Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 27 September 2013

MIENG KHAM Wawa

Salam Jumaat sahabat.......

Macam biasa, pagi ni nak buat housekeeping siap-siap sebab esok sure kitaorang merayapkan..... So pagi ni perut kena upah makan berat sikit ( alasan ni! hehe...... )
Jiran setaman kata nasi lemak kakak ni sedap, masing masing mengorder masa Raya baru-baru untuk Open House mike...... Yeh??? Cer sini mak try..... sedap sangat ke?


Nasi Lemak Paru! Teloq goreng pun beli!....... hehe.... Karipap tu wayang je seketui! 2 ketui dah OKje ngap!.... Inti dia mengena selera!  Nasi Lemak?..... Bolehlah jugak, daripada kena masak sendirikan! haha.....

Sebenarnya nak cerita pasal makanan ni. OKje pun baru pertama kali makan masa mini reunion kat ruamh Kak Tek baru baru ni dalam  Entri Semalam. Yang macam daun sireh tu DAUN KADOK ye kengkawan.....  Hilang akal ke? Takkan mak nak menyentel pulak hehe......


Mula-mula tu rasa SERAM jugak nak makan...... sebab terbayang makan DAUN SIREH dengan pinang. Tapi kenalah jaga REPUTASI mak depan kengkawan makkan, hehe...... Bila NGAP je, memang SEDAP nyah!


Kalau sekali tengok inti dia, memang tak akan terkecurlah! Inti dia tu ada halia muda, kacang goreng, udang kering, cili padi, limau nipis, kelapa sangai, bawang dan petis. OKje tanya apa nama dia, Tukang Buat pun tak ingat, jenuhlah mak menggoogle nak masuk blog punya pasal! Rupanya nama dia MIENG KHAM @ SIREH KADOK....

Creditlah buat geng OKje yang tudung pink tu, Wawa nama dia, bukan Najwa Latiff yeh! hehe....... Dia kata, selalunya dekat Restoren Thai adalah benda ni....... Patutlah OKje tak pernah jumpa, OKje selalu makan kat Gerai Tom Yam bawah pokok je hehe.....



44 comments:

  1. pestime tengok ni OKje..sedap erkkk??
    daun kadok tu pernah la makan..goreng ranggup cam bayam tu pon sodap..hehe

    ReplyDelete
  2. uit..! x tertelan sy rasanya ni....tp menu sihat nmpknya ni...

    ReplyDelete
  3. cam bnyk nye daun nak kena kunyah.. tapi mmg sihat.

    ReplyDelete
  4. Ala2 sireh jugak stlye makan dia kan okje..kalau UA pun mungkin jeling2 jer kot..tapi tak sampai tangan nak capai..heheh..rsnya daun kadok tuh orang buat gulai atau sayor jgk kan okje..

    ReplyDelete
  5. dana pun tak penah cube lg kak... tp tingin nk try

    ReplyDelete
  6. anom..... trimas sbb carik nama "salad Thai" tu. Lepas ni blh le buat bagi hubby ngap. Tak perlu masak pung.. sonang je..

    - Wawa -

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...mmg senang pun ...boleh gak sesekali ubah selera.....kasi hubby menyentel hehe

      Delete
  7. paru..paru...nasi lemak...nasi lemak

    ReplyDelete
  8. Esok cuti,elok le jenjalan,blk kg tgk nenek ke?mak okje tu sihat tak?

    Tak habis lg kenangan dgn kengkwn di rmh kak tek ye..

    Sypun br tau nama makanan tu...memang makanan org siampun...sy tau mkn je.....nasib okje bgtau namanya...hehehe

    ReplyDelete
  9. hahahaa, terbaek la okje , berani mencube , kalaw CP pown CP cuba , ape salahnya , lagipun kiter taw benda tuh halal , hehehe ...

    CP pernah dengar daun kaduk tuh dari opah CP , biasala , orang tua kan , mesti taw ...

    so nih makanan thai la , patut la , 1st time dengar nih ...

    ReplyDelete
  10. tak pernah cuba tapi macam menarik je ni...

    ReplyDelete
  11. kt taman dpn umah byk daun kaduk (ishhh tiba2 idup subur lak..), rasa nak cubalah..

    ReplyDelete
  12. belakang rumah kat kg..byk pokok kaduk...izan gerenti tak akan makan..hahaha...mengkham tu..tak kn selera beb...

    ReplyDelete
  13. perghh besok siap2 dah ada plan tu..hehe...
    Nasi lemak Paru? uiks! 1st time dengar ni kak..sini mmg takde...dan tak pernah makan...

    ReplyDelete
  14. kali pertama mia tengok.. sedap ke...

    ReplyDelete
  15. wowooowwwwww....pestaim ne cik tengok..Mcm makan sireh dgn pinang je..cume inti nye je lain..hahaha

    ReplyDelete
  16. Saya pernah lihat makanan ni dlm tv... tak pernah pula makan.. bestya okje dpaat merasa... ni makin awet mudalah nampaknya..makan ulam mentah2 tu...

    ReplyDelete
  17. sedap ke kak?.... kali pertama jugak mama tengok ni..

    ReplyDelete
  18. sedap daun kadok ni.saya suka. :D

    ReplyDelete
  19. Satu resepi yng unik. Rugi kalau tak rasa...
    Hujung minggu sunyilah blog ini...Selamat menikmati kegembiraan bersama keluarga.. :)

    ReplyDelete
  20. pernah dgr dan pernah nampak member ada makan daun ni..
    tapi tak pernah mencuba.. maklumlah tukak orang hulu.. mmg macam ni.. takut naw nak mencuba hehe..

    ReplyDelete
  21. Harini saya gantung kuali periuk belanga semua..jap lagi nak jenguk dapur orang..hehe..

    ReplyDelete
  22. Tak patut betul dinda ni tau. Daun kaduk pun baru kenal ye. Kanda dari belum pandai mengenal bawang dah makan berkilo-kilo daun kaduk ni - Yelah... org kg lagi pulak miskin daun kaduk inilah salah satu campuran buat botok-botok masa itu..

    Masak lemak cili padi campur daun kaduk pun sedap tau..

    ReplyDelete
  23. Tak pernah pulak makan daun kadok macam tu saja... selalu dimasak akak makan, macam masak tempoyak...

    ReplyDelete
  24. Tak pernah makan pula daun ni...rupa dia cam daun sireh je kan....

    ReplyDelete
  25. samala kitear makan nasi lemak jugak lepastu makan burger malaysia...dan kemudian ngantuk hehe...waa menarik betul makan daun kaduk tu siap ader inti2 nyer tu..

    ReplyDelete
  26. eh ingat akak msak nasi lomak pg2 nih..men oder rupanya..hihi..
    xpnh dgr jugak nm makanan tu..

    ReplyDelete
  27. a'a la kak.. macam makan sireh je kan..

    ReplyDelete
  28. oooo..tak pernah try lagi. sedap yer??

    ReplyDelete
  29. oohhh.. pertama kali tengok makanan nih.. ingatkan makan sirih pinang tadi.. kekekeke

    ReplyDelete
  30. mcm kunyah sirih je kan...penah tgk dah..ada blogger update gak pasal mknn ni..terliur tgk nasi lemak tu...

    ReplyDelete
  31. sy tengok pun tak pernah,makan memang tak pernah arr.nmpk mmg menarik,unik plak tu..hehe

    ReplyDelete
  32. ehehhe menyentel tu... makan sireh ek? Saya berkenan pulak dngan nasi lemak, sebab lama dah tak buat kot.

    ReplyDelete
  33. selalu dengar daun kadok ni ..
    cuma tk pasti daun nya rupanya mcm mana ..
    hu..hu..

    ReplyDelete
  34. kaduk itu sudah menjadikan backyard kakak saya hutan ... saya selalu mkn nasi masuk kat kaduk bersama lauk - pauk cam mkn sirih ...

    ReplyDelete
  35. first time jugak tgk... makan belum pernah lagi... okje lagi beruntung dari saya... hihihi

    ReplyDelete
  36. Cam makan sireh je yek..hihi...

    ReplyDelete
  37. tak pernah lak rasa daun tu....hehe

    ReplyDelete
  38. nina xreti nk bezakan daun kadok dgn daun sireh.. nmpk sama je, hehe. pandai juga eh kawan okje buatkan

    ReplyDelete
  39. klu kat kelantan panggil colek daun kadok..hihik

    ReplyDelete
  40. Hmmm..first time tengok okje..selalu jugak pergi restoren thai..tapi tak jumpa pulak..nanti kita cari lepas ni..bukan untuk makan, nak tengok aje..he..he

    ReplyDelete
  41. Huh sireh kodek?? apakah itu? hahahaa.. nanti nak cari jugak lah.. :D

    ReplyDelete