Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 18 October 2013

PUSING Kepala

Salam Jumaat penuh keberkatan buat Sahabat Alamaya dan Alamnyata......
Duk termenung mengadap lappy sambil tongkat dagu...... tak tau nak mengarut apa dah ni weyh!!......

OKje ada cakapkan dalam Entri ni  yang kepala OKje PUSING, bukan pening tau, bukan juga sakit kepala tapi PUSING KEPALA!!! Loya dan berpeluh-peluh mak tau! Ini bukan pertama kali OKje kena macam ni, adalah jugak beberapa kali. Seingat OKje, masa kecik pun dah pernah kena.

Nasiblah lepas pekena GREEN TEA bercawan cawan, kepala mak dah tak PUSING lagi! Syukur.....

Gigih menggoogle berkenaan PUSING KEPALA dan OKje jumpa ini, Vertigo dalam bahasa perubatan. Memang sama dengan simptom simptom yang mak alami. Bacalah sendiri yeh.... Malas weyh mak nak terangkan..... Kang jadi merapu meraban kang mak explain! haha....

Mungkin tu satu, BLOOD PRESSURE mak pun ada sikit naiklah dey...... Maklum le dah kertus! hehe...... OKje check sendiri je kat rumah, nak jumpa doktor, SERAM!......

Apa taknya tak naik DARE, on the way balik KL malam Ahad baru ni, OKje belasah makan seafood kat Umbai. Semua jenis seafood diorder! Memang sangat murah dan berbaloi!




Sebelum tu pulak, kat kampung, OKje meratah hati ayam goreng dengan kakak dan anak sedara OKje ..... makan panas-panas pulak tu..... memang makan tak hengat KOLESTROL le time tu hehe.....

livewithloutenvy
Tulah tu....
 

73 comments:

  1. Kepala pusing sudah hainom ;)
    Terliur akak tengok seafood tu...

    ReplyDelete
  2. ishhhhhhhhh jgn main2 tau kalu tekanan darah sentiasa tinggi, ia boleh menyebabkan salur darah pecah..

    ReplyDelete
  3. Opahnye...jaga pemakanan, kesihatan badan tidak seperti muda remaja lagi, Kalau ada makanan sedap2 tu...kirim jer kat cucu mu disini ye, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asyik cucu jelah yg kenyang kalau macam ni...hehe

      Delete
  4. Kena hati2 jugak kan okje dalam membelasah makanan sedap2 nie..biasanya banyak kolestrol..agaknya lps nie okje kena diet sikit kot nak cantikkan tekanan kang..takpun posa..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hasrat tu ada UA ...tp masalahnya tulah....pantang nengok makanan lazat hehe

      Delete
  5. Darah naik kot...tak pening tapi kita rasa seluruh alam maya berpusing kan? Macam nak ala-ala jatuh minta disambut gitu. Takpalah OKje, harap-harapnya cepat hilangnya. Marilah kita makan sambil tidak menghiraukan kolesterol dan seangkatan dengannya.

    Makan ikan bakar kat Umbai tu memang sedaplah kan... tengok gambar aje dah terliur pagi2 ni lagilah tak sempat breakfast lagi terliur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye MD.....kalau ada orang sambut mcm best je kan.....tp kalau okje ni kena srkurang kurangnya hulk yg sambut hehe...

      Delete
  6. darah tinggi susah darah rendah pon susah jugak..makan nak kena hati2..
    seafood kat umbai memang sedap..hohohooo... nengok gambar pon dah terliur..nasib baru gak lepas makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakau rendah boleh pitam jadinya kan Zee ... kalau tinggi boleh koma pulak hehe ... apa pun kena jaga pemakananlah kan...

      Delete
  7. oohhhh sama la ..thn ni kita dah kena 3 kali camni..siap peluh gak skit pastu ada mcm mengigil gak.jap lg nak baca apa masalahnya...

    ReplyDelete
  8. take care sis... jaga kesihatan ye...

    ReplyDelete
  9. Salam Jumaat jugak utk Okje...
    Risau pulak saya mndgr nya...kena jaga pemakanan tu.. (peringatan utk diri sndiri jugak ni)
    Tapi kan, bila ada depan mata.....semua nak di belasahnya...alaaaa kita samalah...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu MP...kena kawal nafsu bila nampak makanan ni hehe

      Delete
  10. umur dah makin kertu ni kena jaga kesihatan tu baik2 cikbedah oii.. hehe

    ReplyDelete
  11. Saya makan tu berjaga jugak le tapi kalau balik kampung tetap akan balun semua...ahahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasalkan JA....ada masa amatlah sukar nk mengawalnya hehe

      Delete
  12. kertus ??..bahasa baru tu beb..copy ke br cipta..hiks...
    time makan kiter bedal je..
    time sakit
    mula nak insaff...samalah kiter.... hahaha... prinsip makan kiter beb..makan jer selagi larat..kakakak..

    ReplyDelete
  13. yummy...dah lamer pasang niat nak ke umbai...tpi xkesampaian....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergilah Rietta...mmg berbaloi...tp kat Bagan Lalang pun ok jugak org kata...

      Delete
  14. Sedap plak tgk kupang tu Okje...dah lama xmkn kupang sejak kahwin nie uhuhuhu...ksian kita kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kupang yg berkulit ni mmg susah nak dapat Kniedaz...yg dah tak berkulit tu banyaklah kat Tesco hehe

      Delete
  15. mak oiii...sedapnya semua tu..hati ayam makan panas2 memang mabeles...pastu naik heran plak kolesterol dalam badan tinggi huhu..

    ReplyDelete
  16. kak OKje kena jaga diri baik2 tau
    org kata blood pressure ni sbb stress
    so jgn stress ok :)

    ReplyDelete
  17. jelez la sbb tgk makanan tu sedap2 wehh..

    ReplyDelete
  18. sedappnya seafood!!nak ajak husband pergi bagan lalang la makan seafood. :p

    ReplyDelete
  19. alamak....
    OKje..sy lak pusing kepala tgk lauk2 tu..adoyaiiiiii

    ReplyDelete
  20. ps...mcm mcm dah gelaran...yang terbaru gadis bilik cetak...

    pss.....ibu tu, ibu saudara rietta yang bongsu...a'an tu plak anaknye yang bongsu...

    ReplyDelete
  21. kena jaga juga pemakanan kak.. takut lah dgn kencing manis & darah tinggi ni..skrg dah tak kenal usia.. sy lagi lah..check2 darah asid uric tinggi sbb suka sgt makan seafood..haha...skrg ni dah pandai sikit motivasi diri ini agar jaga bab2 makan ni...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh gout tu Atie kalau Asid Uric tinggi

      Delete
  22. OKje..haritu saya pun kena macam tu..asal nak baring dan bangun dari tidur je nampak semua benda berpusing2..tapi saya ni low blood pressure...lepas selidik punya selidik baru saya tahu saya takleh makan belimbing dan petai...he he..sekarang ni dah OK..takde pusing2 macam haritu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke Zz.....nasib ada kawan okje hehe....
      OKje rasa okje terlebih nakanlah Zz

      Delete
  23. uh lebat mata cik menegoknya menu makan laut ni...bak sikit aura bau nya nak gak ;)

    ReplyDelete
  24. Bila usia menginjak menuju 40an dah mula kena jaga makan. Tapi macam dinda kata kalau dah depan mata dgn aroma mencucuk hidung mana boleh tahan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan menuju lagi dah kanda....dah lepas pun hehe...

      Delete
  25. Okje dengan merapu kepunden marang skepernya..hehehe..

    Saya plak darah rendah...alahai..kena mkn daging segar kot ni....org kata darah rendah lebih bahaya dr darah tinggi...org kata ke?doktor kata ye...?hehehe....

    ReplyDelete
  26. hahahhaa..ingatkan kpala pusing loya2 ne ade berita baik lagi..hewhewhewww
    kemain yae melantak...jage2 kang tak muat baju...trpakse gune guni jae nanti..hahhh

    ReplyDelete
  27. Salam Jumaat Okje..Wah dah pusing-pusing ya..kesian dia..take care ya..get a good rest k..

    ReplyDelete
  28. Hai.. mula2 kesian sebab baca kak hainom sakit kepala.. tapi bila tgk gambar terus lupa.. ingat makanan jer hahahah :P

    ReplyDelete
  29. adehhhh...tgk makanan nih trus lapor...

    ReplyDelete
  30. Samalah ngan zura Okjer~
    kalo makanan laut kegemaran depan mata.. memang x hengat dah BP naik ke tidak.
    makan dulu sampai puas.. esok pening baru ingat nak nyesal.

    moga Okjer cepat sihat.

    ReplyDelete
  31. Salam petang Jumaat kak okje! ^_^
    Jalan2 singgah minum petang kat sini.. hehee.. Sedap ler pulak nengok gambar2 seafood tu.. Semalam dah la terliur tengok sotong & ikan celup tepung dalam rancangang Ganu Kite kat tv.. Huhu.. Dan2 rasa nak balik Trgnu, makan seafood fresh.. T_T
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rosmiza....okje pun teringin gak nak makan sotong celup tu...sedapnya ......gi Kuantan punada dah Miza...

      Delete
  32. pi la jumpa doktor okje.. risau la juga kan..

    sedapnya tgk kupang tu.dah lama kot tak mkan kupang fresh sejak blk kl ni.dulu dok jb sokmo makan kupang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah QR...kat KL ni jauh ngan laut tu yg susah nak dapat kupang tu

      Delete
  33. Hm...tu lah tu. I penah dengar terbaca pasal Vertigo ni, kalau tak silap sebab I pun pernah dulu rasa macam okje rasa ni. Sangat tak best, sampai I minta biar I kena migrain dari duk rasa pusing2 camni. hahah bukan minta nak sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah kena jugak yeh MJ.... nasib ada kawan hehe....
      Memang tak bestkan .....loya, peluh semua adakan ...

      Delete
  34. hahahaha , lawat blog okje nih memang tak putus la cerita pasal makanan, malam baru CP dapat singgah sini , nak kate bz tak jugak , sibuk menghupdate entri nih:

    http://dariilhamkehati.blogspot.com/2013/10/allah-itu-kejam-vol-1.html

    btw , jemput lerr singgah k :)

    ReplyDelete
  35. okje.. sib baik nani masuk sini perut dah kenyang..
    kalau tidak harus terliur di buat okje..

    ReplyDelete
  36. sedapnya! take care okje...ada juga kawan yang kena vertigo ni.makan mmg dia kena jaga kalau tak mmg kepala pusing dan tak boleh berjalan sebab bdn jd x seimbang.

    ReplyDelete
  37. betullah..setiap penyakit adalah dari apa yang kita makan. saya ni dah mula tak boleh makan udang. gatal satu badan. baru dapat penyakit ni. masyaAllah..sebelum ni, makan udang tak beringat langsung. semoga Allah tak tarik nikmat makan makanan yang lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahkan Anim....penyakit yang tak disangka sangka boleh berlaku....

      Delete
  38. salam hainom ..
    nampaknya kena berhati hati dalam soal makanan ni ..
    elakkan pusing2 kepala berulang yer ..
    enggo susah arjuna ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sukak dak nde'ey Aby....kenek kawen meneh hehe...

      Delete
  39. pernah juga kepala pusing ni.... bukan sakit kepala atau pening, tapi dunia sekitar mcm pusing2... tapi sebabnya hubby pasang perangkap tikus yg guna gelombang... bukan tikus yg pusing, tapi orang pula yang nak pitam tiap kali kepala berpusing.... lepas tak guna, dah ok dah... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...ada yeh Bijen ......Maju sungguh Bradford ni ....tak main dah cara conventional nk tangkap tikus....hehe

      Delete
  40. masa makan mn nk ingt sakit kan..janji sedap..sakit belakang kira..hihi

    ReplyDelete
  41. Okje..saya lak hb darah rendah sejak kebelakangan ni.. macam2 penyakit ye.. dah kena ni baru la nak jaga makan saya ni...

    ReplyDelete
  42. makan tak igt sekali sekala takpe..cpt2 pulang kepangkal jalan..sy ni asyik melantak daging,entah bila nak pulang kepangkal jalan.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....tulahkan PK...asyik tak pulang ke pangkal jalan je ni OKje ni....

      Delete
  43. bahaya tu.. kena jaga makanan (ingatan untuk diri aiza juga)..

    ReplyDelete
  44. ish2.. makan aje kojenye... pantang mkn sikit kak.... kalo deqla ni pantang tgk je kak trs rasa nak jugak... haha....

    ReplyDelete
  45. Atenya tengah boleh makan, teman makan lew....hehe

    ReplyDelete