Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 26 February 2014

Jangan terpedaya

Salam Rabu.....
Salam dari alamaya buat sahabat alamaya yang dirindui..... Rindu yang hanya dihujung bibir je.... sebab OKje tak sempat nak menerjah..... Semalam atenya mak EL berblogging hehe...... Entah kenapa malas sungguh nak berentri dan berblogwalking! Angin kus kus dah sampai kot! haha.....

Tapi bila tak berblogging ni, macam macam boleh settle tau sebenarnya..... settle projek GB , settle ubah atur sofa, walaupun letak sofa tu, pi mai pi mai tang tu jugak, ...... cuma kat siling jelah yang OKje belum pernah letak haha.... Dahsyat jugak penangan blogging ni yek!....   

Dua hari lepas SA dapat surat..... 


Surat daripada Jabatan Pengurusan Siswazah katanya.....


Katanya Panggilan Temuduga..... 


Pelik tak? Panggilan Temuduga kena bayar? Lepas tu , sebarang pertanyaan boleh contact no HP pulak tu....


Serious, OKje percaya pada mulanya, ..... senang betul minah zirafah ni kena tipu yek! hehe....
Tapi bila Papa Zir balik, lepas dia tengok, terus dia kata SURAT tu tak betul! Jangan terpedaya!

Hish..... macam macam cara orang nak menipu zaman sekarang nikan...... Dalam 1000 pucuk surat yang dihantar, mungkin ada 100 orang yang percaya, senang senang je mereka dapat duit!

Dunia....dunia....

43 comments:

  1. macam ni pun ada..
    hebat btul cara perniagaan diorg nie..
    kalau ada orang tertipu jugak xtahu ler nk cakap apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya tulah cara dia nak cari student Shark....

      Delete
  2. Salam Kak....
    erm! zaman sekrang mcm2 cara org menipu kan kak? janji depa dapat duit...klu tak alert mmg senang kena tipu....

    ReplyDelete
  3. Tulah, rindu Okje. Okje tak rindu saya ke? Haha... siapalah kita ye..

    eh.. macam ni pun ada ya? Macam mana diorang dpt maklumat pasal SA? Tentu ada pihak yg bg maklumat ni. Zaman sekarang ni mcm2 bahaya dan cara pwnipuan. Mujur tak terpedaya ya. Kalau x free je derma bg diorang tu. Ish.

    ReplyDelete
  4. anak bujang kitapun dapat minggu lepas, yang ni pusat pengajian swasta jer..

    ReplyDelete
  5. Sebab kolej swasta macam itulah dinda. Kalau yg kaya memanglah mampu.
    No. telefon ada boleh tanya dan contact.
    Anak kanda memang tak berminat pun.

    ReplyDelete
  6. uishhh sampai kan surat mcm tu pn orang boleh menipu yeh...
    terok benor dah kes menipu skrg ni.. hati2 yer OKje

    ReplyDelete
  7. canggih betul org sekarang ni menipu yekk..teruknyaa!

    ReplyDelete
  8. jangan percaya OKje, orang sekarang ni nak menipu macam2 boleh dibuatnya...

    ReplyDelete
  9. Ha, kalau dah penat susun sofa, apa kata kita buat bisnes macam tu pulak.. unit pengurusan surirumah..bayaran proses kasi kurang sikit..RM300 sudahlah... kita bagi dua..kalau 100 orang kan banyak tu..boleh beli sofa baruuuu!

    ReplyDelete
  10. Haha siap el tu tak yang tak menahan haha...cuba ok jek letak kst siling pulok sopa tu konsep modern kontempolari katernyer..terbayang mamzir melepak atas sopa nengok tv atas siling...
    *gelak beso saya tau..
    Haih Macam2 cara dierang ni naj mnipu sabo jerla...

    ReplyDelete
  11. EL blogging? kelakarlah okje ni...hehe
    kalau okje tak cerita saya pun tak tahu
    confirm antara yang tertipu, teruk zaman sekarang ni ye
    nak duit cepat dengan menipu

    ReplyDelete
  12. baru muh tau penangan berblogwalking..hancus keje umah dibuatnyer, nak buat macam mana dah aq sendiri yg cari penyakit..now kena amek EL pulak nak rest la tuu..

    sofa muh tu kalau gantung kat siling kiamat dunia weii..kenapa ? tak penah di buat orang weii :)

    nak cepat kaya ni lah salah satu caranyer..nipu jer gamoknyer..takder keje laeng huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tau....tp buat buat tak tau haha...
      Muh dapat bayangkan tetamu datang semua manjat siling nak duduk....hehe

      Delete
  13. nasib laa tak menjawab atau telefon lagi
    macam macam cara org sekarang ini
    ntah mana dia dapat alamat itu ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya dia ambik masa kita apply PTPTN hari tu...

      Delete
  14. macam-macam cara dorg tipu orang..alahaiiiii...kalau dulu gune sms dapat cabutan bertuah lah...skrg gune cara gini pulak...kene buat laporan polis ne kak..kang ade pulak yang tertipu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp bila pikir balik....mungkin gitulah kot cara Uni swasta punya marketing Cik....entahlah ..

      Delete
  15. aikk...dia yg panggil intebiu, kito yg kena byr.. tengkorak dia..!! sah2 la tipu tuh kak oitt.. mujurlah papa zir bgtau... huhu..

    ReplyDelete
  16. Nasib baik perasan kalau tak tentu hangus jer kena bayar duit gitu2 jer..kan

    ReplyDelete
  17. eh ? ye ke ? ada yuran memprosesan. tak pernah dengar pulak . nasib baik tipu. fuhh.

    ReplyDelete
  18. Aik? Dia mintak bank in duit tu ke bayar masa daftar kat temuduga? macam tak logik pulak..

    ReplyDelete
  19. pendidikan pun ada pihak yang berani ambil kesempatan.. isk isk isk…
    Macam2 cara orang nak menipu…
    Sofa kat syiling? boleh cuba tu Okje… saya nak jadi perasmi pertama :)

    ReplyDelete
  20. nk cepat kaya mcm tu.. kalau xda logo MQA dan sirim xyah la pecaya. hehee

    ReplyDelete
  21. asal banyak rm500 bahaya tu temuduga pula keluar duit heee ada sajer!

    ReplyDelete
  22. Sofa nak letak kat siling? Jap, jap...nak membayangkan situasi OKje tengah menyusun atur sofa kat siling rumah! Dah sah,sah memang ada masalah nih!

    Macam cara sekarang ni orang nak menipu. Kadang-kadang bila baca, kita rasa pelik macamana orang boleh terpedaya tapi bila kena kat muka sendiri, terpedaya jugak akhirnya. Apa tidak, langsung tak khatam membaca, tengok aje words yang memikat kalbu, terus aje terlupa sahih ke tidak bahan bacaan tersebut. Eh, dah kenapa bercakap macam ni pulak dah!

    ReplyDelete
  23. mcm2 cara org nak dpt duit kan....abai kan ja okje...

    ReplyDelete
  24. sampai macam ni sekali cara penipuan yang dilakukan.. memang betul mengambil kesempatan atas keadaan sekarang ni kannn

    ReplyDelete
  25. Need to make complaint to MOE and bring complaint on data abuses to PDP commissioners.

    ReplyDelete
  26. macam mcam kan skrg.bahya.smua nk duit cara senang

    ReplyDelete
  27. kalau orang xtau apa apa pasal pekara nih, komfemkofem masuk perangkap ye tak kak okje. hihi

    ReplyDelete
  28. pelik jugak tu kak
    baiklah berhati-hati sebelum terima
    elok juga akak kongsi di sini

    ReplyDelete
  29. Aikk...tahap penipuan dah semakin meluas sampaikan nak masuk u pun idea jgk idea penipu..hmmm...susah sungguh kan ..lagi2 lah kalau jenis yg cepat percaya nie..sib baik okje diselamatkan..huhuh

    ReplyDelete
  30. tetibe kena bayar pulak kan,,ntah pape,,brape byk lah die untung tu,,ishh mintaklah dijauhkan

    ReplyDelete
  31. temuduga keje ke belajar? mmg pelik tu surat tu....

    ReplyDelete
  32. senangkan org zaman sekarang menipu kak..huhu

    ReplyDelete
  33. ada juga tipu cara ni...makin canggih diaorg yer...

    ReplyDelete