg menyesal makan beb kalau mahal sangat, tapi Arjuna kata, tak baik menyesal...dah kenyang pun hehe...
      Bukan selalu pun, makan mahal cenggitu, itu pun sebab 'ter' huhu....
      Makan kat Secret Recipe pun paling mahal tak lebih RM120 rasanya...
      Tulah...cuma tak akan sekali-kali makn kat restoren tu lagilah... memang cekik leher banget!

      Delete
    2. Beb... larat dah ke? hehe.... maklum le tak lama lagi dah hehe...

      Delete
  17. mahal nyeeeee...kalau cik harge tu boleh makan 15 orang tuuuu...eiiiiiii..
    baik beli seafood pastuih masan sendiriiii..lagi sedap..berbaloi2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiiii...cik ni nak rehat le jugakkkk asyik nak masak jee... Cik tak pelah MIL boleh tolong masak hehe

      Delete
  18. amboi... mahalnya... harga udang tu macam tak logik je... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje rasa semuanya tu mmg tak logik NK....
      Ketuk kentang betulkan... Hehe

      Delete
  19. aPa nak dikenang-kenangkan lagi OKje tu order satu-satu menu atau untuk set 5 orang makan tu....

    ReplyDelete
  20. Waw, berpeluh bayar kalau ke kedai ni dgn sepupu sepupu suami saya.. Lain kali kena ingat tak nak ke kedai Okje cakap ni.. Yang sepupu suami saya ni, tahun lepas pernah makan kat umbai, uncle belanja 4++, terkejut org tu nak bayar...

    ReplyDelete
  21. mmg setuju.. mahal kentang (istilah baru ni... hihihi)
    Tapi tak tahu la sbb dah lama tak makan kat kedai M'sia... sob sob :(
    Kalau kat UK ni pun, kami makan nasi beriani utk lima beranak mmg around harga tu jugak... GBP30++

    ReplyDelete
  22. mahalnya....rasanya kalau kat Umbai murah sikit....

    ReplyDelete
  23. mahalnya...tapi kalau sedap tak pe jugak...berbaloi...

    ReplyDelete
  24. kat SP la ni alasan peniaga, harga ikan dan hidupan laut mahal kerana ribut. nelayan tak ke laut. tapi tak tahulah sebelah sana...

    ReplyDelete
  25. mahalnyaaaaaaa. ... ni betul2 kentang ni !
    kalau dapat makanan yang lauk ciput2 ,comel -comel je baik jangan pegi lagi.

    ReplyDelete
  26. betullah okje, mahallah...lain kali makan kat kedai bajet je hhaaaa...tapi tak salah sesekali

    ReplyDelete
  27. Macam mahal kan okje,jatuh dkt 40 henggit sekepala..sedap ker ..atau berbaloi ker....msk sendirilah okje..heheh

    ReplyDelete
  28. Bapak mahalnye si OK oi!!! (klu Okje gune perkataan kentang sy pulak nak gunak bapak...hahaha)
    Tak tahan ambe nak makan sini....tgk menu dgn list harga tu mmg nmpk mahal..klu makanan best dan standard hotel 3-5 star kire ok jugak la:)

    ReplyDelete
  29. maHal giler... siakap sampai rM50 .. kat bangi ni pun murah la... ishkk. sedap ke tak?

    ReplyDelete
  30. memang mahal... betoitu cik lily siakap takkan RM50 kot..
    isyh memang terkujut dibuatnyer...

    ReplyDelete
  31. okay.. berdasarkan menunye.. sangat mahal..!!
    jangan pergi dah..^^

    ReplyDelete
  32. dah makan n jadi darah daging jangan pulak nak diungkit

    ReplyDelete
  33. Bagi Minah Kiwi memang mahal dan terlebih mahal.. tak mampu Minah Kiwi makan sebanyak tu uolllsss

    ReplyDelete