Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 17 February 2015

Keledek Jepun bakar

Salam Selasa.....

Esok anak anak dara dalam rumah ni dah start cuti untuk Tahun Baru Cina sampailah ke hari Isnin minggu depan. Memang kenyanglah diaorang duduk rumah......

Dua hari sudah beli keledek mentah kat Aeon. Beli sikit jer adalah 5 biji kot. Teringin nak try bakar macam Aeon punya Baked Sweet Potato tu.

Tu dia........ Keledek Jepun bakar siap!! Seram pulak mak tengok benda ni, panjang panjang hitam cenggitu hihi.....


























Baru mak tau nama keledek ni Keledek Jepun! Zaman Jepun dulu banyak keledek ni kot! Kalau beli siap mau Rm3 henggit sebijik ni tau.


Jenuh google suhu dan time nak masuk oven. OK, bakar dengan suhu 200 darjah dalam masa 30 ke 40 minit! OKje masuk gitu jer dalam oven, biar dia tergolek golek hihi...... Tak balut dengan aluminium foil pun.

Senang aje ghupenya hihi.....

Lemak manis, sedap!
Mak bukanlah suka sangat keledek sebenarnya. Agaknya sebab dah puas makan keledek zaman kecik dulu dulu kot. Kalau nama keledek rebus, keledek goreng, ubi rebus, keladi goreng ni memang breakfast trendinglah.

Tapi bila makan Baked Sweet Potato kat Aeon tahun lepas, buat pertama kalinya, sedap pulak weyh. TLBD lah yang mintaknya nak beli, dah mak pun jadi suka pulak hihi.....





44 comments:

  1. sedap kak keledek Jepun ni...manis je! macam Takuya Kimura..hehe

    ReplyDelete
  2. tak pernah lagi bakar keledek..boleh la try..hihii..tapi kulit tu nampak ngeri..

    ReplyDelete
  3. Salam sis...
    Lama tak masuk sini...

    Keledek jepun bakar..
    Teringat masa TA dengan arwah atok dan nenek TA di belukar...
    masa tu atok teroka hutan nak buat kebun...

    Semuanya masak pakai dapur kayu...ubi bakar, ulam ulaman...pergh.........
    Kini hanya tinggal kenangan yang indah buat TA..

    p/s; Boleh pos sis...nak sikit ekekekekke

    ReplyDelete
  4. haahla okjer, teringat masa kecik2, main masak2 bakar keledek nih, siap bakar dalam bara api tau.
    sekarang org bakar keledek masuk oven yek, hi hi

    ReplyDelete
  5. Kita sendiri pun tak pernah makan keledek Jepun. Eh, ada ke? Eh, tak ingatlah tetiba je pelupa pagi-pagi ni. Rasanya dulu-dulu pernah kot member-member bagi *_* TLBD esok cuti ya, Mak. Saya ingat SK semua hari ni dah mula cuti. Abang esok cuti sampailah Selasa depan. Rabu depan baru naik sekolah. Mak ke mana cuti kali ni? Ambil anak bujang kat Tronoh ke? Kalau takda kat BMC tu, nak juga Kak Ton pi terjah restoran Arab kat Aeonbig tu, Mak. Hai, selama manalah dapat 'escape' dari Mak ni..... *_*

    ReplyDelete
  6. first time dgr nama keledek jepun nie..:)

    ReplyDelete
  7. Pekena panas2 ni sedap.,klu kena ramuan rempahnya mesti sedap bila bakar..ke bakar kosong csmtu je okje?

    ReplyDelete
  8. alahai lamanya tak makan keledek bakar macam ni.
    Mia pun zaman budak2 trending ubi bakar, ubi rebus, ubi goreng ni okje.

    ReplyDelete
  9. Hahahahahhaa...lain macam aja bunyi ayat ni " panjang panjang hitam cenggitu hihi....."

    ReplyDelete
  10. Pergghhhh meleleh air liur CH tengok keledek bakar jepun tu hainom... ahh kacau.. sudah teringin pulak CH ni... kena gak cari Keledek jepun ni.. senang rupanya nak bakar ye hainom.. golek2 kan jer dalam ovan tu .. masaklah dia :)

    ReplyDelete
  11. sodap nih kak sesekali mkn, kalu beli kt aeon tuh yg siap bkr seketul dh berapa hinggit, beli bakar sendiri puas mkn...
    pas mkn kentut2 tak hehehe

    ReplyDelete
  12. Kak zai pun suka makan keledek ini selalu beli kat Aeon.
    Nanti nak cuba buat sendiri.

    ReplyDelete
  13. oo..bakar. Penah beli, main rebus je. mknn sihat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakar rupanya lagi sedap Ujie.....dia tak lembik ...

      Delete
  14. sy bakar pakai magic pan...pun okeh. yummyyy.

    ReplyDelete
  15. kah kah kah yg ayat atas sekali tu buat aku terbayang mende lain plak ....

    aku pun suka pas tu lawan kentut ..kah kah

    ReplyDelete
  16. acik memang suka makan keledek okje..goreng..rebus..buur..semua suka..peliknya satu je kurang suka..kalau buat kuih keria mesti nak guna ubi kayu..tak mau keledek

    ReplyDelete
  17. Assalam hainom,
    akak pun suuuukaaaaaaaaaaa keledek ni tau3
    lembut n manis kan3
    tak yah kunyah...telan sajork
    dasar pemalas kekdahnya he3

    ReplyDelete
  18. Makan panas-panas, mesti sedap, wangi dan berdentum rasanya kan Okje ?

    ReplyDelete
  19. Masa kecik puas makan keledek????tahun bila Okje ni lahir ye??curiga pulak makcik membaca nya...nak petua awet muda ...:p

    ReplyDelete
  20. Salam. Hee saya pun sudah lama tidak mamam keledek jepun.

    ReplyDelete
  21. samalah kita . klu dah nama ubi tak kiralah keladi ke , keledek ke , ubi kayu ke , dah puas menghadap hampir setiap hari termasuk wak pisang ... tapi masih rindu juga sbb kat sini kekadang je beli . maklumlah bkn saya yg pi pasar ...

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah
    sesekali kmbli ke zaman jepun ok jugakn...
    mkn ubi jepun

    ReplyDelete
  23. ni pekena dengan gula sodap ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weyh....dah manis merdu rasa dia...kang kencing manis pulak dik oiii hihi...

      Delete
  24. awal plak cuti kan okje...utk certain2 negeri kot...kat putrjaya ni sekolah lagi...tapi arini ade merentas desa....dok kat putrajaya celah mane nak rentas desa....rentas umah org jek laa kakakaakakaka...

    menarik gak keledek bakar...cicah ngan gula....lieya dulu mase peknen dayyan ngidam nak makan kelekek manis bakar...mujur kat jusco mmg ade jual....

    ReplyDelete
  25. Pernah beli jugak..tapi rebus.
    Masa beli hari tu..ada perasaan tamak haloba sbb geram tgk keledek tu..last2 kembung jugak perut nak abih kan....

    ReplyDelete
  26. Kegemaran papa n juga ni Okje.. tapi kalau saya beli saya rebus je. Haha.sebabnya mudah. Lepas tu letak je bg ank beranak makan. Keledek apa entah tapi bukan jepun rasanya yang saya beli tu. Tak kisah asalka habis orang dalam rumah ni makan. Kalau x abis, ada alasan tak nak buat lagi lepas tu.

    ReplyDelete
  27. mesti rasa manis kan...noe pun suka

    ReplyDelete
  28. tu dia
    sedapnya
    mesti manis kan
    ohhhh bakar dlm oven ye
    suhu 200
    bleh cuba

    ReplyDelete
  29. Lama rasanya tak makan keledek bakar ... hmm .... ngidam lak .. haishhh ..

    ReplyDelete
  30. keledek bakar? tak pernah jumpa lagi tak pernah makan.

    tapi kalau yang warna ungu tu suka lah

    ReplyDelete
  31. tapi kenapa nama keledek jepun?

    ReplyDelete
  32. eija xpnh cuba lagi keledek bkr... tapi eija mmg suke keledek... selalu mkn yg rebus je.. sedap.. maniss :)

    ReplyDelete
  33. Memang sedap sweet potato ni kak. Saya selalu steam. Kekadang goreng. Manis sangat.

    ReplyDelete
  34. kalau ke CH banyak la keledek ni dorg jual tepi2 jalan

    ReplyDelete
  35. Aah..memang seram tengok objek macam rentung tu. Saya rase macam x pernah try.

    ReplyDelete
  36. Keledek ni mahal kan OKje... kalau campur untuk bubur caca pun sodappp

    ReplyDelete
  37. ooo boleh bako ye, kenapa tak tahu ye
    nak try jugalah lepas ni, kot sedap ke
    kenyang juga nnt, klau tak sedap
    kenyang perut tong sampahlah jawabnya

    ReplyDelete