Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 16 January 2015

Apam Bakar pengalas perut

Salam Jumaat......

Semalam perut mak tak berapa nak best, nak kata sakit, tak.......... tapi krukk....krukk..... bunyi dah macam orang kena ceri beri tu. Ya...... memang ala ala ceri beri tu, tapi taklah kerap membuangnya. Tuan Doktor dan Puan Doktor, agak agaknya kalau cenggini punya perut, ubat dia kena makan Caribbean Style Fish Fillet Resepi Rahsia ka???? haha......

Serious weyh, semalam memang mak tak de selera nak makan nasi hokay!!!! Tengok lauk air tangan sendiri pun rasa loya. Masak satu lauk je, udang goreng kunyit basah jer untuk budak budak ni. Sambal tumis semalam ada lagi so bolehlah untuk pedas pedas. Patutlah tak selera, kalau lauk kering kontang cenggitu.......  korang pun harus tak selera jugak yek hihi.......

Jarang sangat tau mak tak selera nak makan cenggini huhu...... Ginilah kalau nikmat makan Allah tarik sekejap ! Insaf.....

Bila perut tak selesa cenggini, teringin pulak nak makan benda yang kurang minyak, macam Apam Bakar. Jadilah untuk pengalas perut. Penangan tengok blog Cahaya Hidupkulah ni yang mengapam pagi pagi untuk sarapan anak anaknya. Tapi mak mengapam petang petang haha......

Ohhhhhh........ confirm confirmlah bakar pakai Pemanggang Ajaib Umialya. Itulah satu satunya pemanggang yang mak ada pun. Terharu sangat tau sebab ada insan kamil yang sangat pemurah macam Geng Lipis mak ni. Terima kasih geng!......

Apam Bakar

Apam Bakar
Habislah 5 keping mak ngap sambil membakar Apam tu. Lepas habis membakar, 5 keping lagi..... semuanya 15 keping mak ngap!  Maklumlah tak de selera......haha......

Nah....... ni gambar Apam Bakar  versi kipas pulak..... Pergh!! Jenuh tau mak menyusun bentuk kipas semata mata nak masuk blog buat tatapan korang..... hihi

Amaran!!!! Ini bukan hangus yer.......ini adalah trade mark mak!


49 comments:

  1. wah...siap susun ala kipas gitu, kelassss apam OKje ni.. trademark tu ya..kena hangus sikit baru sedap...ops, bukan hangus.. baik, faham...

    15 keping mak ngap? haha, alhamdulillah abis.. kalau berselera entah berapa pulak yang abis ya? ala, sedih sikit baca bab kot selera ditarik tu.. janganla gitu, kena makan elok-elok tau.. baru maintain awet muda..insyaAllah. mood je tu

    rasanya PK pun buat apom ni juga.. tapi kenapa nampak tak sama ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perasan pulak PK buat Apam ni ......nanti nak terjah blog dia, nak tengok ghupe apam PK hihi

      Delete
  2. amboiii..menggodanya rupa apam bakar tu...kalau jual kat bazar ramadan ni, mesti laku org beratur panjang...hahahaha..

    Rasa loya loya tak selera makan yerrr?
    Cuba lah check UPT..
    Keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. UPT = Urine Pregnancy Test.. kih3 tetap nak gelak sakan walaupun tau geng dah "gam" kemas2, x kasi bocor punya 99.99%

      Delete
    2. Weyh DZ..... lama lagilah nak Raya!!!
      TQ geng tolong jawab bagi pihak wa!

      Delete
  3. kikiki...dalam takde selera 15 habis tu kira dahsyat la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuh 15 keping sekali hadap, mantop geng, katanya nak slim moling ala2 retis gitu, apa kata up 10 keping lagi, hi3

      Delete
    2. Huh lupakan jerlah niat nak slim moling ala ala retis, nampaknya tak tercapai sampai sudah ni hihi.....

      Delete
  4. Uhuh...habislah dah rasa loya-loya nih! Ni mesti something wrong somewhere ni..... Takda siapa pun mengumpat Mak, kan...Dah Mak, apa kat pergi beli pregnancy test kit kat Guardian. Huahaha......

    Mak, apam bakar rupa gini ya Mak? Ingatkan apam bakar rupa apam bukan rupa lempeng :) Adeh, janganlah ketuk Kak Ton dengan sudip klasik. Sakit ooi....

    Kalau takda selera 15 keping, kalau berselera membuak-buak mesti habis satu adunan apam bakar tu sendiri yang makan. Yalah Mak, Kak Ton pun tau ini bukan kes rentung. Ini memang trade mark Mak sorang jerk dalam dunia bloggers. Keh3x.

    Eh, dah takda apa nak ngumpat lagi! Okeylah Kak Ton balik rumah dulu sambung kerja sambil sengih sorang-sorang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhhhh kak Ton ni kalau dah kena sawan mengumpat, mak mmg malas nak halang ...... mak kasi chance aje sambil plan strategi bila nak balas dendam. Tunggu ajelah kak Ton oi .....haha



      Delete
  5. Org tak ada selera ni boleh makan apam 15 keping - musykil juga kanda ni jadinya..
    Hmm... jgn-jgn ada yg tolong makan sama kat dalam tu. Baik pergi buat urine test. Mana tahu TLBD nak dapat adik:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hish ......kita dah kilauan ni tak payah sebok nak beli diapers jugak kanda, kasi chance kat mereka yg muda remaja ajelah kanda.... hihi

      Delete
  6. amboi mak ai...dalam x selera boleh abis 15 kpng hainom....ni mesti sedap penangan air tangan sendiri ni...

    ReplyDelete
  7. Hahaha.. tergelak sudah CH depan PC ni hainom... dalam tak ada selera boleh abis 15 keping.. memang hebat tu.. sama dengan nabil lah ni .. suka makan panas2 keluar dari pemanggang tu.. sodappppp katanya :)

    ReplyDelete
  8. amboi ...x ada selera sungguh OKje ...hehehe

    ReplyDelete
  9. amboi tak dek selera nak makan nasi. diet ke akak. hahaha. apam bakar pun sodapp :D

    ReplyDelete
  10. baru 15 keping ok je...kasi up sikit..
    tapikan buat apam ni cam jenuh je masa nak tunggu masak..tapi bila dah masuk mulut kejap je kot abisnya

    ReplyDelete
  11. bukan hangus kak...extra garing..muahahahaha...resepi mana resepi..? makan dengan ape? gula?

    ReplyDelete
  12. kehkehkeh...dalam takde selera sgttt 15 kepingggg tarammm :D

    ReplyDelete
  13. cantiknya pandai susun..
    kita tak ada pemanggang ajaib tu...

    ReplyDelete
  14. 15keping?? ok, takde selera la katakan! hahaa

    ni mkn kosong je ke? mcm teringin jugak. camne buatnya?

    ReplyDelete
  15. loya-loya? jeng..jeng..jeng.takde selera 15 keping tu.kalau selera tak taulah cmane...haha

    ReplyDelete
  16. OKJe orang Lipis ke? Bila tengok apam bakar tu, rasa mcm 'aku ingatkan kat kampung aku je ada kuih ni'. Rupanya OKJe pun tau ye. Mintak resepi skit. Sama ke dgn resepi apam manis yg mamak tu? Ini ada masam2 skit macam apam beras kan? *Oloh beriya plok aku tanye*

    15 keping tu sikit. 50 kepims baru banyak mak jilapah.

    ReplyDelete
  17. Salam Jumaat Kak... kalau tetiba tak berselera mmg pelik lah kan..sllu nya kita ni dok makan berselera...hehe... 15 keping? boleh tahan tu kak..haha.. tapi macam sedap atie tgk tu..hihi..

    ReplyDelete
  18. 15 keping??ni mesti sementara tunggu yang dalam pemanggang tu masak ,makan dulu yang dah angkat tu..lepas tu yang gamba masuk blog siap susun kipas lagi,sah2 la yang dah tak selera nak telan..kan??ehehheh

    ReplyDelete
  19. makan sosej kan semalam..
    hari ni sambung lempeng bako..
    kemahen sis nom..
    pos kat sini banyak2 :)

    ReplyDelete
  20. fuyooo...15 keping masa takde selera..kalau ada selera tu tak tahu lah berapa keping yang habis..hakhakhak

    ReplyDelete
  21. memang terbaik ..hanom memnag handal memasak kat dapur

    ReplyDelete
  22. Terharu, pemanggang ajaib masih ajaib di dapur sana, tengah berfikir tahun ini apa pula idaman orang sana, biarlah ia juga berguna bila2 masa yang diperlukan, alaaaa bajet kita biasa jer, jgn minta INTAN BERLIAN udah le..

    Senarai pemenangnya dah ada di dalam list tapi seperti biasa SURPRISE, bila2 masa nak UP..

    Cer bagi idea geng..

    ReplyDelete
  23. 15 Keping? Orang ke gergasi yg makan ni kak ha ha ha..seriously...belum pernah makan lagi apam bakar ni..

    ReplyDelete
  24. Haha 15 keping ye...tu tak lalu tu...kalau time lalu mungkin 5 keping je kot hehe :D

    ReplyDelete
  25. xde pemanggang ajaib, xleh buat apam bakar(hahaha alasan apekah ini?)

    mase x lalu 15 keping je..masa lalu ??? hihihi

    ReplyDelete
  26. Suka tgk corak pada apam bakar tu.. mmg periuk ajaib ni besg utk digunakan huhuhu.. :D
    Hurmmm tgh fikir skejap 15 keping..huhuhuhuu...

    ReplyDelete
  27. salam mak..aq dtg nk menziarah ni..kabonya tak sehat loya2 :)
    ke mak.nk ikut jejak aq...hihihi :)

    ReplyDelete
  28. samalah kita pun buat jugak..tp kita boh nama apom goreng..adoi yg mana satu nama betul dia ni..konpius dah.haha..

    ReplyDelete
  29. Amboi Kak, sekali ngap 15 keping terus! Mcm sedap apam tu...nanti kasi resipi...terliur ngk

    ReplyDelete
  30. First time tgk apam ni. Aima dh la peminat dan penggemar apam kukus. Nk try ler nanti.

    ReplyDelete
  31. amboih2.... takpelah dh itu je yg lalu nk mkn kan

    ReplyDelete
  32. Adik saya pun suka cakap ceri-beri.
    Dulu puas saya pikir apekemenda ingatkan kambing biri2.
    Saya sebut diarrhea je... Tamil language gitu.
    Aaa ahkak layankan je lah saya nyer merapu ni ea.

    ReplyDelete
  33. tak berselera pun 15 keping dah hadam tu ... mmg nice lah kipas tu . dah penat buat , kenalah puji sikit ... heeee

    ReplyDelete
  34. Wahhh...bestnya apam bakar. Nampak menyelerakan sungguh.
    Dinihari tengok gambar makanan buat perut bekeriut taw. Tak baik Hainom dera
    perut dengan tekak mak cik.

    ReplyDelete
  35. trademark tu yang penting hahaha

    ReplyDelete
  36. adoyaiii macam sedapp je tu *terliur*

    ReplyDelete
  37. Sangatlah tak selera ye ... 15 keping apam ??? Agaknya kecik2 saiznya kan okje hehe

    ReplyDelete
  38. dlm xda selera tu boleh habis 15 keping...

    ReplyDelete
  39. la...apam ke tu, mati-mati ingat lempeng tadi
    kesian okje sakit perut punya pasal boleh ngap 15 keping aje
    kronik tu rasanya sakit tu..

    ReplyDelete