Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 10 May 2016

Nafsu nak beraya....

Salam Selasa......

Serious ..... tak de modal nak merapu hari ni weyh! Dari tadi mak duk merenung laptop ni. Sudahnya dah pukul 10. Ni sebenarnya dah time mak masak ni tau. Macam tak sempat jer nak masakkkkk, marilah kita membeli hihi.....

Korang dah siap soping baju Raya ke? Yelah..... mak tanya ni bukan apa, Lieya Latiff dah siap soping dah, baju Melayu, baju Kurung pun dah siap tempah, tunggu nak ambik je lagi, Mak Garam pulak dah survey survey bekas kuih Raya, dah tak sabo nak mendeko le tu....

Mak jugak yang pegun kejung gini gamaknya! Hihi....

Serious weyh..... sejak dah menjangkau kilauan emas permata ni, nafsu mak nak beraya dah kurang dah weyh. Pening nak beraya lagi ada hihi...... Nak masak, nak buat kuih Raya, ohhhh banyaknya benda nak kena buat.....

Agaknya sebab mereka semua ni dah besar panjang kot......


Kurang dah nafsu nak bersoping macam dulu dulu. Zaman masa anak anak kecik. Tapi nafsu mengukur jalan dengan nafsu makan hujung minggu tetap win haha.... Kalau dulu gigih siapkan baju Kurung, baju Melayu untuk anak anak dan bapak anak khas untuk Raya pertama, baju Raya kedua,   lain, baju untuk jalan jalan, lain. Pendik kata meriahlah dengan baju baru budak budak ni kalau nak Raya tu........


Tapi semuanya dah berlalu...... Dulu lain sekarang lain.
Yang kecik dah semakin besar, yang muda dah hampir tua..... Nafsu pun tak seganas dulu, maksud mak nafsu menyopinglah ye hihi....... Gitulah pusingan hidup kan......


Yang bongsu pun dah pandai nak melawa sekarang  ni, dah boleh terima kenyataan perubahan yang dia semakin remaja....

Moga sampailah umur ibu dan ayah untuk melihat korang berkeluarga.....

38 comments:

  1. bagus tu mak kalau shopping awal, nnti ramadhan kita beribadah je, takyah ingat nak shopping lg, itu kata ustaz yang ceramah dekat opis hari tu la.

    kite ni masih semangat nak menyopping, maklumlah anak kecik2 lagi, walaupun mak nyer nih dah menjangkau kilauan emas jugak hahah...

    InshaAllah mak..moga panjang umur mak untuk lihat anak2 berkeluarga, itu juga impian saya, moga sempat menimang cucu eh eh..

    Saya ni anak ke 3 dalam adik-beradik, tpi selalu kena buli disuruh masak, hehehe.. menjawab soklan mak kat entri saya tu

    ReplyDelete
  2. nieyl belum lagi shopping..tgh memilih lagi tema...huhu...

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya raya pun dah tak berapa meriah macam kita dulu-dulu, Mak. Anak-anak saya baju jalan-jalan dah siap. Tinggal nak cari kasut dan seluar jeans si Bubbly Abang. Kali ni tema bebaslah macam selalu, takdanya nak sedondon di pagi raya dan paknya tak suka berbaju Melayu, tak akan nak cari pasal di pagi rayakan!

    Kak Ton macam biasalah, takda bernafsu dah shopping-shopping raya ni. Kak Ton shopping hari-hari biasa jerk ^_^ Pakailah apa yang ada ~_^

    Tapikan Kak Ton macam rasa nak buat sendiri kuih raya tahun nilah, Mak. Dah tiap-tiap tahun Kak Ton order kuih raya, tak habis dan Kak Ton makan sendiri, apa keskan! Lebih baik buat. Nak berguru dengan internet guru sekarang nih!

    ReplyDelete
  4. cantik&kacak depa noh ...hihi
    kat jakel,tgh buat sale tu tiap2 hari sabtu@ahad

    ReplyDelete
  5. Alahaii.. dah besar2 dah semua anak2 yer.
    sonok jugak anak dah besar2 nih. boleh geng dengan mak kekdahnye.

    Zura pon sama OKjer. mood nak raya dah kurang.
    semua lebihkan kepada anak2 jer.
    biar dorang rasa kemeriahan raya pulak.
    kita nih alakadar sudah lah. heheehhehe

    ReplyDelete
  6. senang nye hang mak sume dah beso2 cam kite ni ada pulak terselit yg kocik seketul lagi...kikiki...kite memang suka buat persiapan awal...ni pon dah kire lambat gak sebenau nye sebab tak sampai sebulan je lagi bulan romadhon...wah! hensem anak bujang hang mak...tak lama lagi dapat menantu le gamaknye ek...kuikuikui

    ReplyDelete
  7. bab baju raya , saya sejak beberapa tahun lepas memng dah hilang nafsu bab itu..tahun ni pun tak rasa nak beli baju raya sebab baju tahun lepas memang pakai sekali je..ada yang dapat hadiah dari onlineshop2 yang saya review juga pun belum di pakai.jadi tahun ni beli untuk suami dan anak je la...lebih teruja nak buat kuih raya je..hehehe

    ReplyDelete
  8. Ingatkan hero hindustan mana tau tak Nom..
    Hensem anak bujang ko tu Nom..
    Kenan ahkak nak buat menantu hahahhaha.

    emmm CH ni pun belum lagi menyiapkan pakaian raya anak2 Nom..
    Tambah mereka kecik lagi kan..
    Mak nya dah kilauan emas kihkihkih..
    Jadi semangat raya bebudak tu ada lah lagi..
    Yang sulong tu dah menginjak remaja .. lagi lah nak ikut fesyen nya..
    Ada gak tu hari menyoping kat JAKEL utk beli kain utk buat baju raya...
    Itu pun utk raya pertama baru..
    Rasa CH nak settlekan sebelum ramadhan ni senangkan Nom..

    Hang senang Nom..
    anak2 dah besau belako bak kata orang Melako..
    Bulih uruskan diri sendiri kan..

    ReplyDelete
  9. Sama gak mcm SB..mcm tak larat da nak raya cina ke apa..penat. kalau boleh time raya nak gi serbu rumah orang saja laah

    ReplyDelete
  10. Ko kan mak, cerita pasai raya, puasa belum lagi..

    Anak2 ko ensem dan comey2 la mak, kita berbesan nak? Heh heh.

    ReplyDelete
  11. Ko kan mak, cerita pasai raya, puasa belum lagi..

    Anak2 ko ensem dan comey2 la mak, kita berbesan nak? Heh heh.

    ReplyDelete
  12. insyaAllah sempat mak tengok diorg dewasa dan berkeluarga nanti.

    ReplyDelete
  13. Knor tak mo beli baju lahhh ini taunnn..ini taun mau jln2..hih
    Anak2 semkin hensem n lawa tu..boleh wat menantu

    ReplyDelete
  14. masing2 dh beso panjang... lain skit napsu nk raya kot... tp nnti depa dh ada fmaily... msti napsu tu kembali semula

    ReplyDelete
  15. Lebih kuranglah dinda. Bab raya ni kanda pun tak adanya nak shopping apa. Tapi baju raya buat mereka semua dah siap kanda jahit tau. Bayangkan sorang 4 pasang kalau buat dari awal letih. Jadi sekarang semua dah siap. Jahit pelan-pelan.

    ReplyDelete
  16. Siqah tak ada buat preparation raya lagi. Biasa mesti last minute belaka. Bila last2 baru semangat nak membeli. Hihi. Insyallah, dipanjangkan umur mak melihat anak-anak dewasa dan b'keluarga kelak :)

    ReplyDelete
  17. Bila anak-anak dah besar slow sikit mod raya. Tak apa, nanti lepas ni giliran akak pula shopping raya.

    ReplyDelete
  18. Dah besar anak-anak akak. Lepas ni boleh merancang menambah keluarga pula. Mod araya belum sampai lagi. Bla dah samapi tak toleh belakang dah.

    ReplyDelete
  19. yg bongsu tu mmg pakai spek eh kak?

    ReplyDelete
  20. Baju raya tahun ni dah saya siapkan..dari Mak, bapak dan anak2...semuanya pink :)

    ReplyDelete
  21. kaknoor tengok anak lelaki anom macam film star lah dari hindustan hee betul ni kaknoor cakap,dan smua anak2 anom tomey2 macam mama nya jugak
    kemana tumpahnya kuah kan kalau tak kemuka hehee
    kaknoor dah siap baju raya utk tahun ni dan dah pakai pun utk dtg ke UK ni hahaa

    ReplyDelete
  22. Salam , nia baru je tempah kain untuk dipakai raya , nia suka mix and match je . Selalu mmg persiapan awal or tempah awal baju raya sebab tak suka sesak org rmai bila shopping last - last .... Tapi tahun nie rasa mcm nia dan keluarga tak ada mood nak raya sebab tahun nie , pertama kali raya tanpa ayah . =,( ...

    Insyaallah , mak akan dapt tengok anak-anak mak membesar dan berkeluarga nanti . Amin .

    ReplyDelete
  23. Handsome anak bujang anom kuikui...
    Anak2 kak Zai dah besar dan bekerja masing2 beli sendiri.
    Internet mcm siput tu yg malas buat n3.

    ReplyDelete
  24. Syoknya bila ank2 dah meningkat dewasa..smua urus sendiri kot..beli pilih dn tempah bju..nur pun belum shopping lg..suka shopping last2 minit hahaha

    ReplyDelete
  25. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete

  26. Insyaallah Mak sempat tgk depa berkeluarga... amin. Hehehe aina pun tak buat apa persediaan raya. Tapi kalau boleh nak settle before puasa. Maklong laaa usia yg tak berapa nak veteran ni letih jugak kalau nak ukur Jalan TAR masa puasa puasa nanti. Tak larat merempuh dan di rempuh... Huhuhu. =D Mungkin lagi seronok duduk rumah buat cornflakes madu.. hikss

    ReplyDelete
  27. ye lah, bila dah umur meningkat naik ni, nafsu nak beraya dah kurang
    lebihkan anak2 pulak...mak kenalah beralah
    saya pun belum start shopping apa pun lagi nih, hujung bulan ni kot kalau ada rezeki.

    #anak bongsu tu, sebijik muka akak lah.

    ReplyDelete
  28. Masa anak2 kecil2 dulu bila bershoping baju raya, biasanya kita ibu bapa yang pilih dan tentukan warna dan fesyennya...anak2 tau pakai jer....

    Tapi bila mereka dah meningkat remaja, selalunya pilihan dan cita rasa ditangan mereka, dah besarkan...

    Sebab tu kemeriahan bershoping utk pakaian raya tu kurang dirasai dah seperti dulu2...

    ReplyDelete
  29. Nafsu nk beraya memang sangat best...
    Sharing sngat menarik...

    ReplyDelete
  30. kain nak tempah dah ada tinggal nak nganto je lagi dekat tailor tu. dah booking dah hihihi. yg lain2 suruh abi uwais je beli kan kot. kita tengah dalam pantang time pose tu nanti. lagi beberapa hari nak raya baruuuu habis pantang

    ReplyDelete
  31. tak berapa ada nafsu nak raya..kelengkapan anak-anak dah beres..tapi untuk diri malas nak fikir..raya sekarang dah tak best macam dulu2..

    ReplyDelete
  32. dlm mood panggil nafsu mai oii mai, anak kecik-kecik ni nk tak nk kna siap semua sblm Ramadhan lah.. puasa nanti dok umah diam2 sambil berdoa moga2 suami tak beraya kt laut thn ni, aminnn :)

    ReplyDelete
  33. Betul la time anak kecik2 ni la kan kita semangat nak arrange semua..dr baju melayu baju kurung smp baju jalan2..dh besar2 pndai depa pilih sendiri..kita pun tak payah susah2..lg senang mak bagi je duit..depa pi beli baju raya sendiri.haha..

    Memang sgt bergaya anak mak jilap..si bongsu tu kemain lg gaya shawlnya tu.hehe

    ReplyDelete
  34. hensem anak teruna ko kak hahahha ;p
    ehem heem

    ReplyDelete
  35. Besar dah anak dara dgn anak teruna ok je yer.. hmm.. nampak sgtlah umur kita dah makin meningkatkan.. nafsu nak berayapun tak berapa nak hado nih..

    ReplyDelete
  36. aida pun da siap.
    tapi tu la, x dpt nak citer kat blog.
    mr.asben tak luluskan bercerita pasal baju la itu la ini la.
    huh sedih!

    ReplyDelete