Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 26 August 2014

Pergh! Sedap Jiddan

Salam Selasa......

Mana pigi Minah Kentang jiran sebelah mak tah....... Lama dia tak pot pet pot pet kat sini. Bila pergi blog dia, last entri dia pun Rabu minggu lepas. Mana pergi yeh??? Harap harap lepas kena seru ni, bawak bawaklah muncul yer .......

Ingat lagi tak Sambal Kacang yang Adey Manis bagi masa bulan Ramadhan hari tu. Kan hari tu Mak Jilap cakap nak berkongsi rasa dengan PIL bagaikan..... tapi semuanya dusta weyh hehe......sudahnya semalam baru Mak Jilap masak, sebab baru semalam tetiba tekak mak teringin nak makan ketupat dengan kuah kacang....




Pergh!!! Memang sedap jiddan!! Secukup rasa! Pandai pak mertua Adey Manis buat yek!

Budak budak kat rumah ni, macam biasalah..... yang makannya Angry Bird sorang yang lain tak mahu mencuba langsung, geram betul mak tau!!..... Ketupat segera ada lagi tu, hari ni teringin pulak nak buat kuah lodeh. Sebut pasal kuah lodeh mak udah teringat pulak dengan Umialya. Faveret dia tu.

Sejak dah habis Syawal ni, mengada ngada pulak tekak mak ni nak makan menu Raya!  

42 comments:

  1. kalau aku dapat ni, tak ada sisa lagi dah... licin...

    ReplyDelete
  2. ish sedapnye..kalo ada sate lagi sedap..

    ReplyDelete
  3. ish teliur tgk plak okje....hujung2 syawal ni mule dtg napsu nak makan menu raye kan okje heheheehehe...

    oo okje siap frozen yeak kuah kacang tu...senangkan...nak pakai panaskan ajek.....skrang kat kedai2 ade yg jual jenis serbuk pastu tinggal bancuh tu okje kan....nampak senang jugak tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Lieya masuk tempat frozen tu tahan 6 bulan kata AN....Ha;a buh air panas aje sebenarnya tapi mak jerang je atas api hehe,,,,memang senang bangetlah Lieya

      Delete
  4. ada yang instant juga rupanye
    mati-mati saya ingat pecal punya kuah
    tetiba terasa nak makan pecal le pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 in 1 ni rasanya YY...... makan sebagai pecal pun boleh tapi kalau pecal biasanya kalau kuah tu buh cekur lagi meletopkan...

      Delete
  5. ok, dah stress... nak makan kuah kacang.... bye! :D

    ReplyDelete
  6. Hadoooiii...dok tayang teringin la pulak!

    ReplyDelete
  7. sedap tuh kak... kt umah dana pun ada kuah pecal... tp kalu godeh2 blh jd kuah kacaang gak nih...

    ReplyDelete
  8. betul ke sedap eh?
    meh try sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul le......manih, orang Kelate mesti sengoti suko ni....

      Delete
  9. anak2 acik kuah kacang bukan makan dewngan ketupat je..boleh dibuat makan dengan nasi juga.memang la..peminat kuah kacang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Kuah Kacang pun dibantai dengan nasi, ni memang betul betul penggemar ni AE ...

      Delete
  10. Kena suap semuanya satu-satu ni dinda paksa bagi rasa.
    Tak tahu nikmatnya lagi kalau dah tahu mahu dia nak berkali-kali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malehlah kanda..... biarkan depa tak mau mencuba, depa jugak yg rugikan kanda....

      Delete
  11. kakak bukan peminat kuah kacang tapi bila hainom tayang ketupat dgn kuah kacang tu aduhai terliur kakak tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje pun tak delah penggemar sangat kuih kacang ni SI.... tapi bila angin teringin jadi terliur pulak sama mcm SI hehe

      Delete
  12. ahhemmm... sajer jer kan akak jiraf buat saya tingin la ni. eh dah lama la tak merasa ketupat nyer. berlontong lodeh pun sodap ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada tak bahannya? Apa lagi melontonglah kita hari ni! Mak dah semalam hehe

      Delete
  13. Dah yg iye nya.. mak jilap yg terlebih nak mkn... anak2 dah puas mkn masa raya tuhari... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul CH...menu dalam rumah ni mmg semuanya ikut cita rasa teringin tekak Mak Jilap hehe....bis tu bila tanya semuanya suka hati......mmg suka hatilah maklah masak..... senang, tak habis maknya bedal hehe

      Delete
  14. Haha... sampai jiddan sedapnya ya? Abis ler

    ReplyDelete
  15. Memang nampak sedap tu kak... aiks! anak2 tak suka ker??? haha..lain tekak ye... mesti sedapp jiddan tu... :)

    ReplyDelete
  16. Mia pun guna sambal pecal yg instant ni okje. Maklumlah kurang bakat memasak . :)

    ReplyDelete
  17. kannnnn dh abis raya tekak mula gatal nk mkn menu raya hihihi

    ReplyDelete
  18. Haipppppp.. naper xder jejak kita kt sini? rasa2nya byk kali kuar masuk..urmmm.. rupa2 lupa nak komen, mlm le kilauan emas katakan...

    ReplyDelete
  19. Ngenganda tau. Orang dah nak lupakan menu raya, dia remind-remind pulak. Kan dah rasa nak terkempunan nak makan lodeh+ketupat+rendang daging. Dahlah saya ni m-a-l-a-s nak mengotorkan dapur, siapa yang nak tolong masak sekarang ni. Ish, geram tau! Nak hantar sikit ke rumah memang takda napsulah nampaknya ....

    Lodeh tu saya pun suka. Kalau buat seperiuk, separuh periuk sayalah yang tukang perabihkan :)

    ReplyDelete
  20. Wah curlast mak..jiddan lagi..he..he.

    ReplyDelete
  21. tetiba rasa cam ngidam nak makan kuah kacang ngan nasik impit jugak..ari tuh buat tak cukup makan sbb kena hidang kat tetamu kan...hehhe

    ReplyDelete
  22. kuah kacang instant ke tu Bedah??
    kenapa kawan OKje tak nak jual??? nak jugak try.. tak aci lah kalau dia bagi pada OKje sorang je utk rasa.. huhu

    ReplyDelete