Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 13 June 2014

Param Alamaya

Salam Jumaat....

Malam tadi Nisfu Sya'ban yeh.....
Dah dekat weyh nak Ramadhan. Terasa tak korang panas lain macam sekarang ni? Korang memanglah tak rasa, sebab duduk dalam 'Ice Box' hari hari. Ni ha..... Mak Jilap ni, dah macam zirafah kena salai je kekdahnya hehe..... Astaghfirullahalazim.... memang rimas!

Apa pun syukurlah kan..... tidak Allah jadikan tu semua tanpa manfaatnya, kain baju kita pun cepat kering kan!

Bukan cuaca aje yang terasa bahangnya...... Dah terasa macam pergi Param Alamaya pulak bila bukak blog ni. Adey Manis dah start listkan menu nak dimasaknya sepanjang Ramadhan. 10 malam terakhir nampaknya dia dah stop masak sebab nak tumpu pada Lailatul Qadar...... memang dahsyat sungguh perancangan Cikgu sorang ni. Jiran depan rumah pulak, dari hari tu dah tayang hasil tangannya. Sekejap Ikan Krukk Krukk, sekejap Rempeyek, sekejap Kek, sekejap Crepe. Hish... memacam tau, terliur mak! Jiran selang sebaris pulak memang hari hari menayang menu, tak payah tunggu puasa. Entah bila agaknya nak sampai semangkuk tiga depan pintu dapur mak Jilap agaknya ni hehe.....

Cerita pasal jiran ni, confirmlah ada yang perasan ni..... mesti dia bukak link atas tu satu satu....sebab dia ingat link dia hehe.... Alahhhhh.... tak payah cerita pasal menulah kalau jiran sebelah rumah tu.... memanjang menu kedai aje yang ditempeknya. Hehe..... sebenarnya lebih kurang sama je dengan orang yang menaip ni!  Kalau masak pun mungkin cuma Olivye ajelah kot huhu....
Dahlah muka pun nak disoroknya! Sorok le sampai kerepot!

Tapi yang sedihnya...... jiran jauh tapi dekat di hati mak ni, jiwanya dah kosong. Tak de mood nak berblog katanya.... but why? why? why my fren? Tak pe....tak pe.... kita kasi chance jiwa dia tenang dulu! Jangan lelama tau geng!

Jiran seberang laut yang satu ni jugak masih setia membaca cerita cerita kosong OKje. Terima kasih Mama Tumpis!

Udahlah tu..... penat mak mengumpat pasal jiran..... meh le cerita pasal mak pulak .....

Semalam, bagai di kata, menjadi jugaklah projek meroti Mak Jilap.......dah tekak sendiri teringinkan.....huhu
Setelah sekian lama tak meroti...... kali terakhir rasanya bulan Januari  hari tu. Sejak karen melambung lambung naiknya ( bukan lagu Maya Karin je yang cinta dia melambung lambung yeh ),  terus Mak Jilap drastik stop hehe.....

Macam selalu, time nak buat time tulah jugak menggoogle resepi. Resepi Intan Berlian yang keluar makanya yang itulah mak jadikan panduan. Kalau dah katanya suka menderhaka, memang tak menjadilah 'butterscotchnya'! Walaupun cair kelihatannya...... tapi sedap ajos! hehe




48 comments:

  1. rajinnya hainom...sura bab2 roti ni tak pernah cuba lagi..tp bila tengok lepas sorang..sorang .buat roti ni..rasa cam nak buat...cepatla angin R datangg!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Sura.....Okje ni pun M jugak sebenarnya tapi bila memasing tayang roti yg gebu gebas tu jadi teringin pulak nak mencuba!

      Delete
  2. Sempat lagi mengumpat tu! Eh, lagi dua minggu my birthdaylah, eh bukan, bukan... lagi dua minggu dah masuk Ramadhanlah! *saja je bagi hint nak tengok ada tak roti sampai rumah 1 Ramadhan nanti*

    Tak baik ngumpat selalu Okje, nanti kalau kecik hati yang memang kecik tu camna? Tak pasal-pasal kena menonjolkan diri sebab jiran nak minta maafkan ....

    Tak kisahlah roti butterscotch tu jadi ke tidak, yang penting boleh makan. Nanti bulan puasa meroti juga ke buat juadah extra berbuka? Kita dah berazam tinggi dah ni, tahun ni takmo gi PARAM. Kita nak masak kat rumah jek! See, mithali tak isteri jiranmu ni? Hah, mithalikan...tak macam bini Papazir tu asyik ke PARAM jek kerjanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hint le macamana sekali pun bezday dia..... Jiran sebelah buat macam tak dengar jerrrr .... hehe. Tulah memang sengaja nak suruh jiran menjelmakan diri ..... rasanya nak kena umpat kaw kaw lagi ni hehe....

      Sesuai ke bulan pose buat roti? Macam tak aje ek....kang tak termakan roti tu punyalah beriye kita uli.... kalau coti kita sama bolehlah kita makan roti panas sesama ek hehe

      Sure mahal kan PARAM tahun ni ....masak jerlah lauk kot...takut nak beli, kang fengsan depan gerai dengar diaorang sebut harga haha....
      Yelah...yelah..... jiran sebelah ajelah yang satu satu isteri mithali kat KL ni.....


      Delete
  3. panjang umpatan jiran tetangga nampaknya.. nasib baik Cik Jah tak masuk dalam senarai jiran tetangga Cik Bedah.. kalau tidak.. hurmmm.. hahahahhahaha
    ek eh gebu segebus tuan yang membaking nampaknya.. boleh lah buat utk cik jah nnt utk buka puasa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ni selamat yeh Cik Jah....esok lusa blum tahu hehe....
      Cik Jah bukan tak makan ke roti bantat gitu? hehe....

      Delete
  4. Butterscotch memanglah meleleh dinda. Itulah asyik dok menjeling jiran aje dah rasa sendiri punya tak jadi walau sebenarnya dah jadi. Mesti dah tak ada sisinya pun sekarang ni kan...

    ReplyDelete
  5. Salam Jumaat Kak... hahaha..daku termasuk dlm kategori Jiran Seberang Laut...hihik.. adoi! gelak2 kamek baca N3 akak ni.. ada jak kan... tang nak list kan menu puasa tu, adoii tak terpikir lagi..maklum memasak asyik failed...haha (kasihan kulingku)...susah2 ku tunjuk semua di bazar (dasyat punya malas).... hahaha.. roti tak jadik pun tetap habis jugak kan?... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleh...Atie tu cakap je masak failed......tapi sure terer masak tu.... takkan nak mengaku pulakkan...hehe

      Delete
  6. Hari tu baru first time makan di terengganu .. memang sedap alhamdulillah :D

    ReplyDelete
  7. Rajin jugak mama zir ni meroti.. daku jugak smpi sekarang tak mencubanya lagi.. susah sgt baling seketui Kat daku ni.. cepat nak sambut ni hehehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti jiran selang sebaris ni hantar semangkuk dua bulan puasa nanti ye hainom. okje ;)

      Delete
    2. Readyyyyyy CH..... nak baling seketul ni hehe...

      Delete
  8. Meltingnya tengok bun tu..he..he..Salam Jumaat Okje..

    ReplyDelete
  9. wow,
    enak banget roti seng riko nggawei ki diknom
    jajal pos nang kene arek ncicipi..
    temen adik ku seng siji ki
    adik nang grik opo cerito, meneng waie yo
    adik nang selangor orak entek meneh hiatus ney.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dak faham banget ayat seng ngisor kuwi .....
      Kenek waey ngepos roti tapi sampei kono wes jamuren hehe.....
      Yolah WA kito ko wes meneng yor

      Delete
  10. hihiii....camna lah rupa zirafah kena salai tu hainom?
    kat tempat akak ni taklah panas sangat,boleh kata setiap petang hujan.
    Rajin hainom meroti ya,,,,,akak ni asik tunggu penjual roti je hari2 ....kesian nanti tak laku pula.(sebenarnya malas )

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...SI.... time rajin, buatlah..... tu pun rajinnya 5 tahun sekali hehe

      Delete
  11. Ntah le geng, sukar nak digambarkan perasaan di ketika ini, apa2pn bawa bertenang....

    cop3.. sedapnya roti tu, pos sikit boleh????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape? bizi sangat ke? Sampai berat sangat ndengonya tu

      Delete
  12. dh banyak kali teman jenguk sini..asyik meroti aje kerjanya..tunggu tuan hamba meroti plk ye..

    p/s ikan kruk2 tu taokeh cina tu yg bg tau..knor pun tak tahu juga..isinya lembut kalah siakap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan tuanhamba ....teringin nak tengok hasil tangan chef yg sorang ni sure gebus gebas mcm keknya

      Delete
  13. macam best jer resepi intan berlian tu... roti tu idah sukaa... ;)

    ReplyDelete
  14. berjela dia mengumpat ... heeee ... menjadi gebus tu ok jer .

    ReplyDelete
  15. wow sedap banget rotinya tu...hantar sini seketul hehe. Apapun selamat menyambut ketibaan Ramadhan yang mulia.Stokserunding daging,ayam, ikan pun dah beli ni hehe. Semoga dapat beribadat dengan lebih sempurna tahun ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi TJ...mentang mentanglah baru balik KB...mcm mcm dah beli buat stok yeh hehe

      Delete
  16. amboi...kanan kiri jiran kena umpat. tau2 keluar roti..
    sebulan dan rancang menu? memang hebat...saya ni setiap kali masuk Ramadan, sure pening nak masak apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nim .....Okje rasa tahun ni sure awak relax sikit sebab buka berduakan...so tak delah beriya sangat nak pikir menu apakan...betul tak...susah sangat beli ajelah Nim hehe.

      Delete
  17. Cerita jiran tetangga tak menahan tu!
    Rajin sngt2 nih meroti...sy ni x tau la bilanya okje...makin maleh ado!

    ReplyDelete
  18. morning okje..
    intro bab jiran tak menahan tu. hihi..
    ada je ye..

    janji sedap ditekak layannnnn

    ReplyDelete
  19. Wah jiran yang sorang ni, prihatin sungguh. Tahu saja kat rumah jiran depan, belakang, tepi kanan, tepi kiri, lorong jauh apa ada. Hihi. Mata2 maya ni.

    Itu yang bestnya berblog kan.. rasa seronok sangat dengan kemeriahan kawan2..best entry okje ni.. macam biasa pun best juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..... baik baik AN...jaga tingkah laku, sekarang bukan alam nyata je ada mata mata hehe....
      Betul tu AN.... seronok bila berblog ni.....dapat baca mcm mcm cerita kengkawankan....mcm sembang jugaklah...

      Delete
  20. Aduhaiiiii... zura paling x menahan kalo tengok roti.. terus terbau2 roti yang baru siap di bakar.. wangiiiiii sangat~ huhuhuhu.. terliur~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Zura...hari tu keluar aje dpd oven..... ngap ngap tak berhenti OKje ngan anak anak...hehe

      Delete
  21. Menjadi roti okje..acik tau makan je

    ReplyDelete
  22. salam hainom ...
    meriah nya hidup berjiran ni ..
    boleh bertukar tukar juadah masa ramadan nanti ..
    kan ngayah anggger jiran karo riko ..
    kenek njalok panganan nay riko sikit amban sore

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....ketoro ney nggayah, masak lawoh ketoro ney amben dino, reality ney ora haha.....

      Delete
  23. Jiran senegara mak yang sorang ne asal tak petik...why mak jilap.why....ahahahaa...
    Mak...semalam cik baru try meroti..woooo seram sejok jugak tabgan..sebab Fil yang jadik tukang rasmi nya..nasib baik lembut tak keras macam jari jemari cik ne hahhhhh...kalau tak mau tercabut gg palsu fil cik..kahkahkah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah ...hari tu masa petik tak muncul...bila tak petik muncul pulak...salah timing tu hehe...Nantilah lain kali mak petik petik yek hehe....
      Buat roti? Pergh...dahsyat sungguh....Bukan saja pandai jahit manik, masak pun terer tak lama lagi nampaknya meniaga rotilah yek hehe

      Delete
  24. rajinnya akak!
    didiey memasak malas. heee~~~

    ReplyDelete
  25. rajin beno nampaknya mak jilap ni meroti (ada ke perkataan ni ntah)....

    ReplyDelete
  26. Amboih... okje time rajin... kemain... sekali menjala roti.. sodap nampak eh!!!

    ReplyDelete
  27. saya hari ni suami mintak listkan..senang nak beli barang dia cakap..bestnya nanti boleh intai2 masakan

    ReplyDelete
  28. Amboi bukan main panjang 'mengumpat' jiran tetangga tu...hehe
    Malas2 okje ke dapur tapi siap juga bun butterscotch yang meleleh tu :)

    ReplyDelete