Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 20 March 2018

Musang King ke Musang Berjanggut

Salam Selasa....

Salam cuti sekolah korang ..... Korang ke mana cuti sekolah ni? Pulau ? Hutan? Obersea? Tak kisahlah kemana korang nak pergi pun, yang penting jangan pergi indesea sudah hihi... Bila dah lama tak berblog, tetiba rindu pulak yang bertandang youuu.  Terima kasihlah..... korang korang yang masih sudi berkomen walaupun tuan blognya tak muncul muncul...

Minggu baru ni balik kampung. Buat site visit kebun durian yang tak berapa batang tu. Alhamdulillah  nampaknya tahun ni dapatlah Pak King peluang memungut durian Musang yang tak berapa nak king tu hihi..... Tahun tahun sebelumnya, memang Pak monyet punya rezekilah, sikit tak ditinggalkan untuk mak.... Kurang hasam sungguh tau....  

Mana nak dapat kat mana mana orang pungut durian pakai kurta hihi.....

                  

Banyak tak banyak, dapatlah bawak balik KL penuh satu bakul ni.  
    

Tu je yang tinggal setelah diagih agihkan kepada adik beradik Pak King semalam. Kata orang berbagi rezeki gitu...... Lagi pun, waris kuat TLBD dengan Angry Bird tu, haruslah kena jaga lebih kan hahaha....



Abang ipar mak yang tolong jagakan durian ni cakap, durian mak ni sama standard dengan durian Musang King! Ye ke? Jenuhlah mak menggoogle cari ciri ciri durian Musang King weyh!...... 

Orang kata bentuknya bujur macam bola ragbi, atau berbentuk macam buah pinggang. Mempunyai tangkai yang sedikit panjang.... Hokey....nampaknya macam ada sedikit persamaan di situ! 
  
Musang King ke Musang Berjanggut
Bawahnya berbentuk tapak sulaiman, dan duri durinya mempunyai bentuk piramid .....

Musang King ke Musang Berjanggut
Pakcik google cakap lagi antara tangkai dan buahnya ada bahagian yang sedikit rata, tidak berduri.....

   

Isinya kuning, tebal dan bijinya kesip, leper dan tidak bulat..... Tak kisahlah Musang King ke Musang Berjanggut ....... yang penting mak dapat makan durian haha......

Musang King ke Musang Berjanggut
Terima kasih mak .....
Budak ni memang suka menyakat nenek suruh posing hihi....

  


21 comments:

  1. hamboii lama tak muncul tetiba muncul tunjuk deroyan pulak..adusss bergegar perutku ini menengok deroyan tu mak.

    ReplyDelete
  2. sedapnya durian.....pokok sendiri pulak tu.

    ReplyDelete
  3. Hamboi kak.. Tayang durian nampak.. Kikiki.. Sedap bila ada pokok sendiri..

    ReplyDelete
  4. waddddduuuh mcm ciri2 musang king je tuh kak nom... ptt la isinya kuning di raja perkkkkkhhhh

    saja bt air liur kite menetes2... mana nk di cari durian skrg nih kak nom oiii... udahla mahal klu ada pun

    ReplyDelete
  5. Oh....diam diam makan durian ye, Hainom? Musang King is my fevret lah tapi very mahal. Tahun 2016 LL banyak makan durian. Macam orang gila. Then 2017 dan tahun ni belum lagi rasa durian...

    ReplyDelete
  6. bestnya ada dusun
    saya dah hantu durian
    nak beli dah sekarang harga durian mahal tak beragak
    seronoknya ada dusun

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah, cantik isinya.
    memang ada ciri2 musang king.

    ReplyDelete
  8. best nyer ada dusun durian.
    ada sebatang pun dah bersyukur sgt2.
    inikan plak berbtg-btg. puas makan sendiri punyer.
    beli, walaupun durian kampung skang ni, mahal ya Allah!

    ReplyDelete
  9. Patutlah Mak lama tak muncul, sibuk kutip durian rupanya ye :D

    Bila nak jemput kami tour kebun durian pak king ni Mak?

    ReplyDelete
  10. ok mmg terliurr sekarang niiiiiiii

    ReplyDelete
  11. Orang kata, bila tunjuk makanan, nak2 gambar MUSANG KING, WAJIB berkongsi tau..

    Mana bahagian saya geng??? 🤔

    ReplyDelete
  12. Bnyk gak durian yg pak king pungut.
    Bestnya ada kebun durian. Xyah nk membeli. Xkisah la musang king ke x kan. Asalkan dpt dimakan. Hihi..

    ReplyDelete
  13. yummy yummy....tunggu harga durian murah skit....sekarang ni mahal sangat...

    ReplyDelete
  14. Belum pernah makan lagi musang king. Takut juga tengok harga jualnya. Untuk kalau ada dusun sendiri kan.

    ReplyDelete
  15. Rindu nak memungut dan menunggu durian gugur..
    Tapi semua itu tinggal kenangan..
    Tiada lagi pokok durian di kampung..😢

    Skrg tunggu durian jual murah ajer..

    Utk lah hang nom..
    Ada lagi durian yg bercirikan durian king tu 😉

    ReplyDelete
  16. lama tak p pungut hmm tau mkn saja. isi kuning sungguh noo

    ReplyDelete
  17. Untung nya ada dusun durian..
    Musang King pulak tu...
    cantik pulak tu isinya...
    Nyumms!

    ReplyDelete
  18. Wah! bestnya boleh makan sampai lebam buah durian menjadi.
    Camne HOKjer halaukan monyet-monyet tu?
    Eh! tetiba nak minta tips la pula ngeh!ngeh!ngeh!

    Ermmm... semua ceciri musang king ada dah tu tapi tang rasa durian tu ada tak gas dia kalau ada sah ler... musang king tu.

    ReplyDelete
  19. Segar dari ladang tu..
    Mesti best

    ReplyDelete
  20. Ade kebun ....nanti jemput kita datang kebun😃😃

    ReplyDelete