Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 20 January 2015

2 Insan Bercinta

Salam Selasa.....

Yelah....yelah...... mak taulah mak hutang blogwalking dengan kamu, kamu, kamu dan kamu......
Relax ar weyh, takkan nak boikot mak kot? haha......

Tetiba pulak mak teringat zaman zaman baru nak ada anak dulu dulu. Jangan nak suruh mak buat ujian UPT sudah!!. Haih, sudah lama tutup kilang weyh.....

Ingat tak masa awal awal kawen dulu, mesti korang ada berbincang dengan your Cinta Hati, kalau ada anak nanti, nak berapa orang, lepas tu korang nak suruh anak panggil apa?
Tapi Si Cinta Hati kebiasannya mengikut aje kalau bab remeh ni ye dak? Jangan panggil 'Paknya' sudah! hihi....

Eleh, tak yah nak soroklah weyh, semua sama jer, kalau dah namanya '2 Insan bercinta'..... Tetiba nak menyanyi lagu Ella and The Boys pulak.... haha.... Mak peminat Ella hokay!

So tak terkecualilah mak Jilap, entah apa alasan agaknya nak si SA ( dah tentu dia sulungkan) panggil dengan panggilan 'Ibu dan Ayah'. Fefeeling macam mak sangat sangat keibuan gitu! Hoho.... Kononnya nak lari dari kebiasaan panggil 'Mak dan Abah'lah ......Nak suruh SA panggil Umi dan Abi lagilah macam tak kena haha..... Juzuk Amma pun mak tak hafal semua hihi...

Zaman tu ada jugak orang gelarkan 'Mama dan Papa', Mama dan Ayah' tapi masa tu, entahlah mak rasa geli geleman pulak, macam rasa tak sesuai dengan diri sendiri kalau panggil mama. Macam panggilan tu hanya sesuai untuk anak anak orang kaya gitu....

Tapi zaman dah berubahkan.....
La ni dah macam macam gelaran yang kita jumpa. Umi dan Walid, Umi dan Abi, Mama dan Papa. Tapi yang pasti mak tetap rasa, gelaran Mommy dan Daddy, dari dulu sampai sekarang memang sajak sangat untuk anak anak orang kaya haha..... Eh? Statement ni tak berkenaan kepada yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia ye.... Jangan sawan perah santan pulak hihi....

Buat Cikgu Etuza....... OKje dah terima cenderahati dari cikgu semalam tengahari. Deep Cleansing Shampoo, Elysyle Tricho Care keluaran ELKEN Sdn Bhd. Ohhhh..... nampaknya hari harilah mak syampo rambut kalau cenggini hihi... Terima kasih banyak banyak cikgu!. Tak terbalas rasanya budi baik cikgu tu, semoga Allah kirimkan rezeki yang lebih kepada cikgu dan family ye.


Nampak..... tulis entri pun ambik masa 2 jam, sidai baju pun belum ni! Macamanalah mak nak blogwakling kalau cenggini punya lembab??? Huh....

54 comments:

  1. Dulu-dulu, masa mengandung sulung, teringat nak suruh anak2 nanti panggil 'mama', tapi ayahnya kata, tak payah nak bermama-mama sangatlah... panggil 'mak' je... Maka lekatlah panggilan 'mak' dan 'ayah' itu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi....KC....okje pulak, sekarang ni terasa rasa pulak nak suh anak pamggil mama hihi...

      Delete
  2. Anak2 saya panggil saya & mommy mereka, "daddy & mommy"
    Saya tak kaya..kah kah kah
    Dan pastinya,tak sawan tauuu.,..ekekekeke

    Lepas sidai baju karang, bawak2 tambah hafazan Juz Amma tu tau...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ tulah....bila dah lepas sidai kain, masaklah pulak dah....tak masak, sambung pulak bw, huhu...nampak sgt tak pandai urus masa ek .....

      Delete
  3. zaman acik dulu tak bincang bincang pun okje..ikut semasa je.masa tu ma la kan..
    sekalinya anak2 acik ni..panggil acik mak..panggil jiran sebelah mama..panggi mak sedara dia..ibu dan yang sorang lagi umi..lengkap sungguh..semua panggilan ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....anak anak AE merasa panggil semua gelaran yek...

      Delete
  4. Sentap Kak Ton tau! Dahlah sentap baca tajuk. Ingatkan nak dok cerita kisah cinta si dia dan Arjuna. Walaupun rasa nak muntah, tetap juga nak baca! Kalau tak baca macam mana nak komen,kan....

    Eh, tak ingatlah saya dan HD pernah ke bincang-bincang hal macam ni. Kami ni bercinta pun setahun je lepas tu terus jom, jomlah kita kahwin. Kalau tak kahwin susah nanti, seorang dah di seberang benua sana, seorang lagi di tebing benua sini. Susah nak mengutuhkan silaturrahim tau *_*

    Masa Bubbly Abang lahir, memang dah imagine anak terkedek-kedek datang kat kita for the first time bila dah pandai cakap panggil 'Mommy' and 'Daddy'. Berkobar-kobar semangat nak tunggu momen tu tau :) Takdalah anak Dato' Vida je pakai gelaran tu, anak Kak Ton pun pakai juga ^_^

    Mak, apsal Kak Ton terasa sawan perahsantan baca entri ni? Oh, lupa pulak! Mak dan Kak Ton memang ada penyakit yang sama, sebab itulah kita berjiran sebelah pintu!

    Awat tahun baru ni buat kerja terkedek-kedek? Kata dah super senior dalam bab-bab urusan rumahtangga, takkanlah jemur baju pun nak tunggu matahari terbit terbenam terbit balik esoknya....

    Cer, tengok Kak Ton, pukul 7. 30 taip entri dan watermark gambar, pukul 8.30 dah siap. Tapi saja Kak Ton up entri prime time 9-10 pagi :) Cer Mak cakap, efisien tak Kak Ton ni? Efisien kan..... Errkk... 'nak lempang, nak lempang barulah senyap' ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ton kan mmg efisyen .....tp efisyen kawasan Batu Pahat jerlah haha.....
      Ohhh....so, walau pun tak dibawak berbincang gelaran, tp dah berangan le ni nak panggil mommy daddy, ohhhh .....mmg kaya ni......kaya...kaya.... kaya.....haha... Mmg setaraf Dr Qu ni...

      Tp weyh, adik ipar mak ada panggil gelaran sama mcm kak Ton dan ya, memang mereka seperti yg mak rasa, biras maklah.... adik ipar mak tu biasa biasa jer...

      Tak kisahlah mak panggil apa pun.... Mak teringin pulak anak anak panggil mama la ni hihi....

      Delete
    2. Jangan Mak sebut-sebut nama Dato' Bedah depan Kak Ton. Hilang mood Kak Ton nak melantak tau! Makan spaghetti olio je yang selera ^_^ Abang dulu-dulu pernah tanya kenapa panggil 'Mommy' sebab dia rasa macam nak panggil 'Mama' pulak. Terus Mommynya berhujah, kalau sayang setengah mati forever and ever, haruslah panggil 'Mommy' bukan Mama. Asal bapaknya jangan panggil macam sinetron Indon, 'Papi' udahlah.....

      Delete
  5. nyong ki kapan arek eneg anak ei, hehe
    angger eneng anak
    arek suruh ncelok apok dengan mok
    ikut cara orang pahang
    dah duduk kat Pahang
    tapi suka ngomong jowo :)


    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah Tab.....satu masa nanti kuwey enek anak jugak....koyo bathir ku, wes telung las tahun tp mbayi akhir ney.....loro wes anak ey dewek. .

      Delete
  6. suka dengan panggilan umi dan babah...dah terapkan pada anak supaya panggilan tu untuk kmi berdua...insha allah

    ReplyDelete
  7. wah..tahniah kak..rezeki tahun baru..:)

    ReplyDelete
  8. mcm knor plk..pun ingat orang kekaya jer panggil mama papa geli2 gitu...
    sampai skrg knor panggil suami ber I ,ber you..dh biasa.. anak2 mama n ayah..tak ada plk geli..mungkin ber I ber you kut...

    tahniah le dpt hadiah tu...biasa okje dtg komen secara pukal kan..hihi..terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....tak panggil abang ke Knor .... okje pulak tak biasa panggil I, you.... ni, rasa lain pulak...

      Delete
  9. Hahaha. macam macam akak ni. nani pun kekadang hujung minggu sokmo gitu. sedap ngadap laptop kain tak bersidai lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang boleh jadi leka kalau berblog ni Nani

      Delete
  10. senyum pulak baca n3 ni..teringat diri sendiri masa dpt anak dulu..konon sekolah agama laa sangat..nak anak2 panggil Ummi..tang bapaknya takde nak arab dah..abah jer..hihi..
    untung la hari-hari rambut wangi pkai shampoo free..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.....baru try sekali Sura syampo Cikgu Etuza tu....

      Delete
  11. Wahh untunglaa dpt hadiah dari cikgu..

    ReplyDelete
  12. Tak pernah bincang pon sis. Ibu & Abah sudah lah.

    Tahniah. Rezeki tahun baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senangkan Fiza......tak yah nak pikir banyak hihi

      Delete
  13. jimat3..takyah beli syampu dah.

    saya pernah bincang (ye la kot tetiba dpt zuriat kan..), tapi buntu..bak kata akak..nak ummi abi ada tapinya...nak mommy daddy pun ada tapinya..:D

    ReplyDelete
  14. hahaha kak seyes aku tak bincang pun ... nk panggel ape nk anak brape ..geliss kot ...sampai la ni kami tak bincang ... tup2 laki aku kate nk anak baru ..die main hentam lepas dlm tak bincang pun ... hahahha

    tah la cam ne boleh panggil mama ngan abah tatau la .... memasing yg bahasakan sendiri kat si fahim tu .....

    ReplyDelete
  15. ekcelli kami x pnah bincang secara serius..tp setiap kali update blog pasal pregnancy, saya tulis 'mami n ayah' ,,hb pun redha je la dgn kuasa veto bininya ini hikhik

    ReplyDelete
  16. lieya plak kak mmg takde bincang pasal panggilan mase baru2 kawin...bile pregnant baru la pikir heheeheh...tapi mmg lieya pilih papa n mama...sebab mcm manje2 gitu kan panggilan tu heheheeheh...tapi lieya suke dengar org panggil walid2 umi2 tu....mcm sejuk je telinga dengar heheehehe

    ReplyDelete
  17. msa zmn kakak dulu xpernah bincang nk panggil apa pun ...kakak je yg berangan sendiri almaklumlah excited sngt nk dpt ank lps 6th kawen....
    zaman skg kakak tengok budak2 masa bercouple pun dah panggil mama papa...

    ReplyDelete
  18. Assalam sis,
    salam perkenalan yer :)
    saya dengan hubby memang dari awai2 kawen bincang he3
    pilihan hati weols 'ibu & ayah"
    pa pun kalo akak sudi, jemputla singgah & join blog saya juga yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama kita Ary.....
      Ok insyaallah nanti Okje singgah blog awak pulak yer....

      Delete
  19. aq stil mak n abah yg ank2 panggil kt kita org :)
    but...suka sesangat dengar org pangil umi n walid :)

    ReplyDelete
  20. huhuhu.. tak terkata.. biasalah 2 insan bercinte kan... mak dan ayah saya, masa kecik dulu abah saya suruh panggil mak dengan panggilan mama, tapi nak wat camno... anak2 degil belaka panggil mak jugak sudahnya lekat dengan mak ajer...

    ReplyDelete
  21. Eh..panjang lebar pulak penerangan orang yang sentap dengan entry ni..hahahah....sama la saya pun rasa panggilan mommy and daddy tu hanya untuk orang kaya2 yang rumah dia lebih dari satu tingkat..hehehhe

    ReplyDelete
  22. sebelum taip komen, jenuh lah mengimbau kenangan masa muda2 dulu... pernah tak ada conversation cenggitu... Tapi rasanya xde kot... Dapat Irfan, terus cakap nak suruh anak panggil saya ummi, dan hubby setuju kalau dipanggil abah.... tetiba rasa insaf sbb saya pun belum hafal semua juz amma.... huhuhu

    Hehehe, sama la okje... saya pun rasa mommy daddy tu sesuai utk org kaya jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat mak sorang jer yg terasa gitu.....rupanya org lain pun sama....hihi
      Tulah Bijen ....Daddy Ziyyad suh hafaz juz amma ni lepas sidai kain.....hihi....
      So, moh kita try...

      Delete
  23. mengenang zaman-zaman 2 insan bercinta lah ni...hehe.tapi dulu pun saya rasa panggilan mummy-daddy ni untuk orang kaya..tapi sebab saya perasan saya orang Sepanyol, nanti nak suruh anak panggil mami y papito..hahaha

    ReplyDelete
  24. Hehe...tetiba teringat lagu Ella - 2 insan bercinta.

    ReplyDelete
  25. saya orang kampung..kih2..ibu ayah..
    seronok la Okje dapat hadiah

    ReplyDelete
  26. teringat mengingat zaman sebelum ada anak yer

    ReplyDelete
  27. rezeki dapat hadiah dari cikgu etuza. Tahniah okje

    ReplyDelete
  28. hahahaha mcm tau2 je memang siap bincang2 lagi nak suruh anak panggil ape. abi uwais tu bila uwais dah lahir baru dia kata nak suruh panggil abi. sebelum tu dia kata nak suruh panggil walid hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh gitu yeh Kiera.....tp panggilan walid nampak mcm lagi lembut yek...

      Delete
  29. Klu di sabah okje .. org biasa panggil bapa mamak jak. Mia je ngada2 suruh anak2 panggil umi dan baba .. cam terasa ibu mithali sungguh ... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh....baru tau Mia panggilan org Sabah gitu. Oklah tu ......panggilan lari dari kebiasaan

      Delete
  30. alhamdulillah syukur ya Nom..minta maaf ya Etuza ja kan gelar Hanom sebagai NOM ni..harap suami tak marah geram kat etuza. takut juga ..mula2 tu tak tau mana satu blogger Hanom..bila teliti dan selalu komen blog Etuza tinggi lah pula nak kenal blogger baik hati ni,ok dah kenal dah. Bersyukurlah dengan kesihatan yang ada, nampa blogger nom ni selalu tersenyum dan nampak pada entry2 dia tak stress..relex ja..hanilah cara dia kekal sihat muda..Mohon maaf ya jika hadiah tu late di kirimkan..sesuai untuk semua jenis rambut..wangi tu..tak sakit hidung terhidu aroma syampo ni..semulajadi ..bahan herba semualajadi..

    ReplyDelete
  31. wajah blogger nom ada iras Zella Zalil....) pada Etuza lah ya...dagu anda ...sekadar berkongsi apa yang Etuza nampak lah ya.

    ReplyDelete
  32. Tahniah dapat hadiah lagi. Murah rezeki Okje.. ai..shampoo baru ni best ke?

    Saya dulu masa pgnnatkan Naim, kononnya nak panggil umi.. bila dah keluar tetiba jadi mama pulak.. dalam keluarga tapah pula ipar duai hampir semuanya panggil mama. Rasa tak best juga kalau ramai2.. mama2 semua menoleh kalau ada yang menyebut mama..

    Saya pun sama..orang saya kenal di dunia nyata ni kalau oanggil mummy daddy ni memang orang berada..

    ReplyDelete
  33. kenapa saya tak penah dok planning gitu ye
    apa tak romantikkah kami kalau gitu? cer jawab...cer jawab
    memang kpala otak dah set, mama n papa...
    shampoo! rumah saya baru habis shampoo,
    okje tak nak buat kerja amal, hulur pada saya shampoo cam cikgu etuza ke? =)

    ReplyDelete