Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 20 June 2016

Raya punya pasal

Salam 15 Ramadhan.....

Kemana korang semalam?  Soping keperluan Raya lagi ke ? Wah ...... nak Raya sakan nampaknya tu. Fahamnya mak..... selagi tak Raya mesti ada jer barang yang kita nak cari ek! Maklumlah memasing nak nampak vouge dipagi Raya hihi.... Nak hantar gambar dalam grup Whatapps ler tu. Eleh....macam mak tak tau!

Mak berjalan jugak sepanjang weekend dua hari lepas, pergi Nilai 3lah, pergi IOI Mall lah. Motif asalnya nak cari kasut anak dara, dengan nak cari benang warna kelabu. Memang dasat!!! Benang warna kelabu tidak ada dijual disana! Tapi malangnya mak dah tersauk barang lain pulak haha...... Nak beli bahan buat biskut pun tak sempat tau!

Jadinya, terpaksalah beli pagi ni. Jangan kata mak tak buat biskut Raya pulak yek hihi..... Agak agaklah weyh. Dahlah hari hari duk terbongkang atas sofa. Lagi mau malas buat biskut! Maka, mak pun decide untuk buatlah jugak barang 5 - 6 biji tong biskut Raya dapat lepas bagi mak sana dengan mak sini, jadiklah.... Tambahlah sikit dengan kuih beli.

Dah, korang tak payah nak komen pulak, bagilah kita setong mak, mak tak nak baca tu semua. Eleh, malas nak cari idea nak komen ler tu hihi........

Dah, mak nak keluar dulu......
Banyak benda mak nak buat lepas ni. Babai.....


32 comments:

  1. memang betul la...selagi tak raya selagi tu la tak habis menyoping...hihihihi...

    ReplyDelete
  2. Jap nnt aku dtg blk, ni tgh kelas, tapi aku sibuk gak nk jenguk ko mak

    ReplyDelete
  3. Jap nnt aku dtg blk, ni tgh kelas, tapi aku sibuk gak nk jenguk ko mak

    ReplyDelete
  4. Hahhaha..
    Lebih kurang CH jugak ye Nom..
    2 hari ini masih lagi dok lenjan menyoping lagi..
    Banyak benor rasa nya tak dibeli hihihi..
    Cepat2 lah umum kan raya tu..
    Boleh berhenti menyoping kihkihkih..

    Kira rajin ko buat kuih tu Nom..
    CH tahun ini tak buat pun..
    Beli kuih pun mana anak suka makan jer..
    Siap gertak lagi..
    Kena habiskan..
    Kalau tak habis mama tak nak belikan lagi..
    Hahhaha tengok 2 hari dah habis kuih tu..
    Tak payah lah hidangkan kat orang..
    Hidang kat anak sendiri jer lah..
    hihihihi..

    ReplyDelete
  5. Tak kemana okje. Last shopping minggu depanlah rasanya sbb hari tu kan dah beli awal2.

    Wah bukan main semangat buat biskut raya 5 6 tong ... moga berjayalah lah okje .. 😁

    ReplyDelete
  6. kite tak mood nk tulis blog...mls bulan posa ni ... pastu hp langsung tak mo on camera .. mls ...smlm pi rumah mentua berbuka mkn sedap tp cam biasa kita jd tukang masak dan bantu mak mentua ..anak dara dia semua ...hmm dtg time berbuka ... so sila basuh pinggan ai nak melengkar kat sofa kah kah kah

    ReplyDelete
  7. amboi mak...jauhnye cr benang warna kelabu...meh cni mak...rietta ada benang warna kelabu...beskut raya xsempat buat lagi...brg raya alhamdulillah dh siap dah rasanya....hehehe....

    ReplyDelete
  8. Mak nak buat biskut apa tu sampai ber tong tong.? Iols baru nak start mggu ni. Buat sesimple je makk cornflakes maduuuu! Da kawen ni harus la rajin skit. xkan tetamu mai nakk bg biskut kering je. Sogan den. Mggu lps balik jb mak rmh parent aina. Alhamdulillah dapat sahur n berbuka sama. Raya nanti balik kampung husband. Eh sedih pulak rasa raya tanpa mak ayh di sisi first time.! Harap iols tak menangis je nanti.. =P

    ReplyDelete
  9. La saya tak nyempat-nyenpat juga nak buat kuih raya sebab lama tak main playdoh.. semalam turun buat minuman tengok ada bahan skit, tapi tak jadi hehe....amboi ronda sakan HO, tapi menyoping memberi tenaga untuk buat yang lebih bermanfaat apa salahnya kann

    ReplyDelete
  10. Lps 15 ramadhan...baru ada mood nk beraya hihi
    seronoknya dpt shopping2...

    ReplyDelete
  11. amboi jauhnya nak cari benang kelabu sampai ke Nilai...saja je tu sebenarnya nak jalan menyoping benda lain kan...
    Akak takde menyoping2 sangat tahun ni ,ntah lah macam takde rasa nak sambut raya pun .Baju2 anak2 pun tunggu dia orang dah balik baru nak pi membeli ,dah besar2 ni kalau kita yang membeli ada yang tak kena lah ,tak sesuai lah.

    ReplyDelete
  12. Selagi terdaya dan termampu....

    ReplyDelete
  13. hamboi dia kak nom... supink saja kejenye... yeke utk anak dara bkn utk mak dara ke

    thn ni keperluan raya mak nyer udah setel tinggal pak nya ngn aiyan je lum beli lg... sempat kot hehehehe
    ye ke kak nom bt sekut sampai 5-6 jns nih mcm tak caya je

    ReplyDelete
  14. jauh benar pusing2 nak cari benang warna kelabu ye mak, dasat3 ke alasan semata2 tu hehehe..wah rajin tu buat biskut raya, saya memang beli je la nampaknya. soping raya tinggal baju melayu hero2 je yang belum dicari lagi

    ReplyDelete
  15. saya pun shopping baju raya anak, hujung minggu ni mak. tp dekat2 ajelah. tak macam mak jauh beno berjalannya. siap boleh tersauk barang lain tu, bajet besar nampaknya mak ni.

    rajin mak buat kuih. saya tak buat langsung...memborong aje.

    ReplyDelete
  16. Category rajin dinda ni tau. Kanda memang tak buatlah.
    Biar kalau nak buat kanda serah kat anak-anak dara yg nak buat.
    Kalau tak beli ajelah...

    ReplyDelete
  17. Smlm keluar jugak pi jln tar. Nk cr baju ank dara. Tp x de. Penat je pg. End up dapat la beli tudung fabulous colour.

    ReplyDelete
  18. best la hang mak menyoping je kejenye weken tu...nyampah la camni...wawawa T___T
    huntung la rata pak Jilap bawak hang bejalan...kite pi UTC je tau pi bayo saman...taun ni kite hape pon tak buat lagi...kemas rumah pon tak lagi ni...bahan biskut hape pon tarak...cam semangat raya kureng sikit la taun ni...mungkin sebab mak tak berapa sehat pastu kak long pon takde...takpe la pelan2 kayuh tiba raya sok kite raye yelah ek...kuikuikui

    ReplyDelete
  19. Mak aiii, jauhnya ko mencari benang warna kelabu, sampai nguko jalan nilai3 ngan IOI tu, benang tu nak jahit apa plak tu, ke benang kait? Haha..aku kompius gak nih camanelah cari benang sampai nilai3..
    Biskut apalah yang nak dibuatnya tu, alaaa...beli jelah, senang..tak payah nk berpeluh ketiak..

    ReplyDelete
  20. saya tak buat kot biskut raya..leceh..ingat nak buat benda yang senang je..yag sekali masak je..nak buat conggo bar, brownies dan kek sarang semut je..biskut2 tak mau la..penat nak dok lama2 kat dapur..

    ReplyDelete
  21. sana sini orang hapdet kata dah shopping raya, saya ni apa pun tak start lagi...huhu...

    ReplyDelete
  22. Shopping raya takkan abes selagi belum raya.. ahaha

    ReplyDelete
  23. salam hainom ..
    kok kosong waeh entri kiyer ..
    rak ono gambar ..kurang meriah la ..
    opopun .. selamat bershoping royor yor ..
    nyong orong mulo meneh .

    ReplyDelete
  24. saya tak buat biskut tahun ni, beli je 1-2 jenis yg anak2 suka. pastu order kerepek pisang dan kek buah kukus. tahun ni nak elakkan beli benda manis penyebab penyakit. biar tetamu rasa sihat sikit datang rumah saya nanti.

    ReplyDelete
  25. Eleh, kita tak minta pun! Kita cuma nak tanya aje...

    'Kuih raya Mak buat sedap tak?'

    Hehehe ~_^

    Kita malaslah nak buat kuih raya. Semalam kita pergi kat mana ek, kita nampak banyak kuih raya murah-murah aje harga. Nak buat top up kuih raya kalau tak cukup, okey dah tu. Tahun ni kita dah pesan kat Chik tak payah order kuih yang kita biasa beli. Kita malas nak beli tapi last minute nanti tengoklah macamana mood nak letak kuih raya berapa banyak atas meja!

    ReplyDelete
  26. Jemput dtg rmh knor hidang rempeyek jer....kuih baju semua tak da taun ni..

    ReplyDelete
  27. saya pun dah 2 hujung minggu mengukur mall hainom . dari tesco bangi , giant , tesco puchong . tapi tu la , lain yg nak dibeli , lain pula yg terbeli . anak buah lak , kasut tu tak berkenan , kasut ni tak berkenan . sudahnya cari je lah kemudian nanti . ntah kenapa puasa kali ni excited je cari barang raya ... heheheee

    ReplyDelete
  28. sibuk bebenor persiapan raya tu kak... harapnya menjadi lah ya biskut setong dua.. haha... boleh ajak ank dara tu tolong... :)

    ReplyDelete
  29. Lamanya tak ke sini kann aritu HO duk lepak ja rupanya bersiaran jugak ye meriah petsiapan kan gimmick dulu rupanya jadi jugak biskut langsir :)

    ReplyDelete