Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 29 September 2016

Esbok Demam

Salam Khamis......

Esbok mak macam dah nak habis riwayat jer...... 
Dah seminggu jugaklah apa yang beku dalam freezer tu mencair. Pulak tu banyak lagi stok ikan dan daging korban dalam tu weyh! Habislah ......

Nak kata tak sejuk, sejuklah jugak, cuma tak membeku. Ais jadi cair. Malam tadi Chief Engineer dah turun site check apa yang patut. Butang suhu pun dah dipusingkan ke tahap maksimum. Tengok esok pagi macamana katanya..... I, I Chief! Itu jerlah yang boleh dibuatnya pun hihi..... Malangnya tak de perubahan apa apa pun pagi ni Chief!...... Tetap cayor. Memang sah ada problem esbok mak ni.

Korang pernah tak? Kalau betulkan masih berbaloi tak?

Sepanjang minggu ni mak berjuang menahan nafsu membeli hokey! Jenuhlah kerahkan tenaga sendiri menjayakan projek melicinkan stok ni tau! Semalam mak dah mengarabkan daging korban yang ada tu. Tak kira spesis, kambing ke lembu ke. mak rebus je sekali. Nak guna periuk Noxxa macam Yati entah bilalah boleh dapatnya. Bajet tak approve approve!

Gambar pagi ni langsung dari dalam esbok yang demam huh.....
Nasi Harab lebih semalam....


Dapatlah sorang geng mak merasa Nasi Harab air tangan mak. Inilah hikmah esbok demam agaknya! Nak bagi geng sorang lagi.....daging pulak macam tak cukup, nasi macam lebih...

Katanya sedap. Hokey!!! Mak tak makan puji! Eleh.....ye ye je tu. Benda makan ni, kalau orang bagi memang sedap sokmo! Nak nak lagi kalau bendanya sikit, memang sedap tak terkiralah. Ohhhh ....... maafkan mak korang, mak kena letak bukti. Kalau tidak, Kak Ton menjuih juih jer bibir dia kat mak tu.....hahaha .......


Goyang goyang kening sikit Mak Garam kasi Kak Ton berasap asap ...... kehkehkeh......

Seketul tulang kambing ni mak tinggalkan dalam kuah Nasi Harab. Hadap ajelah bibir penuh dengan lemak lepas makan. Terpaksa gosok dengan lemon pulak hihi..... Ni pun langsung dari esbok demam jugak. Nak ambik gambo punya pasal. 

Silalah kecam!...... Dengan mangkuk periuk sekali mak humban dalam esbok malam tadi haha....

Misi melicinkan stok bersambung pulak pagi ni dengan projek memberger. Sudah selamat pun sampai ke destinasinya hihi....... 

Tengahari ni apalah pulak agaknya.....

29 comments:

  1. esbok kosong stress, esbok penuh pon stress.. hhahaha zee lah tu mak..kadang datang mood malas masak berbulan lauk mentah dalam tuh..
    daging korban ada lagi jugak tuh..minggu ni langsung tak masak..beli bungkus jer..memang malas sungguh aihh..

    agaknya esbok nak mintak nyawa baru dah tu..boleh dah gi survey yang baekkk punya mak..

    *opsss pasal loading blog tuh, zee pon lupa dah camaner nak buang hujan..hahhaaa..dulu main godek godek jerk..skarang blurrr..

    ReplyDelete
  2. Yang Mak pergi sumbat periuk dlm esbok tu, dah kenapa? Tu lah pasal dia demam! Mogok dgn tuan dia.

    Mak surveylah dulu harga service dia berapa. Kalau dah cecah harga boleh beli baru, beli ajerlah yg baru, Lagipun umur esbok Mak tu sama umur dgn tkh kahwin Mak, kan? Alah beli baru jerlah!

    Ewah! dalam kata masak asyik rentung ajer, pandai juga Mak mengArab ya. Selamat melicinkan stok ya Mak!

    ReplyDelete
  3. Kanda pernah ada pengalaman macam ini dinda. Terpaksa beli freezer malam itu juga. Sebab stok dalam memang banyak sebab utk kegunaan makan seminggu punya. Tapi dah repaired oklah boleh pakai sampai sekarang.

    ReplyDelete
  4. Kalau boleh repair memang kena tengok harga juga nom...kalau dah mahal sangat baik beli baru.Akak pun kalau takde aisbox satu hari boleh meroyan jadinya padahal takde apa pun sangat yang disimpan.Pernah kami pakai aisbox tak sampai 5 tahun dah rosak sebabnya asal balik kg pasti matikan semua letrik berhari2.
    Kalau dah kata kawan tu sedap memang lah sedap tu nom.Jangan lah merendah diri...bolehlah share resepi buat nasi arab sedap ni kan...

    ReplyDelete
  5. gigih jugak nak clearkan esbok tu, selamat berjuang :p

    ReplyDelete
  6. Demam berpanjangan esbok tu, alamatnya kena hantar gi ICU, OKje. Paling tak pon mahu berminggu admit, baik beli baru..hihii

    ReplyDelete
  7. Gas habis kot mak.
    Daging kalo byk ko buat serundingla mak, pastu ko pos kt aku sikit, mwehehe. Aku dh lama tk makan swrunding daging nih. Ko nak resepi pm aku yek, resepi sambal ikang teganung pun aku buleh bagi

    ReplyDelete
  8. wah..testimoni tu mesti buat kak nom tersenyum lebar sampai malam kan? hahaa

    takde pglmn esbok rosak. maybe kena tambah gas kot kak?

    ReplyDelete
  9. Amboiii mak..seksi nyerr nasi harabbbbb tapi kita tak berapa gemar..

    ReplyDelete
  10. Dah berapa tahun Hainom frezer nya tu
    Kalau dh lama sbgt mmg dah minta ganti lah tu
    Bestnye misi menghabiskan barangan dlm dlm esbok tu nak nak kalau ada kambing adoii
    Nasi arab mmg sodap tu nmpk Nom

    ReplyDelete
  11. penah kak, masa raya aritu kt umah mil... ais mmg mencair tp peti ais ttp sejuk cuma tak blh nk bekukan apa2... apa lg raya tu mil beraya ngn peti ais baru lah bila anak2 share beli yg beso

    apa lg kak nom... beli peti baru lah jwb nya

    ReplyDelete
  12. Wkmsalam.
    Beli yg baru aje.
    Sekarang nak yang 6 pintu pun ada.

    ReplyDelete
  13. perghh... ada hikmah juga esbok demam ye kak... jadinya rajin tahap 5*****.. hahaha... nasi Arab tu kak sedapnya... kira pandai lah tu..menjadik... mudah2an bajet Noxxa akan lulus tak lama lagi..hihi

    ReplyDelete
  14. esbok imm pulak tlampau sejuk sampaikan yang bawak2 pun beku. pelik betul haha..

    wowww pandai buat nasi arab rupanya..kagumm. kite pandai makan je😅

    ReplyDelete
  15. Assallam okje..sihat?acik Alhamdulillah semakin sihat.
    Esbok sekarang ni harga dasyat okje..acik pernah survey bln 5 lepas..yg mcm acik punya masa bli dulu seribu lebih dah jadi 3ribu lebih..tak jadi acik beli..beli jenama lain pulak yang harga mampu milik

    ReplyDelete
  16. Assallam okje..sihat?acik Alhamdulillah semakin sihat.
    Esbok sekarang ni harga dasyat okje..acik pernah survey bln 5 lepas..yg mcm acik punya masa bli dulu seribu lebih dah jadi 3ribu lebih..tak jadi acik beli..beli jenama lain pulak yang harga mampu milik

    ReplyDelete
  17. CH pun kan pernah ke mcm ni nom..
    Dah repair pun mcm tu jugak..
    Mujur stok tak byk masa tu..
    Tidak jenuh jugak mcm hang nom..

    Ni nak tanya..
    Esbok beli kurun bila..
    Kalau kurun hang tuah..
    Baik beli baru nom..
    Tak yah lah nak repair..
    Mcm CH penyudahnya beli baru..
    Dah 10 tahun ko..

    Nom tengok nasi harab ko tu memang mennggoda ..
    Share resepi nom..

    Hang bak kat CH ye..
    Bila nak buat nasi harab tu..
    CH pinjamkan noxxa .😃😂😁

    ReplyDelete
  18. Ok..boleh dah nak buat blog resepi..share la resepi..ni kedekut ilmu ni..nak buat apa simpan ilmu banyak2..bukan boleh jadi tukun pun..heheheh

    ReplyDelete
  19. Nak kena cari ganti gaya ni. Beli yang kecil aje. Yang rosak ni hantar baiki dulu akak.

    ReplyDelete
  20. Nampaknya kena habiskan stok yang ada cepat-cepat. Terutamanya yang cepat rosak.

    ReplyDelete
  21. Bila rosak nak kena beli baru gayanya macam ni.

    ReplyDelete
  22. Nak suruh tukar baru lah tu okje ... 😊

    ReplyDelete
  23. Eh, Mak ni! Mana ada Kak Ton nak mengumpat, mengecam Mak! Kak Ton tak bergosip pasal Mak hari Jumaat macam ni ^_^

    Kalau dah tahap ICU tu, lebih baiklah Mak pergi survey petisejuk baru. Beli yang empat pintu, tinggi sampai ke bumbung. Banyak sikit boleh letak, bolehlah Mak main masak-masak lagi.

    Amboi, Mak! Kalau kena puji macam ni mahu buat nasi Harab ni duplohlapankali lepas ni. Maklumlah orang kata sedap.

    Maybe memang betul sedaplah tu, Mak. Kalau tak sedap, takda pun yang puji Mak dalam whatsappkan. Hahaha!

    Kak Ton nak komen lebih-lebih tak boleh sebab Mak kedekut tak nak beri rasa sikit nasi Harab tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii .....perli nampak! Nak suruh beli peti ais sampai bumbung....Sajalah tu kan. Kalau peti ais mak sampai bumbung bukan setakat main masak hari hari, mak main masak masak dengan Kak Ton dalam peti ais tu haha....

      Weyh Kak Ton, mcm tak biasa.... bab masak memasak ni tak berani nak kata sebab kadang jadi kadang tak. Yg dia puji tu masa tgh menjadilah tu.... ..

      Delete
  24. Esbok rumah Nur skrg jd cam gitu...sayang...bhg sejuk ok...bhg sayur..
    Ais batu cair...abis rosak isi alam...aduii nk ganti baru entah bila huhu

    Rindunya nk mkn nasi arabbbb

    ReplyDelete
  25. untung juga esbok demam dapat masak nasi arab yang sedapp..tu dia siap bukti tu, memang sedap sangatlah tu nampaknya

    ReplyDelete
  26. Ada jgk hikmah nyer esbok rosok..leh mkn nasi arab..stressvork klu esbok rosok...

    ReplyDelete
  27. Ada jgk hikmah nyer esbok rosok..leh mkn nasi arab..stressvork klu esbok rosok...

    ReplyDelete