Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 19 March 2015

Ilham menjadi Lastik

Salam Khamis korang!

Eh? Dah hari Khamis eh! Ingatkan baru hari Isnin hihi...... Maklumlah mak bercuti panjanggggg.... mih....mih....mih.... Yelah kan, bila dah lama cuti berblog ni, rasa syok pulak. Sampai lupa korang. Nasiblah ada cikwek cikwek yang rindu mak. Tak sempat mak nak kecik hati!.....

Mak bercuti ke mana? ( Tanya sendiri, jawab sendiri.....haha ) Mana ada kemana mana, kan mak dah cakap, mak duk KL jer, jaga kawasan. Pak Jilap kan memanjang tak dapat cuti! So, mak bawak anak dara tengok wayang jer le.  Cerita Cinderella. Best ar cite dia, walaupun dah tau jalan cerita hihi..... Sedih weyh! Macam biasalah mak, dah katanya Neng Yatimah kan hihi.... Duk dalam panggung srot sret srot sret.... Menusuk jiwa betul bila sebelum meninggal, mak Cinderella pesan kat anak dia #have courage and be kind#Cikgu Aneem tolong translatekan maksud dia. BI mak failedlah hihi......

Ingat lagi tak OKje pernah cakap pasal restu dalam entri ni. Ni ha mak nak cerita, sebenarnya Pak Jilap mintak restu mak pak dia nak berhenti kerja. Nak ubah angin katanya. Dah boring dah kat tempat sekarang ni. Dahlah jauh, semua beban kerja di hempuk atas bahu dia. Walaupun kat tempat sekarang ni, gaji OK, tapi dia tak dapat merasai nikmat masa katanya. Pergi gelap, balik gelap. Sampai ada satu masa tu, jatuh air matanya dek terlampau stress kot. Mak pun apa lagi, pantang nampak air mata orang jatuh, dia pun nak jatuhkan air mata jugak hihi.....  Dan lagi, diri tu pun dah semakin kilauan, terasa nak lebih dekat dengan suraulah kot.

Lama sebenarnya dia komplen pasal ni. Tapi tulah, bila umur dah kilauan ni, bukannya senang nak tukar kerja.

Tempat kerja baru yang dekat dengan rumah dah ada, tapi itulah...... gaji memang jauh lebih rendah daripada sekarang. Sepadanlah kot dengan job spek dia.  Alamak!!!! habislah elaun bulanan mak! Nampaknya mak kena pakai bedak sejuk buat sendirilah weyh!....

Yelah, takut kena ketawa dengan orang pulak, selalunya orang berhijrah tempat kerja baru, offer lagi bagus, gaji lebih tinggi tapi ni sebaliknya pulak ek. Bagi pendapat korang pleaseeeee.....

Jenuh Pak Jilap buat istikharah, tak mimpi mimpi. Akhirnya dia dapat ilham, katanyalah hihi...... Yelah tu bang! Kotnya sebab abang dah nak sangat berhenti tak!
Biarlah gaji rendah pun, biarlah graf gaji tu terpaksa menurun. Dia yakin, getah Lastik yang di tarik kebelakang untuk melanting batu, nanti batu akan jauh perginya. Dahsyat tak dahsyat Pak Jilap punya ilham hihi.....

                                        wherebaik                                               
Sebagai isteri penyejuk dan penghibur seluruh jiwanya, OKje akan menyokong apa jua keputusan yang dia akan buat. Memang pada mulanya, mak takut hokay! Macam macam yang ditakutkan. Takut tak cukup. maklumlah kerak dah besar. Kesian kat anak anak jugak yang dah biasa hidup senang. Tapi yang pasti, takut tak dapat cuti masak haha.......

Tapi lama kelamaan OKje rasa redho pulak dengan jalan yang dia akan pilih. Biarlah gaji kecik pun, insyaallah, kalau berkat, maka Allah akan mencukupkan rezeki tu.


28 comments:

  1. tension sangat pak jilap tu sampai gitu jadinya
    dah lama ke dia keja situ OKJE?
    memang tak nafikanlah kalau dah berusia, agak sukar sikit
    tapi percayalah rezeki tu ada di mana-mana
    perlu melangkah baru boleh tahu
    all the best untuk pak jilap

    takpelah pakai bedak sejuk buatan sendiri pun
    OKJE tetap ayu di mata daku
    cehwah...ayat bodek! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah YY 18 tahun .... termasuk bekerja dengan company yang di beli oleh company sekarang ni....Agaknya dah jemu dan bosan pun ye jugak....
      Hehe...agak agaklah nak bodek punnnn

      Delete
  2. alahai sian jgk kalu camtu kan kak.... kalu gaji tinggi mana pun tp kite keje stress n tak seronok camne lah nk teruskan.... takpelah biar pun gaji kurang tp senang dpt cuti, ada masa utk rilex n tak stress...

    nmpaknyer akak kene bt keje sambilan lah, jual2 kuih ke kak... bfast ke... jahit2 baju ke... amacam? ok tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak Dana....part yg nak kena jual kuih tu apa pun OKje tak terer hihi kang rentung memanjang kang camne hihi....Menjahit lagilah, tak minatlah Dana....Entah apa yg OKje minat pun tak tau hihi

      Delete
  3. InshaAllah hainom.. Allah jua pemberi rezeki.. bak kata hainom tu Allah jua yg mencukupi segalanya.. Bila dah kilauan emas ni memang terasa penatnya bekerja.. macam CH jugak.. ehe :)

    ReplyDelete
  4. Sampai tahap menitis air mata tu memang tensen abislah tu okje. Ya lah okje selalu tukar kerja, gaji akan lebih tinggi dr sebelumnya tp ni sebaliknya. Tapi kalau pak jilap dah nekad mungkin boleh teruskan. Mana tahu ada rezeki lain yg datang :)

    ReplyDelete
  5. Makin lama keje mmg makin tension. Pantang pandai buat keje ada je yg nak lepas tgn. Sama la dgn ai ni pun. Tp hubby x bg benti. Maka bertahan je la. Tp ok gak. Kat opis ni ada kawan boleh gelak gelak. Klw kat umah hadap dinding je

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah...rezeki ada dimana2..:)

    ReplyDelete
  7. Salam. Hee kalo pak jilap dah lama kerja mesti dh byk benefit dia kat company skrg ni mak kann? Mana tau dpt VSS pencen goyang kaki saja. Walo apepun sy doakan yg terbaik utk pak jilap dan keluarga semua semua lah. Amin.

    ReplyDelete
  8. Insyaallah walau gaji kecil,hati tenang kurang stress..dpt dekat kan diri dengan Allah..ada tu ganjaran rezeki yg lebih lagi..semoga dipermudahkan buat pak jilap n mak jilap sekeluarga

    ReplyDelete
  9. bedak sejuk pn comey apeee hahaha moga Allah luaskn rezeki Okje sekeluarga

    ReplyDelete
  10. ialah hainom...redha je lah kalau dh pilihan dia nak berenti tu...adalah rezekinya nanti,moga dipermudahkan Allah..boleh banyak masa dgn family ,boleh menghadap muka hainom selalu nanti,tapi jangan tepek bedak sejuk memanjang pulak....hihiii

    ReplyDelete
  11. Oh, begitu kisahnya.... Dalam hidup memanglah kita tak boleh dapat semua yang kita nak. Kena lepaskan mana yang perlu dan redha. Insya Allah, OKje, walaupun gaji lebih kecil mungkin hati PakJilap lebih tenang, lebih murah dengan senyuman dan lebih awet muda. Yalah, kerja pun tak stress macam sekarang. Bila usia meningkat memang selalu terfikir berapa lama lagi kita kena kerja. Penat dah rasanya menghadap kerja dan jadi kuli orang ni. Perubahan gaya hidup tu, kalau terpaksa kenalah kita menyesuaikan diri. Mungkin sekarang makan ikan mahal, akan datang kita makan ikan murah sikit. Tapi insya allah, rezeki anak-anak tu ada. Sikap manusia memang takut pada perubahankan, Okje *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh? Kenapa Kak Ton komen mcm baik jer hari ni? Pelik mak tau......Betul ar kak Ton....pak Jilap mmg dah jemu jadi kuli orang, tp nak buek camno .....kat belakang tu ha ada 4 mulut lagi nak kena suap hihi ..bukan main sikit sikit suapannya hahaha....ketawakan maklah tu!... Nak harapkan mak bukak bisnes kecil kecilan...takut memanjang rentung pulak hihi....

      Tulah....apa apa pun, insyaallah yakinlah dengan rezeki Allah....tak akan keringlah badan mak ni selagi ada kurma dlm rumah...Eh? Nampak mcm tak de kaitan ngan entrikan tapi ustaz habaq cenggitu tau Kak Ton hihi....

      Betul tu Kak Ton.....mak OK jer....tak kisah pun tak makan ikannnnn, pizza boleh jer....Eh?....hihi....

      See...see...hari ni mak tak akan biarkan Kak Ton cakap sesorangkan....

      Delete
    2. Mak, komen kena ikut tajuk *_* Dah hari ni tajuk Mak nampak macam sopan jerk, ofkozlah Kak Ton pun sopan santun pakai kain batik dengan baju kebaya nyonya datang sini mengomen tau!

      Mak ni, kalau Kak Ton sopan jerk Mak mulalah buat perangai nak suruh Kak Ton tunjukkan her true colors yang suka mengumpat tu, nyampahlah macam ni...

      So apa kesudahan cerita AbangJilap ni Mak? Jadi tak jadi ni nak suruh Mak jual kuih rentung depan rumah tu? Mak jangan bimbang, nanti Kak Ton datang jadi pelanggan setia bersamamu ya *_*

      Delete
  12. bca sampai dah.., klu dh itu pilihan in shaaAllah ada jlnnya.. rezeki Allah ni sgt luasnya..
    rezeki anak2 yakin Allah.
    bila hidayah dtg menyapa.. beruntunglh.

    ReplyDelete
  13. Bukan senang nak buat keputusan besar...
    Bila kita yakin dengan rezeki dari Nya, kita akan sentiasa rasa cukup...
    Penuh berkat gitu :)

    Tengok citer Cinderella sampai nangis, cam tak logik pulak BI fail...
    Lain lah saya ni, nasib baik BI kredit jer time SPM... huhuhu

    ReplyDelete
  14. baca pasal pi pagi balik malam ni teringat suami saya dulu yang sampai nak berenti kerja sebab ni..dah la dengan jiran2 pun jarang bertegur sapa,surau pun tak pi sebab bila balik kerja dah masuk isyak..pi mengadu kat atasan last2 dapat naik pangkat,bila naik pangkat tak payah la balik malam dah..sampai jam 5 dah boleh balik..Alhamdulillah...Bini kat rumah pun boleh tambah barang mas..ekekek..dak aih..cuma nak cerita kalau kita sabar dan berani bersuara mungkin pihak atas2 nun boleh paham kot...

    Tapi..kalau dah tetap keputusan nya ..insyaAllah,...lagipun niat disebalik nak berenti tu niat yang baik..ye la..nak luang masa dengan anak bini nak tambah amal ibadat ye tak>>InsyaAllah..akan dipermudah kan..

    ReplyDelete
  15. insha Allah kak moga murah rezki
    dulu saya berenti kerja juga
    memang risau sangat
    tapi kita yakin rezeki di tangan Allah
    pasti ada jalan yang terbaik

    :)

    ReplyDelete
  16. Saya doakan yang terbaik. In shaa Allah..semoga dimurahkan rezeki selalu..aamiin

    ReplyDelete
  17. Semangat ni sy baca sampai habis..
    Ooo mcm tu...
    Pada sy okay la tu jika dekat boleh balik umah makan lunch ke.. Hehe..
    Sy doakan yang terbaik buat keluarga puan ye. Amin..


    Jom singgh2..
    Baju Sweet Muslimah

    Jom join contest..
    Contest Review Aplikasi Android Baju Sweet Muslimah

    ReplyDelete
  18. Saya doakan pilihan yg terbaik dibuat oleh Pak Jilap.....rezeki ada di mana2,Insya Allah....

    ReplyDelete
  19. Sedih plak baca sampai bab menitikkan air mata tu.. lagi syahdu bula OKje pun turut sama menyumbangkan rintik airmata.. huhuu.. jangan risau OKje.. rezeki ada dimana-mana, mungkin gaji permulaan kecik, pasti akan membesar juga.. Nurul pernah mengalaminya.. in shaa Allah..

    ReplyDelete
  20. InsyaAllah, bila hati dah terasa yakin tu, adalah jalan baharu yang bakal menjadikan hidup kita lebih baik, kami semua doakan keluarga Okje... moga apa sahaja nanti, semuanya dimudahkan dan dihadapi bersama dengan baik. saya pernah kenal seorang yang gajinya 5 angka, tapi tak tahulah berapa banyak. dia berhenti dan buat kerja sendiri secara online sambil menjaga anak2, katanya dia lebih tenang walaupun dah tak boleh berbelanja bebas macam dahulu... tpi memang dia gembira dengan kehidupan sekarang.... moga suami Okje pun sama macam orang ni nanti....insyaAllah kegembiraan dan kebahagiaan kita tak sama, tapi bila dapat rasa bahagia tu itulah yang paling tak terkata... kecukupan dan kegembiraan dengan apa yang ada....mana tahu kot di tempat baru lagi banyak peluangnya, gajinya, dan lain2 faedah???

    ReplyDelete
  21. Kalau saya, saya restukan. insyallah.. rezeki Allah ada dimana-mana. Lagipun dah buat solat istikharahkan? walaupun tak dapat ilham, tapi kita akan dibagi rasa naluri yang kuat ke araha mana yang di tunjuk. kalau itu yang boleh buat pak jilap lebih tenang dan tak stress2x. Mungkin rezeki tak lebih tapi jika itu boleh membuatkan pak jilap lebih dekat dengan Allah, bukankah lebih elok... kita pun seronok, sejukjer tengok wajah ahli masjid/surau ni tau. Insyallah... Allah akan permudahkan apa yang susahtu.

    ReplyDelete
  22. memang dasyat ilham pak jilap tu hihihihi

    tapi betoi kak. insyaAllah yakin dengan Dia. mesti akan dicukupkan nanti bila kita ada pasang niat nak lebih masa dengan Dia kan ;)

    ReplyDelete
  23. stress sgt pak jilap hingga menitiskan air mata... OKje tetap aweks mula pkai bedak sejuk hihi :) so suweet

    ReplyDelete