Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 16 October 2014

Epok Epok Gergasi

Salam Khamis....

Tengahari semalam malas nak masak nasi. Sebabnya dah beberapa hari kebelakangan ini, nasi putih asyik berlebih je. Mak asyik kerja buat nasi goreng jer esoknya. Jemulah weyh.....

So si Angry Bird kena hukum makan Potato Ftitters gara gara terliur tengok entri Mak Si Aidan ngan Achica dan.Savory Prata Puff, nama tu kalau Abang Mat yang buat, kalau mak Jilap yang buat, panggil Epok Epok Gergasi jer haha......  Si TLBD pulak pakej makan kat sekolah sejak musim UPKK ni, so tambah senanglah mak.....

Balik mengambil TLBD semalam, menyinggah kejap AEON, dari hari tu dia mintak buah berangan sebenarnya. Tak puas lew tu makan rumah nenek baru ni. Masa pergi AEON dengan Pak Jilap hari tu, tengok keadaan ayah dia tak berapa nak stabil, pandai pulak takut nak mintak! Ceh!!....
OKje memang jarang beli buah berangan ni walaupun tau sedap, sebab utamanya mahal kot! Macam tak berbaloi jer!

Kalau dah menyinggah, biasalahkan  ada aje benda nak beli. Weyh.....inilah Roti Canai tak de brand yang OKje cakap semalam tu. Sebab memang dah confirm sedapkan, ambik 2 paket sekali hihi..... Pup pap pup pap..... habis RM35 henggit. Hurmmmmm....



Semalam jugak ko mak try resepi Abang Mat, nak habiskan Parata Plastik punya pasal hihi....
Gigih weyh....sampai tak makan nasilah ........ Tapi inti dia OKje buat style karipap jer. Tak de der.... capsicum, cendawan bagai tu. Bahan apa yang ada kat rumah jer.


Siap buh kuning telur lagi tau atas dia! Apa? Ingat Mak Jilap tak setanding Tokey Rempeyek ke kalau buat puff? haha..... Tak payah berus berus, kasi lumur jer pakai sudu haha...... 


Dah siap!...... makanlah nak oiiiii Epok Epok Gergasi mak ni...... Sedaplah jugak buat gini daripada makann cenggitu jer, tak delah rasa plastik sangat.....
Adoiyai .....ada 4 lagi balance, nak buat apalah pulak tu.........



53 comments:

  1. kreatif la akak nie..klu cik hentam mkn mcm tu jer..xpandai nak pelbagaikan..haha..nampak bnar tak pandai masak..kikih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lalulah cik Nor kalau makan gitu jer......rangup tu rangup le tapi keras liat gitu

      Delete
  2. OKje sebenarnya rajin juga tau, kalau saya alamat dalam tong sampah ler
    tapi orang kata, orang perempuan kena jadi kreatif
    barulah boleh pikat insan tersayang....hehe
    balance empat tu, OKje buat benda yang sama. pos kat saya

    nampak sedap tu, suh saya buat minta maap ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. YY sejak dah kilauan ni jer baru pandailah sikit bab kreatif ni kalau dulu baye awak lebih kurang gitu jugaklah hihi.....dalam tong sampah. Adoiii nak pos bagai ni yg malas ni

      Delete
  3. Wah!.. makan sebiji pun kenyang sampai petang..

    ReplyDelete
  4. kreatifnye okje!!! tgk keratan rentas epok2 tu terliur2 tau...tapi tang rase pelastik tu kelako tu okje...ye laa nak buang gitu jeksayang kan....kene laa mengkreatifkan diri nak olah jadi ape....pasni okje buat paratha roll egg...haaa cer gugel...menarik gak resepi tu....kalo dah buat tepek kat blog tau heheeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jugak nampak abang Mat buat Lieya....Paratha Roll Egg.....nantilah kalau rajin...inti karipap tu ada lebih lagi tu sebenarnya

      Delete
  5. memang kena perah otak untuk mengelakkan pembaziran kan Okje..
    memang besar epok2 tu..leh kerat 14

    ReplyDelete
  6. Wahhhh.. kagum lahhhh~
    pandai mengolah plastik jadik makan yang lagi lazat.
    OKjer.. lepas sapu telur kuning tuh kena bakar eh??
    ke pakai goreng cam karipap jer??
    hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakar Zura..... 180 darjah cel selama 25 minit kata abang Mat hihi

      Delete
  7. Kreatif juga ni kak... pandai lerr tu... anak2 mesti suka makan... menjadi jugak, daripada di buang membazir plak..... buah berangan memang mahal ye kak??? jarang plak makan..hehe

    ReplyDelete
  8. klau sedap,xkisahlah habis berapa pun..janji puas hati kan

    ReplyDelete
  9. kreatiflah hainom cipta resepi ....gegasi2 lah sedap...baru kenyang makan sorang2 tak abis ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis jugak SI rasanya haha....kantong beso SI hihi

      Delete
  10. Ni kalau makan sorang malamnya kenyang sampai ke pagi lah jawabnya.
    nasib baik okje kreatif, tak juga membazir kan ... :)

    ReplyDelete
  11. kalau kira panggil karipap gergasi sebab rupa karipap, kalau rupa samosa mesti panggil samosa gergasi pulak tu hahahahaha :p

    ReplyDelete
  12. Buat banyak2 bagi kat jenjiran..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenduri karipap Gergasilah kita yer DR hihi

      Delete
  13. Waahhh... kalau dah boleh ikut style CMG memang terrorlah dinda ni.
    Kena satu biji gedabak tu terus menjalar tepuk perut tak bangun-bangun hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kanda kot....kalau dinda 2 biji baru boleh tepuk perut haha

      Delete
  14. dasar org johor kan... epok2 katanyer.... buat base pizza je kak... trylah

    yg akak beli tu brand lazaat tu mmg boleh tahan sedap tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus idea tu Dana .... macam nak try jer.....akan cuba diusahakan selepas ni kalau rajin!

      Delete
  15. nape kuning telur sepah nar...
    malu wey teman nengoknya... keke.. saja ngikut ckpmu le ni...
    bila la nk rasa jamuan bloogers2 utmanya okje le

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha sudah ......tokey kek dah kritik! takuttttt....hohoh.....
      Yelah dah guna sudu, jadilah bersepah gitu cikgu..... pemaleh punya anak murid ni hihi....
      Bilakan Knor? Teringin gak nak rasa soto Knor hihi

      Delete
  16. try buat piza . tak yah tabur keju . tabur jer dengan telur . mana tau rangup dikunyah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pizza ada cheese baru sedap tak Vee...kalau telur tak kering ke telur atas tu

      Delete
  17. kalau boring buat nasik goreng, buatlah bubur nasik pulak kak okje..
    saya gerenti, usahkan boring, nak makan pun jadi tak lalu.. keh keh keh..
    abeskan semua sekali paratha plastik tu ye kak okje, tak baik membazir makanan..
    variasikan hidangan cara yg bagus dah tu, esok buat tomyam pulak jadi inti ye..
    mwehehehe
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee akak suka bubur nasi tau...... tapi bukan nasi yang jadi buburlah hihi.....yg tu mmg sungguh tak makan tu....tu jawapannya kena buang tu....
      Amboiii bukan main lagi yer....suh tukar tukar inti...hihi

      Delete
  18. Alorrrr pg td kemain lg kita komen pnjg lebar, rupanya x masuk, mklm le tgh travelling n line ciput, len kalilah kita komen semula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel lagi ker......mmg minah travel betul lew geng kita sorang ni.... Alya ikut ke?.

      Delete
    2. Pastinya Alya ada bersama... ( risau gak ni dok mikir, cmner masa dia sekolah rendah nnt?? )

      Delete
  19. wahh hebak gergasi nyer. hehehehe apa kat apa ni buat murtabak pulak.

    ReplyDelete
  20. Wah besarnya...Ini mesti kes nak cepat siap ..Dua kali tebar aje dah siap...he..he..

    ReplyDelete
  21. abang mat tu pakai jenama kawan eh
    yang okje takmau kawan dah sebab rasa dia macam plastik tu eh

    sekali tengok, dah jadi macma murtabak kan..
    hantor la ke pahang sikit weyhh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerlah dey...... yg macam plastik hari tu....tak mau dah makan gitu jer, tak sedap....
      Jauhlah weyh nak htr Pahang ....mai dtg KL

      Delete
  22. Makkan kalau buat kerja memang ganas. Auww.... Semua nak cepat ya, Mak ^_^ Kira kreatif jugalah ni dari paratha plastik terus bertukar epok-epok (hihihi...dah lama tak guna perkataan epok-epok ni) gergasi. Tanjat gegirl sebelah rumah tengok Mak jadi kreatif macam ni. Padanlah Pak Jilap selalu tumpangkan bahu nak sandar. Sayang rupanya kat isteri mithalinya ni hah....

    Cakap kat TLBD jangan selalu makan buah berangan nanti kuat berangan. Hihihi.... itu alasan munasabah untuk tidak membeli berangan yang mahal tu :)

    Ish, tengok Mak rajin kat dapur ni tetiba kita rasa cam jealous pulak. Kita nak buat apa ek nak masukkan dalam blog. Keh3x.

    ReplyDelete
  23. wah rajinnyer okje... nampak sedap sgt tu !

    ReplyDelete
  24. mak oii.. ini semua menyebabkan perut ku berdendang..aiyaaaa..

    ReplyDelete
  25. Memang gergasi sungguh ni..ape pun memang bagus sangat..atleast x membazir..:)

    ReplyDelete
  26. Wah! Gergasi sungguh! Kalau makan sebiji ni boleh kenyang sehari!

    ReplyDelete
  27. Inovasi gak roti canai buat kulit epok2 gegasi.klu sy dpt bedal bnda nh. 1 2 hari xmkn nsik ok je

    ReplyDelete
  28. Wah senangnya mak jilap buat epok2 gergasi tuh...mesti gerenti sedap kan..kalaulah frozen roti canai tuh ku terjumpa kat sini sure sedozen terus borong...hohoh *-*

    ReplyDelete
  29. Eh, ni dapat idea daripada karipap besar Kuala Selangor ke? Haha.. rajin kan..sebab tu jadi besar terus dapat jimat masa gentel sekali ya? Haha.. faham2..

    Nama2 bahan makanan dalam entry Okje kali ni nampaknya semua saya tak familiar. Epok2 besar guna pastry mat gebu, buah berangan, potato fritters. Adoi. Sian anak2 saya, makan nasi dgn kicap, sayur dan ayam grg je ke selama ni? Haha.. apa yang ada jelah ank oi

    ReplyDelete
  30. Sedap tuuu.. system pencahayaan yang berjaya! hahaha :p
    *Nurul sempat skodeng mat gebu nye blog.. dah lama pun tak skodeng sana..

    ReplyDelete
  31. Masya allah besarnya. Makan seketui je dah kenyang kan.

    ReplyDelete