Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 12 June 2014

OTAI memang masih berbisa.....

Salam Khamis.....

Mintak maaf banyak banyak sebab Mak Jilap belum sempat nak blogwalking habis lagi. Bizi weyh...... basuh baju angkat baju...... hehe...  Sebonar eh..... Mak Jilap dah lama merenung laptop ni, berpuluh kali jugak ulang baca ayat mukadimah atas tu....... tapi idea tetap tak muncul muncul nak menulis!

Meh le OKje nak cerita satu kisah ...... Ha, ni bukan kes Mak Jilap nak jeles dengan Acik Erna yeh ... No...no...no jangan buruk sangka, tak baik hehe....

Kisah 1
Masa ni Mak ngan Pak Jilap tengah bekfes kat hotel Ipoh, alah masa bawak FIL hari tu. Sebelah tu adalah sepasang suami isteri pangkat kakak tengah bersarapan jugak. Rasanya umur dalam 50an kot.

OKje     :    Hantar anak daftar UiTM ke kak?
Kakak   :    Tak..... adik buat kerja kawen kat sini, dia duduk flat, tu yang menyewa dewan kat hotel ni         ha...... Awak ? Takkan nak daftar anak pulak kot...... muda je nampaknya!
OKje     :     Senyum zirafah! ( dalam hati, nak je lompat bintang hehe...... )

Otai masih berbisa.....

Kisah 2
Cerita ni masa kat CIMB Batu Gajah. Masa SA nak buat akaun CIMB sebelum naik Cameron Highlands minggu lepas. Kat kaunter masa tu seorang lelaki. Kira pangkat abanglah kot kalau dengan Mak Jilap ni!

CIMB     :    Nak buat Akaun sapa?
OKje      :    Dia ni, sambil tunjuk kat SA....
CIMB     :    Hubungan awak dengan dia?
OKje      :    Anak........
CIMB     :    Muda ..... ( berkerut dahi, tercengang macam tak percaya )
OKje      :    Senyum zirafah sekali lagi! ( rasa nak lompat bintang dan dan tu jugak je hehe..... )

Otai masih berbisaaa katanya.......    

photos hastu
Muda yeh...... hehe.....
Sebenarnya tak delah muda nau...... Yang nampak muda tu..... sebab SA tu dah besar kot. Tu yang maknya nampak muda tu! hehe.... 'Nampak' aje.... hakikatnya diri sendiri aje yang tau! haha....

Kalaulah bukak spek ni, nampak jer jeragat kat pipi ni, kedut kat bawah mata.... uban pun dah start tumbuh. Lutut pun dah start sakit. Cuma, alhamdulilah..... sehingga saat ini, mata OKje ni masih mampu baca buku tanpa spek orang tua! Tak taulah pulak esok lusa......

Dulu masa umur 30an tak nampak perubahan tu semua, masuk jer umur 'Kilauan Emas' ni macam macam hal dah start munculnya. ( Tahniahlah yek Rip... menang Kilauan Emas malam tadi....janji kena di kota Rip! OKje ingatkan Zain! .... Ben pun best jugak, cuma malam tadi suara dia spoil sikit! Otai memang masih berbisa Rip! hehe...)    

Gitulahkan kita ni, hukum alam katanya ...... semakin lama semakin tua.....
Moga Allah bagi kesihatan yang baik supaya kita dapat tambah amalan yang dah tentu banyak kurangnya. Teringin jugak nak tengok anak cucu kita membesar kannnn.....      

Dahlah weyh..... teringin pulak nak meroti! Dah lama tak meroti ni..... Nak cuba roti butterscotch pulaklah...





55 comments:

  1. amboiiii...sah muda jelita tu....ate dah 2 org yg menegor muda...itu yg dikabo kat sini...yg x dikabo...lagi ramai gamak nye...hehehe...otai masih berbisa

    tahniah arip....mmg layak dia menang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan terpedaya dengan cerita itu semua Noe....hehe
      Kalau Zain menang best jugak ek....

      Delete
  2. Amboi, amboi, gumbira nampak! Napa dua kisah jek....jangan-jangan ada 20 kisah lagi yang tersembunyi... Mestilah Acik tak cemburu sebab Acik pun nampak muda belia remaja lagi. Kalau jalan dengan MD mesti orang kata Acik tu kakak atas MD.... (Acik, saya sokong Acik tau...Acik lagi nampak muda daripada jiran saya nih....)

    By the highway Okje, kita dah pakai spek mata orang tua pun sejak dua tahun lepas. Den rabun tak leh baca tanpa spek mata hasil penangan hidup dan makan sihat :)

    Ni nak habaq sikit...yalah dah nama jiran terdekat kenalah selalu berterus-terang. Memanglah kalau tengok gambo, OKje ni nampak awet muda cam model dalam gambar di atas tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...kurang hassam sungguh jiran sebelah ni......yelah yelah.....akur ajelah walaupun disamakan dengan model 2 ekor atas tu .... Psst..... Jiran sebelah menyebelah tak baik gaduh! berdose! hehe....

      Emmm jalan ngan AE nampak mcm AE kakak atas yeh! Tak mo jalan dengan Mak Jilap ? Takut eh..... takut orang cakap Mak Jilap adik bongsu orang tu? keh...keh...keh..

      Delete
    2. Habis tu, sapa suruh letak gambar model tu? Eh, bukan ke tu Mak Jilap and Pak Jilap? Apa pulak kita buat salah....

      Semalam memang kita tak guna asam jawa pun buat masak. Kita masak kat kedai jek...

      Kalau jalan dengan AE, dikatanya I adik. Kalau jalan dengan Mak Jilap, dikatanya kembar. Itu yang tak suka tu!!!

      Delete
    3. Yelah kembar yek....kembar talam gula merah hehe....sorang putih melepak, sorang lagi si tampok manggis hehe....

      Delete
    4. sebab tu nyong panggil acik erna tu kak erna
      nyong orak ncelok de eh acik sebab eleng de eh kok muda meneh :)

      Delete
  3. Salam Kak..
    eh! ikhlas ni nak puji.. memang akak nampak masih muda lah.. mana ada nampak kilauan emas lagi.. hahaha.. SA plak dah bujang kan, tu yg org ingat adik kot... hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah.......pujilah.....pujilah..... kembang mak hehe

      Delete
  4. hahah kelaka laa okje...mati2 ingat nak review pasal konsert kilaaun emas...rupenye lain....adoiii...tapi org tak menipu tu okje sbb dah byk kali kan org puji...maknenye betul latu ...auwwww!! kembang setaman org puji muda kan okje...sila laaaa share petua telan jamu ape...heheeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de petualah Lieya..... telan ketumbar jintan mcm biasa jer hehe...

      Delete
  5. Ehem..kena sangat dengan tajuknya ni..otai masih berbisa ya. Nak petua please...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni....Otai tak berapa nak berbisa AN hehe......

      Delete
    2. Okje tak jawap pun pasal petua tu. Meh saya jawab sendiri.. suka senyum, keluarga penyayang, ada ramai kawan, doa ibu dan jaga makan.. ye tak?

      Delete
  6. Hamboiiii... ingatkan ape la otai masih berbisa.. haha.. tapi kalau dapat pujian ala2 in direct gitu macam bessst je... macam diawang-awangan jeeee kann? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...tu yang nak lompat bintang dan dan tu jugak tu NH....

      Delete
  7. Okje biso nih...sy yg 30 an pun dah merasa sengal sana sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ke Jolabak ke Jolobu..... lalala....lupa dah lirik dia NR hehe....
      Buh yoko yoko hilang NR....cubalah...

      Delete
  8. Auwwww,, terasa tercabar pulak zura.
    bila org nak ckp zura muda plak nih. hahaha.
    nak mintak petua awek muda dgn OKjer boleh??
    ahaks~

    ReplyDelete
  9. fuiyoo...best anak dah besar panjang..mak masih muda cun trang tang tang lg gitu

    ReplyDelete
  10. hamboii...otai memang berbisa ea...hehehe

    ReplyDelete
  11. dieorg puji ada makna tu =)

    ReplyDelete
  12. ialah hainom ,memang nampak muda pun....
    biasanya org yg xprnah jumpa atau kenal cam cerita hainom tu lah yang jujur puji muda ....
    boleh share petua awet muda puan hainom.?.......

    ReplyDelete
  13. saya pun otai gak. dah masuk 41 gitu!

    ReplyDelete
  14. Hmmm... melayang-layang bagai di awangan masa itu jugalah ye dinda.
    Nasib baik tak dikataknya anakanda hero tu boyfriend - kalau gitu sah kelabu mata hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...kanda ni saja je yek....macam tau tau aje hehe

      Delete
  15. mula2 nyong ndelok diknom ki memang nyong eleng kok anak daro meneh
    then ndelok2, ooo wes enek anak gedi2 yo
    untung kuwe awet muda
    angger wong ngomong kue study meneh pun nyong percoyo

    eh percaya boso jowo diomong opo yo ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kelalen pulak...podo agak ei
      nang gambar bioso ney dak podolah Tab... nang gambar cilik ....nang jobo gedi....nang gambar endilah weroh kerepot tey...nang jobo weroh....ojo percoyolah .....kabehan ngapusi waey kuwi

      Delete
  16. tak pe okje..acik suka....kalau kita jumpa..face to face.cewaaah..hi hi..mungkin tak nampak acik muda..nampak gambo je..
    tu untungnya okje..anak dah beso..mak masih lagi nampak muda..tapi macam acik ni masa dah berlalu..tunggu ada yang panggil opah ke..nenek ke tok wan ke..habis dah muda acik tu okje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah AE...rasa bangga pulak bila anak anak dah besar kita masih kuat lagi macam ni....Syukur pada Allah moga diberikan kesihatan kan...
      Haha...bab tu yg seram tu AE hehe

      Delete
  17. memang nampak muda lahhhh.. haritu masa kita dating pun kita ingatkan awak bawak adik tau.. pfffttt hehehe.
    psstt makan jamu mak dara ke??? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sajalah tu nak perli mak.....hehe....
      Bukan jamu mak dara je mak telan....nenek dara, atok dara sekali haha...

      Delete
  18. memang pon orang tu nampak muda..cam adik jer anak tu..jeles la wehh..bagi petua plezz..:)

    ReplyDelete
  19. Mengaku pun dah makin tua..maknanya sedar diri tu sape walaupun orang luar kata masih muda. Apahal pulak dengan orang yang dah sah sah tua, tapi masih terkinja-kinja dan tak ngaku tua. Bersaing dengan kulit pipi dan warna rambut demi menegak benang basah astaghfirullah. Moga dijauhkan kita dari macam tu ya.. peace!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tua tu tak boleh dielak Che Mid...takkan tak nak mengaku pulak....hehe
      Yelah.... syukur jugak kerana Allah tak tarik nikmat mengingat dan kesedaran dirikan che Mid

      Delete
  20. Perghhh memang masih berbisa betul otai sorang ni.. dua orang pulak kata muda tu.. memang lebarlah senyum zirafah tu ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe CH....suka punya pasal, zirafah terus ragut stobeyi dengan rakusnya

      Delete
  21. cayalah kak okejer..
    capet-cepat nak g klik petua awet muda ni..jap ek..

    ReplyDelete
  22. anak besar2 dh..kawin awal ye?..betullah katanya muda gitu..

    p/s..ha ah guna cili hijau bkn cili padi..
    yg berhijab comel tu adik kpd adibah..iman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awallah jugak Knor..... 23 tahun....

      Delete
  23. Petuanya mesti kena happy sokmo kan Okje? Semua Okje, benda remeh temah tak perlu nak jadikan masalah :)
    Mesti senyum sampai ke malam utk dua2 kisah ni kan Okje?
    Hahaha, saya pun mengaku Okje… You looks so young, padahal anak2 dah besar panjang…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jugak Bijen.....ada kalanya suka gak meremehkan keadaan hehe...sekejap jadi burung sekejap jadi zirafah hehe...manusia namanya ...mana ada happy sokmo...
      Hehe...tak delah sampai malam , sampai petang jer hehe...

      Delete
  24. mmg nampak muda . rasanya sbb ok jer suka buat lawak n happy person . pujian tu sebenarnya satu penghormatan ... ahaks .

    ReplyDelete
  25. meh la kongsi2 petua awet muda tu??nak jugak nampak muda bila ank dah besar nanti..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petua dia DR lompat bintang selalu hehe....

      Delete
  26. amboi2 geng, kemain lagi erk..

    tapi.. mmg betulpn, OKje nampak muda jer..

    ReplyDelete
  27. Kan......betul kan Mia cakap, Okje ni awet muda. Baru nampak dalam gambar, belum jumpa kat luar, ntah2 Mia ni yang cam kakak2 Okje...hehehe

    Otai masih berbisa gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...nampak sangat menipu tu Mia.....

      Delete
  28. anak bongsu selalunya nampak muda dari usia ..
    kawan2 saya yang anak bongsu rata2 nampak muda berbanding anak sulung sebaya, huhu.
    adakah sebab faktor manja , okjer..

    ReplyDelete
  29. okje ceria sokmo itu yang nampak muda dri usia sebenar..
    suka lettew smpai nk lompat bintang bagai. hihi..

    dah jangka pon arip menang sbb suara dia mmg power..

    ReplyDelete
  30. haha., smpai nk lompat bintang bagai yer., tp mmg nmpak muda pun., srius...,

    ReplyDelete
  31. hehehe. suka lettew!
    tp over tau akak sampai nk lompat bintang. haha

    ReplyDelete
  32. Hihii... tp ye la... okje nampak muda... mula2 jumpa blog okje saya ingat okje sebaya saya... bila tau umur okje... rasa bersalah lak nak panggil 'ahkak' so saya panggil okje je... takpekan?!?! Huhuhu

    ReplyDelete