Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 20 February 2014

CERITA tepi laut

Salam Khamis ....




Ni cerita tepi laut masa pergi Pengkalan Balak hari tu......
Si Angry Bird order nasi goreng udang. Sampai jer nasi tu...... terkejut mak!! Terkejut sebab dalam nasi tu mereka buh anak anak udang yang belum baligh lagi hehe...... Ingatkan makan nasi goreng udang tepi pantai, boleh dapat rasa mak mak udang yang demuk demuk...hehe..... IDAK JUGAK ghupenya.....


Pandai betul strategi mereka berniaga, letak je bakul otak otak atas meja..... kalau suka, makan, tak suka tengok aje.  Dapat kat family Mama Zir, letak apa aje depan mata, lebih lebih lagi pucuk, PASTI LICIN!! haha....

57 comments:

  1. kehkehkeh tegelak2 lieya tang udang tak cukup baligh tu hahaahahah...adoi laaa....

    tu biase la okje...nampak sgt berniaga semata2 kerana untungkan...asal boleh jek letak rencah udang tak cukup umur....sayur2 pun tak nampak sgt tu....aduh....jgn le jadi peniaga mcm ni....buat rugi jek bile customer tak mo singgah lagi pasnie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi boleh tahan gak rasa nasi dia lieya...cuma tang udang tu ajelah...Okje ambik nasi goreng ayam, ayam dia kira puas hatilah...emak ayam hehe

      Delete
  2. hahaha.. terer arr beb boleh kenal udang belom baligh... err udang tu dah anak dara dah.. cuma depa mkn ubat kurus.. tu nampak slim je... wakakakkaak...

    otak otak tu kan... sll kami buat tak nampak je sbb pernah rasa.. tak kena ngan selera.. hihii... selalu yg jadi mangsa tisu.. err bukan makan tisu... ambil tisu buat lap meja... anak beranak suka lap meja hihihi..ialah..meja berminyak je... kikiik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnya kitaorang beb....sedap ke tak sedap bila dah letak atas meja mmg licin aje hehe...

      Delete
  3. memang camtu la kak..sini pon gitu..baru duduk jer,air pon blom order dah otak2 sebakul atas meja..hohoho..tak sempat nak melarang dah ngap ke mulut..

    tak puas hati dapat anak udang yer..mahal kot udang situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...idaknya tak puas hati...cuma gatai nk komplen hehe....
      Betul tu zee.....pantang letak kita ni haha

      Delete
  4. hehehe samalah dgn family KA letak 2 - 3 bakul otak2 tu habis licin dikerjakan juga !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a 3 bakul pun habis inikan sebakul kan KA...

      Delete
  5. kecewanya bila dapat udang kecik macam tu...oh tidakkkk....

    ReplyDelete
  6. Kahkahkah.. gelak rasa nak golek-golek akak ni Hainom.... nasib hubby hainomlah dapat anak udang tu...
    pengkalan balak tu bukan tempat nelayan naikan hasil laut, sebab akak pernah pergi situ beli ikan fresh lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni anak punya nasi CH....
      Tulah...mmg banyak tgk bot nelayan kat situ

      Delete
  7. sib baik letak sebakul jer, kalu berderet2 kt atas meja, jenuh le Papa Zir membayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain kali order jer nasi goreng udang ngan UA, nnt kita taruk udang2 kelas A punya & bebas 'pak aji nek moto..'

      Delete
    2. Bila nak meniaga ni? Tak sabar nak order hehe

      Delete
    3. ** ishhhhhhh kenapa le UA taip double - udang2 ala undang2 lak? pelik jer bunyinya.. pembetulan: udang kelas A

      Delete
  8. Ish, memang dahsyat. Udang tak cukup baligh pun nak dihidangkan pada pelanggan. Apa kelas duk tepi pantai makan udang tak akil baligh kan OKje? Sekurang-kurangnya cantaslah dulu atok nenek udang tu ke untuk dimasukkan dalam nasi goreng, kan ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah.....walaupun yg sunti sunti ni manis dan sedap rasanya....tp kalau bab udang, nak jugak yg kategori nenek....nak yang liat liat gak sedap hehe

      Delete
  9. otak-otak tu sikit nar isinya..lalu kat anak tekak je..udang belum baligh lagi..heheh lain kali okje bawa bekallah senang cerita..bawalah nenek moyang udang sekali ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah Knor.....tak sempat lalu kat anak tekak kot haha....punyalah seco'et....
      Tulah...byk sangat komplen buat jerlah sendiri yek!

      Delete
  10. uiss pestime gamonyer aq dengo udang belum baligh..terre muh nengoknyer heehe...
    kalau zirafa belum baligh kepeyeh toh mak eah ? :) uiss.. terre tak weyh aq ngomong jowo hehe..

    aq pong sama macam muh..pantang orang letak terus rembat..
    muh jangan banyak sangat makan pucuk weii..jeles papazir karang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kan dukun haha....jeling je dah tau dah baligh ke belum hehe.... Terer le jugak kalau Bugis yg cakap.....
      Alah dia tak jeles punya sebab bini dia kan debab hehe tak de sapa yg nak usha pun.....haha...

      Delete
  11. Ótak2 klu makan 10 bungkus pun mcm makan 10 suap jer. Sebungkus blh šekali telan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Aby....sangat setuju....kalau 20 ketul baru warek agak ei...hehe

      Delete
  12. lama tak makan otak2...kalau balik Johor, mesti mengadap otak2 ni dulu

    ReplyDelete
  13. standard r kt mana2 sekarang ni gi mn je rata2 tertiba ade se sebakul tu datang mendarat...

    ReplyDelete
  14. kalau kat sini memang otak-otak diletak atas meja makan time customer duduk....favourite anak-anak jugak......

    ReplyDelete
  15. gila2 makan otak2 masa ikut ummi ke BP ari tu , singgah ptg ari ni!

    ReplyDelete
  16. Tgk otak2 Buatkan ai tergoda.. Huhu

    ReplyDelete
  17. dak Adik paling suka otak-otak ni.. ;)

    ReplyDelete
  18. adoiii stakat udang mcm tu kecik nau.. org bajet udang besau2 yg fresh baru naik dari laut..
    kalau Cik Jah mesti dah hangen sebadan.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib Cik Bedah kool ko..... sebab bukan Cik Bedah punya nasi hehe...

      Delete
  19. udang lum cukup baligh??? hahahhaa... lawak giler la :D :D

    ReplyDelete
  20. emak bapak udang dah pakat lari tinggalkan anak2 mrk tuh ... heheheee

    ReplyDelete
  21. hahhaa... licin ke kak otak-otak tu??? hihi...sedap tu...
    wah! nasi goreng angry birds tu macam sedap juga walaupun nampak udang nya mcm belum akil baligh...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 ketul jer Atie....mmg habis sangat ler...

      Delete
  22. Haha klako ok jer nih tau...sip ader udang belum bsligh tu ysng tak menahan tu...
    Samala ngan family lozz pantang org hidang dpn mata..semuanyer dihadap sampai licin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.....lagi lagi barang faveretkan Lizz mmg licin!

      Delete
  23. Suka yg otak-otak tu.. selalu jumpa kat uptown.. Heee..

    ReplyDelete
  24. Berapa harga sepinggan nasi goreng udang dara tu? Haha.. redha jelah ya. Kalau makan kat luar ni macam2 risikonya .. mujur rasa nasi tu sedap. Terpujuk hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya RM 4 henggitlah AN....hehe tulah tu...mmg redho jerlah dah malas nk bawak bekal...tp tetap nak komplen ek...teruk betul okje ni

      Delete
  25. halololo comey comey udang dia pun, mmg tak cukup umur jer gayanya and sama besar jer size ngan udang kerign kat sini hehehe.
    Ha selalu kan depa buat camtu, letak jer sebakul, masalah tu sebab kalau letak depan saya 10 bakul pun, tetap akan habis huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....mewah betul udang kering kat Jerman yek MJ....
      Sama jer ngan okje MJ...letak 1 habis, letak 10 bekas pun habis hehe...

      Delete
  26. hai ,ada gak udang yang dah baligh ke hainom ....lawaknya

    ReplyDelete
  27. hahahahaha.. udang belom cukup umur yer. hahahaha
    kalo kecik2 tapi banyak ekor ok kot OKjer.
    hahaha

    ReplyDelete
  28. Cukup syarat jer tu. Kalau nasi goreng zirafah, letak anak zirafah atasnye dan begitulah seadanya. Yg penting kenyang...hehe

    ReplyDelete
  29. kesian sungguh anak udang tu kan mak...belom puas hidup dalam laut dah di hidangkan kat atas nasi goreng.....eeeiiii...kesian sungguh..kohkohkoh

    ReplyDelete
  30. jangan x tau Okje....anak2 udang tu lagi sedap ...ate..terasa beno udang nya...x macam udang kt KL ni...mak2 udang dah ikut bapak udang ler...

    kat sini pun dah biasa org buat camtu...klu family noe pun ...licin...

    ReplyDelete
  31. tgh lapor ni kak.. tgk pulak nasi goreng udang tu jadi denyut2 la pulok perot nih..makin lapor... huwaaaaa...

    ReplyDelete
  32. hahaha udang belum baligh ye OKje :p
    1st time dgr ni

    ReplyDelete
  33. lama xmakan otak2.. kalau nk makan lobster kena fikir berapa RM yang terbang. hehehe

    ReplyDelete
  34. Nasi goreng udang macam tak cukup umur pulak aku tengok OKje.....comel2 jak udangnya tu semue hehe

    ReplyDelete
  35. Betul tu okje.otak2 tupun letak atas meja kami licin juga haha.pandai strategi depa

    ReplyDelete
  36. udangpun der yerk baligh ke idaknyer.. nak buat camner nak untung gak...
    betoiler kalau anak sayapoun letakjer dia makan...

    ReplyDelete
  37. wah kemain udang belum baligh.... ahhahahhahaha kelakar2....

    ReplyDelete