Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 11 September 2015

Udah Legaaaa......

Salam Jumaat korang......

Hari ni mak dah tak seram langsung hokay!!! Udah Legaaaaa. Setakat nilah.....sok bulan 10 sambung seram balik !Macam dah terlepas segala bebanan atas kepala ni ha. Rasa ringan sangat sangat.....

Tau ajelah nak memantau budak 12 tahun yang ambik pekse. Anak bongsu pulak tu. Matangnya lambat. Tengok ajelah maknya, umur dah kilauan pun tak matang matang ekekekeke......Budaknya pulak jenis 'ulat bukulah sangat'. Mak nak kena jadi hammer 24 jam. So bila dah habis pekse cenggini, barulah mak rasa lapang sangat weyh!!

Gitulah anak anak namanya, duduk dalam perut yang sama tapi ragamnya lain lain. Cukup menguji Minda. macam main Chess !

Nasib cuma ada tiga anak jer....... kalau tujuh? Mau seram terhempap mak.......

Bersyukurlah dengan setiap inci yang ada depan mata kita ini katanya.
Terimalah mereka seadanya, kerana anak anak adalah anugerah yang terindah. Kita tak tahu disebalik kekurangan mereka, ada banyak kelebihan hebat yang Allah masih rahsiakan......

Positip tak mak? Positip tak? Positip kann......

Moga berkat Hari Jumaat yang barakah ini Allah memberi rezeki anak buat sahabat sahabat alamaya mak yang masih menanti zuriat sehingga kini. Mungkin boleh tanya pengalaman Cik Sue Qasehnya Rania yang pernah lama juga menanti zuriat tu. Tapi akhirnya Allah makbulkan doanya.....

Beruntunglah mak pak yang ada anak anak yang dah sedia brilliant otak depa,  tak payah bersusah nak pantau beriya, study sikit, dah straight A resultnya. Kagum sangat dengan mommies solehah lagi anggun yang anak anaknya maintain cemerlang macam Kakak Saniah Ibrahim, Knor Tokey Rempeyek, Kanda Zakie Purvit dan mungkin ramai lagi yang mak tak tau. Amalan apalah agaknya yang korang amalkan ek.....

Ohhhhh jangan di tanya Egg Cheese Muffin yang mak kata nak buat pagi ni tu ye......... memang lum buat pun!

Hari ni mak nak celebrate kemerdekaan mak dengan makan Tosey Garing mamak bikin punya.... Lama dah mengidam weyh!


Tosey
Kuah kasi lebih macha!!!




32 comments:

  1. Haha.. yes!!! Ginilah yang sepatutnya.. kena positif... barulah hasilnya menggembirakan.. insyaAllah.. baru 12 tahun, banyak lagi maknya kena seram yer.. haha.. pt3, spm, universiti, bila nak kawin? Bila nk dapat anak? Huhu.. mujur 3 ye, kalau 7 anak agaknya mak dia tak heran pun.. dah biasa je, tiap2 tahun ada anak amik periksa ..

    Takkan celebrate kat mamak tu.. masak la kek sedap2.. hihi.. jgn rentung lg ye.

    ReplyDelete
  2. Kita pun dah merdekaaaa!!!
    Hoyey..
    Mak..teh tarik nyer mana??????

    ReplyDelete
  3. Memang nampak terserlah tau kelegaan yang Mak rasa. Siap sempat 'alter' blog gitu. Tetiba keluar air kiri kanan Mak oi... Hijau jerk tulisan Kak Ton nampak... Eh, ni bukan sebab kena hempapkan nampak gini, memang betulkan dah ubah template? Keh3x....

    Kak Ton tak boleh bayangkan Mak ada anak 7. Kak Ton rasa lagi bersawan penyakit selfie Mak. Stress dengan anak-anak katanya....

    Hari pertama anak habis periksa Mak dah makan luar. Memang confirmlah ni takda buatnya egg cheese muffin ke apa bendanya tu....Saja je nak pekena PakJilap suruh beli tray. Rebus telur ajelah Mak dalam tray tu. Kreatif sikit barulah boleh masuk blog ^_^

    ReplyDelete
  4. aik... apasal mak lak yg nyambut merdeka ngn tosei bkn si anak? hehehhehe

    ReplyDelete
  5. Kakcik tumpang bangga dengan kawan2 yang punya anak2 yang cemerlang dalam pelajaran lagi soleh/solehah. Anak2 kakcik semuanya seadanya sahaja. Syukur bila mereka tidak terjebak dengan gejala2 sosial yang membimbangkan...

    ReplyDelete
  6. Tahniah kepada yang dah berkahwin kemudian dapat Zuriat ya...
    teruja nak makan lempeng ke...hummm sedapnya tu

    ReplyDelete
  7. Allah... usahlah angkat bakul kanda tinggi sangat dinda. Kurang baik sebab bimbang ada riak habis kosong yg kanda dptnya.. Ujian Allah beri tak sama. Belum tentu yg selalunya baik akan baik selamanya. Akan ada masanya Allah bagi ujian... mohon jgn puji-puji ok dinda... takut kanda sebenarnya. Sebagai mama kita tetap sama...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah...selesai UPSR. Nanti nak amik result perasaan seram tu kembali lagi Bersiap sedia lah...hehehe...Sedap plak tgk tosei tu ☺

    Sis, utk mee hoon goreng noxxa tu. Tumis mcm biasa dalam NPC tu. Dah garing suma bahan, terus masuk meehoon. Tak yah rendam² dah, Masuk keras2 tu. Pastikan air cukup. Memang cantik kejadiannya.

    ReplyDelete
  9. Hainom dah lega,kini giliran kakak pulak ...anak ke4 kakak bakal PT3 ni...kakak pun x menaruh harapan sngt,ikut sja keupayaannya.
    Yalah hainom betul kata kakzakie tu,takut mendatangkan riak pulak.Bagi kakak xde apa2 amalan cuma mungkin anak2 nak masa depan yg lebihbaik dri khidupn kami skg.
    Anak bongsu kakak ni pun sama hainom kena kakak jadi hammer selalu ....


    ReplyDelete
  10. Bulan 10 nanti kita pun seram2 sejuk jugak tapi nengok budak tu happy je macam tak ada apa2 pun...

    ReplyDelete
  11. A' ahla, anak ke mak yg merdeja sakan ni? Tu blm keluar result tu, buatnya esok result kuar dpt 5A berderet tu maunya mak merdeka sebulan, ha ha

    ReplyDelete
  12. Memang positip ko tu hainom..
    Redho je lah nanti anak dapat ye tak..
    yang penting mak dah merdeka..
    Dah terlebih merdeka pulak dari anak..
    Beriye lah CH tunggu muffin tu..
    Tak buat rupanya.. Udah bertenggek kat restoran mamak makan tosei ye :)

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah semoga result si bongsu cemerlang kak

    ReplyDelete
  14. Lepas semua ok. Pekena Tosey memang terbaik.

    ReplyDelete
  15. Salam Jumaat buat akak juga, Sedap Tosey. Nak rasa sikit.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah semoga result anak akak cemerlang nanti. amin.

    ReplyDelete
  17. Tahun depan anak sy plat ambik kssr. Maknya dah kecut perut tahun ni

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah lepas doh . berusaha sudah , selebihnya doa dan tawakal . semoga mendapat yg terbaik ... amboi , merdeka sakan dgn tosey tu ...

    ReplyDelete
  19. sempoi je penulisan entry nih.bahhahahhaaa..saya suka baca sorg2 ........akak pon emak yg baik jugak .........selamat menjadi ibu yg baik !Insya-Allah ganjaran menanti di sana ...

    ReplyDelete
  20. lega je kan peksa dah habis..

    ReplyDelete
  21. Nak la jugak tose tuuuu... CM memang takde anak pekse, tapi ada Deeja yang baru 5 tahum, tak tau sempat ke nanti tengok dia pekse upsr ke psra..8 tahun lagi tu. Semoga Allah panjangkan umur kita ya ..aamiin

    ReplyDelete
  22. anak habis exam mak yang lega hehehe...ye lah kan...siapa x risau...kalau boleh nk lihat mereka terus berjaya

    ReplyDelete
  23. anak sulung abam pun ambik upsr thn ni. Alhamdulillah, lps ni x payah lagi pi antar n ambik dia dari kelas tusyen. huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  24. Kak Zai sudah tidak ada anak yg sekolah tinggal satu lg yang menuntut di U. Setiap masa masih lg seram bila fikir tentang anak2. Bila anak tu ada exam, anak yang belum dapat jodoh, anak yg dah kahwin tp belum dapat anak. Macam2 dlm fikiran tp serahkan aje pd Allah. Positive kan fikiran supaya hidup lebih tenang.

    ReplyDelete
  25. dah lega lepas exam..dapat hadiah..dari mak tersayang tahnia

    ReplyDelete
  26. Yes exam dah habis legalah mak jilap..terus sekera nk makan macam2..sedap tu tosei..alaaa nk jugak tgok egg cheese muffinnya

    ReplyDelete
  27. Yey... boleh lompat bintang la ni kan okje... mmg terasa lega la sangat anak dah abis periksa... saya ni anak ujian kecik2 pun saya dah kelam kabut... tah macam mana nanti depa amik peksa besar.. huhuhhu gerun mikir...

    amboi... meleleh ailio kita tgk gmbr tosei kuah lebih okje tu... aduh!!!

    ReplyDelete
  28. amboi siap b mkan tosey.. lenkali ajak la teman.. geng SRT juga.. hihi

    alhamdulillah.. okje.. semuanya saya kongsikan di blog.. itu ikhtiar saya.. selebihnya doa, usaha dan tawakal pada Allah..

    semoga anak okje juga bakal peroleh keputusan cemerlang.. aamiin ..

    ReplyDelete
  29. moga si adik bongsu tu beroleh keputusan cemerlang gemilang aminnnn. dah habis terhempap seram tu boleh la makan kenyang2 ek

    ReplyDelete
  30. Pasni giliran mia lah pula okje ... nak bersedia lebih awal lg ni wlupun ada masa 3 thn lg. Itupun klu upsr masih ada. :D

    ReplyDelete
  31. tulah kan OKje, setiap anak tu ada kelebihan memasing
    baik buruk mereka, tetap zuriat kita
    memang tak bolehlah compare dengan orang lain =)

    apapun harap TLBD dapat result flying colour ye
    bior kasi hilang seram mak dia

    saya lama sangat tak makan tosey...nampak sedap tu

    ReplyDelete