Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 22 October 2015

First time masak Tauchu

Salam Khamis pren.....

Ye......air tangan ibu adalah makanan terbaik yang patut dihadap oleh seluruh keluarga.

Setuju atau tidak?

Memang le setuju bebeno, tapi ada masa sawan malas mak datang, dah nak buat macamana? Hoho....


Ni kejadian 2 hari sudah. First time mak masak Tauchu weyh! Bukan first time mak makan Tauchu ye. Anak anak mungkin first time makan kot! Sebabnya sebelum ni mak memang tak pernah cuba masak Tauchu ni kat rumah. 

Kebetulan ada sebalang Tauchu yang dah lama nak beli dalam esbok tu. Beli Tauchu pun sebab ada satu resepi tu kena guna Tauchu sikit kot. Resepi apa? Jangan ditanya, mak udah lupa! Tulah..... nak gunanya sikit jer, tapi kena beli sebalang, tak ke jadi tukun dalam esbok akhirnya hihi....

So bila member WA cakap depa masak Tauchu hari tu, tetiba mak teringin pulak nak makan. Petang tu jugak mak masak hokey! Tak kira dah ......manusia dalam rumah ni makan ke tidak, janji tekak mak puas hati, sudah! haha...... Nasiblah manusia dalam rumah mak ni toat toat belaka!  Mereka hadap jer apa yang terhidang!

Lepas ni memang menauchu lagilah mak gamaknya. Sempoi banget weyh masaknya!

32 comments:

  1. Lauk kegemaran kami ni okje.. kat rumah kami wajib ada satu botol taucu opah, kot nak masak taucu ikan.. masak ayam pongteh pun boleh letak taucu juga..sedap, budak2 suka masak gitu..okje tak tumbuk ke taucu tu? Nampak sebiji2 tu? Cepatla abis nanti stok taucunya.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tumbuk ke tauchu tu AN? Idaknya mak tahu hihi....
      Tak pe, biar cepat habis tauchu dalam esbok tu, buat sakit mata jer tak habis habis hihi....

      Delete
    2. resepi mak tapah saya ken tumbuk, baru lebih rasa, tak payahla letak banyak-banyak taucunya.. lagipun budak-budak kalau tergigit biji taucu, dorang tak suka, padahal kalau tak tergigit, suka je hirup kauh taucu tu..

      nak habiskan cepat masakkan dengan sayur pun boleh.. macam kangkung, resepi cina tu.. haha

      Delete
  2. Maksudnya menjadik ler tu kak, sebab nampak gaya nya akan di repeat nti... hahaha..OKlah 1st time masak dah menjadik.. kami tak berapa gemar tauchu, so memang jarang makan..selalu dok tgk kengkawan je makan... hihi

    ReplyDelete
  3. kaknoor tngok gmbr hainom mmg dan dan nak masak taucu , perut dh keriuk2 minta diisi.
    selalu2 lah masak hainom ada jugak idea nnt..

    ReplyDelete
  4. CH pun suka masak tauchu ni..
    anak2 suka tapi en suami tak suka pulak..
    tapi tetap juga CH masak utk puas tekak CH dan anak2.. hahha
    en suami kita masakan asam pedas utk nya.. itu yg dia suka sangat hehehe
    Kalau CH letak cili hijau hainom.. lagi mabelesssss :D

    ReplyDelete
  5. akak jugak yg tak pernah beli / makan taucu ni..

    ReplyDelete
  6. sedap hingga menjilat jari masak taucu mak ni....sedap wei masak ikan taucu camni ...kite dah lama tak buat...dedulu kalau dapat ikan gelama segor memang kite tauhu kan aje....letak cili padi bebanyak sikit baru terangkat...

    ReplyDelete
  7. kat rumah selalu buat taucu. ikan kembung, ikan tongkol. ..

    ReplyDelete
  8. Msk tauchu kono mkn dgn sambal bel ...okje lalu kita tk pandang dh...

    ReplyDelete
  9. Kakak pun dah lama tak masak ikan taucu ni,anak2 kakak pun suka .Kalau ada semua anak2 sekali hadap je ni .Tapi suami kakak tak suka ,yg dia suka ikan singgang je...hihiii selera orang dah tua !.

    ReplyDelete
  10. ita langsung dok pandai masak n dok rajin pun makan taucu..guane rasa pun x tau..hahahha...macam jakun je

    ReplyDelete
  11. taucu sedap di mkan.
    peberet ciksuami.saya dlu pon lps kwin bru blajaq msk taucu okje.
    first masak termasin la pulak. mana la saya tahu taucu tu masin. bukannya baca sangat pon sblm nk msk. pling suami suka buat taucu ikan tongkol la.

    ReplyDelete
  12. Dah kira lulus macam ni walaupun first time. Sedap masak tauchu rasa masam-masam macam gitu kan :-)

    ReplyDelete
  13. Minggu ni nak masak tauchu jugalah.Dah terliur pula rasanya.

    ReplyDelete
  14. Pandai hanimokje masak. Pertama kali dah menjadi dah.

    ReplyDelete
  15. heheheheh dana sekali pun tak pnh jgk msk ngn taucu lah kak hehehhe... nnt nk try lah jgk...

    ReplyDelete
  16. Suka maoan taucu..tapi tak pernah try masak taucu..tak reti...:)

    ReplyDelete
  17. Apaaa? Tak pernah menauchu..pelik ha ha..
    Err..tapi baca komen kengkawan tu ramai gak yang tak pernah menauchu kan. Oraitlah ada geng. Bila-bila esok kalau rajin, cuba masak mihun goreng buh tauchu..sedap tau..

    ReplyDelete
  18. Malas nak beritahu kita tak pernah masak taucu! Errkkk...oppps!

    Kita pun suka lauk masak taucu macam ni tapi biasalah, sebab tak pernah buat sendiri makanya dah lama tak merasa!

    ReplyDelete
  19. Alahai... Walaupun dah tengah malam, tengok gambar tu pun boleh meleleh ayor lior sey...
    Bikin panas jer... hehe

    ReplyDelete
  20. Malu nak habaq sy pun tak pernah masak tauchu.tp dok mkn kt kedai sedap pulak masak taucu ni kan..bola nrah nk cuba buat.yg namanya tauchu pun tak pernah beli..lg sedih.hahaha

    ReplyDelete
  21. Sanat hebat kelihatannya masakan hainom Okj..oo ya Umi Alya sibuk sangat kan ..tak update blog dah dia

    ReplyDelete
  22. mesti sedap Mak masak...tengok gambor dah tau..hahaah

    ReplyDelete
  23. Saedap ni kak. Lauk feveret saya, suami ngan anak2. Kalau masak ni memang berselera makan. Selalu gak buat masak taucu. Taucu ngan bawang tu kasi lebih sket. Haishhh...nak masak taucu lah ☺

    ReplyDelete
  24. Kita tak minat sangat tauchu. Tapi sebab Cik Abang kita suka, kena la masak...huhu

    ReplyDelete
  25. masak taucu lah plak kerap saya masak
    mudah pun mudah...hehe
    lagilah kalau time maleh tu...taucu lah ko jawabnya

    ReplyDelete
  26. Samalah kita okje tak pernah beli dan tak pernah masak taucu ... hehe

    ReplyDelete
  27. Samalah kita okje tak pernah beli dan tak pernah masak taucu ... hehe

    ReplyDelete
  28. Cikgu Etuza, 24/10 sy berada di kg, knduri kawin, oh ya sbb2 utama x update, terlupa ada blog, hi3..

    Masak taucu, feveret kita juga..

    ReplyDelete