Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 13 September 2013

Bang DIN

Jumaat datang lagi......
Maka sesungguhnya seronoklah bagi mereka yang bekerja sebab esok, mereka boleh memanjakan diri di rumah hehe.... betul tak MEREKA?.....

Thank you buat Mama JJ sebab mu punya entri, maka lahirlah entri kawe ni.......

OKje dengan abang atas OKje beza 8 tahun. Umur emak masa melahirkan anak bongsu dia aka OKje, adalah 46 tahun......( tengoklah...... dahsyat tak dahsyatnya orang dulu-dulu....... kira OKje ni saki bakilah hehe.... nasib sihat! ). So, masa zaman kanak-kanak, memang kami ajelah yang ada kat rumah tu selain emak ngan abah. Yang lain ada yang dah berkawen dan bekerja.

Nama pun budak-budakkan, kalau bercekau, bergaduh dengki mendengki kemudian baik semula, ni adalah perkara biasa ........

Memang selalu OKje akan tinggal dengan abang OKje ni bila mak ngan abah pergi menoreh.
Yang geramnya, dia ni rajin betul mendengki tau, mentang-mentanglah mak kecik time tu, suka BULI!....
Dia dengki apa tau...... suka sangat selimutkan bantal guling jadi macam mayat. Takutlah OKje! Lagi-lagi ada orang kampung yang baru lepas meninggal dunia. Budak-budak zaman dulu memang takut betul dengan orang meninggal, tak macam budak-budak zaman ni, steady je.

Bila dapat duduk berbual bila sesekali balik kampung tu, abang OKje ni selalu cakap, masa kecik OKje ni KEDEKUT hehe...... Nak mintak roti sikit pun tak bagi haha........ Yelah...... zaman dulu, nak dapat makan roti pun jarang tau! Bila sesekali dapat, tu yang jadi tamak haloba tu..... haha....

Bang Din dan family @ Hari Raya 2013. Anak lelaki dia je tak de kat sini..... 
Apa pun, sekarang ni masing masing dah ada family sendiri tapi kenangan masa dulu tetap utuh diingatan.
Terima kasih Bang DIN sebab jaga orang dulu!

51 comments:

  1. Kak OKje ni anak bongus rupanya :O

    Best gila sebab akhirnya dapat baring-baring atas katil sendiri lepas dah 2 minggu keluar tak duduk rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmglah.....katil kat bilik sendiri jugak yg bestkan Am...

      Delete
  2. bila seseorang tu jadi kawan bergaduh, itulah yang kita selalu ingat kan OKje... memories... *_^

    ReplyDelete
  3. alolololo anjer nyer dier.. Cik bedah mesti comel lotey masa kecik2 dl kann.. lagi2 bila time buat muka kedekut tak kasi roti.. hahaha
    Yang bantal mcm mayat tu klakor!! mau idoknya tak takut??!! haha

    Betul lah kan OKje, zaman tecik2 dulu mmg best.. kenangan yg tak dpt dilupakan..lagi2 kalau org lain yg imbau kembali pengangai kita dulu2.. hehe maluuuu je rasa :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah Jah.....mak dulu masa kecik tak semenggah....La ni baru nmpk semenggah sikit.... hehe...

      Delete
  4. samalah ngan UA sbg anak bongsu, masa kecik2 dulu, kalau ngan abang yg atas sikit, kemain lagi wat musuh tapi skrg ni kamilah berdua adik beradik di antara yg paling rapat sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fikiran kita cetek dulu UA....hehe....La ni pun kekadang ada gak saki baki perangai budak kecik tu....

      Delete
  5. heheheheh kisah dulu2 skrg nih jd cerita kenangan manis

    ReplyDelete
  6. owh bang din...
    ehe..biasalah nasib kite anak bongsu..gitulah adanya...sekarang pun dok membuli anak kite lak sbb anak diaorang dah besar...

    wah hebat laa org dedulu..umur 46 masih subur....org sekarang masuk 35 dah angkat tangan huhu...

    *** kiter kecik ati beb... napa tak blas wechat n whatsaap....huhhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...mmg ....betul tu beb....abg okje pun ada yg suka mendengki cenggitu sampai la ni.....

      Delete
  7. Okje takut orng mati yer..heheh samalah kita..kalau lps ziarah orng mati tuh mmg tak gie toilet kena bertemanlah ms kecik dl..ms tua2 nie pun ade takut lagi..kdg takleh tido dok terbayang..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah UA... ada gak seriaunya tu walau dah tua gini hehe

      Delete
  8. sronokkan bila ingat kenangan dolu2...kenkadang rasa nak kembali jer ke zaman tu..:)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.... okje... sorry sebab susah nak bw sekarang ni... apdet blog pun pakai hp... susah nak tengok and klik link.... kadang ada masa terluang baru leh bw... sbb tension juga guna benda kecik2 ni sebenarnya....
    Ooohhh sihatnya kan org dulu2 kan... kuat.... okje anak bongsu rrupanya... manja sangat ler tu kan.... hihihi
    Steambot tu kat kampung melayu subang... nak pegi kena book dulu tau... no phone pulak okje tengok dlm website Island stembot subang... atau nani sertakan dia sini.... 012-6800041.... ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke Nani...... mmg pakai Hp nak bw ke, nak update ke mmg payahkan Nani...

      Delete
  10. bila masing2 dah berkeluarga dan jumpa masa berkumpul ramai2 seronok mengulang balik cerita2 lama ni okje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok tu mmg seronok AE....tp mmg susah nk berpeluang dpt berkumpul ...

      Delete
  11. itulah kenangan yang tak bley dilupakan smpi sekarang kan...

    ReplyDelete
  12. Apa yg kanda pasti dinda ni terlebih manja sebab anak bungsu dah tu jarak bukan main jauh dgn yg atas. Mak pulak dah 46 tahun dah macam cucu gitu kan.. Tu yg tak mahu kongsi. Mintak roti sikit pun tak boleh hihi...

    Bila kenang balik mesti gelihati kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg dah dasar kedekut kot Kanda hehe....

      Delete
  13. Owhhh abg dinnnn huhuhuhu, muda lagi plak kak nak bersara hehehe.

    ReplyDelete
  14. nasib baik abang-abang kita baik-baik..so tak merasalah kena buli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Family Raudzah ni mesti berdisiplinkan....

      Delete
  15. Seronok bila baca kisah zaman kecik2 dulu kan Kak?.. lucu ada, sedih ada..gembira ada..hehe...sy kecik dulu abg sulung (skrg dh arwah) suka cubit hidung kite..suka sgt sakat kite...tp abg darjah 4 dah pergi meninggalkan kami:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai ...lagi sedihkan kalau dah meninggal Atie....

      Delete
  16. teringat kecik dulu2 memang takut giler ngan bantal kalo dibungkus gitu...
    kenangan ngan adik beradik bergaduh, bermain merajuk semua tu kenangan tak dilupakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah Liz....sekarang bila dah brbini dan berlaki takkan nak bergurau mcm dulukan

      Delete
  17. salam singgah. kadang2 jeles ngan orang yg ada family besar ni. hehehe. sebab saya ada sorg adik ja. tapi family mak tu besar la sebab adik beradik mak 12orang, kita terubat jugak la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp tak sama ngan adik beradik sendirikan UN...apa pun bersyukur jugaklah, ada jugak dpd sorang....

      Delete
  18. nih kira n3 memori daun pisang lah nih~
    zura pon selalu rindukan adik2 bila duk jauh dari adik2 lain n mak ayah~
    masa kecik2 dulu pantang jumpe mesti nak gadoh.. sekarang asik duk plan nak balik kampung sama2 jer.. nak bergosip sesama beradik.. ahaks. rindunye~

    ReplyDelete
  19. Yela kan..dulu takut beno bab ada org mati ni. Takut hantu..takut badi..

    ReplyDelete
  20. saya pun sayang adik bongsu saya yang jarak dekat 23 tahun tu walaupun tak pernah ucap. selalu nasihat kat dia sebab nak dia jadi manusia beriman dan berilmu...

    p.s mungkin itu juga dalam hati bang Din

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni okje berada di kg Anim....dekat dah ngan Bang Din ni hehe...

      Delete
  21. Bestkan jd ank bongsu..de protector

    ReplyDelete
  22. Anak bongsu selalu jadi mangsa buli, saper suruh jadi bongsu aka anak manja mak. Citer la lagi part dibuli okje, mesti lawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm jeles je gaya statement tu Nara? Hehe
      Nara, nape okje tak leh gi blog awak?

      Delete
  23. hehe, kenangan manis tu kak okje :D

    ReplyDelete
  24. ewah teringat kenangan masa kecik2 kan. mmg memori yg indah..umo 46 kira hebat la..mak kite adk yg bongsu umo 42..:)

    kita dulu2 mmg takut sgt bila ada org meninggal..budak2 skang klu pergi tgok org meninggal siap ajak kita pergi tgok jenazah..sabo jer la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah org lama lama ni tak planning kot PK...hehe...

      Delete
  25. tul tu..dulu kecik2 takut kalo dengar ada org mati..malam2 tak dpt tidur hehe

    ReplyDelete
  26. Hahhhhh same lah tu sis....Cik pon mcm tu jugak dulu mase kecik2 abang cik suke sangat buli cik ne hah.Yea lah dua orang jea adik bradik sape lagi die nak buli kan..

    ReplyDelete
  27. Seronok bila kenang kembali kisah dulu2....

    ReplyDelete
  28. aiza ada adik perempuan je yang umur dekat.. kakak&abang semua dah umur 40 ke atas sekarang ni.. selalu juga buli adik masa aiza kecil dulu sebab beza umur kami 2 tahun je..

    ReplyDelete
  29. oooo.. bang din yg jaga akak dedulu ye.. mesti jenuh kan dia nk jaga..sbb yg dah remaja purba pun nakal semcm, apa lagi zaman purba dulu..hahahhaa.. akak bahasakan diri "org" eh dgn adik bradik??

    ReplyDelete
  30. Samalah dgn cik nor, saya pun tak ada abang...huhu

    ReplyDelete
  31. abang-abang sally ada pun buat pening kepala je -_-"

    ReplyDelete
  32. seronokkan kena buli dengan abang, okje...?! hahahah

    ReplyDelete