Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 2 May 2014

Anak bujang dan Playstation

Salam Jumaat.....

Ingat semalam nak pergi Pesta Buku, tapi setelah dinasihatkan tak payah le berangan nak masuk KL semalam, so plan kami terus tukar ke Seri Kembangan, melawat PIL. Tapi singgah Bangi kejap, anak bujang nak survey Playstation.


Kalau ikutkan OKje, tak yah beli jer, sayang duit tu nak oiii!!!!  Baik simpan duit tu, ......macam belanja ibu ke, belikan ibu tudung ke........ hehe.....  Tapi, biasalah budak budak ni kan, kalau dah nak jugak, emak ayah punya nasihat memang ditolak mentah mentah.

Game ni memang minat dia sejak dari dulu lagi. Macam macam kenanganlah kalau nak cerita pasal game ni, pendik kata memang semuanya negatif sesaja, tak de yang positif langsung! Bayangkan ajelah kalau Playstation yang lama tu ( pakcik SA punya ) sampai pernah kena baling dengan Papa Zir!
Semuanya sebab taksubnya SA dengan game ni.

Tapi tu semua cerita lama.......
Bukan senang nak menangani kerenah anak ni terutamanya anak lelaki ( orang lain mungkin tidak kot....) Banyak weyh cabarannya..... memang menguji kesabaran mak bapak sungguh ! huhu.....
Tapi syukurlah, akhirnya dia sedar. Berkat 'doa dan solat hajat' agaknya.

Alkisahnya anak bujang sekarang nikan kerja kat Expo Kerja Kawen kat KL tu, dapatkan feedback orang ramai. Tu yang berwang tu, disamping collection daripada atok nenek dan mak sedara termasuklah collection daripada Geng Blogger ...hehe.... Duit tulah yang digunakan untuk membelinya.
 
Tidaklah teman tau, terkini game apa..... ICEBOX eh. Nak beli ICEBOX mahal katanya.....   Jangan main game ni sampai lupa solat, sudah bang!


Lepas membeli benda tu, menyantap Nasi Briyani memalam buta....... haih, bila nak slimnya mak macam ni!!

51 comments:

  1. Kak, my nephew pun minat PS2. Tapi alhamdulillah de'eh ngerti, angger arek sesuatu de'eh akan menyimpen sitik-sitik. Angger orak cokop baru la mama karo babah seng tambah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...nasib baik aku faham apa ko cakap ta..kuikuikui...

      Delete
    2. ohhh...Kniedaz faham yeh....semakin meriah le gamoknya ...

      Ta....kok apik temen anak sedolur rey....nganngo eceh dewek are nuku

      Delete
    3. Nyong pun iso ngomong jowo diknom..
      Tata, kuwey orak keno apusi nyong meneh. Keh3

      Delete
    4. Enek waei wong seng nyampuk kiyei..... hehe...
      Dahsyatlah kak Tab ni....dah terer ngomong Jowo

      Delete
    5. alhamdulillah

      orak payah mono ei dik nom
      si tata kambek si ujie okeh ngrewangi nyong..

      habis lah kotak komen diknom penuh dgn bahasa
      jawa wong kemaruk ki :)

      Delete
  2. kena siap sedia ni nanti kalau2 ash pulak dah pandai mintak playstation or xbox from mummy...muahahaha... salam jumaat okje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...bersedia dari sekarang Farah...

      Delete
  3. kak, memang anak lelaki susah nak handle pon..zee tak tau la kalo pompuan senang..so far zee pon dah cam singa kat umah tau..lama2 kena jugak darah tinggi nih..huhu
    SA dah besar lain sikit la cabarannya..nak beli kalo tabungan sendiri takpe la tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki ni kan lasak sikit .....lagi pun mereka beraninya lebih sikit tu yg susah nak control tu...kalau pompuan lebih soft....pompuan katanya hehe

      Delete
  4. huhuh anak bujang saya pun dah start minta psp ...huhuhuuu...

    ReplyDelete
  5. assalam okje..acik pun tak tau pasal game tu..tapi anak bujang yangdah kerja ada beli.tapi masa adiknya sekolah lagi..sabtu Ahad je acik keluarkan..hari lain acik ambik kunci dalam laci..nasib baik.dia orang terima je je undang2 maknya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena gitu AE kalau tak, tak berdisiplin mereka ni....Berani mereka nak langgar undang undang mak? hehe

      Delete
  6. gittu lah cabaranye nak membesarkan Anak2 yer OKjer~
    mcm2 ragam. masing2 ade ragam masing2.
    tapi ok jugak lah, sebab dia kumpul duit sendirik nak beli PS tu.

    ReplyDelete
  7. takpe kot
    kalau dia pandai bahagikan masa main game tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu...la ni dah boring pulak...dia kata gambao tak bestlah apalah....huhu

      Delete
  8. biasa la budak2.. bagi diaorg lg seronok layan kehendak nafsu 'games' hehe

    kita teruna kecik la lagi tp tuh pun kadang2 dia muncung kalu gi jejalan kita menyoping (beli tudung murah jew pun) dia akan ckp la.. 'ala.. mama jew yg shopping.. maman takde apa pun beli.. huhu'

    boleh nak jugak menyoping.. kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah Yana...kita syok jer menyoping dia menunggu haruslah boring hehe...
      Bagi beli mainan sure dia happy!....pas tu sure nak cepat balik pulak hehe

      Delete
  9. saya perhatikan juga , anak lelaki dengan anak perempuan ni nakalnya mmg lain ... nasib baik cumaseorg jer hainom ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee duk ngan kakakkan sure dah masak sangat perangai budak budak ek....

      Delete
  10. anak lelaki noe pun sama Okje...hantu game...sana sini game...klu x dikawal mau kejong je ngan game...dia dh besar....dah ok la tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...geramkan Noe bila tengok budak budak .... kalau dengan game memang kejung mereka ni hehe...

      Delete
  11. si abang kat rumah ni pon cam ni jugak,OKje..selalu kasi hint sikit kat papa tapi mama papa buat tak dengar je..tebal dah telinga ni dengar kata2 bunga si abang nak beli PS tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.....buat tak layan je SB....

      Delete
  12. Oh, itu yang tengah sapedek penuh minat tu.... Alamak, takutlah kita dengo kalau anak lelaki cam gini gayanya... Dahlah kita ada 2 anak lelaki. Yang besar tak jeling lagi PS2, katanya nak Xbox mcm sepupunya. Kita buat derk ajelah.... Sekarang dok mengerjakan game kat pc bapaknya. Yang kecik pulak tengah beritma dengan tab, menyaksikan segala kejadian aneh dalam u-tube. Budak sekarang ni memang lain macam perangainya. Susah nak lentur nih ...

    Tapi OKje...icebox tu bukan ke peti ais? Memanglah mahal ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul MD...anak2 saya dulu abah diorang belikan PS2 sebab exam dapat cemerlang..skang dah besar sikit, asyik dok teringat nak XBox plak tapi mahal la..baik beli benda lain..

      IceBox untuk mama la...tak gitu :P

      Delete
    2. Haha...X box ke......entahlah Ice box ke X box hehe...... Mama dah ada Ice box tuuuuu...kat dapur hehe...
      Amboi korang mengenakan mak nampaknya yer!.

      Delete
    3. Hahaha... bukan mengenakan OKje, bergurau-senda tahap gaban aje :) Janganlah marah nanti lagi cepat masuk kilauan emas tau!

      Delete
  13. kakk,,....jangan kan budak2,somi cik pon taksub dengan benda ne.sampaikan beli satu tv untuk main bende ne..sekarang mereka beralih ke ps3 pulak,ps2 simpan dalam laci buat rojak.lepas tu tv lame tak guna sebab gambo tak cun.Dorg beralih ke lcd pulak..hahhhh yang mak-mak tak dapat lah nak bukak tv bila somi dan adik beradik dok depan tv main bende ne..dan hari ne,ade lagi 1 bende baru dowg order dah sampai..pasang kat ps3 tu jugak,untuk dance kate nye..alahaiiiiiiiiii.....virus bende ne memang kuat..nasib lah kalau tak dapat tonton drama kat tv..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke Cik..... seonoklah sebab mereka main adik beradik, berjemaah tu yg ralit tak hengat tu....Cik mengalah jer le.....TV lama tu cik buat tengok drama le...

      Delete
    2. tu lah...berjemaah mereka depan tv.nak bising pon susah .tunggu lah pindah umah baru nanti..xde dah ganggu cik dok depan tv..kikiji

      Delete
  14. Shumi dah sangat kenal dgn benda ni okje...dah terror main lg...mana tak ada tok guru di rumah...babanya yg gila play station ni...bapa borek anak rintik gitu...hehe

    ReplyDelete
  15. Salam Jumaat Ok je..Wah sedapnya nasi beriani...

    Isi dua tabung untuk OKje..

    ReplyDelete
  16. aduii..Pa'e dah start sebut2 benda ni Kak... dah cakap2 dgn babah dia sebab ternampak cousin2 dia main masa balik KL ritu... tak tau lah ni kena lulus beli @ tidak...hehe...
    sodap beriyani tu.. laparrrr :)

    ReplyDelete
  17. OKjer..
    x boleh komen eh kat blog zura.

    cuba OKjer cuba cara kt n3 nih.

    http://lovenafira.blogspot.com/2013/09/kepada-yang-selalu-tak-boleh-nak-komen.html

    harap2 boleh lah jumpa komen box tuh.
    dah lama dah x de komplen x leh komen kat blog tuh.
    cuba eh.. kalo x leh jugak.. tinggakkan pesan kat shout box.
    mekasih~

    ReplyDelete
  18. pasal2 gadget ni memang pininggggg grrrr lepas satu...satu lagi...dunia semakain moden macam2 keluar...piningg mak piningggg...mereka lebih tau pelbagai kita dengan handphone sendiri pon terkial2 gituw

    ReplyDelete
  19. anak bujang kt umah ni tak kisah PS2 tp duit gaji dia abis dek beli makanan (kalau tak cukup tapau duit si ibu..).. masakan tidak, dlm tempoh 4 bulan, badan naik bagai dipam2, udah le pendek, terus jadi gedempol.. urmmmmmmm..

    ReplyDelete
  20. anak2 bujang ummi suka game Okje, belilah juga kan, janji tak abai waktu belajar, Alhamdulilah kalau pandai mengatur waktu, tak jadi masalah kan.

    ReplyDelete
  21. Budak2 ni pula, si abah yg kemaruk duk membeli benda2 lagu tu… anak nak main katanya, padahal di abah yg teringin… Tapi game PS2 ni mcm ganas2 sikit, mcm tak sesuai utk budak2 umur Irfan… Dia pun tak layan sgt PS2 yg ada kat rumah, lagi ralit tgk Ipad…
    Tapi xbox mmg mahal, kan? Si abah pun ada aim yg tu.. tapi masa krimas sale hari tu terbeli Wii U pulak…. ok jugak wii u ni… saya pun tumpang main sama…. kononnya kualiti time dgn anak2… hihihi

    ReplyDelete
  22. Ikutkan saje kehendak anak2 cuma perlu bagi syarat kat diaorang ni. Macam OKje...boleh jer melantak briyani malam2 tapi dgn syarat esoknya puasa ye...hehe

    ReplyDelete
  23. Anak okje bijak2 so tak ada masaalah pun..kan.

    ReplyDelete
  24. xpelah hainom ,biarlah dia nak main puas2,nanti dh smbung belajar dah kena mengadap buku je....
    memang mencabar membela ank bujang ni hainom....akak faham sangat ...tapi pasal PS tu aje ank akak xminat ,cukup game2 kat handset je...

    ReplyDelete
  25. Betul Okje...nak menjaga ank ni banyak karenah dan dugaannya. Saya pun ada masanya macam rasa saya je ke diuji macam ni, dgr cerita kawan lain anak2 diorang macma tak buat hal sangat. Tapi masing la kan? Mana tahu dgn dugaan macam ni saya pula tambahkan berdoa insyaAllah anak2 membesar jadi anak yg baik dan tak menyusahkan saya.

    Wah.. best SA main benda tu ya.. tapi benda ni adik saya pun main, kalau dah orang lelaki tu, tak kira remaja je tua, diorang minat diorang beli. Kawan saya cerita, suami dia kalau stress balik kerja, main benda ni dulu baru dapat senyum dan main dgn anak.. haa... tu yg dah ada anak...

    ReplyDelete
  26. budak lelaki biasalah okje..aiman pun dok gila benda alah ni gak.main sejak umo 5taun lagi..semua dia tau.sy pun tak reti nak main.joystickpun tak tau aih function dia..tu yg bagi syarat tak bely main time sekolah..hari cuti je main..tp si abahnya tu pun sama naik..siap support anak belikan cd baru semua..klu main game dua2 beranak terjerit sana sini..nyampah je tgok.huhu

    ReplyDelete
  27. Anak saya pun kaki game juga...PS2, game kat facebook, game kat handset, kat iPad...semua dibelasahnya.

    ReplyDelete
  28. ok per main game., duk rumah xrisau mrayau ngn tah sesape kt luar sana tu., huhu

    ReplyDelete
  29. kat rumah ni pun sama je menggila main game sama je perangai ngan si bapak.. hadap tibi tak sudah2 ngan game ni.. haritu ada gak ura2 bapaknya nak beli icebox.. cik jah cakap tak payah!! baik beli ICE BOX untuk cik jah lagi bagus (peti ais) muahahahhaa

    ReplyDelete
  30. besok anak bujang saya, camnilah gamaknya
    tapi memang biasa budak lelaki hantu PS2 ni kan
    wah! nasi beriani! lama dah tak makan
    kat mana makan tu? sedap dak?

    ReplyDelete
  31. eh ps2.. kalo akak nk tau, bkn bebudak jer suka game nih.. hubby deqla pun suka.. kat rumah tu hah mmg ada ps2 camni.. kahkahkah...

    ReplyDelete
  32. nasib le cik abe tak suka game ni..
    tapi teringat jiran lama kat jb.si abah suka sgt dgn ps2 smpai terikut2 kedua anaknya..

    ReplyDelete