Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 18 February 2014

Mertua yang dirindui menantu....

Salam Selasa.....

Alah tinggai berapa hari lagi Mami nak balik ni....... I'm going to miss you Mami!!! Eh? tetiba.... berlakon aje lebih tu Mami hehe..... Mami orang pulak dia duk rindu ..... Mami sendiri? Mami sendiri ada nun jauh di kampung tu! Tah bilalah nak menjenguknya bulan ni..... Mami mertua? Mami mertua kan baru datang rumah baru baru ni..... so belum le rindu lagi gamaknya hehe.....

Cakap pasal Mami ni.... macamana nak buat Menantu merindukan Mak Mertua agaknya yek? Ada ke?
Cer tanya  menantu yang duduk sebumbung ...... harus terlebih rindu agaknya? Haha..... Tok sah tanya anak dara . Memang tak dapat jawab gamaknya....

pemaniskata
Apakah kriteria Mak Mertua yang akan dirindui oleh Menantu? Cuba jawab sikit korang!
Perhatian yeh..... ini tak de kaitan dengan yang hidup atau yang mati.... suka suka je....

Sebenarnya, Menantu ada jawapannya.......Menantu Manusialah, menantu hantu, hancuq! hehe....

Mak mertua yang baik dan penyanyang?
Of course le mana ada manusia suka Mak Mertua yang garang! Kalau ada, maksudnya dia tu harimau! hehe...  Zaman sekarang ni semua mak mertua baikkan..... mana ada mak mertua yang jahat? Zaman P Ramlee je dulu dulu tu adalah..... NYONYA MANSUR haha.... yang tu memang jahat, materialistik sungguh. Tapi logiklah, mana mana ibu pun, mana sanggup tengok anak pompuan dia hidup susah, ye dak? Kalau boleh, sekurang kurangnya, anak pompuan dia tu biar le hidup lebih senang daripada hidup dia....

Mak Mertua yang rajin masakkan untuk Menantu?
Wajib rindu Mak Mertua macam ni ..... hehe.... Menantu order je nak makan apa..... Chef Mak Mertua pun terus masak dapur. Menantu nak makan Pilov....... Pilov pun datang melayang layang depan mata, nak minum Jus Tah Pape, Jus Tah Pape pun datang berpusing pusing terus masuk dalam mulut! Kalau le macam ni, mesti debab debab Menantu dia ni! hehe.... Apa kes, Menantu yang Mak Mertua bukan Chef pun dah debab hehe....mak lew tu!

Mak Mertua yang rajin belanja Menantu?
Wowww..... asal nak shopping je ajak menantu,tak payah dapat bag atau dapat baju, dapat makan Nasi Arab lepas shopping pun dah cukup! Dasar menantu kuat makan ni! hehe

Mak Mertua yang tak ada songeh?
Menantu bagi apa pun, settle..... Tak banyak songeh hehe...... Bukan yang hisap songel tu...... kang jenuh le menantu nak membuang songil yang merata rata tu haha..... Kang menantu sentap kang sapa yang susah? hehe.....   Jap...jap....Tapi ada lagi ke zaman ni orang tua yang menyongeh ni?

Udah udah le merapu tu OKje..... nampaknya macam dah tak de idea tu ha sampai ke songel pun keluar hehe...... dah melalut lalut tak tentu pasai tu gayanya!

Apa pun Mak Mertua tetap seorang ibu yang WAJIB dihormati dan disayangi dengan seikhlas hati walaupun tidak dirindui. Satu hari nanti kita juga akan tua dan menjadi Mak Mertua, Inshaallah...... tunggulah saat itu, samada kita dirindui atau pun tidak ....haha..........


54 comments:

  1. sob sob sob... sebak rasanya sebab saya tak pernah rasa semua itu... realy.. i tak pernah rasa ada mak mertua beb... mak mertua tiri tak sama beb.. kasih sayangnya lain... yang ada pun pak mertua je.. jeles pula org yg ada mak mertua... tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai siannya lu beb..... Ada hikmah tu beb....mungkin lu tak habis habis meroyan kot kalau ada MIL beb haha... Tu yg Allah bagi lu tak de MIL..... jangan mare

      Delete
  2. ye betul... wajib dihormati seperti ibu kita sendirikan..

    ReplyDelete
  3. Pengalaman sebagai menantu akan dijadikan pedoman jika ditakdirkan umur panjang & menjadi seorang ibu mertua..

    Pastinya UA sudah kehilangan mereka berbelas tahun lalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul awak cakap UA..... pengalaman kita sekarang ni, moga akan dijadikan pedoman akan datang....Macamanalah agaknya kita ni yek?hehe

      Delete
  4. dana skrg nih mil ada kt kl nih... jd tak lah rindu... tp alhamdulillah mil dana senang nk bwa berunding, jenis yg toleransi n bt menantu2 sume suke...

    ReplyDelete
  5. seronok pula membacanya...he he he... hye okje... *_^ ... let's we chat...

    ReplyDelete
  6. Terharu akak Hainom... sebab mak mertua akak yg baik dah tiga tahun pergi meninggalkan kami huhuhu :(

    ReplyDelete
  7. saya mmg rindu sgt ngn mertua
    tp tk dpt dh la nk dgr suara beliau..
    alfatihah utk arwah mak mertua...

    sy ni menantu yg tk brp baik..
    byk sgt slh ngan arwah..
    huhu..

    ReplyDelete
  8. saya menghormati mak mentua sama seperti mak sendiri
    syurga suami terletak pada dia
    mak mentua saya yang jenis rajin masak untuk menantu
    lagipun menantu dia yang ni tak pandai masak...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg tak pandai masaknya....semalam tu masak lemak nenas dengan udang! meletop! hehe

      Delete
  9. Hahaha....dibuatnya topik mak mentua nih @_@ OKje, memanglah kita memula rasa serba salah, serba tak kena tapi bila fikir balik bukan pasal Mami tapi pasal anak lelakinya demand sikit punya tinggi. Anak lelaki tak biasa terima komen negatif maka tak mahulah isteri Melesya kesayangan ni kena komen kawkaw bila Maminya duduk bersama. Sebenarnya Mami tak komen apa pun, cuma sikit-sikit celah kuku ajelah.... masuk telinga kanan tak sempat gi telinga kiri dah keluar balik - gitulah menantu mithali namanya. Tapi bila dah nak balik, sedih hiba pulak rasa hati.

    Hah, amik! Panjang tak komen nih? Kan dah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah..... Sebenarnya suami je yg terlebih seram, padahal MIL tu OKje je, mereka pun berakal, selagi kita tak melampau mereka akan tetap terima kita seadanya, Bagus pendekatan tu masuk telinga kanan buang kat hidung jer haha....
      Normallah weyh.... bila mereka dah nak balik menyesal pulak tak layan first class hehe...hantu sungguh menantu yg ni!

      Delete
    2. I loike weyh....komen panjang panjang ni...

      Delete
  10. baca n3 muh ni..tetiba tingat mase dulu2, alaiii mase bakal2 jadi mantu not hangtu tu right ! hehe
    punyalah takut kalau2 mok mentua tak serasi bersama huhu nebes weii..

    tapi dok eah ! udang tak penah dok sebalik batu..tak payoh gamoknyer aq nak kipas mentua
    dah memang terbaik lah mok mentua aq tu weii..spoting sokmo ngan mantu dier ni hehe..
    tak sabo pulak nak jadi mentua yg dera anak hantu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah tau dah...dulu dulu muh mesti bawak roti pintal gi jumpa MIL tak pun bawak lengkong tembikai hehe.... betul tak? sebab tulah MIL muh tu tak banyak cakap haha....
      Weyh jangan weyh...... nanti masuk 999 hehe

      Delete
    2. aq panggil muh sekali join aq pi 999..glamor tu weyh dapat masuk tibi hehe..

      Delete
  11. mak mertua atau mak sendiri sama saja .....lebih merindui jika sudah tiada.

    ReplyDelete
  12. Kanda ni sebab masa masa belum pandai berdikari dah hilang ibu sendiri bila ada MIL sayangnya tak terkata. MIL pulak jenis sayang menantu lebih dari anak sendiri manalah tak sedih bila dia pergi buat selamanya. Kasih kanda padanya erat dan doa setiap kali lepas solat tak pernah tinggal. Moga roh-roh mak-mak yg dah pergi tenang disana..

    ReplyDelete
  13. Kalo jadi mak mertu esok2 saya taknak jadi bizzy body barula dissyang menantu kot..hehe..apepun rindu ngan mak mertua saya yang baru pergi buat selamanyer bln lepas..

    ReplyDelete
  14. level mak mertua dah sama dengan ibu kita sendiri.. ;)
    syukur dapat mertua yang baik dan bukannya nyonya mansur.. hehehe..

    ReplyDelete
  15. huiyooo...best tu mertua camtu...

    ReplyDelete
  16. mak mentua memg mcm mak sendiri so memg kne syg diorg mcm mak sendiri la

    ReplyDelete
  17. Pening lalat aku membacanya Okje...banyak benor perkataan menantu..hehe
    tapi part yang paling last tu aku setuju.....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....sian hang Mia..... Sori naik loriiii.....

      Delete
  18. Salam rindu buat awak okje.,,

    Sy tkde ibu mertua jd tktau nk kata apa..kata kakak sy,hormati ibu mertua sbb kalau tkde dia,kita tk akan dpt suami yg kita ada lgpun syurga suami kita ada di tapak kaki mertua..gitu le nasihat kakak sy...hehehehe..,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus nasihat kakak tu WA....memang gerenti masuk syurga dengan izin Allah hehe...

      Delete
  19. maaf kaka okje. saya belum kawin . baru masuk 18 . hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebaya dengan anak OKje ni ..... makcik le Okje gamaknya ni.....Tak mo tak mo...panggil kakak jer hehe

      Delete
  20. Amboi ramainya menantu yang terlibat dalam entry ni. Agknya kalau SA bawa balik beberapa calon, Okje relax je nak pilih mana satu menantu pilihan hati. Haha.. ye tak?

    Kalau saya, ciri mentua yang buat saya rindu ialah MIL saya jenis yang tahu kelemahan anak dia dan dia jenis yang banyak nasihat anak dlm diam supaya saya tak tertekan dengan anak dia. Banyak juga masaalah kami yang MIL selesaikan. Pernah saya terfikir, mujur mak dia ni suka ambil berat, kalau tak agaknya ada saya lari.. haha.. pikir pendek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wajib libatkan semua menantu yang ada ni AN hehe....
      Yelah kan kena gak masuk campur, nasihat mana yg patut......Hish macamanalah agaknya bila sampai waktu nanti!

      Delete
  21. hamboiii...nak kenekan cik pulak ye...
    meh cik jawab...hahhaa
    best ape dok dgn mak mentua..hari2 cik rinduuuuuu serindduuuu rinduu nye..
    bile MIL pegi keje cik rindu tau..rindu nak makan masakan MIL...(jelas sangat perangai hantu di situ..kohkohkoh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....yg penting pandai bawak diri duk ngan mertua ni.....kalau kita pandai ambik hati inshaallah .....tolak ansur, kadang kadang kita pulak yg masak.... kalau kita tiap tiap hari masak tambahlah sayang MIL tu hehe

      Delete
  22. sy ni sbb mak sendiri dh takde mmg la menumpang kasih dekat mak mertua..Alhamdulillah mak mertua baik orgnya..tp lain pulak dengan SIL.kesian dpt mak mertua byk peel sket..pilih kasih dlm melayan anak n menantu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguslah macam tu PK......
      Tulah tu nasib jugakkan.....ada yg dapat MIL OK ada yg tidak.....syukurlah dapat MIL yang baik!

      Delete
  23. I akan jadi mak mertua tak beberapa bulan lagi...bersediakah I jadi mak mertua yang menantu suka? atau akan jadi mertua yang suka buli menantu?..Tungguuuuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah CM..... sempat ke nak jadi DJ dekat rumah seniri ni?
      Seronoklah yek CM...mesti tak sabar nak buli menantu haha....

      Delete
  24. Mak mertua saya adalah chef surirumah handalan, selagi saya boleh melantak, selagi tu dia masak, dan dia juga suka shopping dan ke salon sampai dia yang paksa2 saya pi shopping, tapi kenapa saya tak rindukan dia pun? ya Allah menantu hantu I ni.

    Btw ramai jer lagi mertua kejam abad ni, I met a few masa balik kampung ritu huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..... yeh? Tak rindu yeh.....
      Biasalah.... kebanyakan menantu kan hantu termasuk mak ni hehe....
      La..... ingatkan tak de dah mak mertua yg macam Nyonya Mansur zaman ni

      Delete
  25. Rindu nak tidur sebilik ngan MIL...MIL pun mesti rindu nak tidur sebilik ngan menantu...hehehe...bertahun2 jugak la tidur sekali ngan MIL kalau balik sana....hahahahaha....jgn x caya ok...

    ReplyDelete
  26. kalau kita sayang mertua nanti anak menantu kita lak sayang kitakan...
    akak ni duk sebumbung ngan mertua... teringin nak buat entri tips menjaga hati mertua...
    mst jadi entri paling hot...

    ReplyDelete
  27. Mmg setuju, klu stiap kali blik de je brg diahoppingkn utk.mnntu mmg lah dirindui... Hehe

    ReplyDelete
  28. setuju sesangat tuh...dapat mak mertua kayo rayo pun bagus jugak....hihi

    ReplyDelete
  29. erm! tak berani nak komen lebih2 kak.. sebab sy ni jarang2 jumpa mak mertua...tapi klu jumpa mesra lah juga...hehe.. siap tanya nak makan apa semua, beliau masak kan...sbb tau yg menantu dia ni tak pandai masak..haha.. apa pun mak mertua sy baik & amat memahami kami...Alhamdulillah....:)

    ReplyDelete
  30. huh.. satu2 ku klik menantu kat situ.. tetiba pulok ada url blog yg daku kenalllllllll sangatttt... arrggghhh sentapppp menantu ni tau...!! kohkohkohkoh...

    pssttt.. daku ni bkn jenis yg kuat sentap la makkk... lately jer tercengeng sikittt.. tp dpn mertua cover line la sikitttt... :weeekkk :p

    ReplyDelete
  31. xde mertua. hihi
    so tak tau pe perasaan nya :D

    tgu lg 2 3 tahun lalala

    ReplyDelete