Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 22 August 2013

Ini kes KRONIK

Akhirnya OKje terpaksa mengalah........
Tak menahan muscle mak ni...... seminggu dah mak gigih memerah kain baju ........ huhu

Ini bukan masalah air tak boleh menakung yang OKje boleh repair sendiri dah ni, ini kes KRONIK!

So, pagi ni dah siap packing kain baju kotor ........ KEDAI DOBI le jawabnya! Mak tak sanggup mendobi manually..... Kang keluar OTOT macam MALIK NOOR kang, sanggup ke? Anak Pak Rahman jugak yang tak sanggupkan! Korang sukalah tu tengok OKje ada otot ..... hehe....... sebab nak gelakkan OKje kan.....haha...

  
Yang kecik-kecik kita basuh sendiri jelah yeh....... kang dibuatnya dapat lambat kang, tak de stok pulak kat rumah! hehe ...... Hish kome ni, yang hitam-hitam tu, track suit TLBDlah...... sapu tangan, setokin sekolah.....
Sajalah tu......


Semalam Mr Tan, Tukang Repair tu call dia kata 'GEAR' rosak. Cost dalam RM360. Masa angkat Mesin Basuh hari tu dah ketuk RM30 .......huhu.....

Bila anak Pak Rahman kata 'OK kasi repair!......' so,  Mr Tan! Kasi repair cepatlah apa lagi! ......

Mesin Basuh automatik ni memang selalu rosak ke? Ke, bini Arjuna yang ganas mengendalikannya?........
Dulu masa OKje pakai Mesin Basuh yang separa auto tu, tak pernah rosak punnn! Tahan jer sampai naik jemulah menengoknya hehe......

Sebenarnya dah banyak cerita pasal mesin basuh OKje ni tau, Mesin basuh oh mesin basuhMeragamlah pulak dia niBibik okje merajuk lagi

49 comments:

  1. alahai kak, ni yang lemah ni... longlai terus..

    ReplyDelete
  2. HEHEHE .. OTOT CAM MALIK NOOR LA LAWA KAK ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek eleh...sajalah tu..... biar OKje hodohkan...hehe

      Delete
  3. mesin basuh takde boleh patah tangan..nak nak kena basuh jeans boleh bebai (ngamuk) tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idaklah teman teringin nak basuh Kniedaz.... Hari tu masa awal awal OKje rendam dan bilas je Kniedaz

      Delete
  4. sebenarnya OKje yang mengganas hahahhahahaha *joking*
    entah lah mungkin sebab hayat dia nak rosak menanti kojol je kot mesin tu..so dia mintak Arjuna Okje tukar mesin yang 18kilo punya hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau 18 kg bukan setakat kain baju je...silap haribulan TLBD pun masuk sekali tu hehe

      Delete
  5. dia nk suh ganti baru le tu..hehe..

    ReplyDelete
  6. haha. sampai seruan la tu kak okje >.<

    ReplyDelete
  7. kalau kos baiki RM360++, bek beli yg baru jer, reganya baru dlm RM600++, jenama LGpn ok sbb leh dpt rega gitu.

    kt rumah dah hampir 10tahun, masih elok jer lagi berfungsi, automatik jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. ohya.. rasanya UA lg lasak, dlm sehari paling kurang 2-3 mesin apatah lg semasa hari2 cuti, basuh jer apa2 yang perlu..

      alaaaaaaa bukannya guna tenaga UApn nak basuh byk2 sbb memasing dah punyai tugasan (suami/anak2..)

      Delete
    3. Tulah UA.... banyak dah keluar duit tu....jap moto, jap gear, jap sensor...lepas ni tah pape lagi agaknya....
      Lepas ni kalau rosal lagi rasanya kena tukar barulah!
      Lebih kurang umur Mesin basuh kita tu. OKje brand panasonic 8 kg UA.... Awak punya UA?
      Tak taulah ...sebab sebelum ni OKje belasah muatan optimum ke,... tak tau le

      Delete
    4. LG 6kg.. tp mmg bising le mulut ni jika anak sumbat muatan ikut suka jer, berat sgtpun xleh jugak..

      Delete
  8. naseb ada dobi bole tlg akak basuhkan baju...hihihi.. mmg penat la kalo nk perah kain byk2.. bkn takat otot je, kang terkeluar segala urat dawai, tulang besi sape mau jawab.. hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....kalau dah semua keluar tu mmg dah hancur tu Deqla

      Delete
  9. Lain kali beli 2 mesin basuh, satu buat spare..kalau rosak gitu, ada spare leh basuh baju!! amacam, ok..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi!!! sikit sangat tu 2...elok beli 3 lagi senang haha...

      Delete
  10. Mahal harga repair tu dinda. Hmm... tapi dah boss kata repair apa lagi buatlah kan..
    Kalau yg kecik-kecik pun nak hantar dobi memang tangan puterilah tak boleh buat kerja. Cuma leceh kalau tak guna mesin ni lambat kering tu ajelah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal yeh kanda....Dah tak de pilihan lain kot....
      Betul tu kanda lambat kering!....nasib hari panas ni!

      Delete
  11. Selalu dengar juga yg mesin basuh auto mmg cepat rosak Okje.....tu pasal saya beli yang semi auto sebab tempat basuh dan spin lain tempat....
    Dulu mesin basuh saya rosak pun, kos repair lebih mahal dr beli yg baru, bagus beli yg baru...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang semi auto tu tahan lama tau Mia...

      Delete
  12. Baju kotor menimbun ... hheehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah hantar dobi pun akmar pagi tadi!

      Delete
  13. Bila mesin basuh rosak ni yg tak tahan, dulu akak mesin basuh rosak juga, panggil tukang repair kata kos dalam RM500.. en suami kata baik beli baru.. pastu en suami beli sparepart sendiri baru RM170.. kadang2 cekik darah juga c*n* ni kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah CH...nak buat camne ....Arjuna tu bukan rajin merepair repair barang ni..dia kurang minat! Terpaksalah kena hantar cina jugak!

      Delete
  14. Kesian Okje..nasib baik belum jadi Malek Noor..nway kita pun bila dah terbiasa guna washing machine memang malas nak manual..Alhamdulillah so far machine yang ada tu tak buat lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...dugaan Syawal Raudzah.... Tak pe boleh menyambil makan coklat ! hehe

      Delete
  15. Mesin basuh kalau nasib baik boleh la pakai sampai 5-7 tahun..
    biasa lepas abis warranty 2 tahun confirm rosak.. dugaan nak buat mcm mne kan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya mmg dah pakai lebih daripada tu TT.... Yelah...sabau aje le...

      Delete
  16. Kan dah kata...tukar baru je, kos repair pun mahal, belum tentu tahan lama. Campur tolak...rugi yg lebih, otot pun timbul2 hehe...
    Kalau beli baru, carilah jenama yg warranty lama dan tempat servisnya dekat. Beli apapun, ikut nasib juga...OKje kena perbanyak amal ibadat nih, hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal lepas ni kalau buat hal lagi memang ganti baru je terus! Geram ni!huhu....
      Pergh! ayat bawah tu yang tak menahan tu.....hehe..
      Betul...betul... insyaallah...

      Delete
  17. salam hainom ..
    ni mesti kes mesin basuh kapasiti 8kg disumbatkan 10kg ..
    tk pe hainom .. klu otot naik pun, menarik juga kan..
    he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....itu duluuu....sekarang tak lagi hehe...tulah silapnya Aby
      Pergh kalau otat naik sebelah tangan je angkat mesin basuh! haha

      Delete
  18. dulu ai selalu pergi kedai dobi 'wash n save'.. yang ni kita basuh sendiri, keringkan sendiri, lipat dan simpan terus lepas tu.. ;) tak payah jemur2 dah..
    tapi bila dah pindah dok jauh dari tempat tu, makanya tak berbaloi nak ke situ.. akhirnya ku beli jugak mesin basuh.. moga mesin tu tahan lamalah hendakNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini tak delah AM...kena htr DOBI jugak!

      Delete
  19. nak minta ganti baru dah kot Kak...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah kena ganti barulah Atie....

      Delete
  20. 300 tuh agak mahal kan okje tuh repairnya...kalau tambah duit sikit lagi beli yg baru takleh ker..mintak ngan bigboss?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr Tan tu dah call tadi .....tak de spare part dah...nmpknya kena cari baru jugaklah UA

      Delete
  21. oooi mahal rupanya repair mesin basuh.. alhamdullillah sejak pakai sendiri rasanya saya tak pernah ada pengalaman mesin basuh rosak. dah banyak tahun juga usia msin tu.. janganla rosak ye, payah nak buat apa-apa nanti.. baju pakai harian bukan sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu sebab gear dia rosak AN....kena tukar lain tu yg mahal tu...

      Delete
  22. Qaseh♥washing machine (fully auto) Qaseh telah berbakti selama 13tahun. Jgn x caya. Betui tau. So far baru 1x kena repair. Nk kata pakai berhemah tu x kah sgt. Basuh baju tu dah tentu. Klu 2S malas, kasut sekolah pun belasah masuk. Kain buruk. Pinggan mangkuk je x. He he
    Guna je lah selagi machine tu blh berbakti.

    ReplyDelete
  23. Qaseh♥washing machine (fully auto) Qaseh telah berbakti selama 13tahun. Jgn x caya. Betui tau. So far baru 1x kena repair. Nk kata pakai berhemah tu x kah sgt. Basuh baju tu dah tentu. Klu 2S malas, kasut sekolah pun belasah masuk. Kain buruk. Pinggan mangkuk je x. He he
    Guna je lah selagi machine tu blh berbakti.

    ReplyDelete