Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 23 January 2014

JAWS Kampung

Salam Khamis.....

Semalam, tengah Mama Zir syok landing atas sofa buruk sambil mamai ( memang betul betul buruk pun sofa tu sebab dah lama dan satu kaki dia dah patah..... nak gelakkanlah tu!!!... hehe....tengok ajelah yg duduknya sapa??? Zirafah maaa......  ), tetiba Si Sudden Attack turun dari tingkat atas, cakap nak buat DADIH.

Nampak tak buruk tak buruknya sofa mak ni hehe...... Sampai nipis tempat duduk
tu kena henyak dengan mak zirafah hari hari hehe....
Dah katanya tengah pang pang alang gitu, tetiba macam kena sergah, tak ke terkejut mak! Start le macam mak nak hangin satu badan. Dengan Resepi DADIH pun dia tak salin, cuma tengok kat Youtube jer, ada hati dia nak mintak mak ajar buat DADIH.... panaslah mak kan!!!
  
Mak si Sudden Attack tu pulak, BUKAN jenis perempuan melayu terakhir, yang penuh sifat kelembutan, yang cakap pun berbisik bisik, sopan santun....  Dah katanya JAWS KAMPUNG ....  cakap paling lembut pun, orang dengar macam nak cari gaduhlah  hehe....

Korang mesti LEMAH LEMBUT yek!!!
Kagum dengan orang yang sifatnya LEMAH LEMBUT ni, Mama Zir kalau nak tukar jadi LEMAH LEMBUT memang le dah terlambat...... sebab dah terlanjur jadi BULUH BETUNG hehe....
Redho ajelah anak Pak Rahman!! Yang kesiannya Pak Rahman le, dapat menantu macam ni haha...

ORANG BANDAR ni agaknya sifat dia memang lemah lembut kot ...... macam sepupu OKje. Ayah dia pak sedara OKje iaitu adik beradik mak. Maknya, cikgu, orang Batu Pahat ( sila jangan bangga, sebab asyik sebut  bandar kelahiran dia jer! hehe.....). Sepupu OKje ni memang dibesarkan di bandar dan cara didikan jugak for surelah berlainankan. Memang sangatlah santun, cakap tak pernahnya kasar....Teringat masa kecik kecik dulu sepupu OKje ni memang cakap orang putih sesaja dengan mak dia. Sepupu yang ni pulak menganga!.... haha....  

Moral of the story......
Ingat nak cari menantu yang lemah lembutlah........ senang sikit nak buli hehe.....

* DADIH tu Sudden Attack nak try jual kat masjid Bangi dengan kawan dia, so semalam tu kira dia nak try buat le....  Resepi dia tengok dalam blog Qurrataaayun . Memang MABELES! Dap!


45 comments:

  1. pheww ingatkan betul2 ada jaws tadi... he he he

    ReplyDelete
  2. haha..lemah lembut lah sangat aq ni mak oiii..singa bandar adalah haha :D
    patut arr mak tanya ada jual barang antiq tak bazar karat tu..gupernya mak mmg suka antiq2 ea ?
    tu sofa nampak antiq sangat not buruk ok..raya tahun ni boleh suruh papa zir simen kaki sofa yg dah patah tu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia mmg nak tukar sofa tu Roha.... tapi Okje je yg tak bagi sebab boleh jer duduk lagi tu walaupun rasa spring haha.....

      Delete
  3. hehehehe alah sofa tuh blh buatkan sarung baru bt tutup2 kak... comfirm nampak baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak budak ni pantang Dana...kang ada sarung mcm alas tu terus dibuat selimutnya hehe

      Delete
  4. nak gelak boleh tak haha...klako tau...ayat memula tu pun saya dah gelak sampai habis pun duk gelak lagi nih acaner hehe....tula kagum ngan orang lembut sopan santun nikan....saya nih cuba gak nak lembut tuturnyer tapi nyaring mak boleh tokojut jiran sebelah sekali tarik suara muahaha...dadih sedapnyer ok jer..

    tadi ok jer tanyer banyak maner tepungkan untuk kuih kaswi tuh saya masukkan tepung tu tak kira berapa cawan...kita anggar macam nak buat lempeng likatnyer udah kacau blend dan kukus....gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...kalau cenggitu kita mmg geng Lizz....tp nampak Lizz mcm santun je orangnya

      Delete
  5. mana tau kita berbesan nnt tp jgn le dok dera anak kita lak.. hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alzhemier tu OKje kalau kerja membuli menantu UA hehe......idaknya sampai gitu....suka suka jer hehe

      Delete
  6. Lebih kurang je OKje... saya kadang2 jadi harimau tau.. kalau boleh nak telan semua orang.. wahahahahhaa.. depan mak mertua pun dah tak makan saman dah...

    ReplyDelete
  7. buruk ke baru ke tak kisahlah okje janji selesa, dadih mmg selalu KA bikin smpai dh naik muak hehehe

    ReplyDelete
  8. hahahhaa..
    patah..gelak dh ha ni...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum..
    hihi..agaknya sbb kita anak bongsu kot..tu cakap lembut pun cam nak ajak bertumbuk..kikiki.. cayalah beb.. buat dadih nak jual..bagus... mg bisnes maju jaya ye...

    ReplyDelete
  10. Tak sangka betullah kat Muo ni banyak jaws kampung. Tapi mungkin gaklah kot sebab sungai Muo tu kan luas terbentang, macam-macam pun ada. Kalau setakat jaws memang tak heran. Eh, boleh lagilah OKje kalau nak melentur peribadi (badan memang taklehlah sebab dah kejung otot semua tu, kalau nak lentur gak mahu patah riuk, sengal seluruh badan) menjadi wanita Melayu terakhir macam....... macam sapa tu? Lupa lak arghhh nama dier :)

    OKje... ni nak cakap sikit.... walaupun mulut kita selalu tanpa insuran, tapi kitalah contoh-contoh wanita Melayu terakhir yang tinggal tau :)

    P.S Ni dok ngumpat ngata kita kat blog KA yek....nanti, nanti...kita balas balik bom tangan tu!

    ReplyDelete
  11. tak adanya pompuan lemah lembut aku ni okje...sama juga..hehe perbah juga cuba nak tukar perwatakan menjadi seorg wanita melayu terakhir tp hubby tegur pula apasal cakap lembik semacam jak...kihkihkih

    ReplyDelete
  12. X de maknanya org kg lemah lembut okje...sy ni kg gak...tp...anak2 kata mcm singa...adoi..sib baik la ayahnya plk ok...kira balance la kan...kang klau dedua singa...sian anak...hehe...tp singa sy...kira singa betempat...x la manjang menyinga....kikki...

    Harus tuka baru tu okje...

    ReplyDelete
  13. tebayang mama zir mengempaskan badannya di sofa ... heheheee ... suruh jer sudden attack beli yg serbuk ready made . so bila jual tak yah la mahal kan ... belajor jadi lelaki pencari nafkah . good !

    ReplyDelete
  14. Masing2 ada istimewa sendiri... Okje ni..haha, dah siap plan nak cari menantu ya.. boleh juga ya, mak memang boleh tahu pasangan anak tu sesuai ke tak....kan?

    saya yang sensitif kot sehari dua ni. Kenapa saya baca entry Okje rasa risau nak taip komen takut tak kena, takut salah tulis..

    ReplyDelete
  15. Nasib baik ada jugak sofa tu kalau tak golek2 atas laintai le jawabnya.

    ReplyDelete
  16. wah apa kes semua duduk dah memang di beli untuk henyuk atas ponggong ahaks.okje sihat? sori tka dpt online line tm dan laptop saya angau selalu

    ReplyDelete
  17. Buruk2 pun syukurr.. masih ada lagi sofa tempat tuk landing dikala badan penat2... :D

    ReplyDelete
  18. Cantik kaler bantal 4 biji di atas sofa tu..i like...teran mata gitu...

    Nak cerita satu kisah lemah lembut,masa bercinta,si pakwe ckp le pd makwe dia,dia suka si makwe sbb lemah lembut,alih2 bila dh kawin,dh jd suami isteri la kan,si suami ni y dulu masa bercinta,suka sgt sbb awek lemah lembut,sekarang dh bg gelaran lain plak,LEMAH LEMBAH,LEMAH LEMBIK....ini bermakna,bila dh jd isteri@ibu,seorg perempuan tu memang kena ganazzzz....hahahaha....

    Moga bisnes dadih tu sukses....

    ReplyDelete
  19. hahaha..tapi kan kalu lihat dari muka akak nampak lemah lembut & ayu sgt...haha (puji iklas tau).
    tak tahu lah plak kat rumah mcm mana kan.. klu sy mmg takdenya juga nk lemah gemalai ni kak..mmg ganas jugak.. klu dgn kuling, ckp mcm dgn kawan2 je..haha. tapi takdelah kuang ajaq kan...still hormat lerrr....hihi

    ReplyDelete
  20. ingatkan menu baru jaws kampung….hahaha!!!!rupanya ada jelmaan. saboooor jelah okje ni. btw mcm xcaya je okje xde kelembutan sbb gambor tu tersipu2 je lembutnya.

    ReplyDelete
  21. Lupe nak ngabokan td...ni dtg blk sini,kdg2 masuk blog ni rasa melawat zoo...zirafah ada,jaws ada....hehehe.....

    ReplyDelete
  22. ** kalu dah lulus ujian tu, terus dpt L, bila dah cukup tmpoh belajar, terus k ujian JPJ.. 19/12 kursus n 22/01 Lulus Ujian JPJ, kiranya terus dpt Lesen (P)..

    mgkn anak cepat sbb dia dah ada lesen motor kot..

    ReplyDelete
  23. singgah & folow sini..salam kenal utk tuan rumah

    ReplyDelete
  24. Anak kelahiran kampung macam kite ne memang kasar kan mamazir..ntah nape...cik pon cenggitu jugak,alih-alih dapat somi yang lembut(lembut bukan yang satu alam tu yae)lembut mksud cik bile bercakap tu rendah je suare nye,macam berbisik pon ade..Selau jugak cik tegur suruh cakap kuat2..walaupon telinga cik tak tuli lagi,kekadang geram jugak bile die cakap cik tak dapat tangkap..hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. opppssssssss........kate dadih nye sedap jerrrr tapi gambar nye tak de pulak....

      Delete
  25. tajuk ada jaws pastu cerita zirafah. haha. kak okje menarik :D

    ReplyDelete
  26. Hahaha ingatkan jaws apa lah tadi hainom..... menjadi jugak buat dadih tu hainom... Memang terbaiklah menantu pak Rahman ni ehe ;)

    ReplyDelete
  27. bukan wanita yg lemah lembut ni asal kampung ke?
    aiceh.

    ReplyDelete
  28. Tengah digest kat mana jaws tu ...sofa ke okje..he..he...

    ReplyDelete
  29. hehe..kasar luaran je takpe, hatinya tetap baik kan Okje.
    Best juga, kalau pandai buat dadeh ye, ummi pandai makan je.

    ReplyDelete
  30. salam hainom ..
    tk tau pula ada perbezaan antara lemah lembut kampong dan bandar yer ..
    lemah lembut pekan tk der ke ..
    apapun selamat berbiznes utk anak ok jer

    ReplyDelete
  31. Hihi ganasnya okje.jaws gitu
    Biasa aa dah ada anak ni...nada suara pun asyik tinggi je haha

    ReplyDelete
  32. SA biz dadih ke Okje?
    keje kira duit la Mama Zir lepas ni… boleh la beli sofa baru :)

    ReplyDelete
  33. Byk dh komen kt ats tukn...

    p/s bijak la mama zir ni...mcm ciumbau kek je

    ReplyDelete
  34. rsnya kalu jumpa okje live mesti terbalik drp yg digambarkan tuh..mesti pijak kucing pun tak mati kannn...kann...hehe

    ReplyDelete
  35. OOooohh.. ini lah project SA yang mamanye sentap tuh yer.
    hahahahahaha. pandai SA buat sendiri yer~

    ReplyDelete
  36. hantar repair ...sah cantik balik...rasanya bukan OKje je yg mcm jaws...noe pun mcm tu gak...mcm susah je nk jadi lemah lembut...tapi mmg salute la pada mak ayah yang lemah lembut ni...tapi ada jugak yang lemah lembut datang dari kampung....tengok mak ayah masing2 la kut...mak ayah lembut...lembut la jadi anaknya...

    ReplyDelete
  37. Hahahaha....akak nih buat sy cuak la...igtkan jaws btul

    ReplyDelete
  38. mama zir bertukor jadi jaws kampung la puleks.. ish2... deqla pun bkn pompuan yg lemah lembut pun... tp idok ler lasak pun.. sdg2 kot.. kehkeh...amboiii ada hati nak buli bakal menantu.. sapelah yg jadi mangsa agaknya.. hahaha...

    ReplyDelete
  39. ohh bukan mudah menjadi yg lemah lembut melainkan dia dilahirkan begitu..stok2 macam kita ni kerjanya menjerit marahkan anak,hilang terus perempuan melayu terakhir..hari2 bertukar jadi mak lampir..haha

    ReplyDelete