Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 6 March 2014

TLBD punya cerita!

Salam Khamis bebeh......

Dalam rumah ni yang rajin memintak mintak, yang selalu sangat teringin tentulah budak yang paling kecik nan sorang tu..... siapa lagi kalau bukan budak yang ada tahi lalat antara bibir dengan dagu tu hehe......
No 2, emaknya  hehe......


Selagi tak dibuatkan selagi tu dia suka sangat cakap.......
'Adik dah lama mintak MEE KARI, dari bulan 1 lagi....'
Alasan omak eh, belum beli kerang. Kerang yang dah kopek kat AEON depan rumah ni tak de jual, yang selalu ada kat AEON BIG Bandar Tun Hussein Onn. Nak pergi sana tulah masalahnya, walaupun tak jauh mana pun.

Last buat Mee Kari rasanya masa musim Raya hari tu...... lepas tu, tak de dah mee, mee ni ...... makan nasi putih, udah! hehe.....


Buatkan jugaklah Mama Zir minggu lepas, bagi memenuhi hajat tekak dak TLBD tu katanya.... Alah tekak budak kecikkan.... Janji ada rasa kari sudah! hehe.....

Ini bubur Mak Zirafah yang bikin haaa......

Satu lagi, pasal bubur Mc D......
Dah beberapa kali jugak budak TLBD tu, asal makan Mc D je mesti order bubur. Maknya pulak, bubur ni memang faveret dia, so asal order bubur Mc D je, suka betul dia mengendeng hehe.... Padahal bukan susah pun buat bubur yek! Kejam mata pun boleh jadi! Tapi tulah sepatah kata pepatah...... Orderkan lagi senang!hehe...

Alahai.... Bubur Mc D tu manalah banyak!!
Kalau mulut Mama Zirafah ni, rasanya sekali jilat je dah habis hehe.....

So OKje cakap, OKje nak buatlah bubur ala ala Mc D, barulah puas anak beranak menjilatkan ......haha....
Tuang sepot beras, buh air banyak banyak biar cair sama macam Mc D, buh ayam, buh kiub Ayam Knor, lada sulah, lada hitam, daun bawang, daun sup dan akhir sekali bawang goreng home made.... SIAP!

Boleh anak bertuah tu cakap.....
'Tak sama macam Mc D......'
Tapi dia yang makan banyak hehe.....
 

52 comments:

  1. OKje kakak saya ni kalau masak memang terbaikkk... tengok gambar pun dah tau, cuma tak nyempat2 jer lagi nak singgah kannn??? nanti singgah bawak Ash boleh...muahahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idaknya terbaik mana Farah...... rasa hancus! hehe
      Nak singgah bawak Ash?...... teringin nak jumpa tapi malu !! huhu

      Delete
  2. wah cam sedap jer mee kari., err bubur ni buat sambil kejam mata la yer., hebat2., hehe :D

    ReplyDelete
  3. hehehheh mama nyer teror msk cume kadang mls nk ngikut permintaan kn kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah terer Dana....goreng telur pun kadang kala tak pas pas jadi bulat hehe

      Delete
  4. kalau yg no 2 tu mintak..
    x leh tanguh2.. takut kempunan. takut ngidam lagi.

    ReplyDelete
  5. dah namanya pun bocah ..
    pasti banyak songelnya ..
    tp .. waktu ni la juga nak kena layan ..
    sok bila dah besar, tk minta kt emak,
    minta kt BF plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelalen.....jenengan ney pun bocah....Wong tuo pun enek seng njaluk macem macem opo meneh bocah!

      Delete
  6. Waa mee kari special mama zir wajip bahan2nyer kerang dah kopek dari aeon haha..
    Okjer saya teringin lak makan nasi bubur...bila nengok bubur okjer nitau..

    ReplyDelete
  7. hehehehe..yang senang tu la malas nak buat kak sebab order lagi senang..5minit jer dah boleh ngap..

    ReplyDelete
  8. Memanglah mak punya masak tak sama dgn McD dik! Sebab mak masak lagi sedap sampai licin satu periuk adik habiskan...

    ReplyDelete
  9. kalau anak no 2 selalu mintak dimasakkan makanan kegemaran..apa pulak yang selalu dimintak oleh maknyer yerkk? :) malam ni malam permintan emak2 gamaknyer hehe..

    aq pon time bulan pose jer rajin buat mee kari, untuk bertukar menu..bubur! buat bekpes esok pagi sodap ni..teringin pulak tengok mak punya bubur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja lah tu nak menyakat orang....
      Dah buat bubur lum ?

      Delete
  10. sama je kita, suka mee kari dan bubur nasik..apa tak sama dengan Mcd..memang tak samala..sebab free he he

    ReplyDelete
  11. Sedap plak tgk mee kari ngan bubur mcD tu ☺

    ReplyDelete
  12. kehkehkeh demi anak kan okje, sanggup kite turuti kemahuan...takde bahan pun gigih cari...malas pun gigih gak buat heheheeh

    tapi tang komen tak sama mcm bubur mcd tu lawak tu....tapi sudahnye die yg makan bertambah2 yeak hehheeheh...mmg la tak sama sbb bubur mcd tu byk sgt bahan perasanye...

    teliur lieya tgk mee kari tu...ni tetibe roh menyeru2 nak buat mee kari ni okjek...bahan ade dah ....tinggal nak beli mee jek...tgk le kalo rajin ahad ni buat laa sikit...buat lepas hajat anak tekak heheheehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat mee kari mmg kejam mata jerlah awak buat Lieya....hehe

      Delete
  13. hihihihi gigih tu sang Ibu memenuhi permintaan anak ...erm! rasa sayu je bila dah lama mintak kita tak tunaikan... beruntung TLBD..dapat gak apa yg diminta....baik bah Ibunya ni...haha
    Nampak sedap bubur tu kak...bila sllu nti masak, jadi lah mcm bubur MCD tu...hihik

    ReplyDelete
  14. Anak bongsukan OKje. Kira ok kan ajelah apa dia nak. Nanti kempunan pulak. Kesiankan, anak siapa...anak kita jugak. Tapi yang No.2 tu kalau memintak-mintak memang ngengada aje bunyinya tau :) Cako kang baru tau!

    Nape tak letak gambar bubur McD ngan bubur Make-OKje sebelah menyebelah. Barula tahu sama ke tidak... maybe bubur Make-OKje tu versi kembar tak seiras sebab tu rasa dan rupa tak sama cam bubur McD kan, betul tak ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sangka Minah Kentang garang mcm harimau bintang rupanya nak mencako je kerjanya... Korek kang baru tau!hehe....
      Bubur Mc D dah lama jadi bahan kumuhanlah weyh...macamana nak dicomparisonkan...huhu

      Delete
  15. Mee Kari buat sendirik yer??? zura x reti masak mee kari dan x reti makan mee kari.. hehehe.

    gambar bubur tuh, gambar bubur OKjer atau Bubur Mcd?

    ReplyDelete
  16. sedapnya mi kari...xpernah buat sebab kt rumah kurang yg minat mi kuning...

    ReplyDelete
  17. sabaq je la. x sama mcm mcd. okje kena pi keja kat mcd la gayenya.minta resepi.hihi

    sedap la tu, tu yg mkn byk kan TLBD.
    saje tak nak cakap sama mcm bunur mcd lettew.

    ReplyDelete
  18. mee kari dgn bubur hainom mengancam tekak akak tengok.....cuaca panas skg ni mmng sesuai sngt makan nasi bubur.

    ReplyDelete
  19. Kat rumah kalau suka mintak2 ni anak pompuan...ya salammmm dia punya mintak letih nak layan. Panas2 makan bubu sedap jugak nih.

    ReplyDelete
  20. banyaknya bahan dalam mee kari tu. sedappp 1

    ReplyDelete
  21. Komen dari orang yang makan banyak tak dikira hehehe. Rajin jugak buat bubur, saya pun dah lama tak membubur, mengari the mee tu lagi la, tak pernah lagi kot. Nak cuba la.

    ReplyDelete
  22. mee kari tak berapa jln kat rmh ni...tapi kalau bubur..yg tua2 pun sibuk juga nak..selalu bt utk org je...yg tak sakit tumpang sekaki..tak sakit gamaknya tak adalah bubur..ikut musim..heheh

    p/s knor tak marah pun..mmg kek tu pesen serabut..hahah

    ReplyDelete
  23. betul2 ibu mithali, UA salute geng..

    ReplyDelete
  24. saya pun selalu cakap kat mak gitu, kalau dia lupa nak buatkan makann yg kita nak hehehe manja katakan

    ReplyDelete
  25. hehehe...baru nk tanya..."ada rasa mcm Mcd tak?"..TLBD dah jawab...hehehe...tp bubur kt McD tu mmg sedap...

    ReplyDelete
  26. kalau Cik Jah jadi TLBD, dan2 tu jg Cik Jah hentak2 kaki nangis guling2 mintak mee kari.. hahahhahaha
    sbnrnya TLBD tau yang mak zir dia tu pemalas tu yang dia tak renti2 mintak mee kari.. hahahhaha Oppsss :p

    OKje, sedap plak tgk bubur & mee kari tu.. lapor ni.. sapa nak tanggung?? hhahhahha

    ReplyDelete
  27. Mee Kari si anak.. Bubur Mcd si ibu ... :D

    ReplyDelete
  28. hehehe baca n3 ni pun KA dah terliur bubur nasi ok je tu !

    ReplyDelete
  29. sedP bubur mcd..mee kari pun saya suka juga

    ReplyDelete
  30. Betul ke sedap sangat bubur McD tu...saya tengok pun tak selera, macam kurang jer bahan2nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap ke tak sedap tu subjektif BM.....org yg suka, walau ianya tak sedap dia tetap kata sedap....begitulah sebaliknya.....contohnya mcm kulit cempedak tu.....hehe

      Delete
  31. Gambar mee kari tu memang bikin havoc punya..nway tu gambar real ke google punya..he..he..nway kita suka bubur Mac D Okje..best...

    ReplyDelete
  32. mmg tak sama dgn mc D sbb yg mama zir buat lagi sodap… nyum nyum…
    Oh no, mee kari tu nampak sedap… saja jer nak suruh saya pun masak mee kari… tapi kalau kat sini, mmg mee kari tanpa kerang la nampak gayanya :)

    ReplyDelete
  33. hahah..bedal la kak.puas ku fikir ape itu TLBD?..haih..

    ReplyDelete
  34. Gambar TLBD tu di Trick Eye Museum ke? Ke kat mana?

    Alahai, agaknya kalau anak bongsu mmg suka buat macam ni walaupun besar ke? Hihi.. taoi best juga sebab ibunya mmg pandai masak yg sedap, sebab tu dia minta Okje macam2....

    kuah mee kari tapi makan dgn nasi? Haha. Boleh imagine tapi sedao ke jadinya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak delah AN...dekat Sentral Mall Cheras tu aje...hehe...
      Baca dua kali baru perasan....ayat nak pekena kita hehe....tak sampai hati nak kata veteren yeh? hehe ...
      Mee kari dan bubur nasi bukan pada hari yg sama AN....

      Delete
  35. Rasanya yg suka makan bubur nasi ni, orang johor dn orang utara kot okjer. Ms saya dok selangor, depa kata macam makanan org sakit. Kat kedai , bubur nasi (moi) memang bnyk dijual

    ReplyDelete
  36. sedapnya kak Okje mee kari,,pos kan satu plizzz,,hahaha

    bubur ayam mcd xpenah try, kalau MB slalu lah,heheh entry ni mmbuatkan saye nk try esok!! hihi

    ReplyDelete
  37. hahahaa..pandai jerrrrr tlbd pujuk mak nye...
    cik lebih suka beli bubur dalam cup2 tu......letak air panas je dah siap..

    ReplyDelete
  38. lama xmkan bubur mcd. kalau makan pun time demam jelah. heheh

    ReplyDelete
  39. mmg la tak sama.bubur mama zir lg sedap dr bubur mekdi..mee kari tlbd suka ekk..sy kureng skit klu kari..klu mee berkuah lain mmg berhantu la

    ReplyDelete