Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 25 March 2015

Katanya Jilapah......

Salam Rabu.....

Hari ni mak free sampai ke petang ye. Yang sorang ada kelas tambahan, yang sorang ada kokurikulum. So hari ni, tengahari mak boleh 'Sleeping Beauty' kekdahnya haha...... So kena cepat cepat siapkan entri, kejap lagi mak nak pergi cari buku latihan Sains si Angry Bird. Cikgu tuition dah tanya.

Nampaknya April dah menghampiri.......
Semakin dilemalah Pak Jilap tu......Jangan April fool sudah! hihi.....Untuk membuat sesuatu keputusan itu bukan mudah. Apatah lagi nak berhenti dari tempat yang dah berbelas tahun kita bekerja. Dengan gaji di tempat baru yang berkurangan. Dengan nak tampung perbelanjaan yang dah tetap setiap bulan. Dengan bini yang asyik nak beli Instant Shawl tak habis habis hihi....Ye, memang sesuatu yang sangat sukar untuk membuat keputusan bagi seorang ketua keluarga macam Pak Jilap tu. Orang faham, bang.....


Banyak kali dia mintak kepastian mak. Dengan harapan apa juga yang akan berlaku selepas dia berhijrah ke tempat baru nanti, jangan persalahkan diri dia sorang. Abang risau kalau awak tak berapa nak setuju......... ( Of course le kata ganti nama mak dah di tukar hihi..... kang terkejut pulak korang baca, manalah tahu Pak Jilap panggil mak baby uchuuk ke haha....).


Jawapan mak senang jer......
Keputusan abang adalah yang terbaik. Yakinlah dengan keputusan yang telah kita pilih, Insyaallah, selagi ada kurma dalam rumah, selagi tulah kita takkan lapar...... Alahhhh bang, kalau tak cukup makan nanti, pucuk kan banyak....... sambar jerlah dengan lidah kita yang panjang ni hihi....... Katanya Jilapah .......hihi....
 

32 comments:

  1. Salam hainom.
    Aku reti opo program april mu ..
    Anak ku sheila pun ngingetkay ku psl neng dino april fool. Kan neng entri mu thn lps aku enek ngomong dino mu cepak bnget karo dino anak ku kuwi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..... ojo kelalen ndoa key ku jugak yor

      Delete
  2. InshaAllah Hainom... Allah jua yg Maha Kaya dan Pemberi Rezeki.. Allah akan mencukupi utk setiap hambanya..

    P/s kalau tak cukup pucuk kat rumah hainom tu.. datang lah rumah CH.. byk pucuk2 muda disini hehehe ... jgn mareeee ye.. gurau ajer yer mak jilap..

    ReplyDelete
  3. masih dilema ker...?
    In shaa Allah ada jlnnya..

    ReplyDelete
  4. faham dilema pak jilap ditambah dengan anak-anak yang maish bersekolah
    dia sendiri memikul tanggungjawab besar sebagai ketua keluarga
    rezeki ALLAH ada di mana-mana, kena yakin aje
    usah terlalu runsing, nanti lagi sakit
    insya ALLAH dipermudahkan nanti =)

    ReplyDelete
  5. mesti suami okje jugak dah buat solat istikharah kan...buat banyak kali pun tak pe,,yakin la dengan keputusan sendiri dan sokongan dari isteri tercinta..

    ReplyDelete
  6. Bila dlm dilema istikharah adalah jalan terbaik dinda. Bila petunjuk sudah diberi tawakkal. Insya-Allah apa yg diberi itu pasti ada cahaya indah dihujungnya. Jgn takut sebab kita dah berusaha dan ada DIA sebagai pelindung.

    ReplyDelete
  7. insha Allah kak
    perancangan Allah yang terbaik,
    moga dimudahkan segala urusan
    dan dimurahkan rezeki akak sekeluarga..
    aaamin :)

    ReplyDelete
  8. kdg2 kita tak rasa kita mampu..tp kalau kita gagahkan diri,,,tetap mampu hdpinya....

    ReplyDelete
  9. semoga Allah beri yg terbaik! teruskan doa..mohon petunjuk.

    ..ada ke pucuk kat keliling rumah tu???... :D

    ReplyDelete
  10. ' sleeping beauty' ni dalam risau2 pun boleh melawak ya...payah juga duk KL nak cari pucuk hari2 mau gondol pokok...hihii
    Takpelah hainom ..mungkin pilihan suami adalah terbaik ...dari dia terus2an stress dgn kerja skg ni.

    ReplyDelete
  11. Harap sangat program 1Malaysia 1 April nanti tu cuma April Fool je. Tolonglah jadikannya cuma lawak April Fool semata-mata. Risau gak takut harga barangan keperluan harian kita orang biasa-biasa ni naik nanti.

    ReplyDelete
  12. hahahh.....ayat last tu.
    tak cuba tak tahu..kan??

    ReplyDelete
  13. hahahahahahha buat lawak pulak dia. orang tengah susah hati tu hihihihi

    tapi kira paham perasaan akak. sebab kita dalam situasi sama kak. walaupun isteri ni buat mcm heran tak heran. macam redhaaaaa sgt. tapi cuaknya dalam tu tak sape yang tau wuuuuu

    ReplyDelete
  14. alorrrrrrrrrrrrr setakat instant shawl, UApn boleh sponsor geng, konon2nya sbg hadiah k apa..

    ReplyDelete
  15. hehehhehe jawapan akak mmg kerlass... yelah kite kene lah sokong kan, takkan kite tau nk kondem je... katanyer susah senang bersama kan... mana tau ada rezeki yg lebih baik di tempat baru kan

    ReplyDelete
  16. inshaaAllah kak ...
    pasti ade hikmahnye tu dan pasti ade jalannya .. jika kita yakin pada Allah


    nk BW skrg ni pun tak leh sgt ... ai is bz ... huhu

    ReplyDelete
  17. salam kenal jugak....terima kasih sudi datang blog kita yer :D kita dah follow tau :D salam persahabatan :D

    ReplyDelete
  18. Dah nak balik ni. Tp nak singgah sini dulu. Igt apa la yg jilapah sgt tu. All da best.

    ReplyDelete
  19. Moga keputusan yg diambil, adalah yg terbaik, Insya Allah..saya doakan..

    Pak Jilap panggil " darling comey comey" ke?
    hahahaha

    ReplyDelete
  20. inshaAllah... rezeki dari ALLAH ada untuk setiap insan

    Jom Vote blog acik bagi msmw

    ReplyDelete
  21. hahaha mak jilap ni tak habis2 buat lawak.Insyaallah semuanya dah tertulis.rezeki ada dimana2..mak jilap tolong ya kurangkan sikit aktiviti instant shawl tu.hehe..

    ReplyDelete
  22. Jangan risau Nom, mungkin ada hikmah di sebalik perpindahan di tempat baru tu.

    ReplyDelete
  23. Saya doakan yang terbaik utk OKjee sekeluarga...

    ReplyDelete
  24. adakalanya kita berfikir terlalu byk ttg apa yg akan berlaku sedangkan semuanya kita blum pasti lagi mudah atau senang ... jgn mendahului urusan Allah bisa gila nanti buk ... nekad dan terjah je . Insha Allah , akan ada yg baik dihadapan yg kita tak jangkakan ...

    ReplyDelete
  25. InsyaAllah pasti semuanya baik2 je Okje.. benda yg blm dihadapi kita mmg rasa susah tp insyaAllah bila dah lepas tak ada apa2 pun sebenarnya.. kita pasti tahu cara menghadapi keadaan yang bakal dihadapi nnati..

    ReplyDelete
  26. Cool gile jawapan Jilapah. Lidah panjang boleh makan pucuk. Hak hak. Apa nama panggilan tu tu ye? Kot-kot 'Anje' macam dalam Pimaipimaitangtu. Heheh. Ataupun mmg betul Baby Uchuk.

    ReplyDelete
  27. Mak, kita cuma nak tahu kata ganti diri Mak jer... Apa ek PakJilap panggil Mak? Bebeh ek....

    Ni kiranya dah tender resignation ke belum? Ke belum pasti lagi nak tender ke tidak? Dah puas fikirkan OKje, makanya apa yang kuat dikata dalam hati tu ikut ajelah. Isteri mithali jenis tak demand, apa yang gusar. Dah katakan, susah senang bersama, go ahead ajelah BangJilap (erkkk....)

    Doanya semoga selepas ni lebih murah rezeki OKje sekeluarga walaupun PakJilap terpaksa melepaskan kerja yang katanya lebih tinggi gaji tapi berduka aje hatinya...

    ReplyDelete
  28. Assaam okje,
    moga segalany dipermudahkan AMIN

    ReplyDelete
  29. In sha Allah okje. Adalah rezeki tu. Yakin dan banyak2 doa.

    ReplyDelete