Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 19 September 2014

Korang semuakan VERSATILE

Salam Jumaat.....

Takkan nak up entri makanan je hari hari yek ...... Bukan korang jer boring, Mak Jilap yang meng'up' ni pun naik jemu hehe.....

Hari ni nak buat lagi bulat bulat olen. Si kecik dan si kilauan nak makan lagi hoho....
Semalam dah beli dah seplastik keledek, RM10 henggit ko, kali ni ambik yang kulit fefel pulak. Tengoklah nanti apa yang jadi, bulat bulat fefel ke apa.

Alang alang sudah kehabisan idea, sahut ajelah cabaran Cik Yana Yani , Cik Nor dan Cik Sura kita.
Tapi Mak Jilap nak ngelat sikit boleh tak Cik bertiga? Mak maleh nak memetik, nak import URL address lagi, kiranya mak petik semua yang baca blog mak ni lah yeh. Korang semuakan Versatileeeee gitu.......

7 Fakta mengenai diri Mak Jilap 

Haruslah letak gambo pasport dulu....... nanti korang tak kenal  pulak hehe...... 

cisdel.com
Hehe...... amacam comel tak Mak Jilap???

1) Tentulah seorang isteri, alhamdulilah....... 
Isteri kepada Pak Jilap sejak 19 tahun yang lalu. Seorang mak banyak anak jugak, dah katanya anak lebih daripada satu, kira banyaklah ye dak! Nak congak umur mak lew tuuuu.... 
Dah kilauanlah mak ni weyh..... cuma tak berkilau kilau jer ni, berkeladak lagi ada haha.....  

2) Anak bongsu daripada 8 adik beradik. Tapi sorang meninggal kecik, tinggallah 7 orang. Nama jer adik beradik ramai tapi tak merasa pun hidup reramai serumah dengan mereka, mungkin jarak usia tu membataskan. Dengan abang yang atas OKje pun jarak kami dah lapan tahun. Apatah lagi kakak yang sulung, jangan tak tau dia sebaya dengan Mak Mertua mak tau.  
Orang kata anak bongsu selalunya manja yek, emmm....... tak denya manja, mitos jer tu.......  

3) Seorang surirumah sejak 3 tahun yang lalu, setelah 16 tahun menghambakan diri dengan salah sebuah company GLC. Sedihnya masa nak berhenti dulu. Dah katanya spesis Neng Yatimah, sepanjang
minggu terakhir mak asyik bermain air mata jer tau. Mana tak sedih weyh, kerja dari anak dara sampailah     jadi mak dara. Kenapa berhenti? Sebab dah maleh nak kerja, boleh gitu? haha.......   

Rindu kamuuuu...... Contracts Department, sebahagian daripada officemate
4) Sangat suka warna hitam. Tak hitam kelabu, tak kelabu, coklat, itu ajelah warna yang banyak dalam almari hehe..... Nak mengata mak lew tu...... sebab tulah mak masak selalu rentung! 
Kalau pakai baju hitam ni tersembunyilah sikit ketembunan mak weyh.... Macam tak biasaaaaa..... Dan lagi senang le nak match tudung. Tudung warna apa pun masuk. Entahlah, dah kilauan kot, tu yang mata asyik berkenan warna warna malap jer.  


5) Bukan seorang yang lemah lembut. Serious weyh...... kalau dibandingkan dengan Pak Jilap, Pak Jilap lagi lembut orangnya........ haih korang ni, bukanlah Pak Jilap tu lembut yang auw auw tu, lembut dalam keraslah hehe.... Dah keluar tiga tuuuuu....... Agaknyalah kalau Pak Jilap tau le mak ni bukan lemah lembut orangnya, harus dia cancel awal awal dulu lagi yek! Maklum le, orang lelaki kan suka yang lemah lembut, manja, teliti......huhu....

Nak buek camno bang, redho ajelah dapat bini gini hehe..... 

6) Sangat suka soto yer...... Terbayang dah soto dengan bergedil. Buh pulak sambal kicap manis manis sikit..... Pergh!!! sedap seyhhhh.... Hari tu Geng Lipis mak kata nak buat soto... Dah buat ke belum geng?


Bab sup sup ni, my Cinta mak Jilap..... eh eh....bukan orang tu punya my Cintalah ye hehe.... kurang suka. Kalau soto ni duk depan mata dia, memang tidaklah dia menghirup gamaknya, lain le OKje yang kalau boleh menjilat sampai licin kekdahnya hehe..... Apa yang dia suka yek? Entah lew...... Nasi Briyani kot ......Tulah tu, nama jer duduk sebumbung, tidur sebantal dah berbelas tahun tapi faveret laki pun masih konfius hehe......

7) Tuan empunya blog Hainom OKje. Ni kes dah tak de idealah ni hehe.....

Udahlah weyh.....  Si SA pepagi lagi dah cakap lapo ya amat...... Mak Jilap suruh dia baca surah Al-Fatihah banyak banyak, sementara mak tengah nak mengarang entri ni. Dia kata mana boleh melawan nature perut yang lapar, kena isi! Haih....... bertuah sungguh anak ni, bikin kacau betul!

OKlah nak masak.....

49 comments:

  1. Haha.. kemain nak tulis tujuh tiba2 6 je. Yang ketujuh tu semua orang pun tahu tau.. kalau tak dah lari dah kita.....

    Patutla TLBD suka tudung hitam, ikut ibunya la tu..

    Oo.. baru 3 tahun berhenti keje.. jadi masa mula2 baca blog Okje ni masa Okje mula berhenti kejelah ya. Rasanya dah 2 tahun lebih saya baca blog Okje ni.. sat nak pikir.. betul kot rasanya..

    Yeke soto je sangat suka tu? Bukan ke makanan kat kedai rahsia tu kegemarab Okje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....punyalah panjang ambik masa buat entri atas tu tu yg last sekali mengelat tu dah tak de idea hehe....
      Kalau ikutkan tekak ni mmg semua suka AN hehe.....tak delah yg tak suka semua suka hehe....Kat SR tu Okje suka sup daging dia, fish fillet dia.....ohhhh tak terkata nak habaq kat sini....

      Delete
  2. Tq Hainom..merajinkan diri menaip n3 ni lepas kena tag..hehe..bukan orang yg lemah lembut ya..takpe sebab muka Hainom pon dah nampak kelembutan....rasanya kebanyakkan pompuan bertukar camtu kot bila dah jadi mak..Sura pon dah tak de lembut..asyik terjerit-jerit kat umah..singa betina pon kalah..haha..
    Alahai kesiannya SA..menunggu maknya menaip sampai perut berkeroncong..bagus jawapan yg dia bagi...terkena maknya..hehe..itu pasal fakta no 7 jadik camtu..nak cepat ...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib kita tak berjiran Sura....kalau tidak mau kita berlawan suara hehe....sorang stop menjerit sorang lagi sambung haha....
      Eh.....tp org pantai timur biasanya lembut lembut tingkah lakunya....tak mau nengaku ler tuuuu

      Delete
  3. Warna hitam dan soto - dua perkara yang kakcik sangat suka... :)

    ReplyDelete
  4. Dah abispun..

    Naper org laki x suka makanan jenis sup2? samalah ngn My Chinta.. tapi sib baik semua anak2 suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a ek.......entahlah....maleh nak menghirup hirup kot

      Delete
    2. Semalam mee kari....Pak Jilap bukan suka sangat tu......hari ni tak tau lagi....pening arrr pikir

      Delete
  5. Comelnya gambar MakJilap yang pakai sweater tu. Comel sangat sampai tak kenal tau. Uhuh, padanlah si anak suka warna hitam, turun temurun gene emak rupanya. Lepas tu pandai pulak nak buat entri geram kat anak kononlah ya :)

    Kenapa bila lebih kenal kita rasa macam kita serupa je ek, Mak? Kita pun suka gak makan soto. Kalau orang tak nampak rasa cam nak jilat je bekas tu sampai licin pastu sendawa kuat-kuat :)

    Eh, kita pun baru je tulis tajuk dalam draft. Belum buat entri lagi. Bab-bab kena tag ni kita memang ada semput sikit nak memikirkan idea... Nantilah hujung minggu tengok camna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.... sekarang nampaknya anak dara sorang tu asyik belasah tudung merah memanjang...mcm biasalah si kecik tudung maknya jugak yg dibelasah....huhu...

      Bab sendawa kat rumah ni selalu jadi isu tau.....nyampah mak....Memasing mcm satu dosa kalau sendawa dlm kereta tak bukak tingkap ...

      Delete
  6. knor pernah jual soto..masa tu berniaga di danau kota..laku wey..(ikutmulah ni)..
    ada sorang custemor dr singapura..asyik menapau je..sanggup tu dtg cari soto knor..

    kiranya soto terbaik di kl ni soto knorlah..hahahah
    hitam pun kita suka sgggttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhhh Knor......tetiba terus nak rasa soto Knor haha.....bila nak jamu okje ni .....
      Share ler resepi Knor....

      Delete
  7. Bila okje buat tag ni teringat mia ada hutang dua tag lagi....huhu tercari2 masa nak membuatnya ...

    Ok gambar passport tu sungguh comel kihkih

    Soto memang feveret. Nak2 lg klu kuahnya pekat dan byk ramuan sampingan pastu mkn dengan cili kicap....perghhhh nikmatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha......mcm modelkan sweater jan Mia kih kih kih

      Delete
  8. hahahaa...gelak2 baca N3 akak ni.. kalau di nilai dr segi luaran nampak macam lemah lembut akak ni..ayu... haha.. tak ker kak?? haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi.....tulah tu Atie ......jgn lihat pada luaran mmg menipu semuanya....
      Serious okje bukan lemah lembut orangnya....semalam okje buat padlock tercabut besi tau Atie hehe...Tak sengaja agaknya dah lama pun ye padlock tu...huhu

      Delete
  9. soto pun feveret KY..
    gambar pasport tu elok dah berbaju..tudung pulak takde..suweetnya kalau Okjer bertudung masa tu..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..... KY okje pun pelik nape le lupa capai shawl masa tu.....

      Delete
  10. Pagi pagi dah terasa terhibur baca entry Okje... mcm2 lah Okje ni... tak pernah kering idea nak buat reader gelak guling2....
    Ambil gambar passport tu nak pegi mana? Siap pakai sweater lagi...
    Skrang dah tahu TLBD ikut sape suka pakai tudung itam... eleh, tak nak ngaku ler tu.... Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi Mak jilap weyh... hehehe
    Ni kira dua kali mengelat... Yg no tujuh tu pun mengelat jugak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hish.....adalah tu.....boringlah Bijen asyik duk Malaysia jer....hehe.....
      Tulah tu Bijen......akhirnya terbongkar jua kan....gene mak jugak dicedoknya.

      Delete
  11. sama...suka yg sup2 gak.dapnya dapnya tgk soto tu

    ReplyDelete
  12. saya pun suka soto..tapi saya tak suka bila dia letak bihun yang garing tu..yang laian saya suka..

    ReplyDelete
  13. Paling suka fakta no 5.. hahahaha
    Zura pon bukan lah jenis yang lemah lembutgemalai.
    tapi x de ganas. hahaha.. cuma bekeng sket.
    rimas jugak nak lemah lembut kan.. dari boleh buat 5 keje.. kalo lembah lembut boleh siapkan 2 keje je.. lemah lembut aka lembab.
    hahahahahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa sekolah dulu ada seorang kawan sangatlah lemah gemalai.... Okje nak tunggu dia habis cakap pun tak sabar hehe....sebab kita ni kurang lemah lembut...gitulah jadinya zura hehe

      Delete
  14. okeyje dah kaya lah tu nak berhenti kerja..
    kita pun malas juga nak kerja..
    tp xleh lawan otai.. lagi 10 taun kita berhentilah.. kir2 duit penuh guni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata kaya tu tak jugak PB.....
      Masa tu anak sulung tgh nak PMR..... dengan ofis yg tgh tukar management, serabut kepala mak, terus mak berhenti, hutang kasi Pak Jilap settlekan...hehe.....boleh gitu hoho

      Delete
  15. gambo passport jilapah pulak..hishh..
    lama 16 tahun tu OKje..

    ReplyDelete
  16. hihiiii kakak pun sama hainom ,bukan yg lemah lembut pun kalau dgn anak pun garang semacam ,suami bukan main lembut tegur anak ....sabar je.
    hu jarak dgn abng tu jauh hainom....sdngkan ank kakak Iman jarak dgn abngnya pun 6 th dh bukan main manja ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....sama le kita kalau gitu SI....keturunan Tun Teja haha....
      Ni nak cakap kita manjalah ni yeh....hehe

      Delete
  17. oo riko anak bongsu yo,
    memang muka ada manja sitik :)

    muka zirafah tu yang manja ehee

    seronok kan adik beradik ramai
    banyak sikit rumah boleh pergi bertandang

    tengok gambo member office macam tu
    teringat member2 kat office lama
    masa berlalu pantas
    banyak perkara yang dah berubah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Tiha..... seronok jugak adik beradik ramai ni...tapi tulah nak jadi tukang beranak ramai tu.... seram gaklah hoho....mau koyak rabak perut mak kalau 7 yang keluar hehe

      Delete
  18. assalam ..

    salam perkenalan. jemput ke blog saya . kisah saya dalam menurunkan berat badan serta bekerja dari rumah.

    thanks :)

    ReplyDelete
  19. Salam kak anommmmmm...rindunya lama Intan x mai jengah blog kak anom....wah byk yg Ku tahu juga pasal kak anom kat entry nih...lama keja16 then mmg sedih la kan bila time nak resign

    ReplyDelete
  20. Sama la kita fakta no 4 tu.. Adoii nk coment pjg2 blogwalking guna phone jnuh nk taip.. Tgh dlm kuliah curi masa ni.

    ReplyDelete
  21. Jadi suri rumah sepenuh masa byk kebaikannya. Paling utama dapat mendidik anak2 dgn lebih baik dan berkesan.

    ReplyDelete
  22. mak jilap......mak jilap kena lemah lembut sikit..baru pak jilap lebih sayang..huuuhuuuhuuhuuuu...kirm salam kat pak jilap...kuch kuch ho taiii.....hahahahahah

    ReplyDelete
  23. kita serupa okjer. senanglah nanti nak jamu okjer kalau mai rumah:-))

    ReplyDelete
  24. comell mak jilap, shawl bulu2 tu beli mana? hahahaha

    ReplyDelete
  25. makanan kegemaran kita sama! :) saya pun suka makan soto... hehe

    jemput singgah teratak saya di http://syikinmaarop.blogspot.com

    terima kasih.

    ReplyDelete
  26. yeayy..akak dah buat..terima kasih akak..sayang akak...:)

    baru thu pasal akak..:)

    ReplyDelete
  27. "Bukan seorang yang lemah lembut"..kalau tengok gambar tak baca blog mesti ramai tak caya yang Mak Jilab ni bukan seoarng yang lemah lembut coz muka ayu gitu..he..he

    ReplyDelete
  28. alahai tetiba dapat title cik pula ni, mulalah perasan...hehe
    gambar pasport tu buat saya gelak tak ingat dunialah OKje
    ha'alah kan, muka ayu gitu kata tak lembut
    tak percayalah komo

    ReplyDelete
  29. kita pun suka soto... :D soto minang pun sodappp...!

    ReplyDelete
  30. Ko memang suko mengelat kan hainom .. saje tak nak jawab yg ke tujuh.. alasan anak dah lapor... :)

    ReplyDelete