Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 13 February 2015

Nasi dan Sup Daging banjir

Salam Jumaat ........

Al-Fatihah...... buat Allahyarham Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat dan mereka yang telah pergi menemui Al-Khaliq. Moga rohnya ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman...

Yang masih tinggal, selagi masih bernyawa, perut masih perlu diisi.......
Semalam punya menu, mak punya mangkuk!



Konsep masak : Lebur, mudah dan cepat! hehe.....
Di samping bahan basah yang hampir habis. Tunggu ajelah weekend ni shopping ikan dengan pak Jilap.

Tak semestinya Udang Mentega yang menjadi hidangan,  Bukan jugak Nasi Arab yang diinginkan. Dapat makan Nasi dan Sup daging banjir buh pulak sambal kicap, pergh.....memang dah best sangat dah weyh!!! Ni gara gara terliur dengan Lieya Latiff yang makan nasi Nasi Kandar dengan kari banjirlah ni!!....

Alhamdulilah, dikurniakan anak anak yang redho dengan apa pun yang mak dia masak hihi......

48 comments:

  1. moga arwah damai di sana.
    nani pon kalau makan sup suka buat macam tuu ^^

    ReplyDelete
  2. Perghhhh ni kalau Nabil tengok sup banjir hainom ni... mau CH kena paksa masak ni.. kegemaran nabil lah sup - sup ni :)

    ReplyDelete
  3. Al Fatihah ....

    Yang last ayat tu Mia paling suka ... sangat bersyukur dapat anak yg tak banyak komplen dgn apa yg mak dia masak. Anak2 Mia goreng telur pun sodap. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah saya.. Mak masak apa pun saya makan.hehee

      Delete
  4. sedap tuh kak, sambal kicap is wajib ada kan

    alfatihah bt arwah

    ReplyDelete
  5. Alfatihah buat Allahyarham Nik Aziz. Semoga ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Perginya seorang tokoh agama, sedih juga...

    Mak, kurang sikit je dalam pinggan banjir Mak tu! Kenapa tak sambal kicap! Barulah berpinar mata, pijar lidah dan serta-merta kita tak terasa nak makan banyak :)

    Ish, Mak ni... baru semalam kita terfikir nak buat sup, dia dah buat rupanya! Padanlah hilang mood semalam nak masak sup, bau dah sampai ke rumah dulu *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah snap baru teringat tak buh sambal daaa haha.... Mak pun bukan pemedas orangnya, campak campak cili seketul dua jer kekdahnya weyh....

      Sorilah dpt cium bau jer....nak buat camne dapat jiran sebelah kedekut hihi

      Delete
  6. huh! patutlah OKjer menten jer slim nye.
    makan nasi sikit jer! jeles lah tengok org mampu makan sikit camtuh.
    kalo zura, urmmm.. malas nak citer. hahahahaahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Okje makan sikit? kak zura salah orang nih...hahahaha

      *laripecutalaUsainBolt*

      Delete
    2. Mak pun malas nak citer.......kita ni lebih kurang jer Zura oii haha....

      Delete
    3. Oooiiiitttt... mana aci wayang gambar nasi sikit!
      letak lah yang gambar nasik banyak. baru lah kita geng!!
      muahahahahahahahaha

      Delete
  7. Sedangkan sayur bening aje pun dah sedap ni kan pula dibuat sup lengkap sambal kicap. Mahu-mahu tak dpt control masa makannya dinda. Kanda suka sup cair macam ini berbanding yg pekat mamak style tu.

    Ala anak kita kan dah dari kecik dah di train apa yg kita masak mestilah sedap aje pada mereka.. senang kita kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dinda mmg tak reti buat sup pekat kanda....main yg cayor cayor jer hihi

      Delete
  8. Rajin geng masak, smlm kita wat sup juga tapi guna ayam kg, perggggg sedap x terkata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam kampung mmg gerenti sedap tu....kita jarang beli ayam kg geng!

      Delete
  9. sedap juga makan ngan sambal kicap hehehe

    ReplyDelete
  10. terliurrrrr.......sodapppp....letak kicap cili

    ReplyDelete
  11. kenapalah tertengok time tengah lapar rasa macam nak hirup dari skrin ni jer hehehehe

    ReplyDelete
  12. Assalam hainom,
    mememang mabeles kan3
    iols pun suka sesangat menu cenggini he3

    ReplyDelete
  13. Al-Fatihah

    nasi kuah sup banjir kena makan pakai sudu,bnaru nikmat hirup kuah dengan nasik sekali..kalau sayalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaek PK.....mmg guna sudu pun barulah nikmat hirup kuah hihi

      Delete
  14. Alfatihah.. Semoga TGNA ditempatkan dikalangan org2 beriman..

    ReplyDelete
  15. perghhh.. terbaek sup tu.. hehe

    ReplyDelete
  16. nasik untuk gambar masuk blog mesti secoet je kan/..yang tak masuk blog tu tak nak tunjuk pulak..ekekekek....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...pandai teka.....katanya shooting time kenalah tunjuk makan sikit.....

      Delete
  17. assalam okje
    ni pon h mmbuka selera

    ReplyDelete
  18. hainom..baru dapat singgah. enjin saya dah lama karat, nak overhaul semula. in sha Allah, moga2 dapat singgah selalu nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.....alhamdulilah.... muncul jugak akhirnya awak...

      Delete
  19. Alhamdulillah...

    nikmat Allah bagi...selagi nafsu makan ada, makanlah...kalau dah ditarik balik, terlonggok depan mata pun dah tak guna...yang pasti...makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang...gitew...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kan KN.....makanlah apa saja selagi boleh , tp ikut sunnah mcm yg KN pesan tu ye dak

      Delete
  20. okay rasa terliur sangat tengok gambar tu..slurppp hehhe

    ReplyDelete
  21. mmg best wei mkn gaya ni ... anak2 terpaksa redho . nanti tak dpt mkn terus bila ibunya merajuk kang ... heh heh heh .

    ReplyDelete
  22. salam hainom ..
    tengok kuah juadah mcm kuah mee kung fu jer ..
    mesti sedap masakannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bioso waey Aby.....roso sup jugak....

      Delete
  23. Haha.. ayat terakhir tu yang tak boleh tahan tu.. jeles wei.. kat rumah ni sokmo kalau saya malas ikit suka saya, sayalah yang kena makan. Orang lain usik gtu je. Kalau tak pun saya mmg buat sikit je supaya tak geram bila bendanya tak abis..

    Ai okje..sorry lama.xmengomen.. masa lapang saya baca juga sekali sekala tapi tak mengomen.. entahla bila dah banyak kerja mood pun tak ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah AN turun naik kehidupan....
      Okje pun hampir mood tak de ni....kadang tu malas jugak nak mengadap blog, terasa mcm buang masa tp tulah .....sawan blog tu tak boleh hilang hihi

      Delete
  24. perhhh sedap nya nasi sup banjirr... lama tak pekena... :)

    ReplyDelete
  25. Daging tu di masak lama sampai empuk mudah di makan memang terbaik la kan :D

    ReplyDelete
  26. Makan gini aja pun dah memang best sangat dah ni.
    Lauk lain dah boleh letak tepi hehe...

    ReplyDelete
  27. sambal kicap???...eeermmmm..sedap nyer

    ReplyDelete
  28. kalau sup daging kambinjg lagi meletops la kak hainom. letak pula cili potong perghhh

    ReplyDelete
  29. terliur.. memang sedap ngan sambal kicap pedas2.. tapi Nurul suka sup hirup2 mangkuk asing..

    ReplyDelete
  30. alahai, lapo pula dok tengok sup tu okje
    meh hulur sikit, memang tengah kelaparan ni

    ReplyDelete