Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 3 March 2016

5 Things I Hate Most

Salam Khamis......


Jenuhlah memikir dari semalam, apalah aku nak tulis dalam entri  5 Things I Hate Most ni. Namanya pun manusia kan, haruslah ada benda yang kita tak suka, menyampah, benci. Tapi benci benci pun, kita tetap kena hadap jugak.....lumrahlah kan!

Mak di tag oleh si Dana, mama Ayyan yang pandai menjahit manik dan rajin memasak. Hari hari dia duk post menu dekat Fb you...... Menu simple tapi yang penting rajin masak! I loike! mak je yang malas hihi......

Sorang lagi yang ngetag mak, si Kak Ton, Mummydearie yang sampai sekarang menyorokkan diri macam Puteri Gunung Ledanglah sangat. Jangan perasan ek! Puteri Gunung Ledang kalau menyamar jadi hape? Malaslah nak cakap..... Nyampah tau kita!!

Meh le mak nak share 5 perkara yang mak benci sampai sawan kekadang tu tau haha..  

1) Masak
Walaupun benci, tapi benda nilah yang mak kena hadap hari hari. Nak buat macamana? Dah tanggungjawab sebagai mak katanya. Kalau dah malas masak sangat, kita beli ajelah. Kita tolong orang melayu memajukan bisnesnya. Kalau bukan kita sapa lagi kan? Hihi.... Pak Jilapah silalah sediakan duitnya ye hihi......

2) Jaga budak
Ohhhhh.......janganlah nak suruh mak jadi babysitter. Kang ada yang kena dera kang. Tak pasal pasal mak masuk surat kabo weyh! Haha ....... Mak memang malas kalau bab jaga menjaga ni. Jaga Pak Jilapah je I on hihi.... Agaknya mak ni bukan jenis yang penyabar kot.  Layan layan gitu bolehlah. Nak kena mengasuh sepanjang  hari, memang sorry sangat!

3) Orang bawak kereta slow
Dah katanya mak bukan penyabarkan.....mestilah tak suka orang terkial kial bawak kereta atas jalan raya. Dahlah lambat, bawak lane kanan pulak tu! Pergh!!! Sakit hati weyh....Jangan terkejut pulak tetiba Ferari mak potong kiri hihi....

4) Tak suka berhutang dan tak suka memberi hutang
Berhutang kat sini maksudnya dengan individulah ye, bukan dengan bank. Kalau tak berhutang dengan bank macamanalah kita nak berumah dan nak berkereta. Ye dak?
Konsep mak senang, kalau tak mampu buat cara tak mampu.  Pakai seadanya. Nak buat apa menyusahkan orang lain. Hidup bergaya tapi hutang tak bayar. Sia sialah hidup kena sumpah dengan orang  huhu...

5) Suka marah tak tentu pasal.
Tetiba nak marah. Marah disini bukanlah marah menjerit jerit tu, tapi lebih kepada muka serious, cakap walaupun perlahan, tapi marah tu sampai terus ke hati. Alah ....marah laki kat binilah senang cerita hihi...... Hish....walau pun marah marah sayang gitu, tapi mak tetap nyampah tau !! Taulah mungkin dia tengah stress ke, ada problem kat ofis ke, tapi janganlah nak marah orang tetiba. Majuk sebulan kang baru tau hihi.....

Dahlah weyh.......
Sebab 5 perkara nilah mak dah kesiangan memublish entri hari ni tau! Kalau 10 perkara harus esok malam baru mak dapat publishnya tau. Huh....

Nak tag orang pun tak sempat tau. Mak tag semualah ek.....

19 comments:

  1. Mak, nak hantar anak-anak tolong jagakan sehari. Kak Ton nak pi shopping sehari jerk. Bolehlah Mak eh... Mak kata nak jumpa Kak Ton sangat!

    Okeylah, kita faham semua kebencian Mak. Tapi rasanya kalau ada masa tak masak hari, boleh tambah lagi lima kot!

    ReplyDelete
  2. Baru tau hainom suka bawak kereta laju ya....perghh merempit ke?
    Part jaga budak tu,akak taklah benci tapi tak pandai nak jaga anak orglain kecuali anak sendiri....

    ReplyDelete
  3. Nom...jiwa kita sama kak Zai pun benci kelima2 yg anom catitkan. Cuma bab bawa kereta tu kuranglah lajunya sbb umur pun dah meningkat senja.

    ReplyDelete
  4. semua tu kita pun x suka.. tp tulah terpaksa..
    & masak tu..kalau tak suka jd x sedap.. jd kena buat2 suka.

    ReplyDelete
  5. Kakcik pun ada kena tag...tapi ya ampunnnnnn... tersangatlah lemaunya hendak buat...

    ReplyDelete
  6. lima atas tu semua kita mencik!
    sejiwa lah pula.hihi

    ReplyDelete
  7. Terasa ni Mak..kita bawak kereta slow :D :D

    ReplyDelete
  8. setuju... tp tang mls msk ngn tang mls jaga bdk tuh mmg over hahaha...
    nsb baik elok je akak msk hari2 kt umah tu, takde lah yg sampai cirit kn

    ReplyDelete
  9. Akukan mak ada gak mls masak, tp mmg kena gak masak, tapi tang lipat baju, tu mmg tak suka, tak suka, eii aa, gitew..sa ggup amik baju dr bakul, wakaka..
    Tapi aku suka jaga budak, sbb tu dr ank dara smp dh nk jadi nenek ni aku bole lagi ngajo tadika, kira aku winlah dr ko mak.
    Aku ok je kalu laki aku bwk slow, kecuali kalo aku rasa nk terkucil..

    ReplyDelete
  10. Adoi. Letih batu jemala patik kalau ada hwork camni tau. Antara perkara yg sy x suka ialah org hon kete dr belakang. Oi rasa nak turun tampo je.

    ReplyDelete
  11. aiseh Mak, mesti mak benci kat saya yang suka bawak keter slow macam siput ni..haha

    ReplyDelete
  12. salam hainom .
    podola no 3 .. nyong pun tension angger ono wong ngowo kreto liri banget neng ngarep ..
    tp kito harus alon2 angger ngowo kreto kan

    ReplyDelete
  13. No 2 tu kita serupa okje. Suka budak2 tapi kalau bab jaga2 tu agak kurang sedikit kesabaran. Hehe

    ReplyDelete
  14. No. 5.. SUKA MARAH TAK TENTU PASAL tu pun CH menci sangatttt huhuhu..
    kekadang keluar juga air mata sedih sangat..
    kenapa lah kita yg jadi mangsa kena marah pulak kan..
    Suka2 nak marah-marah kan kan kan Nom..

    P/s Nom.. smlm CH sesat.. nak tahu CH SESAT dimana.. jom baca.. boleh lah gelakkan secara berjemaah hahahha.. macam kak zakie :)

    ReplyDelete
  15. Peluh peluh masak boom tido baik tak payah masak sindiran pulak, lagi tak suka kan haha.. amboi Ho nak jadi formula 1 ni slow nyek nyek tak mau memang geram kan..

    ReplyDelete
  16. amboi no 1 jo 2 je dh tak suka..cmna ni nk dpt byk pahala..masak ni best apa.hahaha..bab jaga budak tu cucu2 nti memang mak jilap tak mahulah ye nak jaga..jaga kejap takpe kot..klu nk mengasuh sepankang hari tu memang penat.nak2 dh kilauan ni kan..jaga pak jilap je la ekk.hehe

    ReplyDelete
  17. nak buat cemana ekk.
    nak nama nyer bonda, kena ler buat perkara yg kita x suka.
    hu hu hu especially lipat baju ~ tidaaaaaakkkk! histeria sekejap.

    ReplyDelete