Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 28 May 2014

Projek ESKRIM STRAWBERI

Salam Rabu.....

Katanya pergi Cameron Highlands hari tu .......
Wajiblah beli STOBEYI banyak banyak...... ( RM10 henggit, 3 paket ), sapa yang tak hairankan....... hari tu tengok kat AEON, 1 paket pun dah RM13 henggit ..... Nasib dah puas membeli hari tu!

Tapi yang hairannya bila sampai KL, nafsu nak makan strawberi tak sama nafsu masa kat puncak Brinchang tu! Sudahnya banyak yang bonyok aka benyek walaupun baru 3 hari hehe..... Apa lagi! PROJEK ESKRIM STRAWBERI le kita.... Belum puas lagi weyh......nyonyot 'eskrim strawberi' kat sana hehe....

  

Nasiblah plastik eskrim dah lama standby. Tu pun plastik lebih masa tengah kemaruk buat eskrim batang ni dulu .... Eh! Korang panggil apa yeh? Eskrim batang ke eskrim Malaysia? Apa apa ajelah janji faham hehe....    Maklum le, mood rajin mak ni kan bermusim haha......


Kat sana, sebatang ada tempat yang jual RM1 henggit dan ada tempat yang jual RM 1.50.....  
Kat sini jual RM2 henggit... hehe........  lelong! lelong! lelong!


Teringat masa kecik dulu dulu....... nyonyot eskrim ni sambil main teng teng. Perasa paling femes dulu surelah Eskrim Asam Boi. Rasanya harga baru seposen!


51 comments:

  1. Salam KAk...
    wahh! menjadik tu ais krim batang..kami panggil ais krim Malaysia.. sedappp nya ni klu makan time cuaca panas... perisa strawberry plak tu... sini jarang lah nak jumpa strawberry kecuali pegi Kundasang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab nak kena panjat CH tu yang mahal jual stoberi kat KL tu Atie hehe
      Kundasang tu agaknya lebih kurang CH kan....

      Delete
  2. Wah enak bangat es krimnya..

    dolo2 knor nyonyot es krim, sambil jln pulang blik dr madrasah...seposen jer...plstik pun mcm nk mkn jer...lps tu tiup..pecahkn..tokojoit den...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah Knor... lepas Knor cakap baru OKje teringat.....lepas makan eskrim mmg kita tiup lepas tu kita letupkan kan.... alahai bestnya..zaman kecik dulu...

      Delete
  3. kalau kat kampung saya 15sen sebatang.. tapi faberet.. aiskrim milo.. wahhh teringat zaman dolu2.. nyonyot aiskrim sambil bawak beskal.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga sekarang ke harga dulu dulu KO?

      Delete
  4. hamboiiiii sedap nyer...aiskrim stawberry lagi tu..

    ReplyDelete
  5. saya suka sangat aiskrim stoberi tu..nyum2..beli kt petronas brinchang tu rasanya rm1.

    ReplyDelete
  6. kak nak sbtg..tp free yer..haha

    ReplyDelete
  7. kalau saya panggil aiskrim msia
    aiskrim batang yang ada kayu tu =)

    tak masam ke kak?
    kalau saya beli, time dekat tempat asal dia sikit punya manis
    sampai ke rumah, jadi masam pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan D...masam masam manis gitu...sekali makan mcm nak makn lagi gitulah rasa dia....

      Delete
  8. masa kat kg panggil ais krim bate..(batang)..
    special tu ais krim batang stobeyi ..nak sebatang!

    ReplyDelete
  9. waaa sedapnyer...kalo saya tu mau 4 batang saya sorang jek habiskannn hehe..
    dedulu kekecik saya suka makan icecream milo n ice krim kacang hijo best oooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a ek.... nape ada ice krim kacang ijo ek? Lebih bubur semalam kot hehe

      Delete
  10. Rindunya zaman masa kita kecik dulu kan OKje...saya pun suka sangat makan aiskrim asamboi... sedih budak2 sekarang ak reti main teng-teng...he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekejap je masa dah berlalukan ZZ...

      Delete
  11. kak eh kakak plok
    diknom le fruit de monin strawberry fraise kaei opo?

    eskrem asam boi memang sedep
    nyong sukak tuku masa balik sekolah
    seposen siji
    saiki nyong orak iso piro ey harga ney..
    sebab saiki nyong tuku eskrem magnum waie ekekek :)


    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh kuwi...alah lebih kurang kordial lee..... kuwi sak bener rey entok ....wong nge'ei hamper kambik Papa Zir... dak dak entek entek, wes digawei dadih pun sih enek....hehe...
      Yolah saiki pirang sen yok eskrim batang koyo kuwi....
      Magnum legi mbangetlah....wedik oyoh hey legi hehe...

      Delete
    2. hehe, seng bener ney nyong konfius kok "pirang" kambek "piro"
      endi seng lebih sesuai yo diknom?

      magnum memang legi banget tapi angger kue tuku seng almond kuwi kok sedep loh..nyong sukak,
      ojo tuku magnum gold kuwi memang orak kenek nelan..

      Delete
    3. Mak pun konfius hehe....agak nyong podo waeylah.....melu kesesuaian ney ....Pirang pirang kuwi banyak....Piro kuwi berapa....Tp pirang sen pun maksud dia berapa sen....angger ngomong piro sen koyo dak melbu waey maksud tey...
      Embuhlah.....takon kambik tata....dak pun Ujie....dak pun Kang Aby.....kang oh....kang.....tekolah.....

      Delete
  12. sodap nih kak.... perkhhh

    dana panggil airbatu malaysia.... mmg paling suke yg asam boi

    ReplyDelete
  13. Telan ailio!!
    OKjer.. Zura haitu beli 5 paket.. 2 paket bagi bbsitter.. 3 paket makan sendirik. skali hadap jer.. anak2 semua suka stoberi.. lagi2 My Delisha tu.. cicah pulak dengan coklat. sedapnyeeee.
    nak pergi CH lah.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah tu mmg borong habis tu namanya Zura kalau sampai 5 paket.....hehe

      Delete
  14. Tergoda nengok aiskrim strawberry hainom ni tau.. tmpt akak panggil aiskrim Malaysia tuh Hainom.. meh sebatang ;)

    ReplyDelete
  15. Cantik merahnya eskrim okje tu.
    acik dulu masa rajin la...buat bubur kacang durian..lepas tu mesti terus buat eskrim..dah tua2 ni dah masuk zaman malas aka tak rajin dah okje

    ReplyDelete
  16. hainom ...terliur akak tengok sekerim nya yang merah dan banyak pati stoberi tu...
    dulu mk ngah akak kat felda jual sekerim mlsia ni sebtng seposen ,beli 5 dpt free 1...

    ReplyDelete
  17. sedapnya..askrim batang askrim melesia..dua2 kami panggil..dulu2 mmg sekupang ja harganya..la ni dua kupang dah okje..klu strawberi fresh cmni mahai la kan..

    ReplyDelete
  18. Amboi Okje jual RM 2 satu.. cepat la penuh tabung kalau macam tu.. hihi.. bolehla gi jenguk SA sokmo.. sambil2 singgah CH lagi.

    ReplyDelete
  19. Wahh aiskrim stoberi! Macam sedap je..

    ReplyDelete
  20. Masa saya kecik2 dulu, kami adik beradik buat bisness jual aiskrim ni…
    Kami jual 10 sen jer, sebatang…
    Memang laku la dan untung berganda-ganda sbb gula berapa sen jer sekilo dulu2…
    Idea menarik ni Okje, nak buat aiskrim stoberi jugak la bila summer nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ke jual plastik eskrim kat sana tu Bijen?

      Delete
    2. Hihihi, jangan berangan nak makan yg versi batang cenggini… guna mould eskrim aje la jawabnya.. dah lama beli mould tu, nanti nak rasmi buat eskrim stoberi… tunggu la entry kita nanti… hihihi

      Delete
  21. alorrrrrrrrrrrrr geng, hari2 dok tayang gambar makanan, sedap pulak tu..

    ReplyDelete
  22. Terbaik laaaaaa okje!!! Tak sia2 borong strawberi...jd eskrim malaysia sudahhhhh....kalo lieya mmg dok hadap cicah ngan nutela je laaaa hahahhahah dasar pemalas nak mengeskrimkannye hahahaahah....

    Kat CH mahal gak harga sebatang eskrim tu kan okje...yg buat n jual pun lieya tgk ramai cina je...x konpiden nak beli....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cina ke yg bikin Lieya.... hehe..... dah belasah banyak batang dah ni hehe....

      Delete
  23. yummy...sedapnye fresh stoberi....

    ReplyDelete
  24. Kat sini tak jumpe eskrem batang perisa strawberry.. kalau ade 2hinggit/btg pun Nurul borong semua.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh...jual dengan NH ajelah kalau cenggini hehe

      Delete
  25. rindunya eskrem batang nie okje...yg febret ms kecik2 dulu asam boi ngan bubur kacang..seposen jer...hiii..tingin jugak nak buat tapi sure kan marah ngan big boss makan sejuk2 dimusim sejuk nie..

    ReplyDelete
  26. klu saya dah buat jus tu campur susu manis . pukul susu cair sampai kembang pastu bubuh strawberi pun ok gak ... saya mmg suka sgt strawberi ... klu berjiran dgn hainom ni , blh jer wat muka tebal mintak ... hehehee

    ReplyDelete
  27. modal besar ni buat askrim strwberi..
    mau jual rm5 sebatng ni okejer

    ReplyDelete
  28. Aiskrim Malaysia ni best apa. Memangnya favorite of courselah perisa asam boi. Yang kacang hijau pun sedap juga. Milo pun alright ler.. Makan sorang-sorang tak ajar jiran. Hulurlah sikit buat anak jiran... nyampah tau :)

    ReplyDelete
  29. Eskrim batang kalau kami panggil sini Okje ... Mia suka eskrim kacang merah tu, sedap. Mak rajin buat .... pelbagai perisa lg ..

    ReplyDelete
  30. Bestnya ice cream strawberry...Masa kecil selalu makan ni...macam-macam perisa ada..buat sendiri lagi..he..he

    ReplyDelete
  31. Wah... Sedap dan menarik tu..

    ReplyDelete
  32. sambil tengok tv..nyonyot ais krim ni...sekejap je leh habis...

    ReplyDelete
  33. Hai,

    Kalau tak keberatan, minta share resepo buat aiskrim ni sbb saya pun peminat aiskrim strawberi nih. Kena masak ke? Atau hanya blender stawberi campurkan ke dalam air dan gula? Strawberi kena kukus ke mcm mn?

    Thank you in advance :)

    ReplyDelete
  34. Inilah punca pendapatan saya setelah berhenti kerja...fb mizwair ice cream.nak order boleh whatsapp saya ya.tgok kat fb.

    ReplyDelete