Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 13 October 2016

Diet mayet

Salam Khamis.....

Bila umur dah semakin kilauan ni memang ada ajelah penyakit yang teringin menyinggah.  Baru baru ni Pak Jilap dapat MC sebab tekanan darah dia tinggi. Memang tinggi jugaklah 150/100. Sama tinggi dengan tekanan darah Kak Ton masa dia kena dulu, kalau tak silap maklah  Tapi sekarang ni Kak Ton dah stabil, apa taknya, dah boleh menceceh tak berhenti 24 jam, stabillah tu kan hihi......

Mak masa mengandung dulu, dapat jugaklah tekanan darah tinggi ni tapi tahap boarder ajelah. Tak kena makan ubat pun. Kawal sendiri. Sekarang ni, entahlah...... takut nak check, nak jumpa doktor pun serem weyh, nak nak lagi badan dah naik hampir sekali ganda dari berat anak dara dulu huhu..... 

Berbalik pada darah laki mak tadi, dan dan tu lah Pak Jilap nak diet. Nak makan oat aje katanya. Pagi, petang, siang, malam. Yelah tuuuu........ Kalau mampu, buatlah diet Atkin macam suami Mia Kassim, selain daripada turun berat badan, mesti boleh turun tekanan darah dengan izin Allah. 

Huh......kalau Pak Jilap kurus, nampaknya tambah besarlah mak. Kena diet sekali ni!   

Sebelum projek diet bermula, baiklah mak ajak makan kat Warong Bistro dulu. Kita test makan tengahari pulak ye bang. Yang pasti kerabu babat dia dengan ikan bakar tu buat mak terliur hokey! Pak Jilap, kita suruh ajelah dia makan nasi putih hihi..... 

Pak Jilap ni satu halnya, makan malam dia pukul 9. Makanan tak sempat hadam dah nak tidur pulak. Manalah tak jadi lemaknya. Tulah..... cakap aje nak makan oat, tapi bila hidang nasi, habis jugak. Macam mana mak tak hidang nasinya, bila tanya tengahari makan nasi tak? Dia kata makan oat aje! Surelah malam, perut tu lapar. Kang menggigil malam malam, mak jugak yang susah tau.....

Tak diet dietlah nampaknya ....... Mak makan kek dengan green tea, dia makan kek dengan Caramel Coffee. Rugi katanya, alang alang tambah 2 ringgit baik ambik air yang mahal. Huh.....


Huh....... diet mayet, tak payah dietlah pagi ni, mak nak makan Nasi Kerabu dululah babai........



31 comments:

  1. hahahaa...aduhai, mmg tak mampu nak tolak kalau yg terhidang dpn mata sedap2 gini!
    semoga Pak Jilap cpt2 sihat ya makkk...

    ReplyDelete
  2. makkk aii nemgok makanan tu kak... boleh tahan sedap semuanya..camno nk diet tu?? hahaha..cuba pelan2 diet kak..yg pentingkan kurangkan makan nasi dulu (sekali ja sehari) senam sikit kompom boleh turun berat badan... kita dah berjaya dari 57kg ke 50kg.. klu oat, sy tak boleh masuk sgt... hihi

    ReplyDelete
  3. bestnya nasi kerabu...lama tak pekena..kita tak diet pun...nak diet je ada je halangan...haha

    ReplyDelete
  4. Apalah okje .. dahlah aku tertekan dengan kesliman hubby aku sekarang 😂😂 .. ni dah tunjuk gambar makanan pula .. nasi kerabu dgn telur masin tu sangat menggugat keimanan lah okje ... 😂😂

    ReplyDelete
  5. 150/100 tu ok lagi... Kakcik pernah naik sampai 213/133, mana tak masuk wad...

    Tapi bila dalam wad, elok je stabil. Mungkin sebab doktor bagi ubat untuk 'berehat'... Balik je ke rumah, naik lagi!

    Diet? Dulu dah buat. Sekarang tak payah la....lalalala... :)

    ReplyDelete
  6. Itu yang ternaik kejap kening ala-ala Ziana Zain! Katanya MC darah naik tetiba dah hantar gambar makan tengahari di WB! Tak payahlah nak diet sangat PakJilap. Makan aje macam biasa tapi kawallah sikit. Chewah! Bila Kak Ton jadi kaunselor kesihatan ^_^

    Lewat sangat tu Mak makan malamnya. Kat rumah Kak Ton ni makan malam pukul 6.30 petang - 7 malam sebab Kak Ton balik rumah aje pukul 5 petang terus memasak, lupakan yang lain ^_^ Kalau tidak, HD bising. Diri sendiri tak dipedulinya tapi anak bujang tersadonya tu memang kenalah kalau makan tak berkawal! Kasihan pun ada kadangkala menengoknya!

    Kalau tengok dari gambar makanan yang dipaparkan, Kak Ton rasa mungkin tahun depan baru PakJilap mampu berdietlah nampak gayanya...

    ReplyDelete
  7. Diet tu memang ok tapi kalau sukar baik jaga makan je ,kurang kan lemak ,manis dan masin ...itu bagi akak lah sebab tak boleh hidup akak tanpa nasi.
    150/100 tu tinggi juga Nom...harap dah stabil lah tekanan darah pak jilap tu.Akak sejak kecil Azim dah makan ubat tau...lama kannn...sebab kalau tak makan pasti tinggi.Dan lagi satu akak tak boleh stress.
    Perghh...pagi2 dah makan nasi kerabu nom,camne nak diet...hihii.

    ReplyDelete
  8. Darah naik sikit tu okje..bukan nak kena diet kena jaga pemakanan je..yg masin2 lemak2 kurangkan.acik pun dulu border je..pernah sampai 174..tapi sebab bawah masih tak sampai 100.doktor tak bagi mkn ubat..lepas tu adik acik belikan teh daun rerama tu..acik minum tiap hari..cantik je tekanan darah sekarang ni.

    ReplyDelete
  9. Darah naik sikit tu okje..bukan nak kena diet kena jaga pemakanan je..yg masin2 lemak2 kurangkan.acik pun dulu border je..pernah sampai 174..tapi sebab bawah masih tak sampai 100.doktor tak bagi mkn ubat..lepas tu adik acik belikan teh daun rerama tu..acik minum tiap hari..cantik je tekanan darah sekarang ni.

    ReplyDelete
  10. kalau nasi kerabu rupe tu, saya pun sanggup lupakan diet :p

    ReplyDelete
  11. Kalau cerita pasal makan aje macam mana nak diet mayet.

    Sebenarnya Xpayah diet bebagai, tapi kita kena atur masa makan kita.
    Sarapan wajib.
    Makan malam sebelum Maghrib.
    Lepas maghrib jangan pegi dapur atau JJCM.
    Boleh buat?

    ReplyDelete
  12. Tak leh la nak tolak kalo dah menu sedap2 mcm ni, oKje. Part mkn malam pukul 9 tu tak jadi masalah, asalkan sanggup tdo pukul 12@ 1 pagi, kasi hadam habis benda dlm perut tu..hihiii

    ReplyDelete
  13. mak kata nak diet pastu nape gambo2 makanan camtu...xaci!!! ini tidak adil...haha

    150/100 tu boleh control mak...jaga mkn elok2...no minyak2 no masin2 ..abah sy dulu 235/180...doc pening xtau nak guna mesin mana nak measure tknn darah...mmg tekejut tahap pusing kepala 360 darjah tau mak...

    tapi skrg alhamdulillah tersangat stabil dan back to normal 120/80-90 cenggitu...tp mkn mmg kena jaga, suplimen xtinggal...syg dah nak tinggal sbb efek yg sht osem..ubat spital mmg xambik dah...

    ReplyDelete
  14. btw rindu mak..maaf lama xjejak sini... fokus kelain..hihihi...apapun smg selalu jaga kesiahtan Pak Jilap...tiap kali nak mkn over2 igt org tesayang..hihihi

    ReplyDelete
  15. haha..jangan biarkan Pak Jilap kurus hensem sengsorang..nanti selfie tak cantik.hihi

    ReplyDelete
  16. ish3 akak bkn nk nyokong makin nk bg pak jilap naik darah...

    slow2 akak suh pak jilap mkn banyak ulam2... mak dana pun ada darah tinggi tp dia kwl pemakanan...

    ReplyDelete
  17. selagi ada selera takyah lah diet mayet ni anom
    rugi je orang makan sedap kita tengokkkkkkkkk je kan haha

    ReplyDelete
  18. Bagi pakJilap makan bendi hari2 la Mak,lagi pure malam2 Mak buat air rendaman bendi pastu paksa pakJilapnya minim pagi2 sebelum sarapan..':)..detox katanya.

    ReplyDelete
  19. hahahaha kelakar.. imm macam nak diet kononnya, tapi baby menyusu lagi, laparrr je memanjang.. maka makannn je ka memanjang..😂

    ReplyDelete
  20. Tak yah diet lah Nom..
    Makan jer selagi selera tu ada..

    Lembu yang hari2 makan rumput tak kurus hahhaha
    Elok jer ada pasangan hahhaha..

    Tapi memang terliur lah nom..
    Tengok makanan di warong bistro ni..
    Bila lah nak terjah ni..

    ReplyDelete
  21. Mak, takyah diet sgtlah PakJilap tu. Jaga pemakanan sudah. Tapi kalau dah ada darah tinggi makan yg begitu2, bila nak turunnya Mak. Adui, Mak pun!

    Saya ni baru kelmarin check darah tinggi masa di klinik gigi sebab katanya dah kertu kena check darah dulu baru boleh check gigi! 97/50 ajer Mak. Berat pulak mmg sentiasa di paras maintain dari anak dara sampai anak 4. Mak jgn tak percaya dan jgn jeles tau! Tahu, Mak jeles tuuuu...hihi ^___^.

    ReplyDelete
  22. tu ha dia punya jaga makan., sdp2 smua nya., :D
    kau mmg kejam kak, tliur aku., huhu

    ReplyDelete
  23. saya ingat post title akak tadi diet mayat. baca dua tiga kali jugaklah.
    perghhh sedaknya kek. kalau saya pun ke laut sudah diet tuh tengok kek macam nih.
    ^_^

    ReplyDelete
  24. Uhh pastinya enak sekali tuh sajian makanan yang di hidangkan :-) Orang yang lagi diet ge bakalan nyerah deh sama makanan ini :-)

    ReplyDelete
  25. Mak aiiiiiiiiiiiiiii sedapnya nasi kerabu..

    Cmner le Pak Jilap tu nak diet, udah bininya xmo bg kerjasama, yg dok tyg mknn sedap2 tu apakah hal...?

    ReplyDelete
  26. salam nom ..
    kok ono diet mayet !!!
    kaget nyong ..
    ojoh main2 karo mayet2 kuwi

    ReplyDelete
  27. seramm nk check up ye.. hehehe
    kena buat juga r terus jatuh fengsan. tgk makanan memang tak tolak

    ReplyDelete
  28. nyumm2..sedapnya...
    pergilah diet jauh2... haha

    mmg skrang ramai y kna darah tinggi n kolestrol dlm darah tinggi.faktor pemakanan mungkin

    ReplyDelete
  29. Klu xslp normal 130... Abah cikna klu cek mesti 180-200 tp abah xde la sakit kepala,pening smpi nk jatuh doktor pun pelik,huhuu... Klu nk mkn2 je cuma hadkn pengambilan

    ReplyDelete
  30. try control makan juga mak. pastu kita umur2 camni memang kena amik suplemen dah. start early memang lagi baik, tapi better late than never. ada cust saya last week pun dah start amik suplemen dgn saya sebab kes kolestrol. hati2 mak ya.

    ReplyDelete
  31. Asuh siang makan oat mai malam makan nasik diet apa ni.hahaha..tu la kam dah biasa nmpk makanan sedap mana reti nk diet..makan ajelah janji berpada2..jangan tmbh tinggi BP pak jilap sudahlah ye.pepandailah control

    ReplyDelete