Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 20 May 2014

Moh kita naik CAMERON HIGHLANDS!

Salam Selasa sahabat......
Tu ha..... baju tak berlipat selori, ada sesiapa nak tolong Mama Zir lipat baju sambil kita bergosip hehe..... Sambil sambil kita makan stroberi yang hampir benyek kat fridge tu....

Barulah ada kesinambungan, nak mengarut pasal Cameron Highlands, mukadimah dia pasal stroberi benyek.....  hehe.....

OKje memang tak pernah sampai Cameron Highlands, Papa Zir lagilah, jauh ke belakang hehe...... Banyaknya tengok gambar budak comel Alya berlatarkan Ladang Teh daripada blog Umialya, dengar cerita betapa bestnya Pasar Malam Brinchang daripada blog Cik Sue. Baca pulak percutian budget Adey manis katanya. Terliur jugaklah lelama kalau dah selalu melayur Cameron Highland kat Mama Zir ni hehe

So bila OKje berpeluang pergi kali ke dua ke Seri Iskandar baru baru ini, apa lagi....... slow talk le dengan Papa Zir kalau kalau dia teringin jugak nak pergi.
'Abang Jilap ...... abang Jilap..... moh kita naik Cameron Highlands'
Eh...... tak sangka! Abang Jilap terus nak macam kena pukau ..... hehe....
Apa lagi! lompat bintanglah mak hehe....

Oleh kerana dah masuk Highway baru buat keputusan nak pergi Cameron Highlands so OKje naik ikut Tapah. Mak ai!!..... keciknya jalannnn......banyak selekoh tajam pulak tu. Memang menyeramkan sungguh! Lori pun boleh tahan jugak, banyak!
  

Singgah minum teh dekat Bharat Tea Plantation. Nak jugak bergambar kat Ladang Teh macam Dak Alya tu.... hehe....


Puas berposing kat Ladang Teh, naik Tanah Rata cari hotel. Tidur kat Hotel Sun Birds jer. Ambik 2 bilik standard room dengan harga RM160 henggit ( sebilik RM80 henggit sebenarnya - telah dibetulkan, sebelum ni OKje tulis RM180 henggit untuk 2 bilik ) . OK jugak bilik dia, standard hotel 5 bintanglah hehe.... Hotel budget memang banyak kat sini, kalau walk in pun, tak risau penuh kot.


Petang tu jalan jalan Pasar Malam Brinchang yang lebih kurang 3 km daripada Tanah Rata. TLBD, macam biasalah........ pau ayah dia Snow Cap. Perasan macam duk kat snow jer kekdahnya! hehe... Pasar Malam ni buka hanya hari cuti aje, kecuali cuti sekolah, buka tiap tiap hari.

Biasalah namanya kat Cameron Highlands, banyaklah sayur mayur yang dijual. RM10 henggit untuk 8 barang tidak termasuk brokoli dan bunga kobis. Stroberi tak yah nak cakaplah.... memang melambak lambak. 

Lainnya dengan pasar malam sini dengan pasar malam kat Kajang yang selalu OKje pergi tu, mungkin kat sini ada jual Ketam dengan Udang Goreng Tepung kot. Memasing, sepolystrene ( dalam 3 ekor ketam) @ RM17 henggit. Udang goreng pulak sepolystrene RM10 henggit. Best jugaklah meratah udang goreng sambil tengok tengok barang hehe.....( jangan di tiru aksi tak senonoh mak ni yeh hehe....)


Apa yang bestnya Cameron Highlands ni?.....  Entah! OKje rasa biasa biasa aje..... bolehlah ...... 
Tapi yang pasti kena datang lagi bawak SA pulak. 


Dalam perjalanan balik, singgah ambik gambar jer kat Lavender garden ni..... tak masuk pun sebab tak larat nak panjat bukit dah.... tak sabar nak basuh baju yang menimbun tu pun ye jugak hehe....  


Turun, Papa Zir ikut Simpang Pulai. Jalan dia besar sikit daripada ikut Tapah. Kuranglah sikit seramnya ..... tapi banyaklah pulak kawasan tanah runtuh! huhu..... Pendik kata, tak de yang tak seramlah kalau naik Cameron Highlands ni hehe....


71 comments:

  1. Haha.. mmg jalan Simpang Pulai jadi pilihan kami. Tapi itu pun seram juga. Budak2 kecik ni kalau masa diorang rasa tak selesa telinga, mulalah buat hal. Jadi saya pandai je pujuk Nazif tido, dengan mamanya sekali tidur masa perjalanan naik dan turun. Wah.. bersirilah cerita pasal CH ni ya.. kami kalau ke Kea Farm memang tak hingat borong sayur mayur. Dah murah pun beli banyak. Memang akan habis dimakan tak kisahla.. yang hari tu singgah, Rm80 beli sayur je.. caya tak?

    ada gi makan ais krim strawberi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje tak singgah kat Kea Farm tu...tak jumpa kot hehe...Percayanya OKje awak beli sampai RM80 henggit sebab Naim Nazif semua kan makan sayur...mmg geram jugakkan tengok sayur AN kat atas tu...
      Ada...ada makan dan beli bawak balik hehe...stroberi yg lebih tu pun okje buat aiskrim hehe

      Delete
  2. owh nyong sukak banget cameron kie diknom
    sukak tuku sayur-sayuran karo kembang-kembangan seng seger..
    nyong wes ngawei tag kue dino kaie
    mengko diknom boco yo
    ojo kelalen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, kak nom, wek nyong wes dinggawe, tapi urong dipublish. Mengko wes tekan dino nay, nyong publish.

      Delete
    2. Wes tekan dino ney?
      Kayak uwong seng arek bersalin nunggu ney..kih3

      Delete
    3. haha.... kuey ki Tab....asyik arek ngelakar waey.... emboh opo seng ditunggu agak ey Tata kuwi!

      Delete
  3. as salam, yang best ke CH bagi aku la Nom, tempatnya sejuk dan mendamaikan....panorama dan keindahan pokok-pokok bunga yang tidak biasa ada di tempat aku....aiskrim strawbery, dadih strawbery yang segar dari ladang...jagung susu dia yummy!.....makan mentah-mentah pun sodap....lagi.....rasa-rasa macam nak menetap di sana pulak.....sayur mayur murah-murah beb!...kalau duduk sana tanam anggur,strawbery,epal dan sayur...suburrrrrrrrrrrr.....jimat duit pasar ko....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah....tapi aku tak jumpa dadih stroberilah La....ada eh....

      Delete
    2. ada Nom, dadih strawbery ada jual di pusat penyelidikan agro mardi di dalam taman strawbery...cer cari bila pergi dengan SA nanti pula. nak masuk situ kena caj sikit la. sikit jer...masa aku pergi dulu semuanya free of charge. company husband aku tanggung...company gomen...hihi

      Delete
  4. Ala...tingat plak kisah sy nimoon kt sana ritu.iskh...bl nk p lg xtau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh bestnya honeymoon ZZ.... lomantik la ek....hehe

      Delete
  5. bestnyer.. lama sungguh KA x ke sini... CH dh x sesejuk dulu2lah kan Okje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah KA mmg tak sejuk pun.... Malam ada sikit sejuklah kot....

      Delete
  6. CH okeyla dapat lepak2 santai tapi tuk bebudak boring gak dorang takde tempat main..
    tetiba teringin nak makan stoberi scone..adehhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Zee...bebudak mungkin tak suka kot sebab tak dapat nak main hehe....
      Stroberi scone?..... tak makan pun...jumpa pun idak hari tu hehe

      Delete
  7. betul CH biasa2 aja...tapi tak tahu kenapa suka sgt ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh ye ke..... cer cari jawapannya tu kenapa suka kesana walaupun biasa biasa jer CH tu......

      Delete
  8. teringin nak pegi lagi..sura baru sekali jer pergi CH..byk tempat lagi tak pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah jugak nak pergi lagi tu Sura...tp naik naiknya tu malas ...ngeri weyh...

      Delete
  9. amboi..cuti2 1mlaysia yer kak..:)

    ReplyDelete
  10. best naik CH,sejukkk je.dekat je ngan rumah mak kat ipoh.hehehe

    ReplyDelete
  11. Mana strawberry untuk kanda?
    Pada kanda pun specialnya CH kerana ramai yg bercerita dan strawerry dia yg banyak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak kat fridge tu kanda kalaulah kanda duk sebelah rumah lama dah dinda bagi sebekas hehe

      Delete
  12. Kita ikut jalan baru yg menghubungkan Kuala Lipis (Felda Sungai Koyan) ke Cameron Highlands, jalannya memang cantik, kadang2 ada gak terjumpa tanah runtuk, maklum le kawasan berbukit..

    Sebenarpun kat Cameron Highlands xderpun yang menarik pada pandangan kita (mungkin jemu dah kot...) tapi entah le, suka sangat bercuti ke sana, mungkin sejuk kot, lagi2 kalau pergi pada musim hujan, mak aikkkkkk..

    RM180 sebilik ke? naper nak ambil jer apartment dekat ngan pasar malam (ada 3 bilik), lagi selesa untuk anak beranak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana tau ..... kalau ikutkan nak jer mensurvey survey kat Brinchang tu...tp tau ajelah Papa Zir tu malas nak cakap heh....hehe...rembat mana yg dan aje lew....
      Ooo ada jalan potong yeh... area Lipislah kot tu .....

      Delete
  13. akir nyer merasa jugak gi CH kan...

    bak sini stoberi sekilo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah benyeklah Eita stroberinya ...hehe

      Delete
  14. seronok tngk foto2 hainom n family kt cameron....lagi seronok baca n3 hainom sememangnya lawak selalu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...lawak ke SI.....seronoklah bila tengok org lain pun enjoy baca entri kita......

      Delete
  15. akak selamba je ek, kalu dana msti teruja gile sampai sana... mau memborong segala mcm stoberi n teh2 kt sana... heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stoberi mmg borong jugak Dana.... sampai benyek le tak makan dlm fridge tu hehe....
      Beli gaklah sayur mayur, jagung Dana....

      Delete
  16. terasa ingin nak kesana pula..sbb lama dah tak pergi..

    ReplyDelete
  17. saya dah p dua kali, lalu tapah...hehe
    tak rasa seram sangat sebab dok sebelah meleleh ayer liur
    tau-tau sampai aje...hehe
    rm180 tuk sebilik kira mahal okje
    kalau dekat tanah rata, rm180 satu rumah ada 3 bilik

    tapi yelah tak planning kan
    next time pergi dengan SA, survey ye
    banyak tempat best sana, tak tahu aje kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. La salah tulis...sebenarnya sebilik RM80, 2 bilik dapatlah RM 160 hehe..... careless sungguh hehe.... Tulah pasal Yan D kami ni suka sangat pegi tak plan tau....main terjah jer

      Delete
    2. OKje tak berani nak meleleh ayaq liuqlah Yand D.....takut pulak ...kang sedar sedar gelap hehe...

      Delete
  18. sejuknya rasa di Cameron Highland...tapi jalan ke sana berliku-liku...tak sanggup nak menempuhnya. Rasa macam nak terkeluar isi perut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...mmg le DP...tap tak pernah pergi punya pasal.... jalan berliku pun sanggup kuredah hehe

      Delete
  19. saya pun cuma baca blog ttg cameron nih . peginya tak lagi ... teringin lah sangat sebenarnya ... naik gunung jln mmg berliku hainom ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergilah Vee kalau ada peluang...kalau tak pergi tak taukan.... Tapi reti ke bawak keta naik atas tu....agak mencabar jugak tau.... lalu Spg Pulailah besar sikit jalan...

      Delete
  20. Wahhh.. ini tempat feberet Zura OKjer..
    kalo boleh sebulan sekali nak ajak Cinta naik.
    dapat tido semalam dan pergi pasar malam brinchang tu pon jadik dh.
    skrg dh rindu balik nak pergi CH. padahal baru pergi bulan 3 haitu.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhhhh Zura nak honeymoon lew tu.... kata nak anak lelaki..... ajaklah Cinta naik le CH tu....hehe

      Delete
  21. bestnye cuti2 CH…x borong strawberries ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Borong jugaklah.... banyak yg dah benyek tu.... tapi tak reti nak buat muffin mcm awak Ros hehe...

      Delete
  22. teringin nak pergi tak tak sampai2...

    ReplyDelete
  23. Bestnya ke CH kak... kami pun ada plan nak pegi bulan 6 ni.. insyaAllah.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi Okje...biasa aje Atie..... mungkin pada org best....best tang stroberi ngan sayur mayur dia ajelah kot...

      Delete
  24. okjer..kalau suka shopping, dapatlah shopping. kalau suka explore, dakilah puncak tertinggi di CH iaitu gunung brinchang, hee. boleh jengok sini http://bicaraneem.blogspot.com/2012/04/mendaki-puncak-tertinggicameron.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Anim...nanti kita jenguk entri tu.... alahai daki mendaki ni tak sukalah Nim...lutut secondhand hehe

      Delete
    2. bukan daki dengan kaki. dengan landroverlah..hihi

      Delete
  25. Ch dah tak sejuk sangat dah...

    ReplyDelete
  26. kita dah pergi dua kali okje...best jugak..cuma jalan aje yang tak best. Agak mengerikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Raudzah.... leceh tang jalan jer tu.... ngerikan....

      Delete
  27. amboiii seronok sampai lompat bintang mama zir... gumbira tak keruan lettew ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....gembira lew jugak cik Jah oiiii.....sebab tak pernah pergikan hehe

      Delete
  28. macam kat gunung kinabalu jugak..jalan bengkang bengkok...curam jugaklah..tapi bestt woo...harga sayur die murah..boleh beli banyak2...

    ReplyDelete
  29. boh plantations pegi tak okje...situ yg paling best...nyaman gitu...lenkali pegi lg bw SA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yg kat Sg Palas tu kan UAA...yg tu tak singgah lagi sebab masa tu nak jalan balik...malas dah nak singgah

      Delete
  30. Bestnya. Dah lama tak gi CH.

    ReplyDelete
  31. jalan ikut tapah mmg evil giler la., aku baru skali naik atas tu., masa naik ikut kmpung aku kt raub jln baru, luas syok la., time trun ikut tapah ijau aku dibuatnyer.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak jalan yeh ZS.....ingat 2 jalan tu aje...... nape tak balik ikut Raub jugak? Kasi kunen sikit hehe...

      Delete
  32. Cuba tunjuk sikit aksi memujuk tu sampai PapaZir ikut kata tanpa berdebat? Hahaha.... ok, ok, saya membayangkan sendiri ajelah lagi senang. I nyer imagination memang tinggi gitu ... Tak sakit ek leher jinjang OKje dok turun naik CH dengan jalan cam tu...ke mentido aje kerjanya jadi co-pilot?

    Pandailah tu nak naik CH lagi nak bawa SA. Cakap ajelah nak gi Tronoh, nak jenguk anak bujang ....

    Lama dah saya tak gi CH ni. Sebab utama memang kerana jalan yang sempit dan tanah runtuh ler....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....tak de aksi ranjang pun masa memujuk tu hehe.... sebenarnya dia pun teringin nak pergi tu sebab tu mau aje bila diajak .... Eh sama le...mak pun imagination tinggi hehe...
      Alah dah ktanya teringin apa nak ingat sakit....layan ajelah..... berpintal pintal jugak leher mak hehe...agak agak pening kepala kasi keluar tingkaplah separuh leher hehe...
      Eh mana ada tido...seram weyh...kang kalau tidur sedar sedar gelap...hish ta mau mak...takuttttt....
      Tulah sebenarnya jalan sempit dan tanah runtuh....tu yg buat takut nak pergi....
      Macam terbayang.... kalau cuaca panas ok kot tak seram sangat

      Delete
  33. Akhirnya tercapai jugalah hasrat nak gi ch. Pegi ch ni rasanya sama juga pegi kundasang okje .. jln simpang siur byk lori besar pulak tu... mmg seram

    ReplyDelete
  34. X suka naik cameron. Gayat

    ReplyDelete
  35. panjat cameron upanya...kat sana yg bess...sah2 la pemandangannya...sah2 wajib ambil gambar,,,yg lain2 biasa je...

    ReplyDelete
  36. assalam okje.. sihat ?

    sampei jugak akhirnya.hihi.
    saya pon hri tu naik ikut tapah. bersimpang sior je jalannya.. seram memanjang..

    dari tanah rata mmg jauhkan nk ke psar mlm brinchang..

    hotel sun birds tu ada lif kan okje?

    ReplyDelete
  37. Ada lif Sue..... Oklah jugak....

    ReplyDelete