Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 24 April 2014

Nama bukan main lagi GEDIKSnya

Salam Khamis .....

Kalau balik Muar, jarang sangatlah Mama Zir buat sarapan, mesti makan kat luar ( lebih kurang je kalau kat KL hujung minggu pun hehe.... apa bezanya! ). Tapi kat Muar best...... ada sate pagi pagi! Kat KL mana ada! Sate dia pun sedap weyh.......walaupun cinonet.

Tapi dari segi kepelbagaian makanan, mungkin tak boleh lawan dengan negeri Adey manislah. Kat Muar mana ada Kuih Tahi Itik hehe......

Masa balik Muar baru baru ni, OKje makan dekat kedai depan Bus Stand Muar. Masa OKje tengah makan tu, kebetulan Syarifah Shahirah dengan Ijoi pun datang makan kat sini jugak. Ada shooting kot kat Muar kot. Tidaklah teman ambik gambar sekali walaupun dalam hati teringin jugak tu sebenarnya haha....

Tetiba ternampak ROTI MANJA..... teringin jugak nak tau apa yang manjanya.... kasi order satu!


Laaaa....... roti ni rupanya, ingat macamana ghupenya. Nama bukan main lagi GEDIKS nya hehe....


Yang ni untuk Papa Zir ...... kasi dia makan dua biji telur separuh masak kasi kuat macam badang hehe.... Masa ni OKje ambik mee rebus, sebenarnya, tak delah suka sangat mee rebus pun, tapi entahlah..... time nak order je mesti BINGUNG nak makan apa.... Jenuhlah suruh anak anak dengan bapak anak order dulu.....hehe....

Kome selalu gitu tak?

Nasi lemak bungkus telur sebijik. Harga tak ingat!


Kalau korang nak datang Muar atau pun orang Batu Pahat nak pulang ke ganggang tu, sila silakanlah yek.... cuba makan kat kedai ni hehe.... 



68 comments:

  1. tu dia..sodapnya roti manja 2.telur half 2 yang wat meleleh..nyum3

    ReplyDelete
  2. wah roti manja memang gedix nama tu OKJe.... hik hik hik...

    ReplyDelete
  3. Manjalah sgt....good ideas..

    ReplyDelete
  4. hahahaha.. cam x sesuai jer.. kalo nama roti telur manja baru sesuai..
    hahahahaha.. sedap x roti manja tu OKjer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah...mcm makan telur separuh masak jer Zura...

      Delete
  5. Ooooooooooooo roti manja nama rupanya, kita selalu wat ntuk sarapan pagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita jarangi buat UA....selalu buat telur separuh masak jer tak pernah pulak pecah kat roti...good idea jugak nikan...

      Delete
  6. tak pernah lagi sampei muar,isk isk nak nanges nih :)
    tapi senyum..ehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nom, entry akak tu memang sesuai diguna pakai untuk pengkomen yang sorang ni ha. Gediks!


      Jah jah jah jahat tak nyong?

      Delete
    2. hehe..... aqeh seng gedik keyei seng di tor?

      Delete
    3. Eleh tata tu jeles..
      Ko pun lom pernah sampai lagi kan..
      :p

      Delete
    4. Memang la belum pernah sampai lagi, tapi tak yah la nak gediksss!!!


      Kah kah kah.

      Delete
  7. uihhh muar laa sorga sarapan....mane nak dpt sarapan sate ngan mee rebus pagi2 eheheehhehe...lieya ingat okje nak up pic bekpes mee rebus ngan sate tadi....dah siap sedia nak teliur2 dah tadi eheheheeheh

    laaa tu ke roti manje nye....adoi miang betol namenye hahaahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah terlupa pulak nak snap pic Lieya.....sok sok lah kalau makan lagi hehe
      Ha'a mcm miangkan namanya hehe

      Delete
  8. Tak perasan pulak kanda ada roti manja depan bus stand itu dinda. Ingatkan macam roti canai, kisahnya telur goyang.. itu yg dikata manja agaknya atau tuannya mungkin nama manja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kan kak berjaya kan menarik pelanggan untuk beli dan cuba roti manja tu.

      Delete
    2. Yolah Ta..... biung nge wes tertipu....( lupa lak tipu in Java hehe)

      Delete
    3. Tipu in Java seng nyong ngerti ngapus. Angger tertipu tak terngapus? Ke dingaposi waie?

      Delete
    4. Yo baru ingat ngapus hehe...okeh jugak yo vocab kuwey...hehe

      Delete
    5. Well, see my sekel la kak.


      Hahaha.

      Delete
  9. nama dia semanja rupenyer... msti sbb goyang2 tulur tuh yg manja tuh

    ReplyDelete
  10. salam kenal...

    jom visit & follow blog saye di http://mommysuci.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. manja tu nama tuan kedai kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jugak....terlupa nak tanya hehe

      Delete
  12. Acik pernah pi muar okje..tapi sebab tak biasa kelaparan..tak tau mana nak cari makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah AE....OKje sendiri pun tak berapa tau kedai mana yg sedap kat Muar tu

      Delete
  13. Pernah makan sate pepagi kat Muar anak2 excited!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkan anak anak jer yg excited maknya tak ke?hehe...Baik ngaku JA...

      Delete
  14. akak ingat pe la yg gedik ,rupanya roti ...
    ada lagi nasi lemak bungkus dengan telur sebiji ,biasa nya nk dpt setengah biji pun payah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu SI....silap hari bulan tak de telor....cuma sambal jer kan...

      Delete
  15. alahaiiii mmg gediks la namanya. yampah!

    ReplyDelete
  16. Nampaknya strategi peniaga itu berjaya! Dan yg tertipunya...yg gedik2lah...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa? Kalau tak salah yg selalu gediks gediks hippo hehe...

      Delete
  17. tang mana yg mnja nya roti ni., sesuka ati dia jer bg nama cm tu eik., huhu

    ReplyDelete
  18. Okje tak tanya org kedai tu ke..mana dia dapat nama hidangan tu..hihi

    ReplyDelete
  19. itu ke roti manja?agaknya masak dengan penuh kemanjaan kot

    ReplyDelete
  20. belum sampai lg sana!
    bila ntah nak pi sobsob

    ReplyDelete
  21. alahai ..
    roti engok rupanay ..
    endok orak cokop mateng plak kuwi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kang aby, endok orak cukop mateng apik kan untuk wong lanang angger arek perform nyanyian?

      Delete
    2. hehe....kuwey biar bener Ta,..... arek perform nyanyian opo perform seng kaei....hehe
      Agak ey Aby dak sukak endok dak matenglah kuwei...

      Delete
    3. arek ngomong perform seng kaie tapi orak sidho la, ngomong waie perform nyanyi.


      Hahahah.

      Delete
  22. tak penah sampai lagi ke muar
    atau paling tepat tak penah menjejakkan kaki di johor =)
    itu rupanya roti manja, confirm tak makan kalau saya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh ni mesti tak suka telur separuh masak yeh...

      Delete
  23. hahahah manja sangat macam OKje nama roti tu..
    ehh mmg bingung..kadang2 geram sangat langsung mak malas nak order.. share je makan dengan naka2 atau suami.. jimat duit.. hahaha (gielr keddekot) ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama le yek....kadangkan sampai kena marah dengan lelaki itu hehe...sebab lambat sangat order. ..sudahnya macam awak cakap tu la...mengendeng makanan anak....tu kang kena marah jugak sebok ngacau makanan orang....huhu

      Delete
  24. mmg sah gediks nama roti tu...manja sangat la tu....klu noe selamba je g ambik gambar tu...hehehe...boleh buat n3 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh noe masa tu takkan nak kejo pulak hehe kang dia tak layan....okje kena gelak ngan hubby hehe

      Delete
  25. Pernah nampak roti tu dlm jjcm... itu pula ye namanya .... :)

    ReplyDelete
  26. Bus stand Muo kat mana ek? Lupalah pulak sebab dah lama sirih tak pulang ke gagang apatah lagi nak jejak kaki ke Muo tempat main galah panjang ngan kengkawan dalam dorm!

    Alahai, kalau tengok nama memang super excited tergediks-gediks juga nak membeli rupanya itu aje. RM4 tu untuk dua keping roti bercantum dek telur dua biji di atas tu ke? Memanglah nampak keserasian, keakraban, kemanjaan dan kelovingan couple telur dengan roti nih...

    Mi rebus kita pun tak suka tapi mi bandung tu marbeleslah jugak... Nasi beriani kat BP lagi best! Lenkali kalau dah pulang ke Muo tu jomlah terlanjur turun ke BP gak. Takkan tak sudi kot.... bandar mewah tu kat Johor ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppss.. tak cukup panjang lagi rupanya ... Lupa nak cakap... bila mention BP aje memang kita pun mulalah perasan. Sure OKje nak cakap itu bukan 'meant for MD'. Yalah tu kita faham memang kita aje yang selalu perasan kat sini!

      Delete
    2. Hish ....duk lama kat Muar pun boleh lupa bus Stand kat mana hehe.... tapi bus stand ni bus stand Yong Peng...awak mana pernah naik baskan...... Turun jambatan belah kiri ( mmg pun belah kiri sebab mana boleh gi belah kanan hehe...)
      Awak cakap pasal roti yg couple loving gitu baru terfikir sebenarnya....ada betulnya jugak...

      Tulah selalu kalau balik Muar nak makan nasi briyani kat BP....sampai la ni tak pergi pergi lagi...malas nak kena naik BP tu sebenarnya...

      Weyh mak mmg suka memerasankan orang ni hehe..... majuk lagi ke Pota? hehe

      Delete
    3. Kalau majuks orang kisah takpa. Ni dia buat tak kisah memanjang (sama level ngan leher jinjang dier...) malas eh nak majuks2 nih lagi...

      Serius OKje, kita tak pernah naik bas masa kat Muo dulu sebab tu lupa bus stand Muo kat mana...tak yahlah cakap kiri jambatan, kanan jambatan.... kita ni kalau part google map kan zelo-zelo. Failed dengan bergaya gitu... tapi Jambatan Muo tu kita taulah...tak leh belok kanan ek? Ooittt...dah 8belas tahun ler tak jejak kaki ke Muo...mana nak ingatnya....

      Delete
    4. Weyh...seeekali pegi le Muo....rugi lew tak pekena mee bandung dengan sate Muo...hehe...
      Nak buat camne leher dah jinjang takkan nk suh potong kasi pendik kot...

      Delete
  27. terliur aih tgk nasik lemak tu.. deqla suka sgt nasi lemak beralaskan daun pisang mcm tu..

    ReplyDelete
  28. roti manja? telur separuh masak gitu...heee..manja2 lembik le tu

    p/s saya pulak kalau order di kedai, selalu kena 1st yang pilih. depa 3 Abdul tu mesti nk dengar menu saya. saya lak..kalau waiter dah ada depan saya tak sabar2 nak ambil order, mulalah gabrah. tapi selalunya, menu saya yg dihabiskan 3 Abdul..hee

    ReplyDelete
  29. Ahaha..bijak orang yang fikir nama roti ni. Disebabkan nama ala2 gedik mesti ramai yg nak mencubanya tu..

    disebut kuih tahi itek pulak..saya sebenarnya rasa saya pun tak penah rasa betul2 kuih tu. Mmg manis. Tapi sekarang katanya taklah semanis yang dulu. Barang semua mahal, ditambah dgn penyakit yg pelbagai..

    ReplyDelete
  30. memang gedik sangat tue hahahaha

    ReplyDelete
  31. mengancam tu . klu saya ngap jer .

    ReplyDelete
  32. sedap nya nasi lemak daun pisnag. telur sebiJi tu semata je ke.lain tak da?

    nama.. ingt roti apa la tadikan. hihi

    ReplyDelete
  33. nama roti kemain padahal roti dengan telur je kan..harga pun boleh tahan..tarikan namanya je..buat sendiri kt rumah baru singgit.hehe..

    ReplyDelete