Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 27 June 2014

Cerita sebekas DIM SUM

Salam Jumaat.....

Macam semalam jugak......... mak menekan keyboard ni menyambil menunggu penuh ayor setimba...... Kusss semangat ayornya ...... Terus tak de semangat nak masak hehe.... terus teringin nak beli Domino Pizza Sambal Ikan bilis, dari hari tu mak tak dapat lagi ni tau!!.....
Harus pekena jugak sebelum puasa ni gayanya. Ngeee....

  
Weekend baru ni tanpa menanya kitaorang, menonong jer Papa Zir bawak kami makan kat Chinese Food Restaurant, HOMST, Saujana Impian Kajang. Lama jugaklah OKje tak menyinggah makan kat sini.

Makan biasa biasa aje.....OKje makan Nasi Goreng 1 Malaysia, Papa Zir makan Nasi Goreng jugak, tapi tak ingat namanya. TLBD, Wantan Mee, Angry Bird, Nasi putih dengan Ayam Sweet Sour.
OKje memang suka makan kat Chinese Food Restaurant ni sebab ada DIM SUM ! So, apa lagi mak.....dah alang alang makan kat sini memang mak tak lepaskan peluanglah mengorder...... hehe....



Hajat di hati nak order lebih! Tapi malu dengan Pak Jilap! Dahlah makan nasi goreng sepinggan huhu.....

Mana puas weyh makan sebekas kongsi 4 orang. Sebekas tu ada 4 ketul, kecik kecik pulak tu. Memang celah gigi mak ajelah.... Tulah masalahnya kalau kita suka makanan tu, tapi orang yang bayar tu biasa biasa aje hoho....

Bila dengar pesanan Ustazah Nurhafizah kat Radio Ikim semalam, terus teringat cerita sebekas DIM SUM mak ni tau. Kiranya 0.1% sudah terdidiklah nafsu Mama Zir sebelum Ramadhan ni yek.....

Pesannya lebih kurang begini.....
Tanamkan dalam jiwa anak anak kegembiraan untuk menyambut Ramadhan-ul-Kareem. Sepatutnya bukan sekarang, lama dah tanamnya. Ramadhan itu akan jadi biasa kalau kita buat bulan Ramadhan ini sama je dengan bulan bulan yang lain tanpa ada perasaan ingin bermujahadah melawan hawa nafsu.....


24 comments:

  1. bestnya dim sum..memang pebret nie..

    ReplyDelete
  2. Hai.. insaf bila baca ayat-ayat terakhir tu. Ini tidak, lagi puasa lagi terasa termengindam nak makan macam-macam. Lapar je semata2 ..

    Sedap tu dim sum. Hihi, lain kali order dim sum dulu, dah tu baru tambah order yang lain. Nampak tak gelojoh sikit tu. Haha.. boleh pakai idea?

    ReplyDelete
  3. Selamat menyambut ramadhan okje.. sedapnya dim sum..

    ReplyDelete
  4. xckup oder lg 3bekas., huhu
    stuju ngn ustazah tu., ramdhan kan special.,

    ReplyDelete
  5. Baik mak..!
    Insyallah...moga ramadhan kali ini dapat keberkatannya...:)

    ReplyDelete
  6. cuba mengambil pengajaran dr citer okje..
    kalau UAA dimsum tuh tak gemarn takpernah rs nakmencuba...jakun kot...huhuhu

    ReplyDelete
  7. order lebihler jadi tapi kena servis lebih ler sikit... jadi same same...
    memang tak cukupler seciputkan... tak lepaskan...

    ReplyDelete
  8. saya pun suka dim sum.. tapi susah nak cari yg betul2 sedap..

    ReplyDelete
  9. Sedapnya dim sum...laparr ni..nak gi lunch lah...

    ReplyDelete
  10. Berjaya didik diri insyaallah berjayalah didik anak2.

    ReplyDelete
  11. dalam banyak2 makanan dim sum lah yang cik jah tak makan.. tah tak tau lah kenapa.. Ohh lupa shu shui pun ai tak makan.. hahhaha tekak kolot kann :D

    ReplyDelete
  12. Chinese food! kegemaran zura tuh!
    dim sum tuh dh lama x makan.. huhuhu.

    takpe OKjer.. lepas nih boleh ajak pergi makan kt sana lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  13. Dim Sum.. akak pun suka..

    Selamat berpuasa hainom :)

    ReplyDelete
  14. Untung mak dpt makan dim sum... Saya seumur hidup tak pernah merasa... hihihi, tertaip ayat sedih pulak...
    Bagus perkongsian tu.. Puasa utk menahan nafsu, bukan nak melayan nafsu makan yg tak pernah puas tu kan? Insaf!

    ReplyDelete
  15. dim sum mmg sedap . pernah makan yg bergoreng dan stim juga .

    ReplyDelete
  16. kecik nya air hainom,bila lah penuhnya tu....tapi dari xde terus ok lah juga.
    salam ramadhan hainom......

    ReplyDelete
  17. ayat ayat terakhir tu.. thanks okje berkongsi.
    x pernah makan lagi di restoran tu. nasi goreng ia best tak okje?

    psstt: setakat ni ok lgi puas.azam tahn lps nk puasa penuh tak dpt.harap tahun ni dpt la kan.aamiin :)

    ReplyDelete
  18. Tak berapa nak in sangat dengan chinese food ni, Okje. Setakat dim sum tu tak masuk celah gigi den pun tak pa. Hehehe...Lenkali kalau nak makan best, kenalah ajak den. Ajak gi makan chinese food, of courselah OKje yang kenyang, saya tak kenyang-kenyang :)

    ReplyDelete
  19. Peberet mia juga ni okje tp tu lah mahal kan

    ReplyDelete
  20. lama tak menyinggah sini, rindu saya tak? hehe
    saya tak reti makan chinese food ni. kalau en suami lagilah
    dia reti makan tempe aje...hehe

    ReplyDelete
  21. dekat dah ngan umah noe ni...noe selalu gak makan sini..

    ReplyDelete