Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 29 January 2013

PASTI Jenguk.... kalau balik kampung!

Biasalahkan..... kalau baru lepas balik kampung ni,........ entri pun masih berkisar pasal kampung.....  masih ada benda yang nak diceritakan.... he..he...

Tempat 'PASTI JENGUK' bila OKje balik kampung tentulah tempat ini..... Dusun yang tak seberapa nak dusun ni...he...he...


Walaupun hanya tanah 'sekangkang kera' pemberian orang tua ( terima kasih Mak dan Abah! ) tapi rasanya   dah lebih daripada cukup untuk anak-anak OKje menikmati hasilnya akan datang. Insyaallah.....

Kalau on the way balik KL pulak, tempat 'PASTI JENGUK' bila tekak Arjuna mengidam IKAN BAKAR  tentulah  SABAK AWOR kat Muar ataupun UMBAI kat Melaka .....  

Kali ni kitaorang pilih Umbai. Oleh kerana pernah tempek lauk pauk yang pernah kita makan kat tempat tu dulu-dulu,....... Sabak Awor  dan Memang berbaloi ~ Umbai, Melaka , so kali ni memang sengaja OKje malas nak letak pic tu semua...... cuma nak tempek bill aje....hu.....hu.....

RM89.15 untuk 5 orang makan....... Kerang Rebus, Udang Butter,
Sotong Goreng Tepung, Ikan Pari Bakar Sambal


Kali ni cuba Kedai Makan yang bahagian tengah pulak, sebab nampak tak ramai orang dengan harapan boleh dapat cepat  tapi rupanya lambat jugak sampai lauk........  Mungkin.....sebab tak ramai pekerja dan tak banyak dapur kot!!

 Layan ajelah...... walaupun makan tersangkut-sangkut ......    


30 comments:

  1. Balik kampunglah paling kakak suka walau boleh katakan kami balik semingu sekali dan paling lama 2 minggu sekarang ni.

    Order makan kalau dah lapar tapi lambat akan terasa lambaaat sangat dan rasa nak cari tempat lain aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pulak KZ bukan tak suka balik kg... cuma kalau balik kg tu byk benda yg kat rumah tu tergendala...huhu

      Delete
  2. huhuhu tak der gambau makannan kakkkkkkkkkkkkkkk!!! yola2 malas! huhuhu. dusun tu dusun buah2 ke?? tanam apa? cm tempat lapang jerk. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....ha'alah Sue...dusun ke hape tu...mcm kosong jek..
      Sebenarnya ada pokok durian, rambutan, nangka, cempedak tp kecik lagilah he..he..
      Sajalah tu...nk pekena okje...

      Delete
  3. wah best..kena pula mkn ikan bakr lglah bertambah best..

    ReplyDelete
  4. Wah... Klu letak pagar bg meow aby brlari berkejaran kt dusun tu psti best kan...
    Buat org terliur jer tngk bill tu.
    Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes berat ni Aby...tgk bil pun boleh terliur haha...

      Delete
  5. lama giler x makan kat Umbai...asyik balik Melaka siang hari jer... pas tu terkejar2 nak balik sini balik...ekekekeke...

    nantilah dah free2 esok, spend overnight kat Melaka...baru bley enjoy makan kat Umbai tu cket...

    OKje... cerita TLBD x der ker...tetiba aunty Farah rindu kat TLBD... ekekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Farah...sbb hari isnin budak tak sekolah...tu yg balik ptg....dptlah singgah umbai...kalau tak, kempunan ajelah...hehe

      Delete
  6. hehehe... balik kampung... saya memang duk kat kampung pun.. tapi sesekali untuk merasa perjalanan balik kampung kiteorang balik lah ke kampung En. suami kat Lipis sana, tapi cukup lah tak suka perjalanannya tu, makan masa 5 jam, dah lah pemandangan kiri kanan sawit getah aje memanjang, jalan lak tu aduhai... abis sakit2 badan. hehehe.. tapi kat sana best ada dusun, macam2 buah aje, kalau saya ni hantu durian harus perjalanan 5 jam tu tak mebebankan. inilah menantu hantu OKje... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...nasib okje dpt laki sama daerah....dah tu kg pun tak le jauh mana....kalau nun kat Kelantan ke...bercinta jugak nk balik kg ek MFM...

      Delete
  7. hehehe best masakan kampung...walaupun cik P.A. skrg ada rmh sndiri tp ttp nak makan masakan mak...sbb suasana kampung yg sgt mendamaikan...lg la plak taman yg cik P.A. tggl tu xramai lg penghuninya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah Cik pa....okje dah lama tak dpt rasa masakan mak....mak dah tak larat pun nk masak.. Okjelah hugs yg masaknya hehe..

      Delete
  8. Alhamdulillah Kak..ada juga dusun buat menuai hasil nya nti Kak..buat anak2..:)
    Mahal ke rege makanan tu?? hehe..
    kt sini seafood murah sikit.. tu pun jarang makan.. ntah lah klu tgk org makan selera plak.. nak makan sndiri tu 'kureng' plak..haha:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Atie...ok kot..
      Okje boleh je makan seafood ni....cuma kena kurang kurangkan jugaklah sejak sejak umur dah dewasa ni he..he..

      Delete
  9. Alhamdulillah...bersyukur padaNYA...

    bestnya ada kebun, nanti dah berbuah bolehlah ajak kita pergi kutip hasilnya ek..hihi

    ReplyDelete
  10. blk kg mmg best...seronok..
    tak lama lg..izan pun dh xjd org bandar dah..nak blk dok kg..hihihi..mg urusan dipermudahkan...tak sabar rasanya...

    wah makan ikan bakar..sedap tuu

    ReplyDelete
  11. p umbai ke meh singgah merlimau lain kali.. suka mkn gerai yg depan no apa ntah sedap n cepat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lalu Merlimau jugak Dysha.... Tp penat teka rumah Dysha yg mana satu..huhu...

      Delete
  12. lagi best kalau dapat tinggal kat kampung..cam aku..huhuhu...

    ReplyDelete
  13. seronoknye OKje balik cuti2 kat kg tu! PC ni tiap2 hari balik kg sbb memang duduk kat kg tanah air sendiri...kihkihkih;p

    ReplyDelete
  14. Bstnyer, murah giler kot. hadoi bila la dapat makan seafood sedap ni.

    ReplyDelete
  15. menarik je kampung tuh...nak try pegi la...mne taw trjumpe okje...huhu

    ReplyDelete