Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 28 October 2013

Gullain-Barre Syndrome

Salam Isnin........

Syukur alhamdulilah kepada YA RABBI yang masih memberikan peluang kepada kita untuk bersua di alamaya ini dan pastinya dengan nikmat kesihatan yang diberikan ini, mak dapat menambahkan amalan mak yang masih sedikit ini .... huhu.... ( insaf beb.... )


Sabtu baru ni OKje balik kampung. Emergency sebenarnya....... Pak Saudara meninggal. Arwah adalah suami kepada Mak Saudara ( adik bongsu mak ). Kebetulan hari tu adalah Graduation Day Sudden Attack so terpaksalah kitaorang balik lepas event tu.

Sebenarnya yang OKje nak ceritakan kat sini bukan pasal arwah tapi pasal penyakit yang menyerang arwah sebelum arwah dimasukkan ke hospital selepas Hari Raya Korban sehinggalah berakhirnya hayat arwah hari Sabtu baru-baru ni.

Menurut Mak Saudara OKje, kaki arwah tetiba lemah, tak boleh bergerak, berjalan apa tah lagi sebaik bangun dari tidur. Masa tu bangun nak bersolat Subuhlah. Terpaksalah berpapah ke bilik air. Itulah permulaannya arwah masuk hospital. Tulah....bila dah masuk hospital, macam macam penyakitlah yang datang. Dengan kegagalan buah pinggangnya dengan sesak nafasnya lagi. Mula-mula doktor bagi bantuan pernafasan dan bagi tak sedar diri tapi akhirnya terus koma.    

Pernah tak dengar penyakit GBS  atau GULLAIN-BARRE SYNDROME?

Sure tak pernahkan...... GBS ni sebenarnya berkaitan dengan saraf yang diserang virus! Penyakit ni memang kes terpencil dan OKje tahu pun sebab sebelum ni my office mate pernah kena. Tapi alhamdulilah, my office mate masih sihat sampai sekarang ni. Mungkin faktor usia. My office mate baru je 30an, Pak Saudara OKje ni dah 81 tahun. Penyakit ni memang lambat untuk recover dan antibiotik untuk merawatnya memang sangat sangat mahal.
( Time time sakit yang ubat mahal macam nilah, terasa sangat sangat beruntung kalau kita kerja kerajaankan!! Dan dan tu OKje nak suruh Angry Bird atau TLBD jadi cikgu! huhu...... )
 
Kalau rasa-rasa nak tau lebih lanjut pasal GBS boleh rujuk website Dr Zubaidi. ni.

Sebenarnya, itu semua penyebabkan......
Al-Fatehah....

49 comments:

  1. Takziah... semoga roh arwah dicucuri rahmatNya... dah sampai masa, maka pergilah hamba yg dijemput.. kita entah bila pula gilirannya...

    Kali pertama tahu pasal sakit ni. Nanti nk tgk website dr tu..blh tambah ilmu.. mintakla kita semua dijauhi dr sakit bahaya...

    Wah...budak berdua tu minat tak jadi cikgu? Kena minat tau... kerja tensen ni mmg perlukan minat baru ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu AN...moga kita dijauhkan daripada penyakit yg tidak disangka disangka...Moga kita sihat sampai ke tuakan....dapat buat ibadat padaNya...
      Yang sorang tu kata cita cita dia nak jadi cikgu.......hehe entah ye entah tidak le AN...

      Delete
  2. Alfatihah tuh bapak saudara okje, semoga berada ditempat yang indah aman....rsnya baru first time dengar drp cerita okje nie..walaubagaimanapun UA rs taklah lama sangat suffering kan ..Allah jemput dia dalam tempoh 2 minggu ..taklah siksa untuk usia tuh kan...wallahua'lam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu UA....kejap je dia sakit....dan terus pergi...
      Ada hikmah tukan.... Anak anak pun sekejap je menjaga arwah

      Delete
  3. Alfatihah.. setiap yg hidup pastu akan mati..
    tapi tentang penyakit tu mmg cikjah tak pernah dgr.. the way penyakit tu menyerang alahaiii kesiannya.. takziah buat family OKje..

    ReplyDelete
  4. Takziah sis... semoga sis tabah....

    patut la xnampak sis bersiaran..ternanti-nanti juga sis muncul ^_^

    ReplyDelete
  5. Al-fatihah buat arwah.

    Saya tau pasal penyakit ni sbb org tersayang saya pernah kena. Tanda2 awal memang akan sengal2 sendi. Pastu tangkap kat tengkuk. Memula buat biasa jer. Tapi bila tak elok2, refer spital. Dr. cakap dah tahap 2. sminggu berkampung kat spital. ALhamdulillah...ok dah skang. Harap2 GBS tu tak dtg lagi. GBS pada pregnant woman pon bahaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh kebetulan pulak org tersayang Fiza pernah menghadapinya yeh...Tulah syukurkan Fiza...

      Delete
  6. Bila2 masaajal boleh menjemput kan Kak...kekadang sllu terfikir klu sy di jemput awal, terfikir kat anak yg masih kecil...apa pun semua tu rahsia Allah... Takziah buat family akak ye..moga sabar menghadapi dugaan..
    info baru ttg penyakit tu...nti nak baca...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Atie....takutkan....
      Amalan pun tak banyak mana huhu

      Delete
  7. Salam takziah dan Al-Fatihah, pernah terdengar dan terbaca juga ni OKje...

    ReplyDelete
  8. salam takziah dan AlFatihah buat arwah

    ReplyDelete
  9. Al-Fatihah dan takziha dari shark..
    mmg x pnah dngar pnyakit tu.
    kene take note ugak pasal pnyakit nie.

    ReplyDelete
  10. alfatihah moga rohnye dicucuri rahmat..
    bari 1st time dengo nama penyakit tu...

    ReplyDelete
  11. Baca mukadimah entry okje ni,dah rasa baca tulisan ustaza je...turut insaf seketika...

    Tak pernah dgrpun gbs tu....itukah puncanya....moga dijauhkan dr penyakit yg kita tk inginkan...moga diberi kesihatan yg baik...

    AlFatihah utk arwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....sesekali menyamar jadi ustazah le....muqaddimah je...isi terus ke laut haha

      Delete
  12. Alfatihah. First time dengar nih. Ingatkan OKje saja suka-suka nak guna tajuk bombastic. Betul tu OKje, nak jadi penyebab kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...betul tu MD bila datang time tak betul tu ada gak teringin nak buat tajuk bombastic

      Delete
  13. takziah kak okje
    alfatihah
    first time dgr nma sakit ni

    ReplyDelete
  14. Takziah OKJe..and thanks for the info ya..nama scientificnya quite complicated. first time dengar..

    ReplyDelete
  15. Tajuk cukup saintifik...rupanya sejenis penyakit. Nampak sintomnya sama macam serangan chikungunya. Ianya juga bermula dgn serangan di sendi...tapi ianya di sebabkan oleh nyamuk.
    Innalillah...dan salam takziah OKje.

    ReplyDelete
  16. Takziah..
    Al-Fatihah buat Arwah.

    Tak pernah dengar lagi penyakit tuh Okjer,
    tetiba jer eh kena??
    Allah.. macam2 penyakit sekarang nih kan~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Zura tetiba....mungkin sebelum tu kebas kebas gitu jelah kot!!

      Delete
  17. Begitulah dinda. Setiap yg terjadi pasti dan qada' dan qadarnya. Meninggal pun pasti ada sebabnya tak banyak sikit. Sesak nafas sikit terus meninggal. Ada juga sekadar tersandung sikit terus terduduk dan meninggal.

    Moga rohnya dicucuri rahmat Allah. Takziah dari kakak..

    ReplyDelete
  18. Alfatihah... Penyakit itu hanyalah penyebabnya...

    Aina pun tak pernah tahu pasal sakit ini.

    ReplyDelete
  19. Salam takziah buat Okje dan saudara mara arwah.
    Moga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan disisi orang2 yang beriman..
    Al Fatihah.

    ReplyDelete
  20. Takziah and Al-Fatihah untuk arwah. First time dengar pasal penyakit ni, tapi tu la as u siad.. penyebab nya kan. Bila sampai masanya untuk dijemput. Apa pun, kita yg masih hidup ni kena la jaga kesihatan, and kalau dapat kerja kerajaan, itu adalah bonus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu MJ.....bila tang kos perubatan yg mahal tu....ada bagusnya anak kita nanti kerja kerajaan...

      Delete
  21. salam takziah buat akak sekeluarga.. betul... smuanya adalah penyebab... mcm arwah ayah deqla yg diserang asma tiba2 seblm meninggal... Al-fatihah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelahkan Deq ....itu semua penyebab je.....selebihnya ajal dah sampai

      Delete
  22. Alfatihah...salam takziah...moga rohnya ditempatkan dikalangan para mukmin...

    ReplyDelete
  23. salam takziah.. gituler kalau Allah mengkehendakinyer maka jadilahkan.. itu semua penyebab.. tapi kena ambil taukan...

    ReplyDelete
  24. salam takziah buat keluarga Okje...

    ReplyDelete
  25. Takziah buat keluarga dan Al Fatihah kepada arwah...first time dengar nama penyakit ni..

    ReplyDelete
  26. takziah. syuk pun sebagai budak lab baru dengar penyakit sindrome ni.

    ReplyDelete
  27. takziah.. alfatihah buat arwah

    ReplyDelete
  28. salam hainom ..
    takziah utk keluarga arwah ..
    semoga arwah diletak bersama sama dengan roh2 yg soleh ..
    alfathihah ..

    ReplyDelete
  29. Assalam hainom..salam takziah buat keluarga ya..biasalah kalau dah tua ni, ada ja penyakit dtg..kejap itu..tambah ini lagi...semua itu memang lumrah..kita cuma menjalani ja..baru tahu penyakit GBS

    ReplyDelete
  30. 1st time dengar nama penyakit tu.. al-fatihah buat keluarga okje

    ReplyDelete
  31. Salam takziah dari cik ye...
    baru tahu pasal penyakit tu..

    ReplyDelete
  32. salam takziah & al fatihah. Tq berkongsi ilmu juga yer

    ReplyDelete
  33. Takziah dan al fatihah untuk arwah.....

    ReplyDelete
  34. Alfatihah dan takziah tuk keluarga arwah...first time dengar jenis penyakit ni...mcm2 jenis penyakit sekarang ni...

    ReplyDelete
  35. sakit tu mmg penyebab..tp kena amik tau jugak pasal penyakit ni semua..tq sudi berkongsi..sy mmg tak pernah dengar tentang penyakit ni..

    ReplyDelete